Šta je novo?

PC konfiguracija do 50k dinara

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Sastavljam novu konfiguraciju (samo kuciste) za oko ~50k dinara, ali imam nekoliko nedoumica, pa me zanima drugo misljenje.

Komponente su sledece:

CPU: 3.3GHz Core i3-2120
MBO: ASUS Asus P8H61-M LX3 PLUS
RAM: 2x4GB DDR3 1333 Kingston Value RAM
HDD: Hitachi Deskstar 500GB SATA2
VGA: MSI Radeon 7770 1GB DDR5
DVD: Samsung SH-222BB
CASE: Spire Maveric 6009 Midi, no PSU
PSU: 630W ThermalTake SMART PLUS80

*COOLER: Spire Kepler V2

Gledao sam na netu opise od i3-2120 i mogu reci da stock cooler deluje krajnje jadno i bedno. Da li vredi uzeti cooler koji sam naveo? Ima dve (direkt kontakt) toplotne cevke i 92mm fan za manje od 1000 din.

Sa coolerom konfiguracija kosta 51187 din.

Takodje me zanima da li bi ste nesto menjali oko ostalih komponenti?

Poslednja izmena:
Najjeftiniji i5 daleko prevazilazi cifru od 50000 dinara, tako da i nije bas opcija. Inace konfiguraciju uzimam za sebe vec za sestrica koji je daleko od HC gamera.

Uzmi nesto kao sto imas kod mene u konfiguraciji samo zameni procesor sa FX-4170 uzmi tu 7850 MSI 1gb grafiku. I mozes ovo LC napajanje 600w ce biti dosta i kuciste koliko ti ostane :)

Oko intela ne gine ti i3 neki ali onda verovatno ostajes na 7770 koja je ok kartica mada su im cene kod nas visoke (15e vise nego sto bi trebalo da budu).

Evo, da ne bih otvarao istu temu, ja imam slicne potrebe kao mLaki i, kao i uvek, dvoumim se oko AMD i Intela.

Realno AMD je bolji izbor sto se tice cene, medjutim ja imam problem sto cu kompjuter koristiti i u druge svrhe, a to su Video kompresija i Obrada zvuka u DAW (Reason, Cubase). Stalno slusam price kako za te stvari mora intel etc.

Ono sto nikada u zivotu nisam znao je da izaberem plocu. Sve te oznake mi ne znace ama bas nista osim Chipseta.

Niste mnogo saveta coveku dali oko kulera za procesor. Ja ne planiram da ga overklokujem, ali sam uvek voleo da imam nesto bolje od box-a.

Sto se igara tice, meni bi bilo bitno da ove novije igre rade na nekim srednjim rezolucijama i settingsima. Ne palim se ja mnogo na to.

Hvala.

@taba

Zaboravio si da napomenes koliko para bi mogao da izdvojis za konfiguraciju...

Nedavno je bila tema posvecena konfiguraciji za audio/video obradu pa pokusaj da je nadjes.

Sklopio sam ovako nesto:

MB: MSI 970A-G46 - 6899
CPU: FX-4170 - 11999
RAM: 2x2GB Excelram DDR1333 - 2460
VGA: MSI 7850 OC 1GB - 16999
HDD: Hitachi 500GB SATA2 - 6299
DVD: Samsung SH222B - 1799
CASE+PSU: LC Power LC Power Pro 925B + 600W PSU - 5545

Ukupno: 51182 din.

Verujem da ce ova masina biti daleko daleko bolja od one u prvom postu, ali morao sam da napravim dva kompromisa, prvi je sa kolicinom RAM-a, a drugi i najveci je bio oko kucista i napajanja.
Kada je u pitanju izbor napajanja nikad nisam pravio kompromis (uvek sam isao brand napajanje, gde je deklarisana snaga maksimalna teoretsku potrosnja sklopljene masine x 2-2.5), tako da sam jedva natero sebe da sklopim ovako nesto. Jel iko zna kakvo se napajanje nalazi u navedenom kucistu, tj. da li ce tih 600W moci da tera gore navedenu konfiguraciju? Ne bih zelo da masina rikne zbog losijeg napajanja...

EDIT: u kucistu je napjanje LC600H-12

Poslednja izmena:
Sklopio sam ovako nesto:

Verujem da ce ova masina biti daleko daleko bolja od one u prvom postu, ali morao sam da napravim dva kompromisa, prvi je sa kolicinom RAM-a, a drugi i najveci je bio oko kucista i napajanja.
Kada je u pitanju izbor napajanja nikad nisam pravio kompromis (uvek sam isao brand napajanje, gde je deklarisana snaga maksimalna teoretsku potrosnja sklopljene masine x 2-2.5), tako da sam jedva natero sebe da sklopim ovako nesto. Jel iko zna kakvo se napajanje nalazi u navedenom kucistu, tj. da li ce tih 600W moci da tera gore navedenu konfiguraciju? Ne bih zelo da masina rikne zbog losijeg napajanja...

Lc Power 600-12h - napajanje iz office serije, lično nemam dobro iskustvo sa tim modelom. Od LC-a ništa ispod GP6550 ne bih uzimao ...

@Darkodar

Napajanje ThermalMaseter 420W - ono je u rangu LC Power 420H 420W
GTX650 je pilicno slabija od 7850

@mLaki

Cena i3 3220 i B75 ploce se izjednacila sa AMD kombinacijom - eto ti sad muke :-devil-::p

Ako mozes izdvoji jos 10-ak € vise za malo kvalitetnije napajanje.Daleko od toga da LC Power nece izdrzati,ali za svaki slucaj :)

Sklopio sam ovako nesto:

Uzmi 2x4 gb taj exceleram za 30 evra
nebi stavljao tu plocu losa iskustva sa msi u proslosti i dosta se ljudi zale na nju uzmi m5a97 plocu obicnu ili rev2 slicna je cena a bolja je ili neku gigabajt isti cenovni rang. Nemam iskustva sa tim napajanjem al moje LC 650w radi ok

Poslednja izmena:
Ni slucajno nemoj da uzimas LC 600-12H radice ti mozda normalno neko vreme, tipujem 6 meseci...Meni je riknulo posle 7-8 meseci, na konfi iz potpisa.Tako da sma vratio dobro staro napajanje od 350w koje je doslo uz kuciste CM elite( sljaka sve u fulu iako je staro jedno 5 godina)

Poslednja izmena:
Upravo. Koliko se secam, taj model daje samo 10-ak A na 12v, znaci nije ni za sta jace od najjeftinijih office mašina

Evo, da ne bih otvarao istu temu, ja imam slicne potrebe kao mLaki i, kao i uvek, dvoumim se oko AMD i Intela.

Realno AMD je bolji izbor sto se tice cene, medjutim ja imam problem sto cu kompjuter koristiti i u druge svrhe, a to su Video kompresija i Obrada zvuka u DAW (Reason, Cubase). Stalno slusam price kako za te stvari mora intel etc.

Ono sto nikada u zivotu nisam znao je da izaberem plocu. Sve te oznake mi ne znace ama bas nista osim Chipseta.

Niste mnogo saveta coveku dali oko kulera za procesor. Ja ne planiram da ga overklokujem, ali sam uvek voleo da imam nesto bolje od box-a.

Sto se igara tice, meni bi bilo bitno da ove novije igre rade na nekim srednjim rezolucijama i settingsima. Ne palim se ja mnogo na to.

Hvala.

Za kulere imas da uzmes xigmatek loki ili coolermaster tx3evo slicni su po ceni i performansama pa uzmi onaj koji je jeftiniji i vise ti se svidi izgledom. Loki je malo tisi tx3 bolje hladi.

U vezi intel vs amd tu se dvoumis samo sto se tice konfiguracija nizeg i srednjeg cenovnog ranga. AMD nema ponudu ako ces da uzimas masinu za neke velike pare. Inace po meni je konkurentant intelu u konfiguracijama do 500 evra bez problema.
Grafika Radeon 7750 ili Gforce 640 , medjutim sa 640 se priblizavas ceni 7770 koja je osetno jaca.

Sklopio sam ovako nesto:

Bolje da uzme 2x4 exceleram za nesto malo preko 3000 a kasnije dokupi opticki drajv.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno