Šta je novo?

PC - Golden Years ('95-'02)

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
845
Vidim da su se matorci bas poprzili na c64 i amige :D... iako sam i ja dovoljno mator da sam se pomalo igrao na ortakovom c64 u davna vremena to me nekako uopste ne privlaci.

S druge strane golden era PC-a je nesto sto mi je priraslo srcu. Tu pre svega mislim na igre izasle od 95 pa do recimo 2002 (ova 2. godina je diskutabilna ali otprilike da se ova era zavrsila nekih 6 meseci po izlasku PS2 u USA/EU).

Dakle sta mislite o istoj, hoce li se ikad ponoviti onakvo obilje igara, i to da PC bude main target platforma svih relevantnih izdavaca onog vremena?

Ovaj opseg moze se podeliti na 2 manja 1. do omasovljavanja 3dfx kartica i 2. nakon sto je Voodoo postao defacto stadnard.

Koje su vam omiljene igre iz tog perioda? Koje igre iz tog peroida smatrate neprevazidjenim?

Ja cu nacitniti mini listu nekih najupectaljivijih igara tog vremena a svako ce vec dopuniti po zelji.

Diablo
Baldurs gate
Quake I, II, III
Fifa 1998
NBA Live 1997
MDK
KKND
RedAlert
Duke 3D
Interstate 1976
F22
Turok
NFS 2SE, 3, 4 & 5
Unreal Tournament
Tomb Raider
Fallout

Koliko je ovaj peroid upcatljiv najbolje se vidi po tome sto vecina igara danas ili cine nastavke igara tog perioda ili se recikliraju stare ideje... paradoxalno dansnje igre su cesto prostije i ocigledno namenjene daleko mladjoj publici... sve je lakse brze krace...

po meni je najbolja 'Magic Carpet'

Sto se mene tice,od tih igara samo su Diablo i MDK kraljevski stil.

Ma nije stvar u tome na sta su se "matorci "poprzili dal c64 ili amiga ili spectrum vec osecaj da su igre iz zlatnog doba kucnih racunara imale nekako bolju atmosferu.Logika samih igara se i nije promenila u najvecem broju slucajeva letis,letis,letis a dok letis pucas,pucas,pucas.....ko sto rece neko davno u svetu kompjutera.Danas igra sa dual lejer dvd-a (bar 6GB podataka) nema sta da pruzi za vise od par sati igranja i na kraju ostane nekako supalj osecaj. Naravno postoje izuzeci doduse retki.Situacija je dakle slicna kao i sa novim filmovima nagurati specijalne efekte i vozi prica je sporedna. Takava je stvar s hiperprodukcijom - vreme je novac,nastavci su novac ,sto vise novca to bolje.

Poslednja izmena:
Grim Fandango,Starship Titanic,Full Throttle . . . itd

Sve to ali prvi put da vidim da neko pominje KKND. :D

Toga se secam kao juce da je bilo, izmedju ostalih.

Da dodam na listu Larry-ja. :)

Poslednja izmena:
A Heroji 2 i 3????
Ovi bullshit nastavci 4 i 5 im nisu ni do kolena....

I slazem se da su ove godine iznedrile najbolje naslove, cija se slava moze samo razvodniti kroz nastavke ciji se kvalitet, osim kroz grafiku, nikada nece moci usporediti sa igrama iz tog perioda.

Poslednja izmena:
Ma nije stvar u tome na sta su se "matorci "poprzili dal c64 ili amiga ili spectrum vec osecaj da su igre iz zlatnog doba kucnih racunara imale nekako bolju atmosferu.Logika samih igara se i nije promenila u najvecem broju slucajeva letis,letis,letis a dok letis pucas,pucas,pucas.....ko sto rece neko davno u svetu kompjutera.Danas igra sa dual lejer dvd-a (bar 6GB podataka) nema sta da pruzi za vise od par sati igranja i na kraju ostane nekako supalj osecaj. Naravno postoje izuzeci doduse retki.Situacija je dakle slicna kao i sa novim filmovima nagurati specijalne efekte i vozi prica je sporedna. Takava je stvar s hiperprodukcijom - vreme je novac,nastavci su novac ,sto vise novca to bolje.
Slažem se s ovim skoro u potpunosti, al' pitam se ima li ovde i koliko efekta ''godina mladosti''. Ovo me podseća na ono kad mi keva kaže, ''e nekad su čokolade valjale i bile ukusne, a sad...'' :D poenta je, da li su se stvari, u ovom slučaju igre, promenile ili ste se vi promenili tj. ostarili. Meni je npr. baš suprotno što se zlatnog doba tiče, meni počinje baš oko 2002. (da kažemo oko početka 21-og veka) kad sam dobio prvi gamerski komp i traje negde do ~2006. Al' objektivno gledano nije to nikakvo ''zlatno doba'' već jednostavno doba kad sam se najviše igrao pa mi je ostalo u ''najlepšem'' sećanju.
Što se budućnosti tiče, igre koje se ovde pominju su često donosile nešto novo, bile revolucionarne, a sad nakon toliko revolucija :p nije ostalo mnogo prostora za inovacije. O čemu je moguće praviti igru, a da to već nije obrađeno... jeste, provuče se po koja dobra nova ideja, al' čini mi se da će nove ''revolucije'' zahtevati i nove ''revolucionarne'' kompjutere jer ako pogledamo malo bolje više od deceniju PC se jako malo promenio. Jeste, umesto AGPa je došao PCI-E, DDR2 pa sad DDR3, dual core procesori i sl. al' suštinski je sve ostalo isto. Potrebno je nešto novo..... ma treba nama holodeck...... :banana:

citiram:
Diablo
Baldurs gate
Quake I, II, III
Fifa 1998
NBA Live 1997
MDK
KKND
RedAlert
Duke 3D
Interstate 1976
F22
Turok
NFS 2SE, 3, 4 & 5
Unreal Tournament
Tomb Raider
Fallout

koliko toga fali ovde???

starcraft
planescape torment
mohaa
avp i avp2
alpha centauri
civ3
total annihilation

i jos mnogo toga

zlatno doba pc igara je po meni negde od 1998 - 2004, posle toga komercijalizacija gazi sve sto valja..

Poslednja izmena:
Slažem se s ovim skoro u potpunosti, al' pitam se ima li ovde i koliko efekta ''godina mladosti''. Ovo me podseća na ono kad mi keva kaže, ''e nekad su čokolade valjale i bile ukusne, a sad...'' :D poenta je, da li su se stvari, u ovom slučaju igre, promenile ili ste se vi promenili tj. ostarili. Meni je npr. baš suprotno što se zlatnog doba tiče, meni počinje baš oko 2002. (da kažemo oko početka 21-og veka) kad sam dobio prvi gamerski komp i traje negde do ~2006. Al' objektivno gledano nije to nikakvo ''zlatno doba'' već jednostavno doba kad sam se najviše igrao pa mi je ostalo u ''najlepšem'' sećanju.

Slazem se skroz, cak su nam i godine skoro iste, 2001.-2006. :D

Upravo iz pomenutog razloga kupovine prvog kompa, moj spisak je znatno kraci :) :

MOH:AA (i dalje nema konkurenciju za tron :smoke:)
Quake III
NBA Live 2001.
RA2 & Yuri (noci i noci skirmisha i MP-a :D)
WC3
GTA 3 & Vice City
Mafia
SimCity 3000 Unlimited & 4 ("jos samo jedna zgrada" :d)
RS: Raven Shield
CoD1 & 2

Setite se samo uvoda u warcraft, kada oni ljudi uzimaju oruzije i izlaze na bedeme .... kakvo lozenje, toga danas slabo ima ....

A intro red alert keca, sa hell march-om u pozadini....eh i dan danas je zaigram s vremena na vreme, iako izgleda ocajno na velikom monitoru sa svojom 640x480 rezom...

Poslednja izmena:
A System Shock 2? :) Na njega ste zaboravili? Da ne pricamo o Baldurs Gate-u, Icewind Dale-u, Dungeon Siege-u...

KKND je bio sjajan! Prosto sam obozavao tu igru!
Ako neko ima sve KKND igre bio bih zahvalan ako moze da omoguci dl :)

Poslednja izmena:
Meni je zlatna era za PC bila od 1993, a trajala je do neke 2004, a PC nisu ubile konzole, nego je izvrsio samoubistvo online/multiplejer igrama, dok nije bilo neta igre su pravljene da budu zahtevne za individualni dozivljaj tj singleplayer, a sporadicno zabavne u multiju. Danas sve igre izgledaju ko pomesani chatroom i Barbie&Ken Dress-up Party...

A Half Life ;) E to je bila igra ma dan danas moze bez problema da se igra. I retko koji moderan shooter moze da joj se priblizi.

Što se budućnosti tiče, igre koje se ovde pominju su često donosile nešto novo, bile revolucionarne, a sad nakon toliko revolucija :p nije ostalo mnogo prostora za inovacije. O čemu je moguće praviti igru, a da to već nije obrađeno... jeste, provuče se po koja dobra nova ideja, al' čini mi se da će nove ''revolucije'' zahtevati i nove ''revolucionarne'' kompjutere jer ako pogledamo malo bolje više od deceniju PC se jako malo promenio. Jeste, umesto AGPa je došao PCI-E, DDR2 pa sad DDR3, dual core procesori i sl. al' suštinski je sve ostalo isto. Potrebno je nešto novo..... ma treba nama holodeck...... :banana:

Pa dobro recimo i godina mladosti ima malo uticaja ali hteo sam da kazem da su nekad igre pocinjale od ideje pa se islo nadalje dok danas izgleda da je glavna ideja vodilja napraviti igru a sama ideja se razvija usput pa prica ispadne mlaka na kraju.
Ovde su nabrojane igre koje (stvar licnog ukusa i koje sam probao) stvarno zasluzuju svoje mesto ovde i u istoriji igara.Dune 2 kao prva rts igra i prvi pravi naslednik u vidu starcrafta pa onda gomila naslova koja kopiraju ideju bez nekog ociglednog napretka do warcraft-a 3 (2 necu da komentarisem nisam igrao). U sustini u pravu si rec je o igrama koje su donosile nesto novo ,revulicionarno holodek je valjda normalni naslednik

citiram:
Diablo
Baldurs gate
Quake I, II, III
Fifa 1998
NBA Live 1997
MDK
KKND
RedAlert
Duke 3D
Interstate 1976
F22
Turok
NFS 2SE, 3, 4 & 5
Unreal Tournament
Tomb Raider
Fallout

koliko toga fali ovde???

starcraft
planescape torment
mohaa
avp i avp2
alpha centauri
civ3
total annihilation

i jos mnogo toga

zlatno doba pc igara je po meni negde od 1998 - 2004, posle toga komercijalizacija gazi sve sto valja..
ihi pa ima jos igara naravno ja sam samo deo napisao... a bilo ih je bar 10x toliko koje su bile vredne paznje...

listi recimo mozemo da dodamo i CS cija se verzija 0.7 pojavila u to vreme.

Ali ima jos nesto sem igara a to su aplikacije, mogu reci da za 98% korisnika pc racunara:

Corel Draw 7, Office 97, AutoCad 14, 3DStudio Max, Photoshop 4, ACDSee 2.41, itd. nude apsolutno sve sto im ikada moze zatrebati od ovakvih aplikacija, sto znaci da je PC softver usao u fazu zrelosti jos pre vise od 10 godina...

A System Shock 2? :) Na njega ste zaboravili?

Ja sam bas hteo da pomenem SS2... Sta reci osim da je igra pravi masterpiece, jedna od igara koju bi mogao danas da odigram sa nesmanjenim uzivanjem.

Pored System Shock 2, 1999 godina je donela dosta izvrsnih naslova... Homeworld, Freespace 2, Jagged Alliance, X-Wing Alliance...

Poslednja izmena:
Matori Rispetk za temu :banana:

FIFA 98 i FIFA 99 su objasnile neke stvari :D

Ehhhhh......naterali ste me da se secam igranja sa osecajem nostalgije.....doba kad je bilo tona dobrih naslova i doba kada je CD klubovima bilo dozvoljeno da rade :)
Kingpin, Blood 2, Quake II, Unreal, Evolva.....

Poslednja izmena:
Ljudi,ko se uopste igra na PC-u?
To je navodno kompjuter za profesionalnu upotrebu.Kupite po SPS2 ili 3 pa se igrajte.
Prvo se igralo na C-64,pa na Amigi pa su posle dosli SPS i X-Box.
Zna se cemu sluzi PC.
Zna se da će smak sveta biti 2012.
Zna se da smo narod najstariji
Zna se da se baterije na mobilnom moraju formirati
Zna se da su Amerikanci glupi
Zna se da je Pemtijum 4 najbolji kompjuter
.
.
.
:d
Ne shvati me pogrešno, al' to ''zna se'' i stvara mitove i neznanje, potrebne su činjenice, a ne ''e brate čuo sam od drugara'' :D
Čemu nešto služi zavisi od potreba korisnika, mogao bi tako isto reći da se zna da se filmovi gledaju u bioskopu i na kućnom DVD playeru, al' šta fali ako ja npr. želim da pogledam film na PC, je l' će nešto loše da bude, il' da odigram igru, il' slušam muziku....

Ova priča ima jednu drugu stranu. A to je da pošto je PC u stanju da zamenjuje više uređaja često kao i mnogi uređaji sa više funkcija znaju da neke od njih ili sve :d obavljaju loše. Al' ako ja npr. želim da mi jedan uređaj zamenjuje 5 drugih šta je u tome loše :) Konzola je dobra za igranje jer je ona od početka do kraja smišljena isključivo za igranje, pa tu funkciju obavlja kako treba, al' isto bi mogao reći za ''muzički stub'', već pomenuti DVD player, mobilni.... problem je u programerima tj. izdavačkim kućama koje sve više zapostavljaju PC gaming, al' to ne znači da nekada, ne tako davno, PC uopšte nije bio loša mašina za igranje. Bilo je skoro na bench vestima, u koliko je smešnom broju prodat Assassin's Creed za PC u odnosu za verzije za konzole. Developeri se ne trude jer je mala prodaja, a PC igrači il' ne kupuju jer su kupili konzolu :p il' neće da bacaju pare za novi hardver i loše optimizovane igre i to je po meni jedan začarani krug iz koga nije lako izaći.

Što se mog spiska iz mog zlatnog doba tiče:
GTA3 i VC
Mafia
RA2; Generals
MTW, RTW
CoD1&2
Riddick
FarCry
WCIII
MoHAA
Freedom Fighters

a čeka se sećam iz perioda posle toga: Oblivion, M2TW, CoD4, *** ako je samo to to :p

Poslednja izmena:
Mislim da je kriza PC gaminga okoncana... Budimo optimisti, za relativno male pare se moze sklopiti gaming konfa i opasno se navuci...

Kad su pare u pitanje, ne moze da omane... Konzole dolaze i prolaze, a PC je vjecan (kao i retro teme) ;)

Ako se nadje jos neko da flejmuje kao huan_kv, procice kao on.

?????? pitao sam nesto??? sto mi brisete postove??

Nazad
Vrh Dno