Šta je novo?

PC Gaming - dead or not ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MIslim stvarno, toliko baljezganja ni oko cega. Bio jednom C64, sada ga vise nema. Bila jednom AMIGA, sada je vise nema. Koga je briga uopste za to?

Izrodice se nesto novo, ono staro ostace uspomena na vreme u kom je postojalo i to je to. Bolje diskutujte o tome kako ulupati to obilno slobodno vreme koje imate nekako korisnije, a ne da li ce PC gaming umreti ili nece. PC gaming je tu, pomaze konzolama da postanu ono sto nikad nisu bile do sada i to je to. Kada vise ne bude potrebe za njegovim postojanjem, nece ga vise ni biti.

@Goranstein: Amen to that!

Ko se igrao na PCu devedesetih i danas, jasno mu je da je sve otishlo u djavola i da vishe igre uopshte nisu bitne, nego kako prodati endzin i hardver.

Dobili ste Bioshock, pa ce onda Crysis, UT3 i onda prc nema nishta ni u najavi, pa cete opet chekati dve godine kao shto se ovo cheka :D

Da podsetim, na konzolama 3 velike igre izadju u 2 meseca i tamo igre ne prodaju upgrade, tako da oni od samih igara najvishe zaradjuju pa moraju da naprave puno igara i puno dobrih igara, tako da velika konkurencija podize kvalitet. Na PCu je tako bilo pre 10 i 15 godina, danas to vishe ne postoji i ne ide na bolje.

Da, sećam se nadmudrivanja koji su se dešavali sa prvim 3D engine-ima. Duke je imao dosta tehnički loš engine, čak i za ono vreme, ali je bio bar zabavan. A Quake je radio na istim mašinama, doduše u nižoj rezoluciji, ali smo prvi put videli full 3D modele i imali pravu perspektivu kada gledamo gore i dole. Sećam se da sam među prvima imao Rendition karticu (Creative 3DBlaster, prvi koji je izašao), uz nju je dolazio demo Quake igre (samo prva epizoda, tj. ona prva vrata) u Rendition 3D modu. Nakon toga je bio i Quake za Voodoo 1. Igre su godinama radile dobro na Voodoo 1 (tad je PC sa Voodoo-om bio nešto kao igračka konzola). Ovo sada nema smisla. Igre se razvijaju duže nego što George Lucas pravi Star Wars, a i koštaju više. Ništa ne menjaju, samo dodaju par opcija i nabudže grafiku (EA je dobar primer). Za GeForce 6800 su rekli da je karta na kojoj će Crysis dobro da radi. Pa je to bio 7800, pa 8800. Sada se čeka 8900 da bi ga promovisali uz ovu igru... Meni je krivo što pojedinci to ne žele da skapiraju. Da jednom ulože u next gen konzolu umesto u grafičku i zabavljaju se kao ljudi. Kada bi to uradili znam da bi posle par nedelja drugačije pričali. PC gaming nije mrtav, ali je "na aparatima" već odavno...

MIslim stvarno, toliko baljezganja ni oko cega. Bio jednom C64, sada ga vise nema. Bila jednom AMIGA, sada je vise nema. Koga je briga uopste za to?

Izrodice se nesto novo, ono staro ostace uspomena na vreme u kom je postojalo i to je to. Bolje diskutujte o tome kako ulupati to obilno slobodno vreme koje imate nekako korisnije, a ne da li ce PC gaming umreti ili nece. PC gaming je tu, pomaze konzolama da postanu ono sto nikad nisu bile do sada i to je to. Kada vise ne bude potrebe za njegovim postojanjem, nece ga vise ni biti.

Razmišljaš kao klinac od 16 godina. Kada ne bude potrebe za postojanjem... Hahaha. Misliš da ima realne potrebe za postojanjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem? Kapiram da misliš da su oni bolji od elektromotora. Pa zbog čega onda svi vozimo automobile sa takvim motorima - očigledno da nije logično što postoje. Razmisli bar malo pre nego što bubneš i ostaneš živ.

Ja znam samo jedno - ako PC kao masina za igranje umre,odlazi i moje igranje igara.

Na konzolama nema niti jedna igra koja moze da se igra!

MA ljudi igre na PC-u ce sigurno jos neko vreme da postoje a mozda i malo vise ali pitanje je koliko ce ljudi da baca svake godine pare na HW zbog igrica.Meni se iskreno vise smucilo da lupam svake godine po nekoliko stotina e na memoriju pa grafiku pa onda jace napajanje koje ce sve to da izdrzi pa na kulere da bi mogao malo da kloknem komp da bi malo odlozio kupovinu novog HW-a jer smo zemlja gde su plate relativno male.Pa na hard disk jer ove nove igre traze sve vise i vise mesta,i tako taman sto lupis nekoliko stotina e da bi bio u toku izadje nesto novo zbog cega treba da nastavis da menjas komponente i dokupljujes HW i tako u krug,a pritom danasnje igre su katastrofa izbagovane i nemaju dusu i smek starih igara koje su znale da me drze za kompom dugo vremena.Dok danasnje igre instaliram uglavnom se razocaram zbog jednolicnosti,bagova ili slicno,a ako se ne razocaram onda je odigram uninstaliram i frknem u cosak....
Za sve pare koje bi stalno uzimali nove komponente lepo uzete dobru konzolu i igrate sta ocete(evo npr ja sam manijak za voznjama,i danas sam video trejler za gran tourismo 5,izgleda bruka znaci realnost).Nakon 2-3 godine prodate staru i uzmete novu konzolu,komp koristite zasta je isprva i namenjen i onda nece biti ovakvih tema i prepucavanja gde je koji bug,sta se mora pojacati da bi nesto radilo kako treba,cekati peceve za nedostatke itd...

Jednostavno po mom misljenju igre na kompu su u nekoj fazi izumiranja,cime mnogo doprinosi i zahtevnost igara(jer manje ima ljudi koji mogu da prate HW zahtevnost igara od onih koji to ne mogu) zatim pojava konzola a i umnogome tome doprinose razvojni timovi koji se trude da naprave igre za konzole pa ih onda portuju na pc cime ih upropaste jer imate osecaj da na konzoli a ne na pc-u a i igre su sve vise jednolicne i bez neceg onoga sto bi nas drzalo duze vremena zainteresovasnim za novijim naslovima...sto po pricama s mojim drustvom i vidim jer svi djiraju stare igre jer su ih nove razocarale i jer ne zele da bzvz bacaju gomilu para na HW zbog neoptimizirano-izbagovanih igara....

Da podsetim, na konzolama 3 velike igre izadju u 2 meseca i tamo igre ne prodaju upgrade, tako da oni od samih igara najvishe zaradjuju pa moraju da naprave puno igara i puno dobrih igara, tako da velika konkurencija podize kvalitet.

Igre ne prodaju upgrade, ali prodaju konzolu ;). Slicno je i na PCu, samo sto na njemu to moras da radis na svakih godinu dana :D

A sta ako sledeca generacija PC hardwera ostavi konzole u prasini po piranju snage, za manje pare? To ce sigurno "nagnuti vagu".

Mislim na R700 multi gpu, G90, Nehaleme, Phenome, Intelove 80 core procesore i ostala cudesa, tj. tehnologije na pomolu...

Ja znam samo jedno - ako PC kao masina za igranje umre,odlazi i moje igranje igara.

Na konzolama nema niti jedna igra koja moze da se igra!

Opasno preteruješ.Ima.Da li si i koliko probao?Za mene na PC-u ima daleko više dobrih naslova,odnosno onih koje ja igram ali ima i na konzolama dosta dobrih igara.

Poslednja izmena:
Kako je [ako se ne varam] direktor N-vidia-e lepo rekao: AKO RACUNAR ZA IGRE TREBA DA KOSTA 20.000 $, NEKA BUDE TAKO... [treba mu ispricati pricu o ljubavi, psu i majci monopolistickoj]

^To se odnosi na Extreme High Definition 2.Dakle igranje na rezolucijama preko 2560x1600.I to specijalnih "Directors Cut" igara, ne za igranje igara uopste.Ako neko oce da se upusta u takve egzibicije, a takvih likova ima puno, sto da se ne izmuze i ekstra kesh od njih.
Za igranje na 19-ici i u 1280*1024 i slicno, sve je as usual...
I tesko da su monopolisti...

Poslednja izmena:
A sta ako sledeca generacija PC hardwera ostavi konzole u prasini po piranju snage, za manje pare? To ce sigurno "nagnuti vagu".

Mislim na R700 multi gpu, G90, Nehaleme, Phenome, Intelove 80 core procesore i ostala cudesa, tj. tehnologije na pomolu...
Ponoviću ono što sam pisao, nije problem u hardveru već u softveru. Nema svrhe (za obične korisnike) budženje milijardu i kusur tranzistora uz developere koji fušere sve više i posmatraju PC verzije tek onako k'o dodatak da se izvuče još koja kinta. Ova priča o hardveru možda ima smisla s obzirom da će PC hardver napredovati, a konzolni ostati isti, al' kol'ko evra treba potrošiti i generacija promeniti dok se ne dođe do nečeg normalnog. Mislim ja se zgrožavam čitajući kol'ko je CM Dirt ''dobro optimizovan''. Al' zato možda treba i zaboraviti na portove s konzola, ako vam se baš tol'ko sviđaju pa uzmite konzolu majku mu, i okrenite se dobrim naslovima koji su primarno pisani za PC, a kad takvih naslova više ne bude e onda ćete znati da je stvarno umro.

@Voodoo,Goran.a : Meni je tacno,ne igram voznje i simulacije sportova,igram FPS pucacine,real-time strategije,RPG avanture i turn strategije.Kazite mi sta od ovoga ima na konzoli.
Probao sam onaj Lost planet i igra je krsh,blago receno.

Druga stvar,ovde vlada preterivanje sto se tice zahtevnosti PC igara.Prvo i osnovno pravilo-igre na PC-ju treba podesiti na najvise medium setovanjima da bi se poredile na onim na konzolama.

Pa Cmr dirt nije toliko neoptimizovan kao sto pricate... ja sam je samo instalirao i odigrao... nikakvih bugova i neoptimizacije ja nisam video... na xbox-u je zakucan na 30fps... ja sam barem na pc-u mogao da igram na 40fps-a... a i kazite mi koja dobra igra da je izasla samo za konzole... a da nije ni u najavi za pc... Sto se tice igranja u vecoj rezoluciji od 1024x768... razlika je minimalna na 1280x1024... a svi ti AA i AF ajde recite mi realno... koliko morate da se zagledate da bi ste videli razliku...

Poslednja izmena:
@Voodoo,Goran.a : Meni je tacno,ne igram voznje i simulacije sportova,igram FPS pucacine,real-time strategije,RPG avanture i turn strategije.Kazite mi sta od ovoga ima na konzoli.

Odlično pitanje. Hajde malko da ga obrnemo, šta od tih igara koje si nabrojao nema na konzolama, odnosno šta će izaći da iole valja a da nema na konzolama, osim Crysisa i SC2? Ne postoji praktično više neka ekskluziva za PC. Čak i Civilizacija izlazi za konzole. Svaki iole bolji fps, svaka iole bolja akciona igra, sve postoji na konzolama što ima na PCu i sve što je najavljeno u predstojećem periodu će se pojaviti i na konzoli. Čak i svi RPG-ovi, sa izuzetkom NWN2 ekspanzije i Witchera, koji opet sami po sebi nisu hardcore nego akcioni rpgovi, a takvih imaš na tone. Meni je najsmešnije kada neko kaže tako nešto, a sve što je iole vredelo na PCu je izašlo i na konzolama, pod uslovom da kontrolni sistem to dopušta.

Sada ću nabrojati par igara koje su izašle ili će izaći za PC i barem za neku konzolu, a ispunjavaju ti kriterijum po žanrovskom opredeljenju:
Oblivion, Two Worlds, Bioshock, Gears Of War, Command & Conquer 3, Call of Duty, Unreal Tournament, Call of Juarez, Civilization, Fear, Lost Planet, GRAW2, Half Life 2 sa svim ekspanzijama, Prey, PES, Rainbow Six, Chronicles of Riddick, Elveon, Clive Barker's Jericho, Assasin's Creed, Fallout 3, Haze, Splinter Cell...

Tačno, nema puno npr. strategija, ali ok, za to postoji PC :) Meni recimo fali što nema Spellforce-a, Supreme Commander-a, Total War-a. Ali reći da nema dobrih igara? E sad, ako i posle ovoga kažeš da na konzolama nema dobrih igara, a pri tome sam se blagoizvoleo ograničiti samo na igre sa PCa koje su novijeg datuma i koje su se pokazale kao veoma dobre i na PC-u, a koje postoje na konzolama, ne mogu a da ne zaključim da si ili neinformisan ili zlonameran. Pride sam se ograničio na žanrove koje si naveo i na igre koje sam i sam igrao ili prešao na PC-u, a sigurno toga ima još, nego ih ja nemam ili ih nisam igrao. Da ne ulazimo u žanrove koji su skoro mrtvi na PCu, poput trka i sličnog. (PES, Colin, NFS, Flatout...)

Igre koje izlaze samo za konzolu, a ne i za PC neću ni nabrajati. Nema svrhe, brutalno ih je mnogo, a i kako bih te mogao ubediti da valjaju ako ti gornji spisak ne valja.

Poslednja izmena:
Bas me zanima kako izgleda igrati Civ ili C&C na konzoli...

Hehe,nema starih dobrih Heroja ;)
Nema Supreme Commander-a.
Nisam siguran sta je receno za Starcraft 2,ako neko ima informaciju nek kaze.
Fallout3 ce sigurno izaci i za konzole i to je jako lose :p
C&C3 je tu,ali sad ubacuju neki radialni meni da bi moglo da se igra na joypadu.
FPS-ovi postoje,ali default-console FPS-ovi (Lost Planet,Gears of War i ostali koji se igraju sami od sebe :) )PC igraci bas ne prihvataju najbolje(ovo nije samo kod mene slucaj,cuo sam komentare clanova ovog foruma a i sire).Crisis bese i dalje ostaje PC ekskluziva?
Ostali FPS-ovi ce izaci paralelno za PC i konzole ali i dalje je tu PC u prednosti zbog 2 stvari:prva su mis i tastatura;druga je kvalitet grafike koji ce biti na visem nivou zasigurno-pa ne ocekujete valjda da G71 gura ono sto smo videli na slikama od UT3.Naravno za ovo sto tvrdim bice potreban najjaci hardver.I tu dolazimo do moje poente,a to je da se preteruje u vezi zahtevnosti PC igara.Neko ce recimo na prosecnom PC-ju pokrenuti UT3 sve na max,igra ce da stuca,doci ce konzolas i reci ce:"Ha! Kod mene ovo radi bez seckanja". Ne mogu da se porede igre tako sto se na PC-ju sve odvrne do kraja.
A igara za PC izlazi kolko hoces.One koje je Goran.a nabrojao u temi PC gaming druge polovine 2007 su samo jedan deo igara koje treba da izadju.I sad ako nekom to nije dovoljno onda stvarno..
Znaci u ovoj temi se u stvari raspravlja o tome sto PC vise nije isplativ jer je konzola jeftinija.A ja kazem da se preteruje..

Kad se zapitate da li je nešto mrtvo, zamislite se na zapadnjačko-kapitalistički način da li iz toga mogu da se izvuku neke pare? Ako ne mogu, e onda je to stvarno mrtvo, a kao što i sami znate PC igre su daleko od toga.

Jedna bitna stavka koja ne ide u prilog PC-a a ide u korist PS3 je piraterija, barem za sada.
Za kvalitetne igre treba da se ulozi mnogo novca, a na PC-u ce veoma mali procenat igraca imati originalne igre.
Kompanijama je isplatljivije da izdaju neku igru za PS3 jer svaka igra mora da se plati, sto znaci i vise novca za njih.

Pa dobro, svaka igra za XBox 360 je piratizovana, pa nije propao...a konkurencija na trzistu konzola je jasna i veoma ostra.
Da li ce PC kao igracka platforma propasti ili ne ,odlucice ID software,Valve,Blizzard, Irrational, Crytek i jos neki developeri koji su stekli kultni status praveci igre za PC.Svi oni i dalje svoje planove vezuju za PC, i to treba pratiti, a ne donositi zakljucke prema igrama koje su dosle od timova koji su kesh zaradili praveci konzolne arkade.
Ceo ovaj tred je preteran...ako neko kupi konzolu, ili da velike pare za novi PC, ili oboje, ne treba da se pravda na forumu da je to isplativ potez ili sta vec.Imati jedno od ta dva je stvar izbora.I to ne treba nametati drugima i tacka :)

Sve je lepo rekao nex999.
Jos bih dodao to da doticne firme koje je nex nabrojao pretenduju i na multiplayer sto znaci da moras da kupis original,pa tako imamo primer da se originali kupuju cak i u Srbiji(i ovde ne mislim samo na WoW).

Naravno da ne treba da se pravda.
Super bi bilo kada bi svi imali i high-end pc i koznzolu.
Ja licno 90% vremena igram fps i strategije tako da mi pc najvise lezi, ali se ne bih protivio da imam i konzolu uz njega.

Ostali FPS-ovi ce izaci paralelno za PC i konzole ali i dalje je tu PC u prednosti zbog 2 stvari:prva su mis i tastatura;druga je kvalitet grafike koji ce biti na visem nivou zasigurno-pa ne ocekujete valjda da G71 gura ono sto smo videli na slikama od UT3.Naravno za ovo sto tvrdim bice potreban najjaci hardver.I tu dolazimo do moje poente,a to je da se preteruje u vezi zahtevnosti PC igara.Neko ce recimo na prosecnom PC-ju pokrenuti UT3 sve na max,igra ce da stuca,doci ce konzolas i reci ce:"Ha! Kod mene ovo radi bez seckanja". Ne mogu da se porede igre tako sto se na PC-ju sve odvrne do kraja.

Tu se slazemo... mislim, nema sanse da g71 gura na max te detalje iz UT3... Pa dobro reci ce konzolas da kod njega radi bez seckanja... ali kakvog kvaliteta ce biti teksture i efekti... a sto mora da se odvrne sve do kraja na kompu... jeste da mora puno da se cacka dok se nadju optimalne opcije za komp na kome se igra... ali opet se dobije vise nego na konzoli... nesluzi valjda komp samo za igre... ima tu dosta zanimljivijih stvari... znam sad ce te reci da vise para ode na hardver za igranje, graficku, 200-500e... ali isto tako moze da se odigra i na karti od 100-150e...

greška

Poslednja izmena:
Sta ste se uvatili tog g71? :) Pa nije Ps3 samo g71! To je jedna djavolski sklopljena masinerija! Vidi se da ne znate puno o tome kako hardver u konzolama funkcionise...

pa ne ocekujete valjda da G71 gura ono sto smo videli na slikama od UT3

G71 na PCu ne, ali G71 na PS3 nije ista stvar. One shotove koje si gledao su sa PS3 i u 30 zakucanih fps, shto je bolje nego onih 5-50fps koje cesh ti imati na highend PCu.

Kad se zapitate da li je nešto mrtvo, zamislite se na zapadnjačko-kapitalistički način da li iz toga mogu da se izvuku neke pare? Ako ne mogu, e onda je to stvarno mrtvo, a kao što i sami znate PC igre su daleko od toga.

Uopshte nisu daleko od toga, jer ako pogledash kako je bilo pre 10 godina, 5 i danas, iz godine u godinu stanje je sve loshije, za jedan upgrade sve manje poshtenih igara mozesh da odigrash, i na kraju je vecina PC developera pochela da radi za konzole, i u sledecoj generaciji konzola vishe nece biti igre ekskluzivne za PC, a to automatski znachi propast PC gaminga.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno