Šta je novo?

Patriot Pyro 60/120GB?

vladimirdowla

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
270
Da li neko ima ovaj? Vidim da je neka asinhrona memorija korišćena pa je zato malo sporiji i puno jeftiniji od ostale SF2200 braće. 60GB je 100€ a 120GB ~180-190€, ovaj od 120 je malo i brži.

Vidim da su u nekim radnjama nestali tako da mora da ih je neko pazario :) pa nek iznese utiske.

WOW znači toliko je dobar da niko neće da ga pazari. OK šta onda mislite o Kingston HyperX modelu od 120GB, našao sam ga za 200€, što je nekih 60€ manje nego što se uglavnom kod nas prodaje?

Ne znam na osnovu čega si zaključio da je loš. Ovde se SSD ne kupuje masovno, pa da svaki model mora da ima bar jednog vlasnika.
Sigurno je u rangu ostalih koji imaju SF-2281 kontroler.

pa po onim bangavim sintetičkim testovima malo je sporiji od 2281 braće zbog asinhrone memorije koju su stavili u njega, ali samo u određenim situacijama. pošto mene ti testovi ne zanimaju mislio sam da neko iznese utisak, ko ga je kupio, kakv je u radu sa windowsom. boot, igre, programi, kopiranje fajlova itd. a pretpostavio sam da ga neko ima zato (i u prvom postu sam napisao) što nestaju sa lagera u prodavnicama a ne vidim da se neko hvali.

To što diskovi odlaze sa lagera ne mora da znači da ih je baš neko ovde prisutan i kupio. Ima ljudi koji recimo kupuju samo najskuplje stvari i koji možda i ne znaju šta je SSD, pa kupe neki ovakav disk na "preporuku" prodavca.

Elem, što se ovih diskova is SF 22xx serije tiče najbitnije je da ti ne zapadne kombinacija koja bi mogla da počne da izaziva BSODove. Pravo rešenje ovog problema još nije pronađeno (OCZ je recimo pokušao da smanji pojavljivanje BSODa tako što je usporio slanje komandi). Tako da je u slučaju SF 22xx diskova najbolje uzeti disk od proizvođača koji je koliko toliko ažuran sa izbacivanjem novih firmwarea.

Što se razlika kod sintetičkih testova u brzini između SF 22xx diskova tiče, to praktično nije ni bitno za realni rad, jer ovi diskovi baš i ne postižu brzine koje viđamo po tim testovima u realnom radu.

Apropo Kingston HyperX SSD diska, ima posebna tema sa iskustvima: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?265657-Kingston-HyperX-120-240GB-SSD

Uzeh ga pre 2 dana, verziju od 60GB, ali nisam jos ni stigao da ga probam kako valja. Moram da naglasim da sam dobio dosta BSOD-ova i to kod dizanja Win7, pre nego sto izbaci welcome screen. Nakon toga kad podigne sistem radi bez problema, ali tek 2 dana je kod mene, tek sam windows stigao da sredim... Ovo mi je prvi SSD tako da ne mogu da uporedim ni sa cim. Pre njega sam imao raid0 sa 640gb diskovima i ovo jeste brze ali ne toliko drasticno, to je prvi utisak

Izgleda klasicna SF2281 prica za BSOD.... :(

Nisam ispratio tu pricu :) Jel se i kod drugih BSOD javlja kod dizanja sistema, jel ima nekih pravila...?

BSOD je sad već tipična pojava kod SF2281 diskova. Pojava je potpuno slučajna, a na forumu imamo već nekoliko iskustava (i pozitivnih i negativnih) ljudi sa novim SF diskovima.

Kakva je stvar sa reklamacijom, prihvata se zbog BSODa?

U principu najnoviji firmware i izbegavati sleep/hibernate kao i varijante stednje struje.
Postavlja se pitanje sta kupiti kod nas ako su SF ipak rizicni, Crucial nema nigde a prethodna generacija je skuplje od nove...

Stavljen vec najnoviji firmware sa Patriot sajta, 3.20. Uradio sam update biosa na ploci. Probao sam na oba kontrolera na ploci, i standardni i ovaj marvel sata3, bsoduje na oba.
Pitanje je da li je bolje drzati na marvel kontroleru ili standardnom, vidim da neki pljuju marvel, a nemam sad vremena da testiram?

@Mladen

Na ovom forumu ima ljudi koji su vratili nazad ove nove SF diskove, tako da garancija treba da važi (pošto disk u konkretnom slučaju ne radi kako treba). Inače, što se tiče na koji kontroler da se disk zakači, pošto imaš ploču sa starim P55 čipsetom koji nema nativnu podršku za SATA3, u tvom slučaju će biti manje više svejedno na koji god da ga zakačiš, pošto ni sa jednim nećeš dobiti maksimalne deklarisane brzine.

@gvlada

Kod nas od ovih boljih diskova imaš jedino Intel 510, s tim što mu cena i nije najsrećnija.

@gvlada

Apropo Intel 510 diska, on je generalno skuplji svugde, u EU je oko 230€, dok je kod nas oko 250€ (model od 120GB), tako da nismo ni toliko loši. Skuplji je jer koristi 34nm NAND čipove, koji su pojavom 25nm NAND čipova koji se koriste u drugim diskovima postali skuplji.

Intel 510 120GB može da se nađe za ~24400 din, OK cena, čini mi se.

Sta sa nama koji zelimo 60GB verziju, jel ima neki prihvatljiv?

Kingston V/V+ serija, eventualno neki sa SF-1xxx kontrolerom, mada oni imaju cenu koja je na nivou Kingstona od 96GB ili Intela 320 od 80GB, tako da i nisu neke kupovine.

Poslednja izmena:
@peja

Cena je okej kad se uporedi sa inostranim. Jedino što nije okej je da je generalno cena Intel 510 diskova veća od Crucial m4 diskova (150€ za 128GB), ali to je cenovna politika Intela.

@Mladen

Kod nas nema ništa. :d Uglavnom samo SF diskovi koji ili rade odlično ili ne, i nešto od Kingstona iz V100 serije, koja je prosek.

Malo sam bio razočaran kad sam video da novi diskovi "rade" duplo brže nego stari, ali dok sam došao do 20-og posta osmeh mi se vratio na lice, hehe. U decembru sam uzeo Patriot Inferno 60GB (deklarisana brz. 285/275), nikada nikakvih problema nisam imao, stigao danas drugaru ovaj 60GB Pyro, pa sam uzeo da malo testiram i pošto mi nije bilo jasno - to sa deklarisanom brzinom - zato sam počeo da čačkam po forumima da vidim jel to tako mora biti. Ispada da (bar na mojoj ploči GA-P55A-UD4) ovaj Pyro radi istom max. brzinom kao i moj inferno na SATA2 Intel Matrix RAID kontroleru (pošto imam neke sekundarne diskove u raidu, pa držim taj kontroler), a ako prebacim na onaj glupavi marvel SATA3 max. brzine do 180MB/s, drugar ima GA-870A-UD3, ima 6x 6Gb sata 3 priključaka, pa ćemo videti, da li će kod njega biti brži

Poslednja izmena:
Moj se chudno ponasha, da li je do ploche ili njega ne znam.....smrzne sistem...tj gori hdd lampica ko blesava..sve sa sistema se smrzne...sa hdd mozhe i dalje se gleda film...izvadim vratim sata kabel i proradi ? MU ? ideja ?

Pored BSODa, druga boljka ovih SF diskova je zamrzavanje tokom rada, tako da nije do ploče, već do diska. Jedino rešenje je da se primeni neka vudu magija, nažalost... :S: :d

Hm..moj necje da update firmware .....moj je kanda bash otishao na "godishnji".....Vredi to vracjati na garancijui? Shta trazhiti ?

Pare nazad :) I ja cu ovih dana tako, pa da ujurim od preko Crucial m4

Evo nedelju dana je proslo kako smo kod drugara sredili novi sistem (Win 7 x64, GA-870A-UD3/X6 [email protected]/2x2GB Excelram Rippler...) na Patriot Pyro 60GB, sve radi bez ijedne jedine greske ili problema o kojima svi pricaju sa ovim novim SF-2200 ili SF-2281 kontrolerima. Nadamo se da ce i ostati tako.

Vrh Dno