Šta je novo?

PATA + SCSI nemoguca misija za GRUB

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam jednu masinu baziranu na nForce 3 chipsetu, 2 harda. Jedan je PATA (neki Seagate od 120 GB) a drugi je Hitachi SCSI disk od 76 GB (kontroler je Adaptecov).

Instaliran je Ubuntu 7.1 i GRUB. Kada krene boot, sve sto dobijem je poruka "GRUB" i to je to :) Medjutim, ako uzmem i ubacim boot CD i iizaberem opciju "boot from the 1st hard drive", Ubuntu se podigne najnormalnije.
Isto se desava kada ugasim SCSI disk i ostavim samo PATA disk. SCSI disk ima 1 particiju koja je NTFS ali sadrzi samo FLAC fajlove i nema nikakav boot rekord na sebi.

Instalirao sam GRUB na razne nacine, pomerao particije i gubio se po GRUB konzoli ali bez pravog rezultata.

Hilfe :)

Šta ti kaže device.map? Koji ti je prvi a koji drugi disk?

Trebalo bi da imaš nešto u ovom stilu:

(fd0) /dev/fd0
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/sda

Da se ne bi smarao, najlakše ti je da preko instalacionog diska kreneš u popravku. Nisam prisan sa Ubuntuom, ali znam da Suse to odradi bez problema. Izaberi da ti instalira MBR na butabilan disk... Možda čak da otkačiš taj drugi disk tom prilikom, kako ne bi pravio pometnju pri detekciji, mada ne verujem da imaju tako glup bag.

Javi šta uradi.

grub-install hd0 (hd0 mi je hda, hd1 mi je sda).

Magick uradio sam ja sve to :) to je boza ali to ne funka. Zasto, to mene zanima.

Jesi siguran da na sda nemaš grub u MBRu?
Možda ti je podešeno u BIOSu da prvo boot-uje sa SCSI kontrolera, a na njemu u MBRu imaš GRUB?

Poslednja izmena:
Ne funka zato što ti GRUB vidi SCSI disk kao prvi i tiltuje... Probaj da uradiš popravku sistema sa reinstalacijom GRUB-a u MBR hda diska... Ipak mislim da je problem do toga sto se SCSI vide kao uređaji višeg prioriteta.

Drugo... proveri ti da li ti se taj pata disk stvarno vidi kao /dev/hda... da nije na drugom kanalu pa da ga vidi kao hdc.

Nema tu previše filozofije... ako ne radi ni onda, baci taj Ubuntu u kantu i uzmi OpenSuse 10.3. ;) (I tako poče flame... :d)

Sa SCSI ne moze da butuje jer je jasno u BIOS-u naznaceno da je 1st boot device PATA disk. MBR je 1000000% na PATA disku, sad sam instalirao Ubuntu bez SCSI diska i cim sam ga utaknuo GRUB je stao.

PATA jeste /dev/hda jer brojim 3 particije od hda1 do hda3 sto je ok. Siguran sam da je sda SCSI jer imam samo sda1 sto je isto ok.
GRUB nemam na SCSI disku, pa cak i da imam dobio bih neki error, ali ne dobijam nista sem "GRUB" linije :)

Ako ne nadjem resenje, vraticu disk u drugu masinu, prekopirati podatke i onda ubiti particiju pa napraviti EXT3 iz linuxa. Ali stvaro je problem debilan :)

Poslednja izmena:
imao sam nekada davno slican problem i resio sam ga tako sto sam otkacio pata disk i instalirao grub na scsi... kasnije sam vratio pata i sve je radilo kako valja..

To sam i ja uradio, instalirao Ubuntu na SCSI i zavrsio posao.

'Oće Linux 'skazi' pa to ti je. :D

Magick ne gnoji :D

Vrh Dno