Šta je novo?

PATA diskovi periodicno nestaju

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Pozdrav, nedavno sam uzeo SSD i radi mnogo dobro, ali imam problem sa starim WD Caviar 80GB PATA diskovima. Imam 2 komada i sluze mi za storage, ali hoce bez pravila da prosto nestanu i u disk manageru ih racunar ne vidi.
Posle restarta je sve normalno. Kako da resim ovaj problem, jako smara jer cesto se to desi u toku noci kada treba nesto da se skine na diskove, a oni se "ugase".

U bre Solesoslave...baš imaš često nekih muka. :) Ali zato smo mi tu da pomognemo, ako znamo i koliko znamo.

Proveri u sistemu da li se nije nešto poremetilo kada si instalirao neki program. Vidi da uradiš System Restore na onaj datum za koji pouzdano znaš da ti se taj problem nije dešavao.

Ako se i posle System Restore-a bude dešavalo isto, onda je problem do kablova, moguće je da su ti kablovi popustili i nemaju dobar kontakt. Mene je tako zezao Sata III kabl pa je problem nestao kada sam ga zamenio drugim. Vidi da li imaš neke stare PATA kablove.

Ma svez install, nego ajde. Mozda je i PATA kabl, imam ih ionako na desetine pa ne skodi da promenim.

Podesi u biosu ploče vreme čekanja na detekciju diska.

Ma on ih detektuje i sve i oni rade, ali posle nekog vremena samo nestanu i tu samo restart pomaze.

mislim da ima ozbiljan problem sa diskom najverovatnije glave otkazuju , backup pa neki scan

Kažeš sveža instalacija windows-a?

Mene jako iritira kad instaliram nov windows i ne isključim gašenje hard diskova, da se oni stalno "bude" što može biti jako kobno po njih. Možda tvoji diskovi "odu na spavanje" iz kojeg ih samo restart može probuditi...

Instalacija je najvise 2 nedelje stara i dignuto je sve sveze sa cisto formatiranim hard diskovima i SSD-om.
Gasenje racunara je ugaseno, a nema pravila kad diskovi nestanu. Recimo nisu ceo vikend, ali sinoc jesu.

Nije me briga za podatke, samo me zanima hoce li ovo raditi ili ce crknuti u skorije vreme?

Oba diska vise zbog akustike i direkt u njih duva jedna Noctua NF-S12 tako da su im temperature niske.

Hmmm, komšija Solesoslave, izgleda da baš nemaš sreće. Kao što reče duksa88 gore, to smrdi na početak otkaza hard diskova, mada ne mora da znači.

Preporučujem da ih detaljno skeniraš i da vidiš onda, ili da ih odneseš u servis da ti to oni pogledaju.

Preporučujem backup podataka, svakako. Nije za šalu da izgubiš vredne podatke !

Zameni PATA kabl a i proveri molexe da se nisu rasirili. Banalno ili ne, vec mi se na par kompova desavalo kao i tebi i obicno je to bilo u pitanju. Kakve su smart vrednosti?

Ne razumem kako to da se Molex-i rasire? Napajanje je modularno, tako da ne verujem da su se rasirili.
Najverovatnije je pata kabl posto je zbog karakteristicnog polozaja hard diskova(vise naopako u 5,25" bay-u) malo vise izpresavijan.
Inace za koji dan treba drugar da mi donese Seagate Momentus 2,5" 500GB 16MB ST950042(valjda je taj model) posto je bio u poseti nasem velegradu Beogradu pa sam ja to iskoristio da brze bolje kupim neki hard u oglasima bez rizika da ce mu se u transportu nesto desiti. Pozelite mi srecu da sa njim nemam problema. :D

Oooo itekako znaju da se rasire kontakti na molexima, pogotovo na jeftinijim napajanjima, skuplja teze ali nije nemoguce. To sto je modularno ne znaci da je zlatno i "mini tenk" :D

A da se napomene ponekad još veći problem - OKSIDACIJA!!
Ovo može na naponskom, kontaktu data kablova, memorije, grafičke pa čak i soketa procesora (CPU uobičajeno ne, ima zlatne kontakte).

A kao što kaže Jofka + za molex ako je na modularnom ima i dva kraja gde može nastati problem!

Nazad
Vrh Dno