Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
imam par pitanja vezano za subwoofer sa pasivnim radijatorom.elem da li moze da posluzi neispravan zvucnik u ovu namenu a da se ne skida magnet i slicno.i jel mora biti isljucivo od papira.
Ne mora da bude od papira. Poenta je da bude malo "meksi" od klasicnog woofera, da bi lakse reagovao na vazdusne talase. Ako je vesanje tvrdo nece valjati. Valjalo bi da se skine magnet.
ovih dana sam se malo igrao sa ovom solucijom umesto bassreflex-a i mogu reci da sam razocaran.probao sam sve solucije meko tvrdo vesanje papir polipropilen ali rezultati su ocajni.tacno je da je nestao brujanje koje je losa strana bassreflexa ali spl je nestao za 20db(subjektivan osjecaj)zvuk je tacniji precizniji ali dooosta tisi.jel neko zna u cemu je fora i kako da se poveca osetljivost.kutija je 40l a bas 10" mala kutija ili sta vec?!
Pa nije to bas tako prosto. To bi bilo kao kada bi pravio BR kutiju i stavljao cev duzine i sirine koja ti se prohte. Mora da se vidi za koji drajver, pa kakva kutija odgovara za takav tip i ostalo. Bitno je i gde se nalazi i kako da se organizuje prostor, da ne bi dobio efekat "ponistavanja" zvuka koji sada imas verovatno.
aj da pojasnim kutija i drajver je iz teufel compact e magnum a pasivni je okrenut ka dole dok sam aktivni okrenuo ka napred(mala modifikacija kutije)e sad parametre ne znam tako da bi pomoc bila jako dobrodosla.ovo oko ponistavanja zvuka mi bas nije najjasnije.br tuniranje znam da se radi programom ali moze i ovako al ide sporo ali to mi je krajnja solucija verovatno ga je fabrika napravila da ne moze bolje
ajde da pitam jos ovo.kako da i pomocu kog programa izracunam transmision line kutiju.duzina sirina tunela i kako se tunira prepostavljam slicno bassreflex cevi ili mozda gresim.
Moras da imas parametre woofera u kojima proizvodjac preporucuje zapreminu i sve ostale karakteristike. Imas primer u attachu.
Ako to nemas onda treba to odrediti na osnovu iskustva i isprobavanjem. Npr za BR cev uzmes neku cev (od rolni, kanalizacione cevi i sl) , podjes od najvece moguce duzine i skracujes po slusanju i testiras na kojoj duzini imas najbolje rezultate.