Šta je novo?

Particionisanje eksternog hdd-a za MacOS i Windows

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Hocu da na eksternom disku koristim polovinu prostora za MacOS back up a drugu polovinu da mogu koristiti za Windows?
Kojim programom da to odradim?

Pa to zavisi pre svega iz kojeg operativnog sistema nameravaš da foratizuješ HDD. Iz OS X-a, to možeš da odradiš na sledeći način. Iz Disk Utility-a izaberi disk koji nameravaš da formatizuješ, pa klikni na Partition, pa zatim odredi broj particija iz menija desno, recimo 2. Klikneš recimo na prvu particiju i iz opcija desno joj daš naziv i staviš da bude FAT, za drugu to isto sam HFS. Onda klikneš dole na options, pa izabereš tu Master Boot Record, i potom Apply... i to je to...

E sad ako želiš da formatizuješ u NTFS, onda ćeš morati da instaliraš Tuxera NTFS koji će ti otvoriti ovu opciju u file meniju odakle biraš format za particiju ili možeš jednostavno pošto sve odradiš kao što sam ti gore napisao da iz Windowsa convertuješ FAT u NTFS.

Ako ideš iz windowsa, onda formatizuj disk ali ga podeli na dve NTFS particije. Zatim pređeš u OS X i iz Disk Utility-a konvertuješ jednu od te dve u HFS.

Šta god da izabereš, završiće ti posao...

Poslednja izmena:
U windowsu napravi jednu particiju velicine pola diska i formatiraj je u ntfs. Zatim zakaci taj disk na mac i napravi drugu particiju i formatiraj je u hfs.

Odlično. Nisam znao da ima disk utility u Mac-u. Uradio sam i hvala!

Vrh Dno