@kovle
Imam i ja isti aparat. Najbolje slike ces napraviti u manuelnom modu. Sa sto vise svetla, i postavljenom sto nizom ISO osetljivoscu imaces zadovoljavajucu ostrinu. Meni su slike bile najbolje kada podnevno sunce nije tuklo direktno na objekat (budu detalji presvetljeni). Znaci ili prepodne ili popodne sa suncem na objektu, ili u podne sa objektom u hladu. I obavezno podesi whitebalans prema situaciji.
Ako su skulpture "izuvijane" (razudjene geometrije), mozes probati blicem da popunis tamna mesta (senke). Snizavanjem broja F, dobijas vise svetla na senzoru, ali plicu ostrinu slike. Posto su u pitanju staticne stvari, mozes da brzinu ekspozicije spustis na recimo 1/40-1/60 (uz ukljucen IS), a da na racun toga malo dignes broj F. U postavkama Color mozes da stavis Vivid, da pojacas boje... Ja ti preporucujem da ubacis u svoj Canon CHDK, pa ces na ekranu imati Live Histogram, koji ce ti pokazivati osvetljenost slike, kao i sencenje (tzv. zebra) presvetljenih/podsvetljenih delova slike.
Sve ti je to igra. Najbolje je da odes, ispucas neke fotke, pa analiziras sta ti deluje bolje...
Pozdrav i srecno fotkanje.