Šta je novo?

Par saveta

kovle

Slavan
Učlanjen(a)
29.03.2008
Poena
350
Treba da slikam arhitekturu i skulpture. za neki konkurs. Da li ima nekih posebnih pravila pri slikanju, osvetljenje, ugao i tako to ? Slikao bih danju. Imam kompakt, ali ocu da izvucem maximum iz njega (Canon A720). Hvala i pozdrav ;)

ja bih da budem hirurg , treba mi za operacije (cuo sam da zgrcu pare) imam hirurski noz , radio bih nocu pa ako neko ima par saveta.... al ajde i jedan savet da ne bude totalni off nabavi stativ i nauci da pravis panorame trebace ti...

Poslednja izmena:
A ja bih trebao nešto da programiram. Imam pentjum računar. Da li ima nekih saveta kako se to radi, kako se pišu programi i tako to, al' tako da izvučem maksimum iz mog računara.

:d:D:p

Ja sam diplomirao arhitekturu pre par meseci, a nemam aparat i još se nisam zaposlio. Pusti PP:d:eyebrows:

Poslednja izmena:
Kakav post, takvi i komentari.

@kovle

Imam i ja isti aparat. Najbolje slike ces napraviti u manuelnom modu. Sa sto vise svetla, i postavljenom sto nizom ISO osetljivoscu imaces zadovoljavajucu ostrinu. Meni su slike bile najbolje kada podnevno sunce nije tuklo direktno na objekat (budu detalji presvetljeni). Znaci ili prepodne ili popodne sa suncem na objektu, ili u podne sa objektom u hladu. I obavezno podesi whitebalans prema situaciji.

Ako su skulpture "izuvijane" (razudjene geometrije), mozes probati blicem da popunis tamna mesta (senke). Snizavanjem broja F, dobijas vise svetla na senzoru, ali plicu ostrinu slike. Posto su u pitanju staticne stvari, mozes da brzinu ekspozicije spustis na recimo 1/40-1/60 (uz ukljucen IS), a da na racun toga malo dignes broj F. U postavkama Color mozes da stavis Vivid, da pojacas boje... Ja ti preporucujem da ubacis u svoj Canon CHDK, pa ces na ekranu imati Live Histogram, koji ce ti pokazivati osvetljenost slike, kao i sencenje (tzv. zebra) presvetljenih/podsvetljenih delova slike.

Sve ti je to igra. Najbolje je da odes, ispucas neke fotke, pa analiziras sta ti deluje bolje...

Pozdrav i srecno fotkanje.

Poslednja izmena:
Nemoj d aslikaš u podne kad je "oštro sunce" tj jake senke već rano ujutru ili popodne. Obavezno u Photoshopu odradi ispravljanje vertikala

Nazad
Vrh Dno