Šta je novo?

Par prijedloga

Leon4

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2008
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D 5.2GHz
Matična ploča
ASUS ROG Strix X870-F GAMING
RAM
Kingston Fury Beast RGB 32GB 6400Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4090 TUF OC 24GB
Storage
SAMSUNG 980 PRO M.2 2TB - Kingston A2000 M.2 1TB
PSU
Corsair RM1000X
Kućište
ASUS ROG Strix Helios GX601
Monitor
Samsung Odyssey G8 34'' OLED 175Hz
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle trebam danas oko 15h kod prijatelja da mu pogledam racunar jer ima jedan problem koji ne moze rijesiti.
Racunar je kupljen ove sedmice koliko sam razumio i to sve u djelovima i neki drugi prijatelj mu je pomagao oko sastavljanja komponenti tj. Instalacijom cijelog hardvera.
Kada je probao upaliti komp onda su se javili problemi, navodno kada stisne power button cuje da se pokrene racunar i da krenu ventovi ali komp nece da prikaze sliku, nikakv signal nedaje, nema da BIOS pokrene itd., znaci kompletno crn ekran. Eh imam par ideja sta bi moglo biti ali vec kada sam se odlucio da pogledam situaciju onda evo da iskoristim priliku da mi i vi date neki prijedlog ukoliko naravno imate pa da i to isprobam usput ako se ovo sto ja mislim uspostavi da nije slucaj.
Konkretno ono sto ja mislim da pogledam jeste dali su oni sve to fino spojili kako treba od napojne pa sve do procesora, graficke itd i naravno situaciju sa kablovima i monitorom i sl.
Mozda pokusati resetovati i BIOS?
Ono sto je vrijedno napomene jeste da su oni sklopili racunar a nisu koristili anti-static strap sto je pocetnicka greska koja moze kostati debelo...
Pa eto ukoliko imate nekih savjeta i prijedloga u vezi ovog problema slobodno napisite da bi bio od sto vece pomoci covjeku. :)

Ako ti znači ja sam imao takve simptome kada sam koristio procesor na matičnoj čiji Bios nije bio "up-to-date" tj nije podržavao taj procesor. Morao je da padne update

За почетак уради то што си мислио, ако су ти "стручњаци" склопили систем и он не ради, а делови су нови, велика је шанса да то нису добро урадили. Довољно је да рам не легне како би требало и ето те ситуације. За сваки случај провери да ли је све компатибилно, можда је купљена погрешна комбинација.

Hvala na odgovorima, naravno tu moze biti svasta nesto, ali krenuti cu kao sto sam i mislio od komponenti. Koliko sam skontao taj prijatelj koji mu je pomogao nema toliko iskustva, navodno samo 1 komp je sastavio i to pomocu youtube-a :d
@Dibidus da moze i to biti, ako je naknadno procesor dobio komptabilnost sa plocom, ali vidjecu. Jos jednom hvala.

Malo update-a na temu

Evo bas sam kuci dosao. Sve sam izvrsio kao sto sam i planirao, sve sam regularno pogledao, cak sam i CMOS jumper resetovao, BIOS, bateriju vadio i nista nije pomoglo. Probao sam da izvadim graficku kartu skroz i da upalim racunar preko integruse ali i ni to nije davalo nikakve znake zivota, tj. ekran se nije htio upaliti. Bio sam malo skeptican kako su postavili CPU pa sam pogledao paketic od procesera na kojm pise a10 6800k sa oznakom modela: AD680KWOHLBOX
Kada sam pogledao CPU support za njegovu maticnu ASRock FM2A88M Extreme4+ vidio sam da ima isti procesor ali drugi model tako da sam zakljucio da samo to moze biti upitanju? Sta vi milsite?

Evo slika:

aaa.jpg

Ovo je lista svih procesora koji su podrzani od strane maticne ploce:

Pic1.jpg

Edit: nisam bas siguran dali je ovo razlicit model jer nije nikakvih problema bilo pri instalaciji procesora, tj. legao je bez problema u socket...??

Poslednja izmena:
Podrzan je taj processor, nije do toga. Malo glupo pitanje, ali jeste li prikacili napajanje za CPU? Onaj 8-pinski konektor sto ide u gornji deo ploce?

Hmm, da, jesam naravno, sve kablove sam pregledao vise puta. Ne znam sta onda moze biti u pitanju, najbolje bi bilo onda da posalje to u servis pa da vidi sta ce oni reci.

Vrh Dno