Šta je novo?

Par pitanja u vezi Mac Book Air

Bojan011

Cenjen
Učlanjen(a)
10.03.2011
Poena
154
Razmisljam se vec neko vreme da uzmem Mac Book Air, ali par stvari me zanima, pa da pitam nekog ko ga vec ima:

-Da li mu baterija radi realnih 7 sati?
-Da li mogu da mu dignem Windows 7 ili Linux?
-I da li drugi operativni sistem moze da izvuce maximum iz njegovog SSD-a?

Zanima me od nekoga ko vec poseduje isti. Toliko :)

Hvala

1. na 11-tici, baterija drzi komotno 5 sati (web wireless).
2. mozes instalirati 7-cu.
3. po mom misljenu OSx je dobra kombinacija sa ugradjenim SSD-om.

Baterija drzi onoliko koliko ga koristis ali tesko da ce izdrzati svih 11 sati. Mozes da instaliras i QNX a i DOS na njega, sve po zelji.
Taj SSD u njemu je, koliko ja znam, prosecan pa ne ocekuj neke spektakularne rezultate od njega. Mac OS ce teg od Lava dobiti TRIM pa ako znas cemu to sluzi mozes sam da zakljucis :)

Ako ti treba za foliranje pred drugima, nebitno je sta je unutra. Ako ti treba za posao, kupi nesto drugo.

Ako cesh da koristish Windows, nemoj da bacash pare na Macbook..

Baterija drzi onoliko koliko ga koristis ali tesko da ce izdrzati svih 11 sati. Mozes da instaliras i QNX a i DOS na njega, sve po zelji.
Taj SSD u njemu je, koliko ja znam, prosecan pa ne ocekuj neke spektakularne rezultate od njega. Mac OS ce teg od Lava dobiti TRIM pa ako znas cemu to sluzi mozes sam da zakljucis :)

Ako ti treba za foliranje pred drugima, nebitno je sta je unutra. Ako ti treba za posao, kupi nesto drugo.

Novi Air radi sasvim solidno za razliku od prethodne generacije koja je dreš. Normalno ne može da renderuje ali je pomak jako veliki u odnosu na pomenutu, prvu generaciju ;)

Ako cesh da koristish Windows, nemoj da bacash pare na Macbook..

Upravo :)

:wave:

Drugari hvala na odgovorima. Evo premisljam se vec neko vreme, i vidim da za dosta manje pare mogu da uzmem MacBook Pro, za dosta manje pare od Air-a, a performanse lome.

Zapravo horor od cene u iStyle-u me bas naveo na razmisljanje da preskocim Air... (tipa 170 000 dinara)... A Pro 13ica kosta nesto manje od 100 000.

Kapiram da je najrealnije da ga uzmem negde preko.

Jedan moderator, makar i na ovom Benčmarku, ne bi trebalo da piše koještarije ovakve vrste.

Imam u kući oba Aira, moj 11" i ženin 13". Oba su za posao, onakvog zbog koga su prenosive, lake, brze Mac mašinice najupotrebljiviji prenosivi kompjuteri na univerzitetima, u novinarstvu, marketingu, svuda drugde gde je pokretljivost veoma važna za posao.

Macbook Air 11" je težak tačno 1.060 grama, baterija ga drži 5-6 sati; Air 13" teži 1.320 grama, i baterija mu radi zaista 7-8 sati. To će reći da su oba laka, nose se svuda i koriste po ceo radni dan, i trenutno su, čim podigneš ekran, upotrebljivi. Nijednom nisam osetio da se jače greje - što se oseti na Macbook Pro 17" kad obrađuje video materijal, ali Air nije, naravno, za obradu video (iako, ako mora neki lakši rad te vrste, može i to, naravno). Mogu samo preporučiti.

Negativna strana je, svakako, cena, posebno kod nas. U SAD mogu se naći i za 30% manje para (naročito ako ti neko može nabaviti preko univerziteta).

Windows 7 ili Linux možeš takođe dodatno instalirati, ako baš imaš potrebe za njima.

Jedan moderator, makar i na ovom Benčmarku, ne bi trebalo da piše koještarije ovakve vrste.

Zavisi iz kog se ugla gleda - ni meni nikakav Air ne moze da zavrsi posao. Za lagano kuckanje, slanje mailova i slicne rabote je ok. Za bilo sta drugo - tesko.

A posto je covek ocito entuzijasta (cim pita da da li moze da se instalira windows i linux), mislim da mu ova masina ne bi odgovarala. Bolje je uzeti MBP.

Nemoj se premišljati i uzmi MBP 13, za razliku u ceni uzmi ips monitor. ZR22W ili U2311H, oba su 1080p i oba su IPS paneli.

Pozdrav. :)

Zavisi iz kog se ugla gleda - ni meni nikakav Air ne moze da zavrsi posao. Za lagano kuckanje, slanje mailova i slicne rabote je ok. Za bilo sta drugo - tesko.

A posto je covek ocito entuzijasta (cim pita da da li moze da se instalira windows i linux), mislim da mu ova masina ne bi odgovarala. Bolje je uzeti MBP.

Slažem se, Air nikako nije za igranje sa različitim OS-ovima, ako ništa drugo ono iz razloga što je tada jedina smislena opcija disk od 256GB, a taj SSD sam dođe reda 200€ plus. MBP sa jedno 500GB je mnogo bolja opcija, a ima polovnih modela od prošle godine za reda 800€ (2.4GHz C2D, 4GB RAM etc).

No da Air nije upotrebljiv, nema šanse. Čak i mene kopka da ga uzmem, pošto vidim sve više Mac programera koji ga koriste, ali se uzdržavam pošto mi treba znatno više prostora nego tih 256GB što je max. Isprobao sam ga par puta, i 11" i 13", sve što sam probao prosto leti na tom računaru. Doduše, nisam Photoshop ili Lightroom, sve ostalo je odlično.

aleck, hvala veliko na odgovoru. tvoj komentar za os-ove je presudio i uzeo sam mbp-a novog 13 inch. prezadovoljan sam. hvala na savetu

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Vrh Dno