Šta je novo?

Par pitanja oko adaptera

stojke2

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2012
Poena
159
Imam par osnovnih pitanja oko adaptera (pretvaraca napona sa 230V).

1. Imam par adaptera koji kada se izmere unimerom daju voltaze od 0.06V ~ 0.09V. Da li ovo znaci da je sam trafo u njemu neispravan ili nesto drugo?
2. Adapter od 12V mi daje na unimeru 19V, da li je to normalna pojava?
3. Da li uredjaji za koje je predvidjeno 9V mogu da rade i na naponu od 12V bez mnogo problema?

Bonus - Da li je moguce proveriti adapter bez prikljucivanja na izvor napajanja? (cisto sumnjam)

Imaš 2 vrste adaptera, onih sa transformatorom i onih sa samo elktronskim regulatorom/ispravljačem.
Ovaj, pod 1. ako je sa trafoom a daje tako nisku voltažu nije dobar očigledno. Ako je elektronski, onda ne mora da je crko, probaj sa nekim potrošačem da meriš, neka mala sijalica za auto ili tako nešto. Ako su dobro regulisani neće davati (ili skoro ništa) ako nemaju neki potrošač.
Pod 2. trebalo bi da daje 12v ili nešto malo više pod punim opterećenjem, ovako na prazno, nije merodavno. Taj je skoro 100% transformatorski bez regulacije, takoreći osnovni. Samo trafo, par dioda (ili most) i eventualno kondenzator.
3. Zavisi delom od odnosa jačine adaptera i potrošača. Ako recimo taj 12v adapter daje max 1 A a uređaj vuče 1.5 - 2 A napon će pasti pa neće ništa da izgori. Problem je što će adapter verovatno više da se greje.
za poslednje pitenje. Ako je transformatorski (oni su obično teži) onda može ohmmetrom da se proveri odvojeno ulaz i izlaz ali ni to ne garantuje da je potpuno dobar.
Sve adaptere i druga napajanja treba proveravati pod naponom i potrošačem koji vuče koliko i adapter/napajanje može da da.

Poslednja izmena od urednika:
OK, hvala za informacije :)
Adapteri pod 1 su svi bili AC (na moju ne strucnost nisam primetio), zato su i davali takvu DC voltazu.

Nazad
Vrh Dno