Šta je novo?

Par pitanja o Spektrumu

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
1. Svojevremeno je dejan_osipaonic slao nacrt UPS-a za ZX Spectrum (sken iz Tehnickih novina). Da li moze neko to da posalje ponovo?
2. Hteo bih da se podsetim kako sam kopirao programe , pa me zanima ima li se negde pronacji Multicopy 2.2 ili Copy 2.0? (to sam koristio)
3. Negde sam prochitao da je pisanje po Borderu bilo mogucje . Pa ako neko moze neshto vishe o tome da napishe.
4. Da li neko zna na koju foru je Speki svirao polifone melodije , sa svojim skromnim biperom ? Da li postoji neki program za
komponovanje takvih melodija?

Hvala, D.

Spectrum 48 i dva kanala na biperu ima opis tehnike i listing programa za komponovanje i plejer u svetovim kompjutera 1988 ili 89 godina.
Tu skeniranu sliku prostog ups-a za spekija ne mogu da pronadjem po mojim arhivama ,negde sam zaturio.Tehniika pisanja po borderu isto ima opisana u svetu kompjutera hakerski bukvar je rubrika 88-89 isto. Secam se da je piksel u borderu bio duplo siri od standardnog piksela na redovnom ekranu.
Boze ,koliko nepotrebnih stvari jos pamtim..............? :)

Što se muzike tiče, moderna Spectrum scena je odavno prevazišla dva kanala sa biperom i poslednjih 10-15 godina se prave takva čuda od tzv. 1-bit melodija, koje idu i čak i do osam kanala!
Najpoznatiji treker/editor je Beepola (za Windows) i sa njim najviše rade muzičari na Spectrumu.
Ovde su linovi za najnoviju verziju sa dokumentacijom, a na drugom su neki primerima melodija u .bbsong formatu.

Jednostavno se koristi kao plejer ili editor a može da ripuje i melodije iz originalnih Spectrum igara.
Podržava tuce različitih endžina, koji se menjaju u drop down meniju desno pored dugmića za puštanje muzike.
Moj omiljeni je Phaser 1 sa digitalnim ili synth bubnjevima, prosto je neverovatno da Z80 može da proizvede ovako nešto običnom beeper zujalicom.
Autor je Shiru iz Rusije i do sada je uradio puno dobre muzike za Spectrum, ovo je recimo jedna od njegovih kompilacija, a detaljniji opus je na drugom linku:

Drugi jako poznat moderni Spectrum kompozitor je Mister Beep iz Poljske, njegov opus je takođe impresivan, ovde ima dosta njegovih melodija:

Što se tiče tih copy programa, ja nisam koristio ove koje pominješ, a nešto ih i ne nalazim pod ovim imenima u Spectrum arhivama, jedino ako su to neki domaći ripovi, stranih programa, ali ako znaš nešto detaljnije napiši pa ću da se raspitam.
Ovih sa imenom Copy ima gomila, dok ovaj Multicopy ima samo neki iz 1994-e, ali sumnjam da si taj koristio.
Pogledaj ovde možda nađeš nešto slično:

Samo da ispravim jednu grešku koja mi se potkrala, radi preciznosti, Shiru je kompozitor i autor najpoznatijeg 1-bit endžina Phaser 1, dok je autor windows verzije samog trekera Beepola, Chris Cowley iz Velike Britanije.
I kad ovo već pišem, da preporučim i jednu lepu melodiju za Beepola koju je radio majstor Spectrum muzike Mister Beep, pod nazivom Greetings to C64 i to ne slučajno.
Obratite pažnju kad ovo budete čuli, mnogi ljubitelji C64 će se rado setiti sličnih tema na SID čipu, koji nije lako emulirati ni sa dva uparena AY tonska čipa (Turbo AY), a kamoli na običnom biperu.
Naravno da kvalitet ne može biti isti, ali jako lepo demonstrira mogućnosti jednog dobro urađenog softvera.

Malo sam eksperimentisao sa ovim beepola trekerom i c64 melodijom koju sam pominjao.
Muzika je kompajlirana od adrese 40000 i sve je spakovano u tap fajl, koji radi na bilo kom Spectrumu.
Najlakše je probati nekim emulatorom, izaberite recimo klasični Spectrum 48K model, bez ikakvih tonskih čipova i odslušajte.
Prilično impresivno za biper, mora se priznati. :)

Prilozi

• beepola_test.zip
    4.9 KB · Pregleda: 1
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno