Šta je novo?

Par pitanja o rezanju diskova

Lurker

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2002
Poena
619
Od skora sam postao vlasnik DVD rezaca (LiteOn 1673) i interesuju me neke stvari:

1) Na kojoj brzini je najbolje rezati CD diskove? Trenutno koristim Verbatim CD-R 48x a rezem ih na 32x, jeli to ok?

2) U cemu je razlika izmedju track-at-once i disk-at-once rezima (sem u podrsci za mutissesion koji ja i inace ne upotrebljavam)? Zanima me koji rezim je bolje koristiti za rezanje obicnih (data) CD-ova posto sam cuo da se za audio diskove preporucuje disc-at-once.

3) Koliki je stvarni kapacitet DVD-R medijuma? Znam da je naznaceno 4.7GB ali citao sam da to nije bash uvek tacno. Da preformulishem pitanje, kako da znam da ce mi fajlovi koje nameravam da rezem stati na DVD (ako se radi o obicnim podacima)?

4) Pored rezaca u kucistu imam i MSI 16x DVD citac. Postavio sam LiteOn rezac kao secondary master a MSI citac kao secondary slave, da li je to optimalan raspored?

5) Kada hocu da napravim identicnu kopiju nekog CD-a, da li je bolje staviti originalni disk u DVD citac i direktno rezati njegov sadrzaj na prazan disk ili ipak treba prvo napraviti ISO image originala pa posle rezati sa hard diska?

6) Primetio sam da mi DVD uredjaji rade u ATA-33 (MSI citac) i ATA-66 (LiteOn rezac) rezimu, dok mi hard disk (WD800JB) radi u ATA-100 rezimu. Da li je problem u kablu ili DVD uredjaji jednostavno ne mogu brze od ovog?

Pozdrav, i hvala unapred!

Poslednja izmena:
1. Ja rezem CD 8x, DVD 4x, drugi, kako ko.
2. disk-at-once je citljiviji
3. 4.49 GB
4. Da
5. Prvo ISO pa proveri sadrzinu pa rezi
6. Kupi ATA 66/100/133 IDE kabl za DVD

6. dvd citac i rezac i ne mogu da rade u brzem modu, tako da ti novi kablovi ne trebaju.
Sve je ok.

5. Verujem da nista posebno ne bi dobio pravljenjem "image"-a, jer to mozes uraditi i obicnom simulacijom pred rezanje... I u jednom i u drugom slucaju bi dobio poruku o eventualnoj necitljivosti diska (greskama), ako je to glavni razlog zbog koga bi uopste pravio ISO...

Hvala svima na odgovorima, zanima me jos samo par stvari:

a c a je napisao(la):
1. Ja rezem CD 8x, DVD 4x, drugi, kako ko.

U medjuvremenu sam procitao u jednom FAQ-u da su neki od modernijih CD medija (npr. deklarisanih kao 48x) bukvalno predvidjeni za rezanje na visokim brzinama i da im nize brzine cak mogu i skoditi. Da li je ovo tacno i za nase low-budget medije tipa Verbatim, Princo, Smartbuy itd. ili se samo odnosi na neke extra skupe marke?

2. disk-at-once je citljiviji

Da li disc-at-once skodi laseru rezaca posto se, ako sam dobro razumeo, on ne gasi tokom celog procesa rezanja za razliku od track-at-once?

BTW, zna li neko mozda koliki je slovni maximum za LABEL oznaku na CD-ovima, npr. mogu li da nazovem disk 'Star_Wars_Episode_4' ili mora da bude sto krace tipa 'SW_EP4'?

Rezati danas CD na 8* je u najboljem slučaju neozbiljno.

Sa današnjim cenama optičkih uređaja ne treba da se opterećuješ takvim stvarima kao što je oštećenje ili habanje lasera.

...mogu li da nazovem disk 'Star_Wars_Episode_4' ili mora da bude sto krace tipa 'SW_EP4'
Ovo mi je ulepšalo dan. :D

Ne verujem da ce niza brzina skoditi. Taj komentar pretpostavljam da ima veze sa time da su se cd medije na bazi pigmenta cijanina preporucivale za nize brzine (2x,4x) a kad su se pojavile one na bazi ftalocijanina, u startu su podrzavale vece brzine (8x, 16x...). Danas tako nesto gubi smisao osim ako se bas ne bavite arhivskom gradjom. Osim toga i testovi, uopsteno uzevsi, pokazuju da je pouzdanije prziti na nizim brzinama. Ja sve cd medije przim brzinom 16x, i nisam primetio zbog toga bitne probleme ni sa jednom medijom.
Takodje, uvek to radim sa disk-at-once opcijom. Kod starog rezaca (teac w540e), kao posledica koriscenja, otisla mi je izgleda gumica mehanizma za otvaranje fijoke, pa vise ne moze fijoka da isprva da se otvori, a sa laserom je sve u redu.

Sve mu je to isto, manje vise, za neko uobicajeno svakodnevno koriscenje. Kao sto sam vec pominjao tridovima, ja se oko cd-ova najvise brinem za njihovo cuvanje - ciste ruke, ne previse visoka vlaznost&temperatura, cuvanje na tamnom, pa ce biti sve ok.

Lurker je napisao(la):
Da li disc-at-once skodi laseru rezaca posto se, ako sam dobro razumeo, on ne gasi tokom celog procesa rezanja za razliku od track-at-once?

BTW, zna li neko mozda koliki je slovni maximum za LABEL oznaku na CD-ovima, npr. mogu li da nazovem disk 'Star_Wars_Episode_4' ili mora da bude sto krace tipa 'SW_EP4'?
Ne škodi. TAO se gasi između leadina i prve staze, kao i između staza i između zadnje staze i leadouta, i dobijaš 150 sektora nenarezanog prostora, što može praviti probleme starijim drajvovima sa razvaljenom mehanikom koji ne mogu precizno da fokusiraju laser, pa mogu da upadnu u nenarezani deo i prijave read error. UVEK reži DAO (osim multisession diskova), to je čitljivo svuda i 100%.

Maksimum je 32 znaka za ISO9660 label i 16 znakova za Joliet.

@Stvorenje
Heh, pa nekako mi je tako gotivnije nego da pishem "A New Hope" ,)

@DS9 & Voodoo_NBGD
Hvala!

DS9 je napisao(la):
Ne verujem da ce niza brzina skoditi.

Brzina ne moze da shkodi rezachu, ali moze mediji koja je sertifikovana za visoke brzine.

Moze primer - recimo kojoj mediji (princo,verbatim...) koja je danas (ili u npr. poslednjih 2 godine) prisutna na trzistu, ce nepovoljno uticati npr. brzina przenja od npr. 4x ili 8x.
Povecani broj gresaka, umanjena trajnost zapisa?

Koliko je meni poznato, stetno bi bilo ukoliko bi laser bio uredjaj koji odaje istu kolicinu energije bez obzira na brzinu rezanja, ali mi se cini da to nije slucaj sa danasnjim npr. cdrw uredjajima zato sto oni tipicno odaju oko 10mW na brzini 2x do oko 40mw na brzini od 48x, sto znaci da laser razlicitom toplotom przi mediju na razlicitoj brzini. A sve u cilju da bi na razlicitim brzinama postigao isti efekat - relativno citljiv zapis, u okvirima tolerancije.

Ako je neko testirao i utvrdio da neki tip medije pravi veci broj gresaka na nizim brzinama, nego na visim, onda bi bilo dobro da se da neki link ili sl.

Poslednja izmena:
Hm, ja sam gomilu 48x Verbatim medija rezao starim Teac CD-W54E na 4x, sto je i ujedno njegova maximalna brzina rezanja. Nista im ne fali i uglavnom su citljivi u vecini danasnjih optickih uredjaja. Kojim programom mogu testirati broj gresaka na ovim medijima?

Poslednja izmena:

3. ~4.37 GB ili ~4482 MB standardni SS/SL

A kako ces znati da li ima mesta? Pa gledas skalu u programu za rezanje, obicno ti se prijavi 'project size', neki programi automatski dele sadrzaj na 2 ili n diskova ukoliko nema mesta za 1 (dvd/cd).

CD-R Verbatim 48x (DataLife beli) režem na 52x bez problema i ništa im ne fali.

Stvorenje je napisao(la):
CD-R Verbatim 48x (DataLife beli) režem na 52x bez problema i ništa im ne fali.

Ljudi, kad vec pricamo o brzinama, zanima me KOJA JE UOPSTE POTREBA REZANJA NA 52x ??? Ustedis 3 minuta u odnosu na malo nize brzine??? Mislim nikada mi se nije desilo da mi gori pod nogama u smislu da mi je svaka sekunda rezanja bitna, znaci diskove rezem USPUT, a verujem da ce za nekoliko godina ipak doci do izrazaja citljivost diskova rezanih na 52x i primera radi 16x... Mozda sam malo skrenuo sa teme, ali voleo bih da cujem vase komentare...

DS9 je napisao(la):
Moze primer - recimo kojoj mediji (princo,verbatim...) koja je danas (ili u npr. poslednjih 2 godine) prisutna na trzistu, ce nepovoljno uticati npr. brzina przenja od npr. 4x ili 8x.
Povecani broj gresaka, umanjena trajnost zapisa?

Kad se pogleda faktor razlivanja jamica kod novih diskova pri snimanju sa velikom betom pri maloj brzini, odmah se moze zakljuchiti da li to treba raditi ili ne.

Jednostavnim rechima: Novi slojevi su OPTIMIZOVANI za snimanje malom snagom lasera pri velikoj brzini. U prevodu

disk se vrti brzo + laser snima malom snagom = kvalitetna jamica i po proizvodjachu snimacha i po proizvodjachu mediji koji je sertifikovao disk na veliku brzinu

E sad zamisli da smanjish brzinu snimanja i povecash snagu lasera, shto se dogadja kod obaranja brzine...

Kapish?

freeman je napisao(la):
Hm, ja sam gomilu 48x Verbatim medija rezao starim Teac CD-W54E na 4x, sto je i ujedno njegova maximalna brzina rezanja. Nista im ne fali i uglavnom su citljivi u vecini danasnjih optickih uredjaja. Kojim programom mogu testirati broj gresaka na ovim medijima?

Verbatim ima Azo sloj, koji znatno bolje rasipa temperaturu od ostalih slojeva. Zato je toliko i na ceni.

I kao i uvek, otprilike se najvise isplati zlatna sredina...

RealNS je napisao(la):
Ljudi, kad vec pricamo o brzinama, zanima me KOJA JE UOPSTE POTREBA REZANJA NA 52x ??? Ustedis 3 minuta u odnosu na malo nize brzine??? Mislim nikada mi se nije desilo da mi gori pod nogama u smislu da mi je svaka sekunda rezanja bitna, znaci diskove rezem USPUT, a verujem da ce za nekoliko godina ipak doci do izrazaja citljivost diskova rezanih na 52x i primera radi 16x... Mozda sam malo skrenuo sa teme, ali voleo bih da cujem vase komentare...
Nemam u gajbi manufakturu za štancovanje diskova niti mi je bitno da što pre narežem disk, jednostavno tehnologija ide napred i to je to.

Kada je u pitanju brzina rezanja i kvalitet zapisa Bane je već pružio odgovr.

Poslednja izmena:
Bane je napisao(la):
Kad se pogleda faktor razlivanja jamica kod novih diskova pri snimanju sa velikom betom pri maloj brzini, odmah se moze zakljuchiti da li to treba raditi ili ne.

Jednostavnim rechima: Novi slojevi su OPTIMIZOVANI za snimanje malom snagom lasera pri velikoj brzini. U prevodu

disk se vrti brzo + laser snima malom snagom = kvalitetna jamica i po proizvodjachu snimacha i po proizvodjachu mediji koji je sertifikovao disk na veliku brzinu

E sad zamisli da smanjish brzinu snimanja i povecash snagu lasera, shto se dogadja kod obaranja brzine...

Kapish?

Hvala,

zanimljiva teorija - ali bez testova je vrlo diskutabilna.

Zasto su onda medije koje mogu da se prze i na 48x sasvim citljive ako se prze na npr. 8x. Previse se dobro ponasaju za nesto sto bi bilo sasvim neprihvatljivo prziti na nizim brzinama.

Inace, predpostavljam da podrzumevamo da u normalnim uslovima kada rezac korektno tumaci mediju, da naravno, nece mediju prziti na nizoj brzini istom snagom kao i na vecoj, nego ce prema mediji prilagoditi snagu.

Ako moze - koji brand i koja (njegova) najniza brzina przenja, da bi jamice kod doticne medije bile kvalitetne?

Jos bolje, neki test, link i sl.

Dakle, bilo bi fino da se vidi neka preporuka, npr. proizvodjaca medija ili bilo koga koje ovo ekstenzivno testirao, u kojoj se kaze da neku mediju nikako ne treba (ili nije preporucljivo) prziti na nizoj brzini od preporucene.

Ja tako nesto jos nisam video. Pa ce mi biti drago da se naucim.

Poslednja izmena:
Hm... ako je Banetova teorija tačna, zašto su onda na njegovom testu CD medija diskovi snimani na 8x redovno ostajali čitljivi posle testa "starosti", a oni na 48x nisu? Lepo se po rezultatima vidi da je sporije i jače zapečena rupa trajnija od ove ofrlje zatopljene...

sporije=sigunije, kvalitetnije i tachka ;)

Poslednja izmena:
@Lurker

1. Jednostavno nađi dobar kompromis brzina/kvalitet tj. diskovi koji se režu sporije imaju nešto manje grešaka.
Takođe imaj takođe u vidu da su noviji diskovi optimizovani za veće brzine.
Ukratko 32× je sasvim OK.

2. Disc at once je nešto kompatibilniji osim u slučaju multisession diskova.

3.
~4.37 GB ili ~4482 MB standardni SS/SL
4. Ako imaš dva hard diska onda OK

5. Ako disk nema oštećenja i sl. možeš copy-on-the-fly, ali pouzdanija varijanta je da sadržaj iskopiraš na HD.

6. OK

Što se naziva tiče:
ISO9660 only Level 1 dozvoljava 8+3 karaktera, Level 2 - 31 karakter
ISO9660+jollet -64 karaktera
ISO9660:1999- 207 karaktera

Što se tiče opaski tipa sporije=sigurnije ne treba preterivati.
Uostalom pogledajte omote diskova koje narezujete, da li negde piše da je podržana brzina 1× ?

I meni se cini da ne treba previse konzervativno generalizovati stvari, jer nova tehnoloska resenja zahtevaju drugaciji pristup. Ovde mi se cini da razgovaramo o "sirini" optimizacije brzine pezenja - jer pretpostavljam da je prvobitni banetov komentar uzimao u obzir "nenormalni" slucaj kada rezac ne prilagodi (smanji) snagu lasera manjoj brzini, odnosno ne protumaci mediju korektno.
U takvim slucajevima ce se naravno desiti da snimak bude neprihvatljiv.

Medjutim, gore pomenuto se desava, pretpostavljam, vrlo retko i to u slucajevima kada rezac ima npr. stari firmver pa nije prilagodjen novim medijama, ili ukoliko se desi da rezac postane neispravan. Ali to desavanje nije uobicajeno , i moze se razmatrati kao poseban sticaj okolnosti, a ne kao pravilo koje kaze da cete na medijima koji su optimizovani za vece brzine imati neprihvatljiv snimak ukoliko su naprzeni na manjim.

Jer, proizvodjaci su tu istu mediju (koja je optimizovana za vece brzine) napravili tako da ona u prihvatljivim granicama fumkcionise i na manjim brzinama, u kombinaciji sa ispravnim uredjajima koji ih prze.

Darth Zool je napisao(la):
Uostalom pogledajte omote diskova koje narezujete, da li negde piše da je podržana brzina 1× ?

Naravno da ne treba preterivati, slazem se, ali kad si vec pomenuo da li negde pise da je podrzano 1x (razumem da si banalizovao stvar), naravno da ne pise, ali je ipak diskutabilno prziti disk na maksimumu (npr. 52x compatible!?)... Ipak, vreme ce pokazati :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Hm... ako je Banetova teorija tačna, zašto su onda na njegovom testu CD medija diskovi snimani na 8x redovno ostajali čitljivi posle testa "starosti", a oni na 48x nisu? Lepo se po rezultatima vidi da je sporije i jače zapečena rupa trajnija od ove ofrlje zatopljene...

Bash naprotiv... U testu je pokazano da brzina snimanja nema veze sa izdrzljivoshcu diskova.

Uostalom, nemoj meshati proces starenja sa chitljivoshcu CD-a. U procesu starenja se gleda sve obuhvatni kvalitet izrade diska, tj. njegova sposobnost da prezivi duzi vremenski period, a ne da li je, ili nije, kvalitetno snimaljen!

Kvalitetno snimanje pre svega zavisi od snimacha, pa tek onda od korishcenog diska.

DS9 je napisao(la):
Hvala,
zanimljiva teorija - ali bez testova je vrlo diskutabilna.
Zasto su onda medije koje mogu da se prze i na 48x sasvim citljive ako se prze na npr. 8x. Previse se dobro ponasaju za nesto sto bi bilo sasvim neprihvatljivo prziti na nizim brzinama.
Inace, predpostavljam da podrzumevamo da u normalnim uslovima kada rezac korektno tumaci mediju, da naravno, nece mediju prziti na nizoj brzini istom snagom kao i na vecoj, nego ce prema mediji prilagoditi snagu.
Ako moze - koji brand i koja (njegova) najniza brzina przenja, da bi jamice kod doticne medije bile kvalitetne?
Jos bolje, neki test, link i sl.
Dakle, bilo bi fino da se vidi neka preporuka, npr. proizvodjaca medija ili bilo koga koje ovo ekstenzivno testirao, u kojoj se kaze da neku mediju nikako ne treba (ili nije preporucljivo) prziti na nizoj brzini od preporucene.
Ja tako nesto jos nisam video. Pa ce mi biti drago da se naucim.

Da ne bi diskutovali u prazno i ti i ja...

Shta mislish, zashto vishe ne postoji brzina snimanja od 2x, a kod nekih snimacha nema ni 4x? Zato shto se to nekome svidelo?

8x nije kritichna brzina koliko je kritichna recimo 2x i 4x, te je to osnovni razlog zashto se ona josh uvek nalazi u spisku brzina kod vecine CD snimacha. Ja recimo, nisam verovao u tvrdnje oko brzina, tek do pre godinu dana. Naime, pri analizama snimljenih diskova sa CDA3002Pro skenerom, koje su vrshene na Benchmarku do pre dve i kusur godine, nije se nikako moglo doci do zakljuchka da niza brzina "shteti" disku. Medjutim, skoro (pre neshto vishe od godinu dana) sam neshto ponovo analizirao (istina na drugom, ali isto kvalitetnom skeneru), i veoma ostao iznenadjen da je 16x, a kod nekih snimacha i 24x snimanje davalo daleko bolje snimke (daleko bolji odnos uzlazne i silazne stane jamice - jitter), od onih koji su dobijeni snimanjem brzinom od 4x i 8x.

Svaki disk se identifikuje rezachu, i javlja mu pochetne podatke za analizu, kao i default podatke o brzinama, koje je sam proizvodjach diska na njega snimio.

Ne moze se reci koja je "najniza brzina snimanja, da bi jamice bile kvalitetne", jer to ne postoji! Pobogu, pa svaki snimach prilikom snimanja vrshi korekciju snage lasera, pa i korekciju brzine snimanja, ako mu se uchini da sprzena jamica ne odgovara jamici za koju on ima podatak da je dobra! Ako ti ovo nije jasno, prochitaj tekst "Uvod u snimanje diskova".

Ti si ubedjen da ce neki proizvodjach da kaze "ljudi nemojte snimati ove nashe diskove sa brzinom manjom od 16x"!?!? Da li znash shta si sad rekao? To bi bilo kao kad bi Zastava rekla: "Ljudi, nemojte voziti nashe automobile brze od 100 km/h, jer auto pochinje da vibrira i motor teshko to izdrzava." :)

Koliko su proizvodjachi diskova zatvoreni za saradnju sa novinarima, najbolje sam osetio na svojoj kozi kad sam pripremao test diskova. Od osam konataktiranih proizvodjacha diskova, samo se jedan odazvao i dao podatke koje sam trazio, uz INSISTIRANJE (potpisan NDA) da ti podaci ne budu objavljeni, vec korishceni samo kao polazna tachka za analizu. Drugi proizvodjachi nisu hteli ni da poshalju proizvodne podatke, vec samo tehnichke brifinge.

Izgleda da ja previse trazim - rezultate testove, sa kakvim/takvim opisom metodologije.

Ako proizvodjaci kriju podatke, lazno ih predstavljaju, precutkuju i sl. - sasvim je za ocekivati da pravo stanje stvari znaju oni koji nezavisno testiraju.

Jel` postoji neki problem da se objavi test - makar samo tip medije, i korisceni rezac&firmware gde je ustanovljen problematicniji rezanac na nizoj brzini.

Ovako nesto je dosta znacajna konstatacija - i mislim da ce mnogima znaciti da se oslobode predrasuda koje su neprimenljive sa novim tehnoloskim resenjima.

Meni licno to sasvim logicno zvuci - ali bi mi bilo interesantno da saznam da npr. na nekoj mediji pise da je za 48x (kao sto npr. pise na pastel verbatimu [ ne pise najniza brzina]), a da je ona problematicna na npr. 8x u kombinaciji sa tim&tim rezacom ili neprihvatljiva na npr. 4x.

"Da ne bi diskutovali u prazno i ti i ja..."

Gledam u overklokerskoj sobi foruma - ljudi samo daju screenshotove, i bez toga niko nikome ne veruje.

A u vezi ovoga , ja cu da verujem svakome, tebi najpre, izmedju ostalog zato sto ne mislim da bi neko ovde imao previse razloga da pogresno tvrdi - samo da dadne! nekakav test, makar samo sa jednom medijom i par rezaca u kome se vidi da je u odredjenoj kombinaciji medija-rezac losije snimanje na npr. 4x nego na npr. 24x

Poslednja izmena:
Chuj, ne moze neko da vrshi nezavisno testiranje, jer oprema koshta ko suvo zlato. Stari aparat CDA3002Pro koshta u goloj verziji 10.000$, u "upotrebljivoj" verziji skoro 20.000$, a u komercijalnoj preko 25.000$. Radi se o uredjaju koji je star preko osam godina! Noviji uredjaji u toj klasi koji rade i sa DVD-ovim koshtaju preko 50.000$ u osnovnoj verziji. Svaki test na njima se radi u 3 brzine, i cela analiza JEDNOG CD-a traje oko 4 sata. Iznajmljivanje ove mashine se naplacuje po satu koji obichno iznosi od 50 do 100$ (zavisno od analize koja se vrshi).

Da vidim tog nezavisnog struchnjaka, koji ce zbog sopstvenog cefa, da da preko nekoliko hiljada dolara da bi mu posle neko na ovom forumu rekao: "Pa, ja ti ne verujem u rezultate, moj NEC kaze da to nije tako." Ja sam sve testove do sada radio skoro za "dz", ali da idem da molim nekog da mi odvoji 24h na mashini da bih dokazivao neshto pred bilo kime, nije moj stil. Ako hocesh, veruj, ako necesh, ja se ne ljutim ;)

Quote:
Originally Posted by Darth Zool

Naravno da ne treba preterivati, slazem se, ali kad si vec pomenuo da li negde pise da je podrzano 1x (razumem da si banalizovao stvar), naravno da ne pise, ali je ipak diskutabilno prziti disk na maksimumu (npr. 52x compatible!?)... Ipak, vreme ce pokazati

Hteo sam da kažem da obično na papirnom omotu diska piše nešto kao 2-48× ili 4-52×.

Nazad
Vrh Dno