Šta je novo?

Par pitanja o "narezivanju" diskova ... ?

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
1. Da li "citljivost" narezanog diska zavisi od brzine kojom rezes/snimas isti ? :confused:

2. Koliko najvise MB mozes da strpas na jedan CD ...
... tj. da li na CD od 700Mb mozes da spakujes 710-720Mb (na koji nacin ... i koliko najvise mozes Mb da strpas) ctp;

3. Kako testiras snimljeni CD ? (kojim programom pored neroa) :rocket:

I 4. najgluplje ... da li boja CD ima nekakve veze sa njegovim kvalitetom (verbatim-plavi, princo,noname i sl.-zeleni, itd ...) :( :D :)

1. Da, elegantno 16x sve cita a jace-brze kako ti bog da bar iz onoga sto sam ja video...mada sam video ortaka koji Princo reze na 40x pa radi. Muzika po pravilu sto sporije, mada ako je ne slusas na nekim HiFi uredjajima i ako nisi totalni audiofil moze lepo da se recne na 8-12x.
2. Ako koristis overburn, oko par minuta preko deklarisane kolicine s rizikom da ne bude citljivo. Ako koristis mode 2 (ne onaj iz neroa) onda guras celih 100MB (sto megabajta nije stamparska greska) preko s tim da je to savetovano samo za video fajlove tipa divx. I onda u mode 1 narecnes drajver da ti cita mode 2, a u modu 2 recnes filmic. I za to ima poseban program...
3. Ja moje testiram sa CD Check-om, koji ima i varijantu da cekira CRC fajlova na disku i na mediju, tj da ih uporedjuje da li su isti...
4. e ovo ti ne bih znao reci...

Wakizashi je napisao(la):
2. Ako koristis overburn, oko par minuta preko deklarisane kolicine s rizikom da ne bude citljivo. Ako koristis mode 2 (ne onaj iz neroa) onda guras celih 100MB (sto megabajta nije stamparska greska) preko s tim da je to savetovano samo za video fajlove tipa divx. I onda u mode 1 narecnes drajver da ti cita mode 2, a u modu 2 recnes filmic. I za to ima poseban program...

... a to je ... ?

Ako koristis overburn, oko par minuta preko deklarisane kolicine s rizikom da ne bude citljivo. Ako koristis mode 2 (ne onaj iz neroa) onda guras celih 100MB (sto megabajta nije stamparska greska) preko s tim da je to savetovano samo za video fajlove tipa divx. I onda u mode 1 narecnes drajver da ti cita mode 2, a u modu 2 recnes filmic. I za to ima poseban program...
Ako mozes ovo malo detaljnije da objasnis (koji program i citav postupak). Po tebi je postojanje diskova od 800MB besmisleno jer ti tvrdis da to moze na svakom disku!?!

Pazi ovo shto Wakizashi rekao stvarno moze.. Bash pre neki dan sam se raspravljao sa Miroslavom oko toga. Postoji jedan CD od 820 MB koji se lepo sa Copy CD iskopira bez problema na cd od 700 MB .. e sad to jedino tako moze da se nareze.
Zaintrigiralo me sada ovo Wakizashijevo objashnjenje pa bih molio da to malko dublje obrazlozish.

Inace, sto se boje tice, nema veze.
Osim ukoliko se covek ne bavi molekularnim razlika izmedju razlicitih pigmenata (i refleksnog sloja) koji se koriste u proizvodnji diskova i uticajem na boju medija, kao i njihovom korelacijom sa c2 greskama. Neki su se i bavili time u smislu trajnosti podataka (al` nisam siguran da su radili korelaciju sa c2), al` su im zakljucci (i metodologija) prilicno diskutabilni.

Prakticno (za vecinu nas), nema veze (jer cemo relativno brzo, u sledecih 5 godina sve sto nam stoji na cdr-ovima prebaciti na dvd ili slicno).

Moje licno misljenje je da je za kvalitet cd-r medija mnogo presudnije da li se pakovanje tumbalo pri transportu, dal` je cucalo na suncu 6 meseci i sl.
A nije mi mnogo bitno ni koja ga je firma proizvela.
Kada bih radio arhiviranje dokumenata na cd-r, za npr. Narodni Muzej mozda bih vise i obracao paznju ($$$)

Najvaznije mi je da su jeftini, da su label-ovani (mrzim otiske prstiju), i da nakon przenja prodju verifikaciju.
Svaki medij koji to omogucava mi je savrsen.

zilet je napisao(la):
... jedan CD od 820 MB koji se lepo sa Copy CD iskopira bez problema na cd od 700 MB .. e sad to jedino tako moze da se nareze.

U nekim MS instalacijama Office-a velicina diska je namerno zabrljano prikazana da bi se sprecilo nelegalno kopiranje. To sto explorer prikaze da ima preko 800 ili 900 MB je samo zato sto je TOC CD-a namerno skenjan. Kolko se secam ubacen je jedan falsh file koji nicemu ne sluzi a veliki je par bajtova a prikazuje se kao 100-tinak MB-a.

Ok ljudi.... mislio sam da ste to vec znali... ;)
Daklem, skeptik iz cd kluba uostalom kao i svi takodje nije verovao... I ja na RW od 650MB narezem divx od 700MB i ostane mi 50MB slobodno. Tako ga i Windows vidi. E sada, to se radi posebnim programom koji reze u Mode 2 disku, odnosno neophodno je ako se koristi disk za dalju distribuciju obezbediti drajver u Mode 1 da ga win vidi, zatim instalira i da moze da ga procita.

voyager: nije po meni besmisleno, vec sam to video i licno isprobao. Drugo, pogresio sam kada sam rekao da se ne preporucuje za rezanje data cdova jer izgleda da nije ni moguce...Quote:
What's the drawback, then?There is an issue on how Windows handles these
discs. It reads the files burned this way as RAW data, and it also appends
a RIFF/CDXA header at the beggining of the file. So you cannou burn anything
you want ant then just see it like any other file: you must deal with this
RIFF/CDXA stuff.
End Quote
Dalje, nije besmisleno jer na taj disk od 800 MB mozes da narezes 900 etc. Znaci zamisli kvalitet divxa uvecan za 100MB...

Zormanic: To o cemu ti pises su standarde SecureRom, SafeDisk, i LaserLock tehnologije i nemaju nikakve veze sa onim o cemu ja pricam. Naravno da moze da se napravi 1:1 kopija, jer je i sam source disk od 700MB sa RAW data na sebi. A posto je ovolika fama oko ovoga, ja cu naravno biti dobar Benchmarkovac pa to podeliti sa vama ovde. Da sam znao, rekao bih vam ranije cheers
Dakle idemo:
http://webs.ono.com/de_xt
http://www.wsu.edu/~benp/mcfcd.htm

Ako koristis mode 2 (ne onaj iz neroa) onda guras celih 100MB (sto megabajta nije stamparska greska) preko s tim da je to savetovano samo za video fajlove tipa divx. I onda u mode 1 narecnes drajver da ti cita mode 2, a u modu 2 recnes filmic. I za to ima poseban program...
Ne bih se ja odrekao korekcije grešaka zbog tih 100mb ni za filmove... Sećam se brljotina sa VCDova.

Nazad
Vrh Dno