Šta je novo?

Par pitanja o keystone modulima, kablovima i mreži

Ordinary87

Poznat
Učlanjen(a)
04.02.2024
Poena
25
Pozdrav, da li može pojašnjenje nekih stvari od nekoga ko se bavi računarskim mrežama, hardverski deo.

Jasna mi je razlika između 5E i 6A kategorije kabla, 5E je do 1Gbps protoka, 6A do 10Gbps, druge su frekvencije i mogu da guraju te brzine do 100m dužine i td.

1. UTP je podložan EMI smetnjama i crosstalk-u , za razliku od FTP,SFTP i ostalih tipova koji imaju određenu kombinaciju folija i širma. To je u teoriji, a u praksi gde imam bunt svezanih kablova 5e kategorije koji ulazi u rek, i kablove koji idu po spuštenom plafonu gde se mrse sa naponskim strujnim kablovima, kako se to manifestuje na krajnjeg korisnika, jel ima manju brzinu protoka, da li mu pucaju ,,paketi,, , il šta već. Video sam svakakve krš utp kablove u najgorim mogućim scenarijima i nešto nisam čuo da se neko žali na rad mreže.

2. E sad keystone modul. Ako imam kabl recimo 6A kategorije a stavim modul 5e kategorije, jesu deblje žice al sve to ulazi, predpostavljam da od 10Gbps brzine nema ništa ili možda ima? Brzina je određena naravno switch-om ,mrežnom kartom kompjutera, patch kablom, al dal sad taj 5e modul smanjuje brzinu protoka sa 10 na 1 ?

3. Ili ova nedoumica, kabl širmovan, na jednoj strani ka reku stavim metalni modul, na drugoj u prostoru plastični, da li se time nešto gubi u vidu zaštite, ili je dovoljno što na rek strani imam metalni modul koji je u dodiru sa metalnim patch panelom, koji je opet uzemljen preko reka.

4. Kad smo kod uzemljenja reka, da li ceo koncept sftp kabla gubi smisao ako rek nije uzemljen posebnim kablom, mada on u suštini jeste uzemljen preko šasije switch-a koji ima uzemljenje na strujnom kablu .

Za sada toliko, valjda nisu glupa pitanja.

Jasna mi je razlika između 5E i 6A kategorije kabla, 5E je do 1Gbps protoka, 6A do 10Gbps, druge su frekvencije i mogu da guraju te brzine do 100m dužine i td.
CAT 6A i 10Gbps na 100m nije uvek moguće. Nisu svi CAT6A kablovi istog kvaliteta a zavisi i od uređaja.
1. UTP je podložan EMI smetnjama i crosstalk-u , za razliku od FTP,SFTP i ostalih tipova koji imaju određenu kombinaciju folija i širma. To je u teoriji, a u praksi gde imam bunt svezanih kablova 5e kategorije koji ulazi u rek, i kablove koji idu po spuštenom plafonu gde se mrse sa naponskim strujnim kablovima, kako se to manifestuje na krajnjeg korisnika, jel ima manju brzinu protoka, da li mu pucaju ,,paketi,, , il šta već. Video sam svakakve krš utp kablove u najgorim mogućim scenarijima i nešto nisam čuo da se neko žali na rad mreže.
Nikada nije dobro da UTP kablovi idu pored električnih i takav scenario treba izbegavati. Da li će doći do smetnji, zavisi kakav je potrošač sa druge strane električnog kabla i da li je UTP kabl shielded + grounded. Ako imaš neku električnu motorčinu ili grejač velike snage, onda može doći do prekida linka ili privremenog/stalnog gubitka paketa dok je uređaj aktivan. Pravila nema. Mogu se javiti problemi a i ne moraju. Zato treba igrati na sigurno i UTP kablove postaviti što dalje od električnih.
2. E sad keystone modul. Ako imam kabl recimo 6A kategorije a stavim modul 5e kategorije, jesu deblje žice al sve to ulazi, predpostavljam da od 10Gbps brzine nema ništa ili možda ima? Brzina je određena naravno switch-om ,mrežnom kartom kompjutera, patch kablom, al dal sad taj 5e modul smanjuje brzinu protoka sa 10 na 1 ?
Postoji razlog zašto neki keystone moduli imaju CAT5 rating.
3. Ili ova nedoumica, kabl širmovan, na jednoj strani ka reku stavim metalni modul, na drugoj u prostoru plastični, da li se time nešto gubi u vidu zaštite, ili je dovoljno što na rek strani imam metalni modul koji je u dodiru sa metalnim patch panelom, koji je opet uzemljen preko reka.
Zavisi da li uređaj sa "plastične strane" ima sopstveno uzemljenje. Imaj na umu da neki uređaji imaju RJ45 portove koji nemaju jezičke za uzemljenje pa je kod takvih uređaja stavljanje metalnih RJ45 konektora besmisleno. To su obično uređaji koji imaju plastično kućište i jeftiniji uređaji gde se takav vid uzemljenja zanemaruje. Takođe imaj na umu da UTP kabl mora da ima posebnu žicu koja se kači na metalni deo metalnog RJ45 konektora. Ta žica ima dvostruku ulogu. Obezbeđuje uzemljenje i sprečava EMI.
4. Kad smo kod uzemljenja reka, da li ceo koncept sftp kabla gubi smisao ako rek nije uzemljen posebnim kablom,
Da. Gubi se smisao. Rack uvek treba biti uzemljen kao i svaki uređaj koji se napaja iz mreže a ima metalno kućište. Izbegavati uzemljavanje rack-a preko UTP kablova koji to podržavaju !!!
mada on u suštini jeste uzemljen preko šasije switch-a koji ima uzemljenje na strujnom kablu .
Ni ovaj scenario koji trenutno imaš nije dobar. Danas-sutra zameniš switch sa drugim koji ima eksterno napajanje i tvoj rack ostaje bez uzemljenja. Treba da staviš normalan PDU i uzemljenje da vežeš direktno na rack.
Za sada toliko, valjda nisu glupa pitanja.
Nisu glupa pitanja jer su ovo jako bitne stvari.

To je u teoriji, a u praksi gde imam bunt svezanih kablova 5e kategorije koji ulazi u rek, i kablove koji idu po spuštenom plafonu gde se mrse sa naponskim strujnim kablovima,
To sto je nesto u praksi, ne znaci da je dobro. I to sto nesto radi danas pod nekim uslovima, ne znaci da ce raditi sutra pod nekim drugim. Pravila kazu da se napojni kablovi i komunikacioni kablovi moraju ukrstati pod pravim uglom i nikako voditi paralelno. Trebalo bi i u rek da udju na razlicitim mestima. Ethernet je dizajniran tako da kablovi mogu da se vode u buntovima (zato izmedju ostalog parice i jesu uvijene), ali nije dizajniran da ide paralelno sa strujnim kablovima.

kako se to manifestuje na krajnjeg korisnika, jel ima manju brzinu protoka, da li mu pucaju ,,paketi,, , il šta već.
U najgorem slucaju link nece da se podigne, a opseg je od potpuno mrtvog linka da ne radi nista, preko linka podignutog na manjoj brzini od ocekivane, pa do odredjenog procenta izgubljenih paketa koje i ne primetis ako ne gledas. Ako je taj procenat gubitka paketa nezanemarljiv, onda se moze manifestovati kao efektivno smanjena brzina tj smanjenje brzine koje se nece videti pod "link speed" na krajevima.
Video sam svakakve krš utp kablove u najgorim mogućim scenarijima i nešto nisam čuo da se neko žali na rad mreže.
Jesi li gledao statistiku i brojace na portovima tih sviceva, koliko ima CRC gresaka i slicno? Neko je izmislio da mrezna komunikacija ima vise slojeva i da se oni visi slojevi trude da isprave greske onih ispod njih.

Kao sto kaze Alex, ovo su jako bitne stvari koje se cesto zanemaruju.

Nazad
Vrh Dno