Šta je novo?

Par linux pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme DusaN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
855
Koju bi ste mi distribiciju linuxa preporucili? Da li bi debian bio ok ili da uzmem redhat posto je cini mi se najpopularniji?
Znaci, treba mi za ''po kuci'' dual boot uz winxp. Imao sam pre godinu-dve redhat, ali posto sam bio kratak sa mestom na disku morao sam da ga brisem🙁 Interesuje me samo oko instalacije, koliku treba mu napravim onu swap particiju, imam 128Mb rama. I da li ima nekih problema sa AMD procesorima (duron + soltek drv4)?

:wave;

Debian je izvanredna distribucija,pored Slacka najstabilnija.
Moja preporuka je Red Hat jer je mnogo laksi za koriscenje,Debian je vise za hardcore linux usere,koji nikad ne ulaze u win 🙂.Za neke kucne potrebe,RH ce biti sasvim dovoljan.

Aha, ok. A ovo u vezi kompatabilnosti sa hardwareom? Pretpostavljam da nema nekih vecih problema, posto sam bio na sajtovima vecine proizvodjaca linuxa i sav hardware koji imam mi je podrzan, sto sertifikovan sto samo da radi.
Jos me interesuje za mesto na disku, da li bi bilo dovoljno 5GB za linux i jedno 128-256MB za swap particiju?

I jos jedno, da li moze da se linux ubaci u XPov boot meni ili da instaliram lilo pa tu da biram xp ili lin, ili mozda bi bilo najbolje da snimim lilo na disketu pa kada mi treba linux da bootujem sa flopija, mislim ovo sve pitam da ne bilo problema sa XPom, posto kada se win *****e teže(duže vremena treba) ga je namestiti nego linux, najbrže je ponovni instal, a to mi ne treba posto sam navikao da mi win (bilo koja verzija) radi min godinu dana bez reinstaliranja.
Hvala i pozdravi.

Cuj jest da Mandrake nije mister perfect, sto se stabilnosti tice, ali je sigurno stabilniji od Windows-a... mada je sve ovo diskutabilno...
Jedino zasto bih ti ja preporucio Mandrake-a (ali distribuciju 8.1) je jer je prilicno lak za instalaciju i koriscenje, a to je za nove korisnike pozitivno. Imao sam i RedHat i Suse (jos neke staare verzije... tu kada su bile aktuelne verzije 6) dobri su, ali ako si pocetnik pre ces se poroditi neko da nesto namestis da radi... 😀
LM, na tebi je da odlucis, ali se svakako nemoj upustati u ovu avanturu pre nego sto procitas neku linux dokumentaciju. Moja preporuka je da posetis http://www.tldp.org/ ima mnogo korisnih informacija za pocetak.

Ajd` srecno...

Welcome to the world of free choice... 😀

Ja bih ppreporucio Mandrake 8.2, od svih linux distribucija koje sam video ova ima najvece mogucnosti podesavanja sistemskih parametara kroz sam X windows....sto je jako bitno za pocetnike. Daleko je to od bilo kakvih windowsa, sto je i dobro i lose; dobro jer ce te terati da cackas po sistemu i to je jedini put da nesto naucis; lose jer zadrtim windowsasima izgleda kao nocna mora.
U vezi dual boot-a : pusti da ti dual boot rade lilo ili grub, podesi da se win dize po defaultu; programi rade korektno i u svakom trenutku je moguce obicnim fdisk vratiti sistem u no-at-all-linux stanje. Ukoliko je pri tom tvoj win pod NTFS-om potpuno si bezbedan, linux ce win particiji pristupati iskljucivo u read-only rezimu.
Hardver....jako kompleksno pitanje, nesto ce raditi, nesto verovatno ne iz prve ili nece raditi kako treba (od onoga sto nece tipujem na modem, ata100 i graficku karticu) ali to su sve stvari koje se mogu srediti.

poz.
Salac

Nazad
Vrh Dno