Šta je novo?

Par dilema oko procesora i ploče

dacha

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2004
Poena
620
Stara ploča je otišla u večna lovišta, a vreme je i bilo za novi komp. Za neke komponente sam se već odlučio, ali kod onih najvažnijih imam par dilema.

Da napomenem da ne igram igrice bilo kog tipa, ne renderujem i sl. Komp koristim intenzivno, često u multitaskingu (u smislu više programa koje simultano koristim), ali ništa od toga ne spada u one veoma zahtevne. Pojedinačno možda najzahtevnije jeste povremena obrada jako velikih fotografija u PS-u (a to je ipak više pitanje memorije). Koristim i koristiću integrisnu grafičku.

Elem, uzeo bih SSD EVO 850 250GB (85 eur), G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3200MHz KIT (80 eur), imam kućište i napajanje CM GX 450W. Dileme su oko ploče i procesora.

1. Odlučio sam se za z170 i izbor sveo na dve ploče: Asrock z170 Extreme3 (125 eur) i Asus z170-A (145 eur)
- imam li realnih razloga, i koji su, da doplatim 20 eur za Asus?
- da li na ove ploče mogu da nakačim starije SATA II diskove (WD6400AAKS)

2. Svi komentari, testovi, prikazi procesora i sl. vrte oko igrica pa ne mogu da steknem pravu sliku. Dilema je i3-6100 (100 eur) ili i5-6500 (185 eur). Jasne su mi tehničke razlike, 2c vs 4c, 3mb vs 6mb keša, sigurno da je i5 bolji apsolutno gledano, ali razlika u ceni je jako velika.
- da li je razlika u realnom radu (ne igranju) ozbiljna da opravda razliku u ceni?
- ima li i3 koristi od memorije na 3200MHz kao što kažu da ima i5?

nemas potrebe za i5 procesorom... za to ti je dovoljan i taj i3, isto nema potrebe za jacim i3 procesorom...
svi skylake procesori imaju istu integrisanu grafiku...
proveri prvo cene za maticne jer variraju dosta,
prekjuce sam pitao ASRock extreme 4 135e, ASRock Fataliti k4 117e

tu memoriju neces naci, G skill se rasproda dok trepnes, i skoro nikad je nema na stanju :)
ili samo moras da budes uporan i da smaras ljude...

Vrh Dno