Šta je novo?

Papo & Yo

Vec para dana je gledam na steam store i danas odlucim da pogledam trailer. WOW, stvarno dobro izgleda. Ne kapiram bas o cemu se radi i sta je sta, ali svakako me je odmah zainteresovalo da zelim da probam.

Taj lik sto je radio review izgleda ko neki *****.

Vec para dana je gledam na steam store i danas odlucim da pogledam trailer. WOW, stvarno dobro izgleda. Ne kapiram bas o cemu se radi i sta je sta, ali svakako me je odmah zainteresovalo da zelim da probam.

O cemu se radi. Decak i njegova sestra beze od kuce i od oca koji je alkoholicar i sa kojim zive. E sad, on u tom begu i uz pomoc svoje maste stvara svet pun zagonetki kroz koji prolazi, a sestra uvek ide ispred njega i uvek prva prodje pa ga ceka na kraju nivoa, a on mora da dodje do nje. Inace sve se odigrava u nekakvim manjim predgradjima, selima (nesto slicno favelama). Caka je da on sa sobom vuce robota igracku i Monstera za kojim je lud i koga koristi da predje odredjene prepreke. E sada, Monster ima mracnu stranu. U nekim oblastima svuda okolo skakucu zabe i Monster ne moze da odoli i jede ih. Ali kad god pojede zabu, postaje zastrasujuce divljacko stvorenje koje juri decaka. Decak moze da vrati Monstera u normalu samo onda kada pronadje trulo voce. Monster ispada metafora njegovog oca alkoholicara, jer je u nekim trenucima dobar, a u nekim los. Potpuno sasava prica. Mehanika je potpuno luda i odlicno odradjena. Npr, nacrtana je poluga na zidu i kliknes levim dugmetom misa i povuces unazad misa i tako izvlacis delove zida i namestas da izgledaju kao stepenice da bi se popeo. Ili mozes da pomeras i rotiras celo selo da bi se prebacio sa jedne tacke na drugu (slican sistem ima The Bridge, ali ovde je grafika potpuno drugacija).

Poslednja izmena:
Moze neko da bude ruzan, ovakav onakav, ali da uzimam u obzir nesto kao merodavno sto iznosi covek sa likom osobe zaostale u razvoju, to bas i nebih.

Treba da znate da IGN propao, tako da bolje uzmite nekog drugog kao referencu sledeci put (Eurogamer, Polygon). Naravno meni misljenje tih sajtova nije merodavno, jer kao i mnogi ljudi sa ovog foruma imam jedno tri, cetiri puta vise iskustva sa igrama od tih zapadnih momaka sto pisu tamo. To kazem za one koji se tako orijentisu. IGN i Gamespot su mozda jos uvek popularni ali kvalitet tekstova i "novinara" koji tamo rade je nula. Mada ni ostali nisu puno bolji jer danasnje novinarstvo je copy paste zanimanje a izvor tekstova su kojekakve agencije koje rade za kes i objavice sta god treba za isti.

Kao da je bitno kako izgleda osoba koja radi revju. Što se tiče same igre, izgleda dosta čudo, ali vrijedi probati, volim razmišljati/razbijati mozak dok igram.

Istina je da mnogi opisi igara na netu prikazuju igre u jako drugačijem svetlu, ali zar je stvarno tako teško da prihvatite mogućnost da je ova igra zapravo shit?

Moze neko da bude ruzan, ovakav onakav, ali da uzimam u obzir nesto kao merodavno sto iznosi covek sa likom osobe zaostale u razvoju, to bas i nebih.

Sta bi onda rekao za Hokinga...
Predrasude su zlo. Uverio se vise puta u zivotu.

Istina je da mnogi opisi igara na netu prikazuju igre u jako drugačijem svetlu, ali zar je stvarno tako teško da prihvatite mogućnost da je ova igra zapravo shit?

Znas kako, na ovom forumu sam clan 6 godina a citam ga jos duze. Postoje ljudi cije misljenje cenim. Kada su igre u pitanju, Doktor je jedan od njih. Ja njegovo misljenje stavljam ispred misljenja nekog mlatimuda sa IGN gde se "editori" menjaju ko na traci. Igru nisam probao ali ako neko kaze da je dobra, a niko svojim iskustvom to argumentovano ne pobije ja cu je dozivljavati kao dobru dok sam ne probam. Kacenje stranih linkova mi ne treba, znam i sam da proguglam.

Igra verovatno nije nista spec. ali meni je jedna od stranih odrednica metacritic, tacnije odnos izmedju user ocene i ocene sajtova. Ako je user ocena solidna a ocena sajtova bunar, ja za takvu igru smatram da je okej.

Ponavljam, IGN je nikakav gejming sajt. Meni zapravo nije ni jasno kako su oni postali ime. Niti su im opisi detaljni, niti testiraju igre kako valja. Tipican konzolaski gejming sajt.

Sta bi onda rekao za Hokinga...
Predrasude su zlo. Uverio se vise puta u zivotu.

Hoking je svetski priznat naucnik. Ovaj lik je neki gejming "novinar", sto moze svako da radi. Nije to isto.

Odlicna igra. Zavrsih je u subotu i bas me je opustila.
Grafika je ok, mozgalice ne preteske. Prica je sasvim ok.
Sve u svemu, nekih 4h zabave.

Igra je stvarno fenomenalna, odusevljen sam. Kakav kraj!
Kupujem!

Znas kako, na ovom forumu sam clan 6 godina a citam ga jos duze. Postoje ljudi cije misljenje cenim. Kada su igre u pitanju, Doktor je jedan od njih. Ja njegovo misljenje stavljam ispred misljenja nekog mlatimuda sa IGN gde se "editori" menjaju ko na traci. Igru nisam probao ali ako neko kaze da je dobra, a niko svojim iskustvom to argumentovano ne pobije ja cu je dozivljavati kao dobru dok sam ne probam. Kacenje stranih linkova mi ne treba, znam i sam da proguglam.

Igra verovatno nije nista spec. ali meni je jedna od stranih odrednica metacritic, tacnije odnos izmedju user ocene i ocene sajtova. Ako je user ocena solidna a ocena sajtova bunar, ja za takvu igru smatram da je okej.

Ponavljam, IGN je nikakav gejming sajt. Meni zapravo nije ni jasno kako su oni postali ime. Niti su im opisi detaljni, niti testiraju igre kako valja. Tipican konzolaski gejming sajt.

G@W Dopao mi se ovaj tvoj kometar ali mi se ne dopada što si namerno ostao nedorečen!!! Generalno smatram da nije nikakav podvig ispljuvati ono što je evidentno loše i što ne valja, a ti si nažalost samo to ovde napravio pa je red da konstatujem da je od toga slaba vajda... Što se Doktora tiče kojeg si pomenuo u kontekstu nekakve reference, meni se nekako čini se da ste vas dvojica na istoj talasnoj dužini tako da me to u principu ne iznenađuje. Elem, sledi mala digresija s moje strane naravno pre svega u odnosu na temu a ne na ovaj tvoj komentar koji je u principu OK kao zapažanje. Slažem se da je IGN zbilja debela boza od sajta, što je bilo evidnetno oduvek. Ni meni nije jasno odakle to da je upravo ovaj sajt privukao toliko pažnje poslednjih godina i da se uzima sve što tamo piše zdravo za gotovo i kao nekakva referenca. Svojevremeno je bilo manje gejmerskih sajtova ali su bili nezavisni a izbor novninara je bio kvalitetniji pa su i opisi i ocene bile kud i kamo realnije. Da bi se danas nekakav iole pristojan zaključak izveo treba pogledati svakako više od 2 ovakva sajta s obzirom da stvari više ne stoje tako.

I sad ću još da uradim ono što G@W nije, a to je da preporučim svima da pogledaju ako već nisu recimo GiantBomb koji u ovom trenutku vodi odmetnuto zlatno jezgro GameSpot-a (Jeff Gerstmann, Ryan Davis i Brad Shoemaker) a gde u sklopu review sekcije pored ocene urednika imate zakačenu i ocenu igrača malo niže u sklopu teksta što i ja smatram da je veoma bitno. Uzgred koga to zanima može da pogleda i sekciju podcast koja je sada već solidno uznapredovala tako da tamo zbilja ima šta i da se pročita, vidi, ali i čuje. Ko koristi iTunes imaće još lakši posao da sve ovo isprati… Eto... ;)

Inače ako se neko pita ko su ovi ljudi, evo pojašnjenja. Jeff Gerstmann je slobodno možemo reći jedan od istaknutijih novinara u ovoj oblasti, poznat po vickastim i otkačenim video prilozima. Napustio je GameSpot (tačnije dao je otkaz) nakon što je ojadio sa ocenom Kane & Lynch: Dead Men u svom videoreview-u, zbog čega je bio oštro kritikovan. Ostatak ekipe je sledio njegov put i svojevoljeno napustio GameSpot ubrzo posle ovog incidenta. Ostalo je sada već slobodno možemo reći istorija...

A što se ove igre tiče bez obzira na sve viđeno, stičem utisak da je svakako treba probati. ;)

Igra je dolar u HB paketu, preporuka svima da je kupe na taj način dok mogu.

Što se tiče profesije gejming novinara, njih u životu održavaju primitivne sprave za igranje i njihova publika. PC gejmeri koji koriste steam imaju sopstveni ekosistem gde se između ostalog igre mogu preporučiti drugima. Novinarstvo se svelo na copy-paste profesiju u svim sferama, pa ne treba čuditi što je tako i u gejmingu. Istraživačko nivinarstvo je zasebna grana i uvek će imati prođu, pa tako i među igračima. Ali kada je puko prenošenje vesti u pitanju, pa i ovi nazovi opisi, tu viralni marketing briše patos sa novinarima prašinarima.

Nazad
Vrh Dno