Šta je novo?

Panelni zvučnici DML

milirad

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
630
Napravio sam dva panelna zvučnika od stirodura (extrudirani polistiren - XPS) debljine 2cm. Verovatno sam trebao uzeti deblji, onaj od 3cm. Na njih sam nalepio po jedan exciter od 25W4Ω.
DML_R.jpgDML-R_Exciter.jpgExciter25W4Ohm.jpgDML-L.jpg
Zvuk će dobijati preko ZK-MT21 BT 2.1 pojačala Ovo su specifikacije:
Size: 93x90x22mm.
Bluetooth version: 5.0.
Audio input: AUX, bluetooth.
Channel: 2.1.
Power: DC12-24V / 5A.
Adapter speaker: 20-100W, 4-8Ω.
Output power: max 50W (right and left), max 100W (subwoofer).
E sad to još sve nisam završio jer nisam imao dovoljno žice za drugi zvučnik (a i treći koji će biti subwoofer, koji tek treba da stigne). Moje pitanje je za one koji se bolje u sve ovo razumeju i hoće da mi pomognu, koje napajanje bi trebalo/bilo bolje da priključim? Da li ono koje daje napon 12V ili 24V, od 150W, ili 200W ili čak možda i 250W i daje struju jačine 5A, 8,5A ili od 10A? Ovo sve uzimajući u obzir 3 zvučnika od po 25W i pojačalo koje radi na 12-24V/5A.

slazem se datim prikazom

Mada ima i prikaza koji upozoravaju na veliki VF sum:

Ja bih se vise pozabavio dobrim skretnicama u kutijama i ne bih ovo silio.
Nema tu kvalitetnog zvuka.

Za prvu ruku i probu, uzmi bilo šta što ti je dostupno, čak i ispravljač za laptop može da posluži.

Ako budeš zadovoljan, lako ćeš promeniti.

Hvala vam na odgovorima drugari. Za prvu ruku sam tako i probao. Ispravljačem od 12V 5A. Ali to je bio samo jedan (levi) zvučnik.
Ispravljac12V5A.jpg
Za trajno rešenje bi mi trebao tačan odgovor odn. preporuka: Šta je bolje da kupim - ispravljač na 12V ili na 24V, od 5A ili 10A, snaga 150W ili 200W? A ima ih gomila:
PSu_24V8.5A200W.jpg
i
PSu_24V10.4A250W.jpg
Ja znam da je vama lakše da postavite link, ali ja ne želim da gledam razne recenzije, samo kratak odgovor nekog poznavaoca, da mi reši ovu dilemu. Bitno je zbog komponenti da bi duže trajale, jer će se očigledno grejati tokom dužeg rada. Pa mi je zato bitno da mi se na ovo odgovori. Onako kao laik ja bih izabrao 12V 5A i 150W. Ali želim da čujem vaše mišljenje.

Pa sad...uvek je bolje više...ako ti nije teško i žao - ti kupi najjače što nađeš, neće da se baci (a verovatno neće ni da se iskoristi), a ti ćeš biti zadovoljan.

Evo, konkretno, uzmi napajanje sa naponom između 12V i 18V, što jače.
Svako napajanje karakterišu napon i struja koji daju.
Ugrubo, snagu mož da sračunjaš kao proizvod te 2 vrednosti...
Tako da to napajanje od 12V i 5A mož da razvije max 60W, a 150 mož samo na bubanj potoku, il u zoni sumraka, na nekim forumima...

I još da te pitam:
Zašto si taj exciter zalepio baš tu?
Jel to po nekom pravilu, il iskustvu il po sluhu?

Skoro sam uzeo te exciter-e da probam, računajući da čak i ako nije zvuk za slušanje, može da se napravi nešto zabavno.

E sad, još nisam odlučio šta ću da koristim kao materijal za zvučnike ali verovatno će biti stirodur i to deblji.

Interesuje me kako to tebi zvuči, jer ovak kad probam samo prislanjanjem excitera na razne površine zvuk i nije nešto. Visoki tonovi nekako pršte a niskih slabo ima.

Koje si dimenzije ploče upotrebio?

Koliko utiče na zvuk kada se exciter stvarno fiksira na površinu, lepljenjem? Jesi li lepio onom dvostrano lepljivom trakom što se dobije uz zvučnik ili si koristio nešto pouzdanije?

Što se montaže tiče, trebalo bi exciter staviti na 2/5 dužine strance. Ako ga staviš u sredinu dobiješ nezgodnu frekventnu karakteristiku zvučnika.

Napjanje je naravno bolje da je 24V.

I još da te pitam:
Zašto si taj exciter zalepio baš tu?
Jel to po nekom pravilu, il iskustvu il po sluhu?
Da ima pravilo. Exciter se postavlja na 3/5 odn. 2/5 dužine. Panel je širine 60cm i dužine 126cm. Ja sam uzeo debljinu 2 cm računajući da će tanji bolje vibrirati, ali posle šmirglanja vidim da sam trebao uzeti 3 cm. Prednja strana se mora ošmirglati. Ne sme ostati onako rebrasta mrežica, nego mora biti ravna. Imate uputstvo od Tech Ingredients na YT kako se prave.

@Broker: Ja sam za sada povezao samo levi kanal i čini mi se da je zvuk sasvim dobar i čist. Srednji i visoki tonovi se lepo čuju. Ne treba odvrtati jačinu do kraja, ali i tada su distorzije minimalne. Mada i to zavisi kakav je snimak koji se pušta. Mislim da će biti super kada dodam i desni + vufer. Jedan exciter ću staviti u sam centar i to na desnom panelu. Kod slušanja ću odrediti koji daje lepši bas - da li onaj što će biti u centru ili onaj koji je pomeren na 3/5.
Ovi pobuđivači (exciter) nemaju samolepljivu traku (naručeni sa AliExpresa), kao što imaju preporučeni Dayton. Ja sam ih zalepio dvokomponentnim epoksi lepilom, ali sam potrošio dosta na one rascepke za kačenje. Inače ne treba mnogo lepila za same pobuđivače. Videću koliko će držati.
Znači onda da uzmem napajanje 24V10A250W? Neće smetati komponentama na pojačalu? Neće se pregrevati?

Ta pojačala uglavnom imaju granicu do koje mogu da se pojačaju, ako se ne pretera na ulazu. Preko BT nije problem, ali preko kabla može lako da se ode preko granice.
Prati temperaturu pojačala, pa utišavaj, ako osetiš da se baš mnogo greje.
Svakako je bolje jače napajanje, jer će manje da se greje, a pojačalo će moći maksimalno da se iskoristi.

Sa 24V, za istu potrošnju/količinu glasnoće, napajanje će isporučivati manje struje u odnosu na ono sa 12V - to je, u jednu ruku, pozitivna strana.

Negativna je što u takva pojačala, obično, stavljaju kondenzatore nikakvog kvaliteta, a sa višim naponom napajanja približavaš se graničnom dosegu bezbednog rada...

E, sad, možda je ovo samo mala paranoja...

Ja sam za sada povezao samo levi kanal i čini mi se da je zvuk sasvim dobar i čist.
Zvuči dobro. Ja sam za sad samo probao tako što pritisnem zvučnik napovršinu i zvik nije dobar. Pretpostavljam kad se zalepi da će to da bude bolje. Pretpostavljam da je efekat sa epoksi lepkom bolji nego sa dostrano lepljivom trakom.
Kod slušanja ću odrediti koji daje lepši bas - da li onaj što će biti u centru ili onaj koji je pomeren na 3/5.
Neće biti razlike. Niski tonovi zavise od veličine i materijala ploče koju si upotrebio, Ne od položaja excitera na njoj.
Znači onda da uzmem napajanje 24V10A250W? Neće smetati komponentama na pojačalu? Neće se pregrevati?
Jače napajanje ne smeta. Pojačalo će da povuče koliko mu treba. Slabije napajanje je problem jer ako ne može da da traženu snagu ono počne da se davi a to se odrazi i na zvuk, obično kao kao kliping.
Mada, ja ovo malo što sam probao sa nekim sličnim pojačalom u D klasi 2x25W, ono klipuje i samo od sebe kad se pojača, čak i na mnogo jačem napajanju nego što je neophodno.

Hvala na odgovorima. Naručio sam ovo od 24V/10A/250W. Pa ćemo videti. Ako i vrisne neki kondenzator - zameniću ga. Pozdrav!

Neće biti razlike. Niski tonovi zavise od veličine i materijala ploče koju si upotrebio, Ne od položaja excitera na njoj.
Verovatno je najbolja kombinacija 2 manja panela + portovani subwoofer.

Ali može i ovako:

Koliko vidim kod ovoga, momak je stavio 3 pobuđivača i to 2 serijski povezana za srednje i visoke tonove i posebno jedan veći za basove, koristio je čini mi se šperploču. I bas baš razbija!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno