Šta je novo?

Paneli monitora danas (2024) prema panelima pre deset godina za upotrebu programiranje (office)

adamovic

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2006
Poena
310
Pozdrav svima,

koristim racunar za programiranje, i kancelarijski rad generalno, znaci, tekst.

Interesuje me da li su paneli danas znacajno bolji od panela pre deset godina i kakvi paneli mogu biti interesantni?

Nisam ovo stavio u "sta da kupim" jer mi vise deluje kao diskusija o panelima i monitorima, nego savet za kupovinu, a admin ako misli drugacije nek premesti.

evo skorije teme o panelima

današnji monitori, uključujući tu i panele, su bolji. današnji maltene podrazumevano imaju flicker free i low blue light. viša stopa osvežavanja sve više postaje standard. pojavio se i IPS Black koji znatno ublažava čuvenu manu IPS-a (slabiji kontrast). u međuvremenu se pojaviše OLED paneli.

i dan danas su tu TN, IPS i VA tipovi panela. poslednja 2 tipa kao i OLED imaju svoje teme pa ih prelistaj

koliko znam, i dalje je najbolji tip panela, za to navedeno u naslovu, IPS.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

koristim racunar za programiranje, i kancelarijski rad generalno, znaci, tekst.

Interesuje me da li su paneli danas znacajno bolji od panela pre deset godina i kakvi paneli mogu biti interesantni?

Nisam ovo stavio u "sta da kupim" jer mi vise deluje kao diskusija o panelima i monitorima, nego savet za kupovinu, a admin ako misli drugacije nek premesti.
U principu meni je za ofis rad i generalno browser rad (Canva, drustvene mreze, content creation/bazicni dizajn) dosta znacio prelaz na high refresh rate. Ko brzo barata misom i brzo kuca, dosta primeti tu razliku od nekog ko je sporiji, gde bih se vise fokusirao na rezoluciju i brightness.

OLEDi su jos preskupi a i nemaju puno smisla za office rad jer je dosta elemenata staticno, pa rizik burnina raste, mada generalno to nije problem osim ako neko bas ne sili monitor.

Po meni neki 27 2k 120hz+ monitor, kakve god tehnologije displeja, ne moze da se poredi sa dinosaurima od pre 10 godina.

Naravno kvalitetan stari Eizo ili Ultrasharp Dell ce skoro uvek biti iznad plasticnih acera asusa, ali je i razlika u ceni kad se pogleda koliko su (u 'ondasnjim' parama) tad kostali oni, a koliko sada ovi plasticni budget monitori.

Po meni ko planira da drzi monitor dok "ne crkne", treba da ulozi malo vise u startu, ali ne nesto preterano jer ce i za 7-8god biti verovatno izuzetno jeftinih monitora s novijim tehnologijama koje su sad papreno skupe.

Nisu mnogo jeftiniji ni IPS Black, niti mnogo zaostaju za OLED-om, a ne razmišljaš o Burn In-u. Govorim o ozbiljnijim modelima, tipa Ultrasharp. S obzirom da je kancelarijski rad u pitanju, o OLED-u ne bih razmišljao.

Nazad
Vrh Dno