Šta je novo?

Panasonic TZ5 ili dodati još para?

gileip

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
360
Polako stiže letovanje, pa azmišljam da svoj stari Canon A570IS zamenim za neki novi, a da bude i dosta bolji foto aparat od njega. Malo sam čitao i pronašao ovaj model Panasonic TZ5. Volim da fotografišem, ali uglavnom sve radim na auto. Takodje volim i da nešto snimim, a koliko vidim ovaj aparat ima odličan video snimak. Dosta slikam i uveče, pa bih i da ti snimci budu OK.
E sad, razmišljao sam da dodam 100 evra pa da uzmem Canon SX10 IS. Da li vredi dodati za taj ili je ovaj sasvim OK? Svidja mi se jer ima Li-jon baterije, ne bakće mi se sa 4 NI-Mh baterije. Ili možda nešto drugo do 300 evra? Šta vi predlažete?

Za početak da odlučiš da li želiš aparat lak za poneti ili neki koji izgleda opasno, ali se nosi u torbi na ramenu :)

Za početak da odlučiš da li želiš aparat lak za poneti ili neki koji izgleda opasno, ali se nosi u torbi na ramenu :)

Tačno tako !

A ni u jedom od ta dva slučaja SX10 IS nije preporuka.

Verovatno lak za poneti, ali da iako je lak ima odlične fotografije-očekujem drastično bolje od mog Canona 570IS(zato i kupujem)! Ako ne može takav, onda može i onaj za torbu!

Verovatno lak za poneti, ali da iako je lak ima odlične fotografije-očekujem drastično bolje od mog Canona 570IS(zato i kupujem)! Ako ne može takav, onda može i onaj za torbu!

Ochigledno je da ne razumesh kako fotoaparati funkcionishu. U najboljem sluchaju cesh dobiti iste fotografije ili bolje na strani Canona. Ako hocesh drastichno bolje fotografije, kupi Fujija S6500 (polovnog) ili nekog canona A6xx...

Poslednja izmena:
Gotovo sam siguran da razliku u kvalitetu fotografije nećeš ni primetiti. Sam si rekao da uglavnom koristiš Auto mod, da najviše slikaš uveče (žurkice, zezanje, a? :d ), nisam stekao utisak da isti kadar fotkaš 10x da bi dobio ono što želiš ;)

Ako ti se sviđa TZ, uzmi ga i nemoj da razmišljaš. Cigle od aparata će ti biti cim da nosiš sa sobom...

Od pre nekoliko dana je u mom vlasnistvu i mislim da je trenutno najbolja kupovina, narocito od kako se pojavio TZ6 i TZ7 pa mu je pala cena. Iznenadjen sam kako dobre fotke pravi u sobnim uslovima bez upotrebe blica, o video modu ne treba ni trositi reci, extra je.

Ja stvarno ne nikome preporucio Panasonic, izuzetno sumoviti senzori ! Sumljam da pravi bolje fotke od tog tvog Canona ! pozZ

Prenosiš iskustvo na osnovu modela od pre par godina, a upravo su high ISO u poslednim serijama Panasonica poprilično sredili i tu je bolji od konkurencije.

Prenosiš iskustvo na osnovu modela od pre par godina, a upravo su high ISO u poslednim serijama Panasonica poprilično sredili i tu je bolji od konkurencije.

Prenosim moje licno iskustvo, ne moras da me citiras da bi izneo svoje misljenje ;)

Imao sam taj fz8 sa kojim nikako nisam bio zadovoljan, Fuji pravi mnogo bolje prosumere pa ako ides na taj segment opet bi se drzao Fudzija, jer sumljam da se i oni nisu popravili ako se popravio Panasonic .....

Prenosim moje licno iskustvo, ne moras da me citiras da bi izneo svoje misljenje ;)

Imao sam taj fz8 sa kojim nikako nisam bio zadovoljan, Fuji pravi mnogo bolje prosumere pa ako ides na taj segment opet bi se drzao Fudzija, jer sumljam da se i oni nisu popravili ako se popravio Panasonic .....

Citiram te da bi se znalo na šta se odnosi moj post, a ISO performanse nisu stvar mišljenja nego malo "opipljivljija" kategorija.

Ja nisam rakao ni da nisi u pravu: FZ8 jeste "šumovitiji" od proseka, ali ne treba da generalizuješ stvar - tvoje iskustvo ne znači da su svi Panasonic aparati takvi.

Stvar se u tom smislu bitno promenila i Fuji prosumeri (novi) su blagu užas u odnosu na f6500 npr, a Panasonic prosumeri (novi) su dosta uznapredovali u odnosu na tvoj FZ8.

Panasonic aparati su trenutno među najboljima sa high ISO (iako su daleko od starih fuji-ja).

Citiram te da bi se znalo na šta se odnosi moj post, a ISO performanse nisu stvar mišljenja nego malo "opipljivljija" kategorija.

Ja nisam rakao ni da nisi u pravu: FZ8 jeste "šumovitiji" od proseka, ali ne treba da generalizuješ stvar - tvoje iskustvo ne znači da su svi Panasonic aparati takvi.

Stvar se u tom smislu bitno promenila i Fuji prosumeri (novi) su blagu užas u odnosu na f6500 npr, a Panasonic prosumeri (novi) su dosta uznapredovali u odnosu na tvoj FZ8.

Panasonic aparati su trenutno među najboljima sa high ISO (iako su daleko od starih fuji-ja).

Tz5 je izasao koliko se ja secam kad i fz8 a velicina senzora je ako ne ista onda je kod tz5 nesto veca , tipa 1/2.5 fz8 a tz5 1/2.33 inca , nisam siguran u ovo ali kad sam kupovao doticni sam gledao pa su mi te brojke u glavi !

A iskreno cisto sumljam da su toliko napredovali prosumer aparati da im je iso preko 400 zaista upotrebljiv !?

I cisto informativno, koji ti imas aparat ?

TZ5 ne upada u grupu najnovijih Panasonica kojima je sredjen highISO, uzasan je vec na ISO200, a lepo vidljivog shuma ima i na 100, i to je dobar razlog da se zaobidje. Ali nova ZS serija je potpuno drugachija pricha, od njega su bolji samo Fujiji sa SuperCCD-om.

Poslednja izmena:
Moj Ixus 40 je odslužio svoje, pa gledam šta da uzmem od tih džepnih izdanja. TZ7 mi je za sada prvi pick, ali je dosta teži od Ixusa 110 što je ipak mana, ako planiraš da ga koristiš ovako kao ja :(

Znači preporuka je TZ7, da batalim i TZ5 i Canona SX10 IS?
A uveče ne slikam žurkice, slikam samo svoju decu, na letovanju ili nekom drugom odmoru ili izletu. Žurkice su davno prošlo vreme!:S:

Gledao sam i Fuji S8100 fd, jer Fujia S6500FD je teško naći polovnog, a dobrog i malo korišćenog, a lično i nisam pristalica polovne robe! Da li taj 8100 vredi?

Ne. A ja nisam video Fujija S6500 koji ne izgleda kao nov...

Ja se slazem, a ako ti je ovo prvi aparat bolje uzmi polovan, jer ces ga posle preprodati za skoro iste pare, kad budes pozeleo da predjes na dslr a veruj mi da ces zeleti ;)

Obicno ljudi koji kupuju ovakve aparate vode racuna o njima, uostalom pogledas ga, dogovoris se sa vlasnikom da dodjes kod njega i napravis par fotki koje odmah vidis na kompu a tu privilegiju nemas kad kupujes u prodavnici, veruj mi, nije isto kad ga sam probas i kad citas testove i gledas sample slike koje oni okace !

pozZ

Postavio sam oglas na foto berzi za kupovinu Fujija S6500FD, pa se nadam da će naleteti neki dobar primerak. Koliko vidim cene ih oko 200 evra, da li je to i OK cena?

Samo jednu stvar da razjasnim, poshto vidim da ljudi prichu o lowlightu olako shvataju. Kao, necu ja nocu da fotografishem, samo po dobrom svetlu. E, problem je u tome shto dobro svetlo za ljudsko oko i fotoaparat nije ista stvar. Za fotoaparat je dobro svetlo samo dnevno na otvorenom. Sve manje od toga krece u lowlight i vecina fotoaparata tu odmah otpada i mora se koristiti blic, a to hocemo da izbegnemo. I taj Fuji S6500 iako ima potpuno upotrebljiv ISO400, u pola situacija nece moci da napravi fotku, tako da je stvarno glupo reci ja necu da fotkam po mraku, jer za fotoaparat je mrak mnogo shiri pojam nego za ljudsko oko, i to je u stvari svaka situacija osim fotografisanja po dnevnom svetlu napolju.

Danas sam dobio ponudu za nov, nekorišćen Canon S5 IS za 275 evra. Da li je to OK aparat i da li je cena OK pošto ga kod nas nema u prodaji. Jedino što nema garancije za njega. Vredi li?

Odustao. Kupiću na kraju u Win-u za 44.000 Nikona D60 u setu sa objektivom 18-55mm i SD od 2GB. Pretpostavljam da je to OK kombinacija?

Poslednja izmena:
E stvarno me glava zaboli.:wall: Pa kola sam lakše kupio nego foto aparat! Na kraju neću ni da menjam mog Canona A570IS, izgleda da je on najbolje rešenje, jer ga već imam!:)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno