Šta je novo?

Panasonic Lumix FZ50 ??

To je novi trend. Zamena dobrog modela losijim...

I ja bih se slozio...dodali su dodatna 2mp ni zbog cega..senzor ostao isti..novi engine i jos par nekih novih gluposti...cini mi se da je ovaj noisier od FZ30....jedino se nadam da ce sada pasti cena za FZ30 :D :D :D

Ahaahha, koja glupost :) Osecam da ce do nove godine da izbace i FZ60 :D

Niste primetili najveću promenu, a nije je ni Fil (ali vidim da je naknadno dodao :)):
- FZ50 donosi TTL priključak za spoljni blic
Očigledno će se koristiti isti blic sistem kao kod L1 (DMW-FL500/FL360 blicevi), a pretpostavljam da će to biti kompatibilno sa Olympus FL-36/50 modelima, isti je i raspored nožica.

Sem toga, tvrde 1/3 brži AF, ali zato LCD ima manje piksela, vrlo sporiji burst mod.. Kao, imaće manje šuma, razvili bolje NR algoritme..

Uz taj TTL, koji je zaista must have, morali su da dodaju i 28 mm wide, bez obzira na promene koje zbog toga moraju da odrade. Bez toga, tesko da se moze izdici iz gomile.

Gledah neke zvanične primere i ne obećavaju mnogo.. Jača i primetna NR već na ISO 100.
A da se Panasonic i Fuji udruže i naprave jedan stvarno kako-valja aparat? U ovaj lep i brzi FZ50 da se turi senzor i procesiranje slika iz F30. Eh... ne lipši magare, do zelene trave...

Mislim da bi bilo razumno sacekati neki review pa videti stvarne rezultate...ali slaba su ocekivanja...ova nova stvarcica sto su dodali bi valjda mogla i da se iskljuci...zamisli aparat koji ima problema sa sumom, a sam dize ISO vrednost jer misli da to tako treba...a ja ne mogu da mu to zabranim...uzas...ostaje moja ocena da ce to valjda spustiti cenu za FZ30....dovoljno je dobar....

Aleksandar je napisao(la):
Gledah neke zvanične primere i ne obećavaju mnogo.. Jača i primetna NR već na ISO 100.
A da se Panasonic i Fuji udruže i naprave jedan stvarno kako-valja aparat? U ovaj lep i brzi FZ50 da se turi senzor i procesiranje slika iz F30. Eh... ne lipši magare, do zelene trave...

Ili recimo da FUJI nadje nekoga ko pravi bolja stakla od njih i stavi ga na S6500??? Ali opet ostaje to magare :D :D

Ma glupo je uopshte ochekivati da sada Panasonic odjednom napravi totalno novi senzor koji ce se porediti sa onim iz F10/11/30, isto kao shto je glupo ochekivati da ce Fuji uskoro da gurne IS u objektiv ili senzor.

ja se pre nadam da ce sad olympus da nas obraduje sa is u objektivu |), mada nije losa ideja ni onaj panasonic objektiv na e500 telo |>

Ti nisi chuo, Olympus je prso odavno :D

driver je napisao(la):
Ti nisi chuo, Olympus je prso odavno :D

Ma da Canon je najbolji .... evo ja cu uzeti tog krsa FZ50 i mozemo da uradimo par poredjenja da vidimo sta i kako .......

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Uz taj TTL, koji je zaista must have, morali su da dodaju i 28 mm wide, bez obzira na promene koje zbog toga moraju da odrade. Bez toga, tesko da se moze izdici iz gomile.

Nebojsa izvini molim te ,ali iz koje gomile ? Trenutno je bolji izbor ?

Imaš već godinu dana na tržištu S9500. Ja recimo mogu da živim bez IS, posebno što je isti neupotrebljiv u većini situacija, sem kad se slika neko potpuno mrtvilo. Sa druge strane, očekuje se S6000 (S6500). Canon se nešto baš nije pretrgao da pruži previše, a košta poprilično za ono šta pruža sa S2 i S3 modelima - iako su na slikama veoma atraktivni, ja sam zgrožen opštim dojmom aparata za novce. Uz to, nemaju priključak za spoljni blic.

R1 opet previše košta, ali je, poput F828, klasa za sebe, a i krajnji domet objektiva mu je dosta mali, 120mm, na granici portreta, uz fenomenalan široki ugao. U svemu ostalom je stvarno brutalan.

Postoji izbor, nije da ne postoji, ali ja mislim da, ko god se dobro udubi u review-e, karakteristike i povuče crtu u odnosu na sopstvene potrebe, verovatno neće odabrati Panasonic. Ko uđe u radnju da kupi dslr-like kameru, da mu bude najveći u društvu, sigurno će biti privučen ovim odličnim brendom.

Što se mene tiče, Panasonica sigurno ne bih uzimao, dok ne stave respektibilan senzor i dozvole malo veću slobodu korišćenja aparata.

nidza je napisao(la):
Imaš već godinu dana na tržištu S9500. Ja recimo mogu da živim bez IS, posebno što je isti neupotrebljiv u većini situacija, sem kad se slika neko potpuno mrtvilo. Sa druge strane, očekuje se S6000 (S6500). Canon se nešto baš nije pretrgao da pruži previše, a košta poprilično za ono šta pruža sa S2 i S3 modelima - iako su na slikama veoma atraktivni, ja sam zgrožen opštim dojmom aparata za novce. Uz to, nemaju priključak za spoljni blic.

R1 opet previše košta, ali je, poput F828, klasa za sebe, a i krajnji domet objektiva mu je dosta mali, 120mm, na granici portreta, uz fenomenalan široki ugao. U svemu ostalom je stvarno brutalan.

Postoji izbor, nije da ne postoji, ali ja mislim da, ko god se dobro udubi u review-e, karakteristike i povuče crtu u odnosu na sopstvene potrebe, verovatno neće odabrati Panasonic. Ko uđe u radnju da kupi dslr-like kameru, da mu bude najveći u društvu, sigurno će biti privučen ovim odličnim brendom.

Što se mene tiče, Panasonica sigurno ne bih uzimao, dok ne stave respektibilan senzor i dozvole malo veću slobodu korišćenja aparata.

Naprotiv sacekjamo FZ50 da vidimo sta moze, tesko da ce neki slr da ga oduva jako tesko.... Konkretno kakvu slobodu koriscenja FZ30 nema ?

Poslednja izmena:
FZ50 ce verovatno smeniti FZ7 na tronu sampiona u kolicini suma, to je sasvim izvesno.

a sto se tice duvanja, najgori dSLR sa osrednjim staklom je svemirski brod za bilo koji od aparata o kojima se prica ovde [sa malim izuzecem R1]

petarst je napisao(la):
Ma da Canon je najbolji

Gde sam ja pomenuo Canona uopshte ?

.... evo ja cu uzeti tog krsa FZ50 i mozemo da uradimo par poredjenja da vidimo sta i kako .......

Poredjenje sa chim ? Pojavice se test u isto vreme sa aparatom na trzishtu, pa necesh morati da ga kupujesh napamet, imacesh shanse i da odustanesh i ko svaki pametan chovek kupish S6500 :)

ma ni to nisu aparati za poredjenje - 300 i 420mm....prevelika razlika u dometu.

nego petre, sa kojim aparatima si radio do sada pa si tako uveren u zabludi oko FZ50 vs dSLR?

koje parametre poredis, brzinu fokusa, kolicinu suma, dinamicki opseg, jpg obradu unutar aparata, cenu?

Poslednja izmena:
Ti i tvoja duzina :D

Razlika izmedju 200 i 300 nije drastichna, a tek preko 300 to vishe ne moze da bude argument za odustajanje od kupovine, razumem shto tebi znachi svaki milimetar, ali ptichari su manjina :)

Imam 880mm na kameri i ne znam shta da radim sa tim osim da voajerishem klinkice po plazi :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno