Šta je novo?

Panasonic GS200

GuruDexx

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2003
Poena
619
Zdravo

Jel imate iskustvo sa doticnim kamkorderom, da li mu je image stabilizacija bas toliko losa ... a ostalo ?

poz

JA sam imao iskustva sa GS 120,koja je odmah ispod 200-ke i odusevljen sam sa njom,posle par dana koriscenja nisam mogao da se vratim na solidni MV 700i koji je tacno duplo jeftiniji od 120-ke

Ja sam koristio NV GS 70 koji je model prethodnik ova 2 i gotov je identican GS 120 ici.

Najveci problem je losa stabilizacija,ali neznam...kamera je mala i stabilna u ruci tako da taj problem nisam ni primetio.Ali automatsko podesavanje white balancea na GS 70 je strasno lose.

Sto se tice dizajna prelepe su.Stvarno su idealne.

Najvise sam se razocarao sto GS 200 nema opticki stabilizator.Ali time bi konkurisao skupljim Panasonic modelima.

Ali pazi ovo...ako ti nije najhitnije,strpi se jos koju nedelju,Panasonic pusta u prodaju GS 400 model koji ce biti top model u klasi consumer 3 ccd kamera,ima opticku stabilizaciju,malo je vecih gabarita od GS 200(17 cm u duzinu a gs 200 12 cm u duzinu) i ako ti to znaci moze da pravi fotke u rezoluciji 4 mpix.Pazi to je interpolirano,s'obzirom da ta kamera GS 400 ima 3ccd a od 1070000 pixela (kao TRV 950) velicine 1/4.7" ,dakle kao na Sony TRV 950 a i ne bih se cudio da to i jeste taj Sonyjev CCD jer bi u tom slucaju kvalitet snimka(ccd + leica optika) bio na najvisem nivou.
U svakom slucaju i ona ce imati losiji snimak nocu...ali ce sve ostalo biti sto se kaze na svom mestu ...za mene bi GS 400 bio sto se kaze best buy jer bi me zadovoljio u svim pogledima.

Cena na internetu je za sada 1600-1700 eur.

a da video sam neke slike radjene sa MX 500 koji ima 3X 800000 pix i snimao je interpolirano u 3 mpix.
Pazi ako slike izredis u 9X13 formatu gotovo da se i neprimeti razlika uodnosu na "*****a" cak sta vise boje su mnogo bolje,jedino sto se pri jakim kompresijama primete "nus pojave" kod prelaza boja

Vec i GS200 je cenovno na ivici koji mogu sebi da priustim, tako da nebih mogao da cekam GS400, ali da li je slika na GS200 tako dobra da treba prihvatiti tu image stabilizaciju takvu kakva je ili ipak potraziti nesto drugo sto ima slabiju sliku ali bolju image stabilizaciju, znaci balans izmedju kvaliteta slike i image stabilizacije je pitanje,
stim da se kamkorder koristi za kucne potrebe, a da se cenovno nepredje cena GS200

slika svake 3 ccd kamere je mnogo bolja od slike 1 ccd kamere.Panasonic je napravio "mudar" potez sa tim sto je izbacio prvo GS 70,pa sada GS 120/200 jer su one konkurencije Sonyjevim i Canonovim naprednim 1 ccd modelima...a ipak su bolje zbog 3 ccda a cenovno u istoj klasi.Zato je panasonic i zrtvovao opticki stabilizator,zebra pattern i jos ponesto jer cilja na korisnike kojima to nije potrebno

Da li uzeto GS120? ima ocajnu stabilizaciju slike, ali fenomenalne boje ili eventualno TRV22? TRV ima 1CCD ali je stabilizacija bolja... Cena je tu negde :)

Moras da prelomis sta ti je prioritet.
Meni bi bila kvalitetnija slika,ali...na tebi je da odlucis...
Naravno neces ni sa jednom od njih pogresiti,ali da ponovim jos jednom GS 120/200 su 3 ccd kamere namenjene onima koji kupuju 1 ccd kamkorde,zato su tu brojni kompromisi.Ja ne bi uzimao u klasi 3 CCD nista ispod GS 400,a u slucaju vecih finansija Sony VX 2100 ali to su price za drugu temu

Stefane, kako ti se chini nocni snimak kod GS120? Da li mozes da ga uporedis sa recimo TRV 22 (koji nisam probao)? Bezveze je i sto GS120 nema zebra funkciju... a GS200 je kod nas preterano skup...
inache, kod ovih canona mi se ne svidja i relativno los ekran...

sada je nazalost sve to isto(slicno)...
obe imaju 1/6" ccd chipove,i 800000 pixela.Tako da bi tu trebalo da nema velikih razlika...ali generalno los...
Pazi Panasonic je nekako na GS 200 poboljsao nocni snimak uodnosu na GS 70 ali mi nikako nije jasno kako jer imaju isti ccd chip!

Poslednja izmena:
mozda me nisi razumeo... imam snimas sa GS120 na hardu... ali nikada nisam video kako Sony radi nocni snimak... recimo TRV 22... da li ti mozda znas kakav je?

PAZI pitanje je da li ces ti snimati "bas" po mraku,slabo osvetljenoj prostoriji ili gradski nocni snimci.

Za snimke po slabo osvetljenoj i jace osvetljenoj prostoriji ce biti manje vise prihvatljivi,ali samo manje vise a nikako visoko kvalitetni...(ni na mojoj kameri nisu prelepi)
Posto i ja koristim Sony meni ima shuma narocito na zutim i oker povrsinama,cak i kada stavim manuelno poluautomatski whitebalance na "indoor",pri vestackom osvetljenu...a recimo kod JVC a se pri vestackom osvetljenju pojavljuje crveni shum

Na www.dvspot.com imas demo snimke nekih kamera u tim nekim karakteristicnim situacijama, pogledaj mozda ima i uradjen trv22, ako vec nisi video taj site

nikad nisam skidao demo snimke,ali to su ja mislim kompresovani snimci posto da potsetim 60 min DV materijala je cca 15 Gb

@tuning fan
vidi opticki stabilizator stabilizuje sliku pomocu prizmi u objektivu.To imaju samo skuplje kamere.Uglavnom 3 ccd modeli od 1200 eur pa navise.
Kod ostalih kamera stabilizacija se obavlja pomocu viska pixela na CCD chipu,a kako je to ipak neki digitalni proces,nuzna je degradacija slike.Do duse tu degradaciju tesko da ces ikad primetiti.
Uopste uzev opticka stabilizacija je bolja...em "pravi" stabilniju slika od elektronskog stabiliaztora em,nemas nikakvih gubitaka u kvalitetu prilikom njegovog koriscenja

znaci kazes da mi to bas i nije potrebno ?

mislim,ako ces dati 1000+ eur onda jeste,a ako ne onda ti i elektronska stabilizacija zavrsava posao

Nazad
Vrh Dno