Šta je novo?

Panasonic 42U10 -par pitanja

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Kupio sam Panasonic plazmu TX-P42U10, pa kako mi je ovo prva plazma imam par pitanja pošto sam na Benchu a i na brojnim drugim forumima nalazio neke informacije o opcijama a ja sad na ovom mom ili ne mogu ili ne znam da ih nađem

1. Opcija wobbling ili na nekim plazmama pixelshifting, čini me se da ne postoji barem ne mogu da je nađem ?

2. Na kanalima koji imaju crne trake gore i dole, neko je pominjao da je umesto tih crnih bolje staviti sive (kao prevencija eventualnog burn-ina), takođe ne znam kako se to radi.

Kada uključiš game mode trebalo bi da se automatski aktivira opcija za wobbling ili pixelshifting...

Ne možeš staviti umesto crnih traka gore i dole sive. Te trake o kojima pričaš su sastavni deo slike. Možeš jedino da zumiraš sliku tako da se te trake ne vide.

Ono što možeš da podesiš da bude sivo jeste side display ako se ne varam, ili možda side panel. To su trake sa leve i desne strane kada gledaš neki kanal koji je 4:3 pa tu podesiš koje će ti biti boje te trake sa strane. Po defaultu je mislim sivo.

Kada uključiš game mode trebalo bi da se automatski aktivira opcija za wobbling ili pixelshifting...

Ne možeš staviti umesto crnih traka gore i dole sive. Te trake o kojima pričaš su sastavni deo slike. Možeš jedino da zumiraš sliku tako da se te trake ne vide.

Ono što možeš da podesiš da bude sivo jeste side display ako se ne varam, ili možda side panel. To su trake sa leve i desne strane kada gledaš neki kanal koji je 4:3 pa tu podesiš koje će ti biti boje te trake sa strane. Po defaultu je mislim sivo.

Hvala na odgovorima. Nemam problem sa 4:3 jer ih praktično ne gledam niti imam gde da ih gledam , ali ima dosta kanala koji imaju crne trake gore ili dole. kada zumiram sliku i prevod filmova mi nestane pa ne znam koliko je opasno držati te trake dok traje film (imajući u vidu burnin)

Mojoj X10 plazmi nije škodilo stim što sam prvih 200 sati držao malo "slabije" postavke. Kad kažem slabije mislim na cinema mode i contrast oko/ispod 50. Naravno ako možeš izbegavaj u prvo vreme da gledaš isključivo takve kanale.

Ono što ti može biti zanimljivo, ako imaš SBB, jeste da novi receiver-i imaju opciju za zoom tako da kada zumiraš sliku titlovi ostaju tamo gde i treba da budu. Ovo važi samo za kanale koji imaju DVB titlove, znači ne i za domaće.

Mojoj X10 plazmi nije škodilo stim što sam prvih 200 sati držao malo "slabije" postavke. Kad kažem slabije mislim na cinema mode i contrast oko/ispod 50. Naravno ako možeš izbegavaj u prvo vreme da gledaš isključivo takve kanale.

Ono što ti može biti zanimljivo, ako imaš SBB, jeste da novi receiver-i imaju opciju za zoom tako da kada zumiraš sliku titlovi ostaju tamo gde i treba da budu. Ovo važi samo za kanale koji imaju DVB titlove, znači ne i za domaće.

Imam novi (cisco HD) risiver ali i sa njim je slična stvar. Stavio sam slabije postavke Contrast na 28 (60 je max) boje na 26 ali sam ga ostavio u normal modu jer je cinema baš mračno. A jel ima negde da se vidi koliko je sati prošlo od prvog paljenja pošto sam na nekom forumu pročitao da neke plazme imaju tu opciju merenja. Ono što me još interesuje je ovo što sam napisao za kontrast a tako je i za zvuk- prvi put se susrećem sa televizorom kome opcije nisi na 100 za maximum.

Poslednja izmena:
Dok je tv upaljen, na samom Tv-u pritisni "F" i drži "V-". Dok držiš V- tri puta stisni 0 na daljincu. Otvoriće ti se servisni meni. Zatim stisni "2" na daljincu pa posle i "OK" za potvrdu - pojaviće se plavi meni. Preko strelica na daljinskom dodješ do polja PTCT - pomeriš u desnu stranu na prazno naspramno polje i držiš "mute" tri sekunde - pojaviće ti se TIME u satima i minutimai broj uključenja o poslednjeg reseta brojača.
Jednostavno, zar ne? :)
Iz servisnog menija se izlazi ili na "Exit" na daljinskom (držati neko vreme - reda 3-4 sekunde) ili gašenjem TVa na glavnom prekidaču (na samom aparatu)

Čovek je sa 50 mislio na 50% - tj. na polovinu punog opsega.

Da li to znači da se nakon tih 100 ili 200 (neko kaže 100 neko 200 neko 250-ne znam šta je tačno) sati može dići kontrast i brightness i pojačati boje onako kako želiš i da li se mogu gledati ovi filmovi za crnim trakama gore i dole bez opasnosti od pojave burnina il barem od smanjene opasnosti od pojave burnina?

Ne, mislio sam na 50 kao od 0 do 60.

Koliko sam ja primetio jedina razlika između Dynamic, Normal i Cinema je jačina osvetljenja. Kada staviš Cinema slika će ti se malo zamračiti ali sa kontrastom oko 50 biće sasvim gledljivo. U suštini verovatno si istu stvar dobio kada si na Normalu spustio kontrast na 28.

Ove preporuke za prvih 200 sati nisu dokazane i više su neko sujeverje vlasnika plazma televizora. Ja sam se pridržavao ovih pravila jer nisam želeo da dokazujem ili rušim ovaj mit i da to finansiram iz svog džepa. :)

Stavi malo slabija podešavanja i strpi se prvih 200 sati a posle slobodno gledaj kako želiš...

Nije u pitanju sujeverje, naci ces tu info u vecini uputstava plasma televizora.

Sto se tice modova, slika nije isto procesirana i svetlinom/kontrastom/gamom se ne mogu kompenzovati razlike.
Nisu velike, ali postoje, ticu se kalibracije boja, game, procesiranja slike, zastite od BR/IR, automatskog senzora osvetljenja prostorije itd.

OK skapirao sam. Stavio sam Cinema, Contrast 28, osvetljenje (-4) boja 26 i može se gledati normalno, nije toliko ni mračno jedino što malo smeta je refleksija jer ovaj modela nema AR a to nisam znao. Imam samo još jedno pitanje i neću više da smaram. Interesuje me za Vesti i slične emisije koje imaju dole bar sa informacijama. Koliko on može da zezne ekran odnosno, po nekom Vašem iskustvu da li gledate emisije ovog tipa (vesti B92, beogradska hronika, jutranji program RTS, isl) i koliko dugo?

Koliko on može da zezne ekran odnosno, po nekom Vašem iskustvu da li gledate emisije ovog tipa (vesti B92, beogradska hronika, jutranji program RTS, isl) i koliko dugo?

Samo u teoriji. Ne razmisljaj o tome.

Nije u pitanju sujeverje, naci ces tu info u vecini uputstava plasma televizora.

Možda iz 2003. Je l' ima neko ovde da ima upustvo gde piše da je potreban "break-in"?
Šta mislite da li u radnji kada izlože plazmu puste prvo da izvrti 200 sati u magacinu sa spuštenim kontrastom ili je odmah izlože u shop modu?

Kao što rekoh ja sam bio prilično siguran da break-in nije potreban ali sam ga ipak odradio jer stvarno nisam želeo da testiram to na sebi.

Možda iz 2003. Je l' ima neko ovde da ima upustvo gde piše da je potreban "break-in"?
Šta mislite da li u radnji kada izlože plazmu puste prvo da izvrti 200 sati u magacinu sa spuštenim kontrastom ili je odmah izlože u shop modu?

Kao što rekoh ja sam bio prilično siguran da break-in nije potreban ali sam ga ipak odradio jer stvarno nisam želeo da testiram to na sebi.

Kod mene se ne pominje ništa o break in kao ni o konrastu i slično, samo upozoravaju na still images ali ne pominju vreme koji bi dovelo do opasnosti da bi se napravio burn in. Međutim na nekim stranim forumima ljudi pominju da Samsung u user manualu ima sve vezamo za break in isl. Pominju da tamo Samsung predlaže podešavannja i break in period od 250 sati nakon čega treba biti oprezan "until 1000 hours".

Pošto sam izvrtio nekih 120 sati, i nije se pojavio burn in, jel može sad da se gledaju filmovi i emisije sa crnim trakama gore i dole. Kad kažem filmovi i emisije to je max nekih 2 sata u kontinuitetu (odnosno prosek trajanja jednog dužeg filma)

Reci mi, kako si zadovoljan sa ovim modelom?

Na osnovu milion tekstova koje sam procitao i ovde i na drugim mestima, plazma je prava stvar za mene a ovo je najjeftiniji FullHD model koji se moze naci kod nas.

Sad je vec vreme da se strpis za _20 modele.

Hm, sada vidim da ce U2 serija biti u aprilu ili maju po ceni od 800$, sto znaci da ce u Srbiji biti jedno 900 evra. To nije ni toliko strasno ako budu bolji samo je pitanje kada ce to stvarno stici kod nas...

Reci mi, kako si zadovoljan sa ovim modelom?

Na osnovu milion tekstova koje sam procitao i ovde i na drugim mestima, plazma je prava stvar za mene a ovo je najjeftiniji FullHD model koji se moze naci kod nas.

Za sad sam prezadovoljan ali mi je ovo prva plazma posle nekoliko LCD-ova što full HD što HD ready.

Vrh Dno