Šta je novo?

Pametni satovi i pravila o privatnosti (privacy policy)

Migrant

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2018
Poena
235
Gledajući aplikacije za pametne satove na App Store, pogledao sam malo pravila o privatnosti proizvođača satova. Uglavnom svi preskačemo čitanje "privacy policy", većinu ljudi to ne zanima, ali mene je počelo da zanima, zato otvorih ovu temu.😁 Gledajući pravila o privatnosti naročito kineskih proizvođača pametnih satova, oni mogu da izvuku neverovatnu količinu podataka o nama: pozive, poruke, slike, video, mejlove, čak i glas, otkucaje srca, navike, lokaciju itd. Neki podaci se čuvaju godinama, ako sam dobro zapamtio Huawei (Huawei Health app) čuva neke podatke i do 6 godina na klaudu, iako izbrišete nalog. Sve to mi deluje prilično jezivo.
Da li ostali forumaši nekad razmišljaju o tome, šta bi sve proizvođači mogli u budućnosti da urade sa našim podacima? Praktično bi mogli da naprave detaljne profile ličnosti pa da jednog dana prodaju te podatke drugim kompanijama ili vladama država... Čak i da uz pomoć AI prave "digitalne klonove" nas (da se tako izrazim), da nam kloniraju glasove, pa čak i lica... Pa na primer Huawei kamere sa prepoznavanjem lica u BG-u da povuku podatke koje dobiju iz pametnog sata, pa u sekundi neko ispred ekrana dobije sve moguće detalje o nama. Mogućnosti kao da su neograničene u bliskoj budućnosti.

Da si ti nama ziv i zdrav pa to se radi odavno, najvrednija stvar na svetu nisu pare zlato i nafta, nego INFORMACIJE!!!

Nazad
Vrh Dno