Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Ukoliko vec imas Smart Home sa Zigbee-om, treba ti samo 1000 rsd za uticnicu, tako je kod nas nekoliko.

Svrha Home Assistanta i jeste da nemas aplikaciju za svaku smart stvar u kuci, vec centralno mesto za sve, plus mozes da podesis bas sve kako hoces da radi.

Ukoliko ti treba Home Assistant samo zbog uticnice, zaboravi na ovaj usecase.
Smart Home koristim, preko njega pratim rad dva invertera, zbog njih mi i treba smart utičnica preko kojih bi pratio utrošak istih po mesecima, naročito zimi jer sam počeo da se aktivno grejem na klime ove zime! Zigbbe je vrsta protokola koliko vidim, ako sam te dobro razumeo savetuješ mi da kupim Zigbee utičnicu, ako sam se dobro izrazio, meni je svejedno, meni je samo bitan momenat sigurnosti korišćenja istih s obzirom da su sve kinezi, čitao sam ovde na forumu o lošim iskustvima pa se plašim da ne zapalim uređaje koje želim da nakačim na iste ili ne daj bože kuću!

Da li si hteo da kažeš da koristiš Home assistant time što si rekao Home Smart,ili je to neka aplikacija?

Svako može da napravi pametnu utičnicu u aplikaciju da upravlja njome. Zato i imamo toliko izbora, a sve aplikacije se slično zovu i zato je toliko zabune. Najbolje bi bilo kada bi postavili link do aplikacije kada se o njoj govoru. Na primer Smart Life https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tuya.smartlife

Obično i proizvođač pametnih utičnica (i ostalih uređaja) ima i svoj Hub, ali obično nije neophodan, već samo WiFi sa internet konekcijom na koji se utičnica direktno zakači i tako koristi putem odgovarajuće aplikacije.
Ako neko kupi više uređaja različitih proizvođača može lako završiti sa aplikacijama SmartHome, Home Smart, Smart Life, Tuya Smart, eWeLink, MiHome, SmartThings, SmartLife-SmartHome, Home Connect, TP-Link Tapo,...
Kad shvatiš da imaš previše sitnih aplikacija onda instaliraš softver za integraciju svega toga na nekom mini PC ili Raspberry Pi. A taj softver može da bude Home Assistant, Domoticz, OpenHub,...

Ukratko: kome treba jedna utičnica neka uzme bilo koju WiFi i odgovarajuću aplikaciju. Ko ima puno uređaja, isplati se da uloži (novac, a pre svega vreme i trud) u svoju integraciju.

Aj kad si radoznao :)
Lenovo ThinkCentre M600 Pentium J3710 sa originalnim adapterom-10€,usb dongle CC2531-4.5€,ddr 3 4gb-5€.
To sam probao,koristio par dana i sve ok.Pošto sam imao RPi3b+ prebacio sam na njega.

Aha kapiram stari računar da se upoznas sa sistemom, pa si prešao na rpi..

Korisna ideja taman imam i ja par računara koje mogu da upotrebim za upoznavanje HA

čitao sam ovde na forumu o lošim iskustvima pa se plašim da ne zapalim uređaje koje želim da nakačim na iste ili ne daj bože kuću!
Zigbee je lokalni wireless protokol, veoma siguran.

Komentar ti je na mestu potpuno, ja sam imao situaciju da mi ke punjac sa alija eksplodirao tokom noci, i od tada za struju nista sa Alija, vec samo „stvarno“ sertifikovane uredjaje za EU trziste.

Tu se Ikea super uklapa, jer znam da mogu njihovu uticnicu bezbedno da koristim, a upravljam svime u stanu, od LG OLEDa, HP stampaca (stanje tonera), roletni, svim svetlima i senzorima, samo jednom aplikacikom - Home Assistant

Šta mi znači utičnica sa Alija za 500-600 dinara koja rikne posle par meseci sa opterećenjem ne većim od 15-20w...
Da li se isplati,po meni nikako.A o ,eventualnom,požaru da i ne pričam.
Da me Inspelning nije "naterao" da se zainteresujem za Home assistant ne bi mi palo na pamet,nego bi i dalje koristio:ewelink,smart life,home connect,mi home...Ovako sve u jednoj aplikaciji,da je tako nazovem.
Plus što više ne moram da razmišljam o vremenu tj kada sunce izlazi i zalazi da bih palio svetlo tj podešavao tajmer u aplikaciji,ovako automatika odradi svoje :)

Ja sam ovo dole naručio sa Temu-a. Treba uskoro da stigne. Zna li neko nešto o ovome i da li uopšte valja za klime, veš mašinu, tv i eventualno bojler? Za 1858 dinara 3 utičnice ili 5 pošto ne znam da li je ova dupla, da li je 2 komada puta 2 ili je 1 puta 2. To me zbunjuje u narudžbini i opisu.

Prilozi

• Screenshot_20250113-193446.png
    Screenshot_20250113-193446.png
    425.3 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20250113-193507.png
    Screenshot_20250113-193507.png
    333.6 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_20250113-193523.png
    Screenshot_20250113-193523.png
    252.2 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Imam neke slične, ali nisam ih koristio za ništa jače od par stotina vati. TV je ok. Držao sam do skoro na njemu. Bojler već ne bih, a mislim da i ne sme bojler da bude u utičnici, već direktno povezan na fiksnu instalaciju.

Imam neke slične samo su deklarisana na 20A, no mislim da to nema nikakve veze i da su iste unutra kao i ove od 16A. Tri su mi na klimama (18, 12 i 9 k BTU), a jednu koristim za svašta (sušilica, sudomašina, veš mašina, tv, komp...) i na kraju ni za šta. Hteo sam za bojler, ali ne mrzelo i mrzi... Rade bez problema nekoliko godina. Dve su napolju, jer su klimama napajanja izvedena tako...

Da li postoji nesto kao FID WiFi sklopka sa kojom bih mogao da posmatram ukupnu potrosnju po spratovima npr.?

Moja preporuka ide samo za Tapo P115.Sve ostalo je upitno.Pogotovu ovo sa Kineskih sajtova.Evo kod mene posle 3 meseca crkla WOOX R6118.Kupljena u prodavnici.Umalo sa njom da crkne i klima.Zato razmislite i proverite dobro pre kupovine.Jer koja je poenta proci jeftino sa uticnicom,ako ti napravi trosak 100x veci.

Moja preporuka ide samo za Tapo P115.Sve ostalo je upitno.Pogotovu ovo sa Kineskih sajtova.Evo kod mene posle 3 meseca crkla WOOX R6118.Kupljena u prodavnici.Umalo sa njom da crkne i klima.Zato razmislite i proverite dobro pre kupovine.Jer koja je poenta proci jeftino sa uticnicom,ako ti napravi trosak 100x veci.
Jel ti non stop palile/gasile uredaj?
I ja sam imao dve Woox R118 obe crkle u razmak od 6-9meseci
Sreca pa sam na vreme kupio dve Tapo P115 za obe klime...
Obe Woox crkle na TV... posle reklamacije dobio sam za jednu ponovo Woox R118(prdi sad u fioci) a za drugu sam doplatio 500.- i uzeo odmah jos jednu Tapo P115 :)

Poslednja izmena:
Kupio Prosto pametnu uticnicu WFU-08PM.Koristim je par dana samo za kontrolu potrosnje klime.Aplikacija je Smart Life.Ima li neko ovu uticnicu i iskustvo ako ima neka napise.

Jel ti non stop palile/gasile uredaj?
I ja sam imao dve Woox R118 obe crkle u razmak od 6-9meseci
Sreca pa sam na vreme kupio dve Tapo P115 za obe klime...
Obe Woox crkle na TV... posle reklamacije dobio sam za jednu ponovo Woox R118(prdi sad u fioci) a za drugu sam doplatio 500.- i uzeo odmah jos jednu Tapo P115 :)
Da.Pocela je non-stop da pali-gasi.A onda nije htela vise nikako da se upali.Poveze se na rutrer.Pokusam da je upalim,cuje se samo klik i treperi plava lampica i dalje.

Da li je neko mozda uporedjivao potrosnju Tapo P115 sa nekom drugom smart uticnicom?
Koristim smart uticnice na klimama i na svakoj imam jedan obican merac potrosnje ovog tipa i u njega ukljucenu trenutno na jednoj klimi Tapo P115.
Dok sam koristio Broadlink SP3S, razlika izmedju njih je bila 1-2, maksimalno 3kWh, bez obzira kolika je potrosnja na mesecnom nivou, dok je sada na oko 420kWh za 14kWh veca potrosnja na Tapo P115.

Softver smart meraca belezi potrosnju na neki interval, 1-5-10-60sec. Znaci to nije savrseno precizno merenje. Kad potrosac ima neku konstantnu potrosnju (tipa bojler 2kW), onda je ok, a kad varira, kao inverter klima onda ne bude precizno.

Da, znam da to softver tako belezi u nekim intervalima... Evo malopre bas gledam trenutnu potrosnju na meracu sa displejem i u Tapo app i uvek Tapo P115 ima vecu potrosnju za 12-14w, nisam imao tolika odstupanja sa Broadlinkom.
Htedoh da porucim jos jednu Tapo dok je popustu u Gigatronu, al sad nisam vise siguran... :rolleyes:

Samo malo... interval merenja nema neku značajnu ulogu. Hajde da pričamo da je interval pola sta ili tako nešto, ali sekunde ili minut slabo znače.
Inverter takođe ne oscilira naglo što može da se vidi i po grafiku (ako ima uređaj koji to može da prikazuje). Dalje, interval merenja nije značajan, zato što bi trablo da se računa preko Riemannovog integrala, a ne da samo sabira ono što je izmerio u datom trenutku.
Najveći udeo igra elektronika uređaja koji se koristi za merenje. Koji je sad tu precizan, ko će ga znati? Ipak su to kućni uređaji koji koštaju desetak evra i niko od njih ne očekuje naučnu preciznost.

I samo da budemo precizni: jedno je W a drugo je Wh.
Da li je Tapo P115 imao 12-14W veće merenje snage struje?
Da li je Tapo P115 imao 12-15Wh izmerenu veću potrošnju struje? (ili pričamo o kWh? što je 1000 puta više)
U odnosu na šta je imao veće merenje? Broadlink SP3S? Da li su Broadlink SP3S i Tapo P115 radili u isto vreme i merili isti uređaj?

Moj savet ti je da uzmeš uređaj koji ti je praktičan i odgovara ti po ceni. A da li si izmerio da je uređaj potrošio ±2% sa jednim ili drugim, mislim da ne igra neku ulogu. Glavno je pitanje, šta želiš da radiš sa tavim podatkom?

Napisao sam sve u prvom postu, moguce malo konfuzno, pa cu pokusati ponovo da objasnim. :D

Na klimi imam dve uticnice koje mere potrosnju, prva koja je ukljucena u zidnu uticnicu (opet zvuci konfuzno, ali tako je:ROFLMAO:) ima merenje potrosnje i displej, ali nema wifi (dumb smart uticnica:D), u prvom postu sam postavio link do takvih uticnica i u nju je ukljucena TapoP115, a u Tapo klima. Postavicu sliku u spojler, pa ce sve biti jasno.

Tapo je od te "dumb" uticnice za merenje potrosnje imao za 14kWh vecu potrosnju u periodu od 1.1-31.1.2025, stanje ""dumb" uticnice se belezi i resetuje uvek poslednjeg dana u mesecu u 00h.
Tapo od te "dumb" uticnice ima vece merenje snage struje od 12-14W sve vreme dok klima radi.

Pre Tapo P115 sam koristio Broadlink Sp3S uticnicu i sa njom nije bilo tolikih odstupanja u potrosnji u odnosu na "dumb" uticnicu, max 3kWh na mescnom nivou.

Podaci mi trebaju cisto informativno za pracenje potrosnje i uvid koliko je kostalo grejanje, klime koristim za grejanje u zimskom periodu.

viber_image_2025-02-11_11-43-21-717.jpg

Ne znam, i to je moguce... :D
Evo vec sedma godina/sezona grejanja kako koristim 3kom ovih dumb i 3 kom Broadlink uticnica i obicno je kako sam napisao razlika u potrosnji izmedju njih na mesecnom nivou 1-2, max 3kWh.
A, moguce je u stvari da je Tapo tacniji od njih...

Samo malo... interval merenja nema neku značajnu ulogu. Hajde da pričamo da je interval pola sta ili tako nešto, ali sekunde ili minut slabo znače.
Inverter takođe ne oscilira naglo što može da se vidi i po grafiku (ako ima uređaj koji to može da prikazuje). Dalje, interval merenja nije značajan, zato što bi trablo da se računa preko Riemannovog integrala, a ne da samo sabira ono što je izmerio u datom trenutku.
Najveći udeo igra elektronika uređaja koji se koristi za merenje. Koji je sad tu precizan, ko će ga znati? Ipak su to kućni uređaji koji koštaju desetak evra i niko od njih ne očekuje naučnu preciznost.
Jel to zakljucujes na osnovu izvornog koda softvera koji prikazuje potrosnju ili kako? Sve smart plug koje sam ja imao prilike da vidim, su isprogramirane tako da softver ocitava potrosnju na interval, loguje na lokalni storage ili jos gore samo na cloud i samo na osnovu logova generise statistiku i ukupnu potrosnju, cak i prikaz trenutne potrosnje u realnom vremenu nije ocitavanje u realnom vremenu vec poll/refresh na 5-10-30 sekundi. Na mesecno nivou to ima odstupanja 1-5% u odnosu na klasicano digitalno brojilo.

Dumb uticinica je prosta elektronika koja radi kako si opisao, sabira dok se ne resetuje.

Poslednja izmena:
softver ocitava potrosnju na interval, loguje na lokalni storage ili jos gore samo na cloud i na osnovu logova generise statistiku i ukupnu potrosnju
Tako je.
Očita se koliko troši u datom trenutku i to se negde beleži. Onda se na osnovu tih podataka izračuna kolika je ukupna potrošnja za neki period. Što više intervala to će biti tačniji račun. Način tog računanja se možda razlikuje i može da utiče na krajnju cifru.
Ako imaš dva merača koji imaju različit algoritam izračunavanja ukupne potrošnje, može da se razlikuje krajnji rezultat čak iako imaju isti inverval merenja.

Nazad
Vrh Dno