Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Ma ja je koristim da ispratim potrosnju a uglavnom sam kuci,kad idem negde na par dana klima radi bez nje,kupljene 4 tuya na temu za 1200 din,mislim gde moze za te pare da mu se veruje.
Nisam ni mislio da se samo kontolise potrosnja vec dosta nekih smart scena se moze uraditi. Mozes mjeriti vlagu zemlje (trave u dvoristu ) i prema tome paliti zaljevanje pod uslovom da nema ocitavanja nekoga na tom travnjaku sto je cesta pojava jeftinije opcije... Takodje milion nekih stvari se moze uraditi. Vanjska rasvjeta na ulaz/izlaz sunca itd, itd.

Na knap. Deklarisano je 3600.

Nijednu. Možeš na kratko da priključiš i izmeriš koliko vuče kw. Posle samo pomnožiš sa brojem sati koliko je akumulirala i izračunaš potrošnju po punjenju.

Posle novog updatea Firmwarea (od 02.01.2025), i proslogodisnje epizode istog tipa,Tappo P115 (a koliko vidim i P110), OPET ima ozbiljan problem sa gubitkom podataka.
I na TP-Link forumu se malo piskara o tome...

Proslogodisnja "epizoda"...
https://community.tp-link.com/en/smart-home/forum/topic/595060?replyId=1167436

Inace, kod mene (sve) tri P115 imaju isti sindrom, tako da im je u ovom trenutku pouzdanost u radu ravna NULI.

Primetio jos neko?

Poslednja izmena:
I ja sam to primetio na obe P115
Resetovao sam obe i sa sada sve radi kako treba :)
Nadam se da ce i tako da ostane...
Bas sam se cudio sta se desava uvek uvece se vrati potrosnja na 0kwh a grafikon sve lepo radi :LOL:

Poslednja izmena:
Isprobao iz dosade Iqos punjac zidni, koji koristim za mobilni, a propo one čuvene priče da punjac trosi i kad nema uključen telefon

1000008805.jpg1000008804.jpg
Kad je uključen telefon na punjenne i kad nije

Ovo Naravno ne isključuje mogućnost za neki divlji i loši kineski punjači zaista vuku struju i bez potrošača
Pade mi na pamet da ovako moze da se provjeri i realna snaga punjaca za mob, ovaj je deklarisan na 10 W a radio je na 8.6

Pratim ovog lika jer testira svasta nesto, meri im uvek i Idle power usage.

U svim merenjima mu svi trose, neki manje neki vise, jedino je pitanje da li ce svaka uticnica da registruje te potrosnje.

1736420281534.png

Taj merac je upitan, ne verujem da detektuje potrosnju ispod 0.5W ili koji mu je vec minimum.

Pade mi na pamet da ovako moze da se provjeri i realna snaga punjaca za mob, ovaj je deklarisan na 10 W a radio je na 8.6
Ovakav kabel je praktičnije rešenje, 4-5$ se kreću na aliexpressu, koristim ih već par godina.
1000006223.jpg

Našao sam na AV Market-u smart utičnicu HeyPlug 16, mislim da je brand iSnatch, pretraživao sam nešto ali nisam mogao da nađem kakva su iskustva sa njom, osim da se prodaju po grčkim i italijanskim site-ovima, ima li nko iskustva sa istim, maksimalno opterećenje 16 A, potrebne su mi za merenje potrošnje klima uređaja, ali kad pročitam nečija iskustva odavde sa pojedinim utičnicama plašim se da ih koristim!

https://www.avmarket.rs/wifi-smart-uticnica-sa-meracem-potrosnje-heyplug-16.html

1000006501.jpg

Ikea Inspelning za 1000 din mislim da je bolji deal.

Tako je. Za IKEA Inspelning treba hub ili, pošto je to Zigbee uređaj, može i preko Home Assistanta ili slično. Ne koristi WiFi.

HeyPlug je Tuya uređaj kao što ih ima desetine sličnih na Aliexpressu. Postoje razni proizvođači, a čim je Tuya, znači da koristi kineski cloud da bi se upravljalo njime. Potreban je samo WiFi i android aplikacija (Smart Life ili Tuya Smart).

Ha,ha opet sam prevideo dirigeru,kao kad sam i ja kupovao...

Prilozi

• Screenshot_2025-01-11-00-11-03-845_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2025-01-11-00-11-03-845_io.homeassistant.companion.android.jpg
    66.6 KB · Pregleda: 41
Na kp ima Sonoff S60 za 1450 din. Ja sam kupio 2, ok su.
Sonoff S60 koliko vidim nema mogućnosti da prati potrošnju zadatog uređaja preko aplikacije, meni smart utičnica treba prevashodno zbog toga, inače klima uređaj kontrolišem preko wifi-a, tako da sve te tzv. scenarije ja već imam!
Misliš nije jeftin :) Potpuno si u pravu,nije mali previd i izvinjavam se kolegi @hanski

Mene je ta kupovina "naterala" da počnem da koristim Home assistant i da radi odlično.
Ako sam dobro video to mi je investicija od 100-ak Eur?

Sonoff S60 koliko vidim nema mogućnosti da prati potrošnju zadatog uređaja preko aplikacije, meni smart utičnica treba prevashodno zbog toga, inače klima uređaj kontrolišem preko wifi-a, tako da sve te tzv. scenarije ja već imam!

Ima, zato sam je i kupio. Ali nema grafik kao Tapo, ima stubasti prikaz po satu (uz prikaz po danu, mesecu, godini). Ima trenutna potrošnja itd.

Ne mora,može i za 20€ ali zavisi od broja uređaja i prostora koji bi pokrio.Sad ova tema nije o tome pa ne znam da li dalje da pišem u njoj.
Kod mene je RPi 3b+ i to sa onim krljavim cc2531 dongleom,nikako sa alija da stigne Sonoff dongle P,9 uređaja,najudaljeniji uređaj od njega je na nekih 10 metara kroz tri zida i sve šljaka kako treba.

Poslednja izmena:
Ukoliko vec imas Smart Home sa Zigbee-om, treba ti samo 1000 rsd za uticnicu, tako je kod nas nekoliko.

Svrha Home Assistanta i jeste da nemas aplikaciju za svaku smart stvar u kuci, vec centralno mesto za sve, plus mozes da podesis bas sve kako hoces da radi.

Ukoliko ti treba Home Assistant samo zbog uticnice, zaboravi na ovaj usecase.

A sonoff tj ewelink koje servere koristi,rekao bih isto kineske?

Nazad
Vrh Dno