Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

otvoren aubess
Relej je yongwei y12ft-105dm

Inace, sve je vrlo jednostavno. Sa jedne strane smd elektronika, sa druge par kondenzatora i varistor (i relej naravno) Tu je i wifi plocica po vertikali i klema.
Relej zapravo ima jos mesta po visini. Spulna je 5V.
Standardni releji u toj dimenziji su svi po 10A. Malo je cudan raspored pinova, ali to nema veze. Po velicini jeste cudno da je 16A. Ostali su cak i malo visi od ovog.

ovo je najstandardniji relej koji se koristi u elektronici. Na svim relejnim modulima se uglavnom koristi neka varijacija njega.
Fizicki je visi od yongwei

Moja pretpostavka je da kineska deklaracija yongwei oznacava kratkotrajno koriscenje.

Videcu sta cu sa time da radim.
Jedna od ocpija je sklopka za din sinu koju ovaj uredjaj samo aktivira. To sam planirao za sporet da napravim pa mozda odradim i za bojler, samo sto nemam dovoljno mesta na tabli sa osiguracima
 
imate li neki predlog za WiFi ruter koji bi pored redovnog koriscenja koristio i za 20-30 smart kontrolera tipa Shelly. Nesto sto trenutno moze da se kupi kod nas
 
Meni tenda MW5 gura 30 uredjaja konstantno.
U specifikacijama pise da moze do 60 uredjaja.
 
@bakara , hvala na odgovoru! Vidim da je to Mesh sistem, kazu je da dobar za taj novac. Ne znam samo da li cu ga naci kod nas jer je to model od pre par god.
Takodje, ne znam da li je ovo mozda overkill za jedan stan obzirom da imamo onaj Nokia WiFi ruter od SBB (G-2425G-A)?
 
U radnji je ova tenda skupa, ali na oglasima nije i kosta skoro kao obicni ruteri.
Ima noviji model sa WIFI6 ali on je vec skup, a mislim da je nepotrebno, za njega bi vec rekao da je overkill
 
Cisto da vidite kako se prate vrednosti za indoor/outdoor. Dzabe sto ne otvarate prozore preko zime kad je zagadjeno napolju :D
Poslednjih par dana duva kosava u Bgu, pa je vazduh prilicno dobar, ali pre toga katastrofa.
 

Prilozi

  • 1673362399283.png
    1673362399283.png
    218 KB · Pregleda: 85
Jel neko pazario možda Aqara A100 Zigbee pametnu bravu? Deluje mi super, jeste malo skuplja ali mislim da vredi te pare. Mislim da u svakom slučaju trebaju neke modifikacije na ulaznim vratima, mada nisam siguran kakve jer još ne znam koja su vrata stavljena (nisam još obišao novoizgrađeni stan). Trebalo bi da može da se prilagodi zar ne? Hteo bih da je naručim da mi stigne pre nego što odem za Srbiju za manje od nedelju dana. Da naručim iz Poljske u FR stiže mi za 3,4 dana i ispadne oko 340 evra. Šta mislite?



 
Ja hteo pro verziju, ali je brava namenjena za njihov ekosistem. Ne verujem da bih imao koristi na tuya.
možda ako si na apple, ali kod mene to nije slučaj. I dalje sam vrlo zagrejan za tu bravu, mada ne bih da ostane na tome da koristim samo fingeprint na njoj i ništa drugo od opcija.
 
Ma jok, nisam na Apple i ne zanima me ta funkcionalnost. Više me zanima ovo, jer ću u nekom momentu stan staviti na Airbnb, pa mi je lako iz inostranstva da dajem pristup gostima:

  • Time-based Guest Passcodes – Add new passcodes for temporary guests that will only work in certain time blocks. With an Aqara Hub, you can even do this remotely.
edit:
Bleh, ovo iz Poljske je Pro verzija, ja bih A100 Zigbee International https://www.smartbest.pl/en/locks/5...-zigbee-homekit-smart-lock-6970504216945.html . Ne uspevam da nađem međunarodnu varijantu a da može brzo da stigne.
 
Poslednja izmena:
Što se tiče preciznosti, nažalost, ne mogu ništa da kažem - ovako na prvi pogled deluje da meri okej, uredno odmah registruje kad se nešto uključi ili isključi, no znaću kroz dva-tri meseca, kad uporedim s računima. Nisam video na forumima da su se baš za 3EM žalili na preciznost.

Evo, stigao prvi kompletan račun otkad imam 3EM, pa da podelim rezultate.

EPS je očitavao 4. decembra i 4. januara i poslao mi decembarski račun za 399 kWh.

Shelly aplikacija od 4. decembra u 00.00 do 3. januara u 24.00 beleži potrošnju od 383,5 kWh. Znači, diskrepancija iznosi 15,5 kWh, odnosno nekih 4%, otprilike. E sad, diskrepancija je neminovna, jer je brojilo oba puta očitavano u nekom nepoznatom trenutku tokom dana. Ako u Shellyju dodam i ceo 4. januar, to je 392,8 kWh, što je opet manje od onoga što kaže EPS. Znači, definitivno je EPS izmerio malo više, odnosno Shelly manje, no čini mi se da razlika nije strašna.
 
Ja mislim da je i 4% sasvim OK za razliku od mesec dana.
 
Pa taj elektronski nije ni kalibrisan za razliku od eps-ovog (mozda postoji mogucnost kalibracije?)
tako da njegova merenja mogu samo da budu orijentaciona.
 
Ovo je CEO napisao na fejsu jos odavno za Shelly 3EM
Za ovaj novi(Shelly Pro 3EM sto ide na DIN sinu) pise 1% u specifikaciji
 

Prilozi

  • 1673625669931.png
    1673625669931.png
    11.6 KB · Pregleda: 54
  • 1673625769348.png
    1673625769348.png
    78.3 KB · Pregleda: 53
To se primeti i na onim meracima snage što ovde najviše za klime koriste.

U principu može da pokaže ralarivnu snagu i potrošnju ali nije precizno., Mada i 4% je sasvim ok odstupanje
 
Sad mi pade na pamet: EPS-ovo brojilo je ono neko novo, elektronsko. Znači da i ono troši neku struju, a tu potrošnju Shelly ne registruje. Ne znam kako je to brojilo povezano, tj. kako računa sopstvenu potrošnju, ali ako je pripisuje meni i ako je ta potrošnja, lupam, 5W, to je 3,6 kWh mesečno.
 
Da li je neko imao iskustva sa ovim “Tuya Smart zidnim prekidacima” poput:
US $8.96 36% Off | Tuya Smart Life Home House WiFi Wireless Remote Wall Switch Voice Control Touch Sensor LED Light Switches Alexa Google Home 220V

Interesantna stvar mi je da ima opcija da radi bez nule, dodavanjem jednog kondenzatora paralelno sa jednom od sijalica, sto mnogo olaksava dodavanje istog u postojeci setup.
U sobi trenutno imam 5 prekidaca za razlicite segmente osvetljenja pa bih uzeo 2 ova uredjaja. Ne znam da li su svi manje vise isti ili se po necemu razlikuju?
 
Da li neko ima problem sa wifi uticnicom.Imam uticnicu zigbee 3.0 i nemogu nikako da je povezem na svoj wifi?
 
Da li je verovatnoća da tačno meri potrošnju non-smart Prosto PM001 ili smart denver shp-102? Mada iz ličnog testiranja CyberPower UPS i Denver pokazuju slično -+5W, a prosto ide +-50W
 
Kod mene Xiaomi i Aqara door/window(zigbee) senzori(12 kom.) koriste jos uvek fabricke baterije, mislim da je CR1632, a kupljeni krajem 2017, pocetkom 2018, sad sam bas proverio...
Ok, neki se retko koristi, ali se na ulaznim vratima zato urnise svakodnevno, na senzorima za temperaturu/vlagu(CR2032) sam menjao vec par puta.

Evo, nakon 5god jedna baterija(CR1632) na zigbee door-window senzoru se ispraznila... :D
Senzor se nalazi na balkonskim vratima u dnevnoj sobi koja se bas cesto, svakodnevno koriste, bez obzira na godisnje doba.
Po ucestalosti otvaranja-zatvaranja tu su sa ulaznim, mislio sam da ce se na njima prvo izprazniti... Mada, ova balkonska vrata cesto stoje otvorena na kip, pa je baterija vise izlozena hladnoci u zimskom periodu nego ona na ulaznim vratima i verovatno je to doprinelo da se pre isprazni.
 
Da l ovo uopste spada tematski ovde,zanima me koristi li neko Xiaomi Mi Motion Night light 2? Valjaju li te sijalice cemu,tj,odradjuju li dobro ono za sta su namenje? Preporuka ili za izbegavanje?
 
Pozdrav, razmisljam malo da opametim stan. Za pocetak bih uzeo hub i 1-2 smart termometra da isprobam kako sta radi, pa bih posle dodao jos po neki prekidac za svetla, motion senzor i slicno. Za oko mi je zapao sonoff ekosistem (Sonoff ZB bridge), vidim da su oni zigbee pa me zanima jel to znaci da bih mogao sa njima da uparim i zigbee proizvode drugih proizvodjaca ili to ne funkcionise na taj nacin? Takodje drugo pitanje sto se nabavke tice, gde je najbolje i najpovoljnije, video sam da ima dosta stvari na KP-u, kao i na aliexpressu. Jel mozda njihov sajt direktno za srbiju salje ili ta varijanta otpada?
 
Ja sam narucivao sa AE... prilicno brzo stizalo... Uzeo sonoff zigbee bridge 2, door window sensore, neki prekidac za svetlo sonoff mini ili tako nesto...

Probao sam drugi neki senzor za vodu da nakacim, ali nisam uspeo... Tako da sto se tice drugih zigbee uredjaja, mozda ce raditi, mozda nece...

Jos jedan problem koji sam imao sa zigbee konfiguracijom sonoffa:
zigbee uredjaji mi nekoliko puta bili offline... Prvo jedan-dva odu offline pa onda u narednih nedelju dana odu svi offline... A ponekad samo par njih odu offline, dok drugi ne... I onda moram da idem svaki senzor da resetujem i konektujem opet... Sto mi je pravo mucenje... Probao sam da resetujem bridge u nadi da ce se sami rekonektovati... nije pomoglo...
Razlog, sto se ovo desava, ne znam... Nije bitno da li su senzori u istoj prostoriji sa bridgem ili ne... Cak sam jedan za test stavio odmah pored bridge-a i on prvi otisao offline... Proveravao sam baterije, menjao baterije...

poprilicno nestabilno radi, u odnosu na wifi resenja, bar kod mene...
 
Aha a koja bi bila alternativa za wifi resenja?
Takodje zaboravih da napomenem da bi bilo lepo da ima integraciju sa apple homeKit-om, video sam online da kao sonnof ima...
 
skoro svaki sonoff (osim onih ozbiljnijih) imas u obe varijante (wifi/zigbee)... sve ti je na njihovom sajtu...
 
Da li neko zna gde lokalno da kupim bluetooth adapter komoatibilan sa hass-om? Zigbee adapter imam, nisam bio pametn da ranije uzmem kombinovani uredjaj :(
 
Trebalo bi da radi bilo koji BT USB dongle? Za koji uredjaj ti treba?
Ja sam na RPi ugasio njegov bt(jer sam imao nekih problema zbog njega) i koristim esp32 kao bt proxy. Dobra stvar baš, od skoro su dodali tu mogućnost.
 
Nazad
Vrh Dno