Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Da li Zigbee uređaji troše primetno manje energije u odnosu na WiFi ili bluetooth pandane ?

Da li je neko ovo probao i kako radi u odnosu na skuplji Shelly?

-1408578399-1056164583.jpg

Moze taj za bojler ukoliko ti nije bitna potrosnja struje, s obzirom da pojedini modeli shelly imaju i tu mogucnost.

Ja to ne bi stavio na bojler, za fancoil-ove koristi isti takav. Ovo ti je ok za bojler
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! RSD1,070.13 35%OFF | SONOFF POW Origin 16A Smart Power Meter Switch Overload Protector Relay Device Breaker Energy Monitoring for Alexa Google Home

Koji tuya zigbee gateway da uzmem da ima najbolju pokrivenost i da moze u buducnosti da se konektuje sa Home Assistant-om?
Mozda glupo pitanje ali jel moze bilo koji Zigbee (svi su medjusobno podudarni?) ili svako ima neki svoj?

Definitivno preporučujem da pročitaš temu, jeste malo posla ali vredeće, mnoge stvari će ti biti jasnije. I ja sam isto tako, nije strašno. Moja preporuka ti je Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle Plus-P (ima ga na amazonu, aliju...) i da odmah kreneš sa Home Assistant. Naravno da će ti trebati vremena i živaca da namestiš sve, ali veruj mi da je to najbolja opcija.
Ja nisam viđao hub koji podržava Home Assistant. Znači ili hub + aplikacija (tuya npr.) gde si ograničen sa uređajima ili usb dongle + HA i radiš šta hoćeš.

Ja nisam viđao hub koji podržava Home Assistant. Znači ili hub + aplikacija (tuya npr.) gde si ograničen sa uređajima ili usb dongle + HA i radiš šta hoćeš.
Ne podržavaju out of the box, ali, recimo, Sonoff ZBBridge podržava ako mu flešuješ Tasmota firmware. Proces nije previše komplikovan, ja sam svojevremeno ovaj guide pratio:

Pozdrav ljudi!

Planiram da renoviram stan i imam ideju da uvedem neke smart stvari (prekidace za svetla, prekidace za toalet, uticnice, roletne i sl.). Dosao sam na ideju kad sam video Wise reklamu po netu (izgleda da se reklamiranje isplati :) ). Da li je neko radio implementaciju ovakve vrste i koliko je instalacija teska samom elektricaru koji se inace time ne bavi? Mislim, umem i sam da zamenim prekidace i uticnice, to radim oduvek, ali me zanima da li postoje neke komplikacije na koje mogu naici?

Tako da, trebao bi mi, barem u nacelu, savet kako da koncipiram ceo sistem kao i koje aplikacije rade sa kojim sistemom (u ovom slucaju Wise, ili nekom drugom ako predlozite bolje/pristupacnije resenje).
Kao prvo, želim ti puno sreće i hrabrosti u prestojećem teškom periodu, i nadam se da si u srećnom braku i stabilnom mentalnom stanju. Računaj da će sve trajati duplo duže i koštati duplo više od majstorskih procena.

Ja sam nedavno renovirao stan, i što se tiče električarskog posla, tražio sam nekoliko stvari koje nisu skroz standardne u našoj praksi, mada nisu ni previše egzotične:
  • Nula u svakoj dozni za prekidače
  • UTP Cat6A kabl do svake sobe, po tri komada do svake pozicije za TV
  • Mrežno čvorište pored table sa osiguračima (svi mrežni kablovi izlaze tu, i dotle dolazi koaksijalni kabl, telefonska žica, dok veza za interfon prolazi tuda na putu do slušalice)
  • U vezi sa prethodnom stavkom moram da napomenem da mi uopšte ne gledamo televiziju tako da koaksijalni kabl nismo sproveli do dnevne sobe. Koliko sam video, sada STB uređaji se uglavnom povezuju sa nekim drugim sokoćalom preko mrežnog kabla, a ne koaksijalnog, ali to bolje proveri sa nekim ko zapravo koristi dotične.
  • "Server soba" u špajzu (strujni krug koji se ne deli ni sa kakvom belom tehnikom i sl. i jedan mrežni kabl za kućni server)

Home Assistant i Zigbee kao osnovu za komunikaciju sa smart uređajima sam koristio odranije, tako da nikakva žična veza između smart uređaja nije bila neophodna. Jedino što bih dodatno uradio da imam priliku su mrežni kablovi do potencijalnih mesta za plafonski access point.

Pored stvari koje si naveo (svetla, kupatila, roletne), preko HA kontrolišem klime, radijatore, podno grejanje, filtere za vazduh, usisivač i verovatno još ponešto. Sveukupno me je ovo koštalo možda dodatnih petstotinjak evra, i to su ubedljivo najbolje potrošene pare u čitavom renoviranju. Ostalo mi je još da nekako automatizujem interfon i svetla na aspiratoru. :)

Da ne bih pisao još veći wall of text, slobodno pitaj sve što te interesuje, nisam na forumu baš svaki dan ali odgovoriću čim vidim.

^ ja bih ovde dodao jos samo da se stave duboke dozne, kontam da si nule ostavio da bi dodavao releje u dozne.. A one nekad znaju da budu plitke bas, pa je nezgodno ugurati relej. :) jos ako treba 2+ releja bude bas zeznuto

Kad ima nulu onda mogu i normalne dizne, ali svakako od viška glava ne boli.

Da li je neko pokušavao da "opameti" interfon u stanu?

Voleo bih da u Home Assistant-u mogu da deaktiviram zvono u postojećoj slušalici, dobijem notifikaciju kada neko zvoni i da mogu da otvorim bez ustajanja. Razgovaranje mi ne treba. Trenutno u stanu imam slušalicu Elvox 8875, nemam pojma šta je u zgradi.

Znam za:

• Nuki Opener - ima sve potrebne funkcije, ali sa obaveznim hub-om košta 230e
  • Ring Intercom - ima sve funkcije osim HA integracije, košta 100 funti u UK, izgleda da ga nema u ostatku Evrope.

Nisam radio nikad, ali trebalo bi da moze sa Shelly 1 npr. Kad pritisnes dugme za otvaranje ti saljes (verovatno) 12V signal ka ulaznim vratima, samo provali koja je tacno zica za to. Izmeris multimetrom npr na kojoj zici se menja napon kad pritisnes dugme.
Ista logika i za 'ulazni' signal, tj kad ti zvoni interfon..

Ja sam zavrsio izgradnju kuce,instalaciju sam radio po mojim potrebama
sve dozne u kuci su dubine 60mm ukljucujuci i modularne,tako da unutra ima mesta da se postave releji bez problema
kod svakog prekidaca za svetlo je dovedena nula
internet kabel je Cat7a
u kuci ima 4 razvodne kutije sa preko 100 osiguraca
Izabrao sam Shelly releje za opremanje kuce,shelly plus 2 pm za kontrolisanje roletni,shelly plus1 za svetla,podno grejanje sa termostatom u svakoj sobi sa mogucnoscu podesavanje temperature u svakoj sobi

Poludeo sam sa Ikeinim motion senzorima, pa me zaintrigirali Aqara sa Aliexpressa. Da li je neko vidljao P1 verziju na Aliju? P1 verzija ima dve baterije a sve sto sam nasao spominje jednu bateriju...

Da li neko koristi ove osigurace brenda Tongou ili da gledam nešto drugo ovog tipa na Aliju?
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! RSD1,510.50 60%OFF | Tuya WiFi Smart Circuit Breaker 1P 63A DIN Rail for Smart Home Wireless Remote Control WiFi Switch by APP TONGOU Free Shipping

Poludeo sam sa Ikeinim motion senzorima, pa me zaintrigirali Aqara sa Aliexpressa. Da li je neko vidljao P1 verziju na Aliju? P1 verzija ima dve baterije a sve sto sam nasao spominje jednu bateriju...
To je nova verzija koliko vidim? Ja imam onu staru, drži baterija kao nenormalna stvarno. Jednom u 2god zameniš i ćao zdravo.
Ovaj novi doduše drži 5god koliko vidim. Neverovatno stvarno, mada ono, 2god ili 5god meni ne pravi neku razliku ;)
Da li neko koristi ove osigurace brenda Tongou ili da gledam nešto drugo ovog tipa na Aliju?
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! RSD1,510.50 60%OFF | Tuya WiFi Smart Circuit Breaker 1P 63A DIN Rail for Smart Home Wireless Remote Control WiFi Switch by APP TONGOU Free Shipping
Nemoj da stavljaš ovo umesto standardnog prekidača/osigurača koji već imaš. Stavi ga posle njega, ali nikako umesto istog

Čitam temu, sa zadovoljstvom, od početka. Imam nešto malo iskustva još pre nego sto je zigbee postao popularan.
Nisam video da je iko pomenuo Homematic uređaje u temi. Imaju gomilu stvari u portfoliju i deluju kao neko ko nudi sve što je potrebno za smart home. Da li ima neko konkretna iskustva sa njima?

Da li je naručivao neko veći broj uređaja sa Shelly sajta odjednom? Uzeo bih oko 60 komada različitih releja da automatizujem ceo stan, pa me interesuje da li carina pravi problem za tako nešto? Da li se desi nekad da nestane roba kao kad se naručuje sa AliExpress, pošto koliko vidim sve mora unapred da se plati? Koliko se obično čeka za isporuku?

Naručivao sam u više navrata, pa i veće vrednosti pošiljke (red veličine 1000+ eur). Šalje se preko DHL-a, za Srbiju najčešće šalju iz Bugarske, za Nemačku su slali iz magacina u Holandiji. Baš za BF se čekalo neko vreme da popune magacin i pošalju sve što je poručeno u jednom paketu ali porudžbina nije otkazana niti su limitirali broj uređaja u prodaji. Sa carinom nećeš imati problema u smislu - nećeš je izbeći 100%. Još na vrednost takve pošiljke (preko 50€), imaćeš troškove carine, PDV-a i špediterske usluge.
S obzirom na popuste tokom BF, i to da ti je ovo verovatno prva porudžbina i ugradnja Shelly-a (inače ne bi pitao), razmisli o varijanti dodatne garancije koja pokriva i slučaj da spališ uređaj svojom nepažnjom a košta +10% na cenu uređaja.

U svakom slučaju, sačekaj 20.11. jer tada kreće BF sale na Shelly.

Hvala na odgovoru. Zbog BF i pitam. Kod nas što može da se nađe na par portala je 25% skuplje i sa trenutnim cenama na Shelly sajtu kad uračunam carinu i PDV. Koliko inače koštaju špediterske usluge?

A za ovu dodatnu garanciju mislim da mi se ne isplati za ovoliku količinu. Trebalo bi 6 njih da pregorim da budem na nuli. Jedino da uzmem dodatnu garanciju na po 1 komad od svakog tipa, pa koji god da mi pregori da kažem da sam za taj platio garanciju (ne znam da li vode računa o serijskim brojevima). :D Igrao sam se već sa par Shelly uređaja, tako da se nadam da neću da pregorim više od 3-4 komada.

Koji brend zigbee uređaja preferirate?

Uglavnom sam kupovao kineze sa alija (tuya) i bio prezadovoljan obzirom na cene, pogotovu zigbee utičnicama (wifi su umele da ispadnu sa mreže tu i tamo). Međutim, počele su konačno da brljave, već dve zigbee utičnice su počeče da se pale-gase non stop, nikakav reset ne pomaže, pa sam to shvatio kao znak da bi mogao da probam sa nečim ipak za nijansu boljim. U temi se najčešće spominje Shelly za wifi i Sonoff za zigbee, ali me zanima da li je neko pronašao nešto drugo i drži se toga jer je zadovoljan?

Ikea Smart plug je jedini za ove 4 god. koji nije brljavio. Shelly i Osram jesu, sa Shellyjem sam imao najvise problema relativno.

Moze preporuka (ili link na PM) za lokalno dobavljivu (nista aliX i porucivanje spolja, hitno mi je)
Outdoor IPxx 16A wifi uticnicu koja meri potrosnju, prikazuje kumulativno potrosnju po zadataim periodima, ili bar monthly, daily , weekly...preko app-a?
Ne neke nadzidne varijante koje moram da ubusavam napolju u zid, nego kao indoor ali da ima IP rejting za vlagu, nece biti na kisi i snegu, ali ce biti napolju..

Pozdrav

Zeleo bi da se malo više upoznam sa ovom tematikom i nisam bio lenj i pročitao sam poslednjih 35-6 strana. U međuvremenu sam poručio 2 stvari(dok one stignu sledeće godine... :) računam saznaću dodatne stvari):
  • Tuya Multi Mode ZigBee Bluetooth Gateway Hub Wireless Smart Home
  • Cozylife Smart Switch
1700565385425.png
Pokušavam da uradim samo jednu stvar, da se bojler svaki dan upali sam u 04h i da se ugasi u 06h. Bez obzira da li je prekidač upaljen ili ugašen.
Da li mi je za ovaj poduhvat potrebno još nešto? Da poručim sad za BF da bi mi stiglo u slično vreme.
Pošto se ni malo ne razumem u problematiku nisam siguran čak ni da li su ove 2 stvari kompatibilne...svakako bi zvao majstora da mi zakači ovaj smart switch a hub računam da bi mogao sam da zakačim na mrežu(hub sam uzeo da ne bi morao na telefonu stalno da podešavam, računam da hub treba da izvršava zadatke samostalno)
Naručio sam i smart utičnicu:
1700566198146.png
ali računam da mi ona ne može pomoći oko bojlera. Nju sam uzeo da bi pratio potrošnju na različitim uređajima(računar, kuhinjski bojler...)

Za wi-fi Smart utičnice nije potreban hub, direktno se vezuju wi-fi.
Zastupljenost Tuye je veća, za Cozylife ne znam koje uređaje podržava.

Kupio si wifi uredjaje i BT/zigbee hub :D
za wifi uredjaje ti ne treba hub, samo wifi mreza.

Elem, ne bih ja kacio ovo rele na bojler. Ne znam gde nadje ovo kinesko sranje
Nemoj se igrati sa tim, bolje uzmi nesto poznato i provereno, tipa shelly ili sonoff.

Nazad
Vrh Dno