Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

MT

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2002
Poruke
107
Poena
619
Nuki Smart lock + opener vec godinu i malo vise koristim. Jedina zamerka je sto je bucniji nego sto bih zeleo.
 

SrEbRnI

Poštovan
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poruke
50
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav. Imam par pitanja vezano za "pravljenje" smart home-a. Na prvom mestu me zanimaju stvari oko muzike. Prva ideja mi je bila da uzmem 3-4 Mi Smart zvucnika i da ih rasporedim po stanu. Po recenzijama imaju dobar zvuk sto se tice muzike i isprobao sam ga na kratko u radnji stvarno je ok, medjutim malo je slabiji. Ipak je to zvucnik od 12w. Da li nekako mogu da povezem na primer 1 Mi smart zbog glasovne komande a ostale zvucnike da uparim sa BT i raspodelim po stanu. Hteo bih nekako da izbegnem kablove pa trenutno samo razmisljam o BT varijanti. Jos me zanima na primer ako moze tako da se poveze da li ce BT zvucnici ici u neki sleep mode ukoliko se ne koriste pa da ih kasnije ukljucim glasovnom komandom? Ako nije moguce, da li je moguce to sa Smart zvucnicima? Na primer ako imam dva smart zvucnika u dnevnoj i po jedan u hodniku i recimo kuhinji, da li mogu glasom da iskljucim zvucnike koji nisu u dnevnoj i ujutro kad mi zatrebaju da ih opet glasom ukljucim. Kako je kod vas povezano ozvucenje za slusanje muzike, da li slusate iskljucivo na smart zvucnicima ili je povezano jos nekako?
Druga stvar koja me zanima je sledeca. Ukoliko na primer povezem samo moj telefon i na primer pustim muziku preko YT ili Spotify aplikacije, da li ce muzika nastaviti da svira i ako ja odem iz kuce i ponesem telefon? Znam da mogu da povezem i druge telefone preko google home aplikacije ali me ne znam da li je mozda bolje odrediti jedan tablet ili telefon koji bi stalno stajao u kuci kao master, a ostale da povezem dodatno. Tako bi mi taj glavni sluzio za muziku i slicno.
Planiram da dodam i neko osvetljenje ali za sada mi je tu manje vise sve jasno. Samo me zanima da li mi je potreban smart HUB ukoliko bih zeleo da dodam na primer jedan prekidac za paljenje svetla u recimo dnevnoj? Najvise nedoumica imam oko muzike jer ce to koristiti i supruga koja nije bas najvestija sa tehnikom kao i engleskim jezikom. Moram da joj nekako namestim da moze i sama da kontrolise i pusta muziku kad ja nisam kuci. Hvala unapred na odgovorima, kontam da su vama iskusnima smesni. :)
 

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,238
Poena
705
Moja oprema  
Laptop
Dell Latitude E5495
Mobilni telefon
Samsung Note 9 i A21s
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic 46mm
Xiaomi Roborock S5 Max
Xiaomi Air Purifier Pro H, Pro, 2s
Shelly (3 x Shelly 1, 4 x Shelly 1PM, 2 x RGBW, 2 x door sensor, ..)
Broadlink (4xSmart Plug, RM, eAir Sensor)
Ikea Tradfri (wall lights)
Home Assistant Supervised (Raspberry Pi 4/4GB in Docker)
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Ja imam 4 Google Home(like) uređaja po kući. Svako sluša svoje, ali može da se napravi i grupa uređaja pa da se pušta na više odjenom.
Može i da se kad menjaš prostoriju da se prebaci slušanje na drugi uređaj/zvučnik.

Pretpostavka je da nešto može slično sa tim Mi Smart, ali to nisam ima prilike da probam pa ne mogu da tvrdim.
 

Syntaur

Poštovan
Učlanjen(a)
20.04.2020
Poruke
686
Poena
50
Moja oprema  
Miš & tastatura
G15&G9
Mobilni telefon
Huawei P30Pro, Xiaomi Mi10TPro
Pametni uređaji
Huawei GT2
Huawei Freebuds 3
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Eufy Security Video Smart Lock
Ne znam da li postoji zasebna tema za 'Smart Lock' uređaje. Sve mi deluje Ok, osim realne sigurnosti. Neko jače da odvali nogom,izleteče i brava, sa sve kamerom ,napolje.
 

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,238
Poena
705
Moja oprema  
Laptop
Dell Latitude E5495
Mobilni telefon
Samsung Note 9 i A21s
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic 46mm
Xiaomi Roborock S5 Max
Xiaomi Air Purifier Pro H, Pro, 2s
Shelly (3 x Shelly 1, 4 x Shelly 1PM, 2 x RGBW, 2 x door sensor, ..)
Broadlink (4xSmart Plug, RM, eAir Sensor)
Ikea Tradfri (wall lights)
Home Assistant Supervised (Raspberry Pi 4/4GB in Docker)
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Naleteh na (ispostaviće se jednostavan) problem kod pravljenje automatizacije u HA.
Naime imam Shelly 1L u prekidaču za svetlo na terasi i sad sam namestio Aquara Zigbee magnetni senzor na vrata.
Ideja je bila da se svetlo na terasi automatski upali kad se vrata otvore, ali samo noću.

U automatizaciji sam namestio uslov
YAML:
condition: sun
before: sunrise
after: sunset

Međutim to ne radi, pošto ne računa sledeće svanuće već zoru tog istog dana koja je već prošla , a posle ponoći računa zalazak sunca sledećeg dana koja još nije došla.

Promenio sam uslov u sledeće i radi dobro. Dodao sam i ofset kako bi počeo da se pali pola sata ranije uveče i pola sata duže ujutru

YAML:
condition: or
conditions:
  - condition: sun
    before: sunrise
    before_offset: '+00:30:00'
  - condition: sun
    after: sunset
    after_offset: '-00:30:00'

Verovatno je ovo opšte poznato, ali možda još nekome pomogne da ne luta kao ja. :)

ubr, čini mi se da Home Assistant zaslužuje posebnu temu.
 

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,240
Poena
935
Ja sam vec otvorio zasebnu temu o google assistentu ovde posto ima o svacemu da se diskutuje


Mada sam poceo da eksperimentisem i sa alexom, ali mi je nekako google blizi...

Kojem uredjaju izdajes komande?
 

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,238
Poena
705
Moja oprema  
Laptop
Dell Latitude E5495
Mobilni telefon
Samsung Note 9 i A21s
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic 46mm
Xiaomi Roborock S5 Max
Xiaomi Air Purifier Pro H, Pro, 2s
Shelly (3 x Shelly 1, 4 x Shelly 1PM, 2 x RGBW, 2 x door sensor, ..)
Broadlink (4xSmart Plug, RM, eAir Sensor)
Ikea Tradfri (wall lights)
Home Assistant Supervised (Raspberry Pi 4/4GB in Docker)
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Kojem uredjaju izdajes komande?
Svim uređajima. Sve mi je uvezano u HA.

Home Assistant ne funkcioniše kao ta korpracijska smart rešenja. Bolje (ako mora) da ostane u opštoj temi nego tamo.

Evo još jednog zamiljivog primera. Imam dva uređeja koja mere temperaturu u dnevnoj sobi i pošto imaju neku razliku (zbog razuličite pozicije) napravio sam novi sensor koji je prosek ova dva. Ono što je još zgodno da pravim automaziacije za taj novi senzor i da kasnije ako dodam/promenim uređaj koji meri temperaturu vrlo jednostavno promenim koji uređaj se očitava.
YAML:
# Templates for sensors

- sensor:
#
# Make sensor for living room temperature based on 2 different temperature sensors
  - name: "Dnevna"
    unique_id: "living_room_temperatue"
    unit_of_measurement: "°C"
    state: >
      {% set e_air = states('sensor.e_air_sensor_temperature') | float %}
      {% set pro_h = states('sensor.air_pro_h_temperature') | float %}

      {{ ((e_air + pro_h) / 2) | round(1, default=0) }}

Napomena: Ovo je u odvojenom templates.yaml fajlu. Da bi radilo, u configuration.yaml mora da se doda linija.

YAML:
template: !include templates.yaml
 

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,238
Poena
705
Moja oprema  
Laptop
Dell Latitude E5495
Mobilni telefon
Samsung Note 9 i A21s
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic 46mm
Xiaomi Roborock S5 Max
Xiaomi Air Purifier Pro H, Pro, 2s
Shelly (3 x Shelly 1, 4 x Shelly 1PM, 2 x RGBW, 2 x door sensor, ..)
Broadlink (4xSmart Plug, RM, eAir Sensor)
Ikea Tradfri (wall lights)
Home Assistant Supervised (Raspberry Pi 4/4GB in Docker)
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Opet Home Assistant.
Da li je neko uspešno namestio naše tarife u potrošnji za uređaje?
Ja stavljam neki prosek kao static price, ali bih voleo da budem nešto precizniji ako je moguće.

1647522254038.png
 

ducka

Slavan
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poruke
1,148
Poena
360
U drugoj temi sam pomenuo senzore za detekciju vlage, pa sam shvatio da to neće raditi uz moj prastari gateway. Da ništa kod Xiaomi ne može da bude jednostavno vidim da se na Aliju Hub v3 prodaje kao Global i Chinese verzija. Interesuje me da li je neko već uzimao neku od ove dve, da li ima razlike. Trenutno mi je Mi Home podešen na Mainland China region zbog uređaja koji su povezani, i to bi verovatno zadržao tako. Da idem onda na CN verziju Huba?

Pogledajte prilog 333231

Ovo su senzori koje sam mislio da koristim. Rekoše u drugoj temi da uzmem Zigbee.

Pogledajte prilog 333232
Imao sam ja te senzore. Bačena para. Dobiješ notifikaciju posle 5-6 sati da se nešto desilo. Da je zaista došlo do poplave, pre bi senzori stigli do Dunava nego što će te oni obavestiti da treba da dođeš na lice mesta.
 

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,240
Poena
935
Kako da PIR senzor i senzore za vrata i prozore namestim u tuya aplikaciji kao da su alarm?

Sve radi i dobijem notifikaciju kada se aktiviraju senzori ali hocu vise od toga....

Google home ih vidi kao obicne senzore a ne kao alarmni sistem i nikako ne uspevam da ih dodam kako bi mogao da mu izdajem komande glasom posto nemam daljinski
Linkujem tuya aplikaciju za security system i ne dogodi se nista...

verovatno nesto pogresno radim a ne znam sta.
 

Prilozi

  • IMG_20220328_112005.jpg
    IMG_20220328_112005.jpg
    53.2 KB · Pregleda: 12

rbacevic

Zapažen
Učlanjen(a)
29.03.2022
Poruke
2
Poena
1
Pozdrav drugari,

interesuje me da li je neko testirao (na duze staze ili bar imao neka iskustva) sa Shelly 1L? Interesuje me pouzdanost i bezbednost. Citao sam neka iskustva sa crkavanjem i topljenjem Shelly-a a i nekoliko iskustava sa explodiranjem bypassa, pa bih rado cuo necija iskustva pre nego sto to uguram u kutiju.
U sustini, Shelly 1L bih koristio samo za osvetljenje, uglavnosm su u pitanju lusteri sa led sijalicama ili max 2 redna led panela, u tim slucajevima su potrosaci >20W , tako da ne treba bypass, ali imao bih i neki potrosac <20W pa ce mi trebati i bypass.

Ukoliko se ispostavi da mogu da da izvucem nulu do prekidaca (stara gradnja, samo faza do prekidaca ide uglavnom) razmsiljam o standardnom Shelly 1
Hvala unapred!
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
7,020
Poena
905
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3700X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston
GPU
Asus ROG STRIX 1080Ti OC 11GB
Storage
Samsung 980Pro 2TB NVMe | Samsung 951 500GB NVMe
Zvuk
Creative Sound Blaster X-Fi Music
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ - ASUS
Miš & tastatura
Logitech G9x | Alienware AW768
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro
Pametni uređaji
Apple Watch 7
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Proveri mogućnost da ugradiš Shelly u doznu, gde uglavnom imaš dostupnu nulu.
 

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,238
Poena
705
Moja oprema  
Laptop
Dell Latitude E5495
Mobilni telefon
Samsung Note 9 i A21s
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic 46mm
Xiaomi Roborock S5 Max
Xiaomi Air Purifier Pro H, Pro, 2s
Shelly (3 x Shelly 1, 4 x Shelly 1PM, 2 x RGBW, 2 x door sensor, ..)
Broadlink (4xSmart Plug, RM, eAir Sensor)
Ikea Tradfri (wall lights)
Home Assistant Supervised (Raspberry Pi 4/4GB in Docker)
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav drugari,

interesuje me da li je neko testirao (na duze staze ili bar imao neka iskustva) sa Shelly 1L? Interesuje me pouzdanost i bezbednost. Citao sam neka iskustva sa crkavanjem i topljenjem Shelly-a a i nekoliko iskustava sa explodiranjem bypassa, pa bih rado cuo necija iskustva pre nego sto to uguram u kutiju.
U sustini, Shelly 1L bih koristio samo za osvetljenje, uglavnosm su u pitanju lusteri sa led sijalicama ili max 2 redna led panela, u tim slucajevima su potrosaci >20W , tako da ne treba bypass, ali imao bih i neki potrosac <20W pa ce mi trebati i bypass.

Ukoliko se ispostavi da mogu da da izvucem nulu do prekidaca (stara gradnja, samo faza do prekidaca ide uglavnom) razmsiljam o standardnom Shelly 1
Hvala unapred!

Ja imam 4 komada i, u principu, rade dobro.

Jedan je namešten u doznu, pošto mi je trebala 0 i da vežem svetlo sa naizmeničnim prekidačem.*
Dva su povezani na terase iza utičnice i bez 0, ali su na terasama obične sijalice. Pretpostavljam 40w, pišto još nisu crkle još od useljenja (kuc, kuc - skoro 6 godina)
Četvrti je za LED panel u kuhunji koji je ispod 20W. Isto iza prekidača i bez 0, ali je morao bypass da se stavlja.
Tu ima određeni problem. Kada se svetlo ugasi, LED panel blinka 30ak sekundi i za to vreme je Shelly nedostupan i kroz app, a ne reaguje ni mehanikči prekidač. Kada se "smiri" sve se vrati u normalu i može ponovo da se komanduje Šelijem. Trebalo bi da skidam plafonjeru da vidiš šta je problem, ali me mrzi.
Možda je faličan bypass ili sam drajver LED panela zeza. Na kraju ću staviti neki LED od 25w :)

Tako da, ako je moguće, stavljati u doznu i izbegavati ove male potrošače gde mora bypass.

* Ovo za naizmenični prekidač. Sva uputsva na netu su za drugačiji način vezivanja (ne umem baš da objasnim razliku).
U svakom sluačju rešenje je dozna, gde se naizmenični prekidači odvoje jedan od drugog (faktički postanu obični prekidači), a na samom Šeliju se namesti da su oba prekidača Edge Switch.
 

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,240
Poena
935
Verovatno hoce da zameni ceo prekidac, kao ja, tako da rele nije uvek resenje.

Pozdrav drugari,

interesuje me da li je neko testirao (na duze staze ili bar imao neka iskustva) sa Shelly 1L? Interesuje me pouzdanost i bezbednost. Citao sam neka iskustva sa crkavanjem i topljenjem Shelly-a a i nekoliko iskustava sa explodiranjem bypassa, pa bih rado cuo necija iskustva pre nego sto to uguram u kutiju.
U sustini, Shelly 1L bih koristio samo za osvetljenje, uglavnosm su u pitanju lusteri sa led sijalicama ili max 2 redna led panela, u tim slucajevima su potrosaci >20W , tako da ne treba bypass, ali imao bih i neki potrosac <20W pa ce mi trebati i bypass.

Ukoliko se ispostavi da mogu da da izvucem nulu do prekidaca (stara gradnja, samo faza do prekidaca ide uglavnom) razmsiljam o standardnom Shelly 1
Hvala unapred!
Sad vidim da nisam ovde pisao (pisao sam na ES) o prekidacima sa kondenzatorom (kako kazes bypass) posto sam uzeo dva komada da vidim o cemu se radi.

U sustini radi...
Kondenzator se montira paralelno na sam potrosac i onda uredjaj radi na nekoj indukovanoj struji.

Lose strane su sto je kondenzator stalno pod naponom,
ja sam nameravao da ga koristim sa fluo cevima i to nije valjalo jer je dolazilo do treperenja fluo cevi kada su ugasene.

Tako da ako koristis izvor svetla koji je osetljiv na indukovane struje ima odredjenih smetnji, i ako sam prekidac radi uredno.
Sto je inertniji potrosac, tipa sijalica sa uzarenim vlaknom tih problema nece biti.

Desavalo mi se i da kondenzator blago zuji kada je iskljuceno svetlo, nisam istrazivao dublje da li je bilo do samog kondenzatora, u teoriji ne bi smeo da zuji.

Na kraju ako je dostupna doza iznad prekidaca mozes da spustis nulu u prekidac kao najprakticnije resenje ali onda gubis prekidanje za dva sijalicna mesta ako ga imas.

@bbK1ng evo opisao sam tvoj problem sa blinkanjem u ovom postu :)
 

rbacevic

Zapažen
Učlanjen(a)
29.03.2022
Poruke
2
Poena
1
Hvala na odgovorima!

S obzirom da je stara zgrada, a da radim adaptaciju stana, probacu da spustim nulu iz razvodnih kutija do prekidaca pa da koristim Shelly Plus 1 ili Shelly Plus 1 PM (za roletne). Ali svakako ukoliko to ne uradim, Shelly 1L ce vrsiti posao.
Fun fact, pre 3 dana sam gledao na njihovom shopu i bilo je na stanju, sada ga nema u opste na sajtu, ni za pre-order cak, bukvalno ni traga o Shelly 1L.
 

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,240
Poena
935
@rbacevic
kao sto rekoh iznad, spustanje nule ti je potrebno jedino ako menjas sam prekidac tj da bude na dodir.
Ako ces koristiti mehanicki prekidac bilo kojeg tipa onda se sve zavrsi u dozni bez spusanja nule.
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
7,020
Poena
905
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3700X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston
GPU
Asus ROG STRIX 1080Ti OC 11GB
Storage
Samsung 980Pro 2TB NVMe | Samsung 951 500GB NVMe
Zvuk
Creative Sound Blaster X-Fi Music
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ - ASUS
Miš & tastatura
Logitech G9x | Alienware AW768
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro
Pametni uređaji
Apple Watch 7
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
@rbacevic za roletne ti treba Shelly 2.5 ili Shelly Plus 2PM
 

nightshadow

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
7,359
Poena
425
@rbacevic, mozes shelly i u razvodnu kutiju da stavis eventualno ako imas mesta, mada tesko ce da stane..
A nulu da bi spustio iz razvodne kutije do prekidaca moras da lupas zid
 

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,240
Poena
935
Ne mora, verovatno ima vec tri provodnika u zidu tako da se samo preveze u dozni.
 

nightshadow

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
7,359
Poena
425
Kako mislis da preveze u dozni?
Ceo problem je sto on nema nulu u dozni uopste, samo faza ide do iste..
 

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,238
Poena
705
Moja oprema  
Laptop
Dell Latitude E5495
Mobilni telefon
Samsung Note 9 i A21s
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic 46mm
Xiaomi Roborock S5 Max
Xiaomi Air Purifier Pro H, Pro, 2s
Shelly (3 x Shelly 1, 4 x Shelly 1PM, 2 x RGBW, 2 x door sensor, ..)
Broadlink (4xSmart Plug, RM, eAir Sensor)
Ikea Tradfri (wall lights)
Home Assistant Supervised (Raspberry Pi 4/4GB in Docker)
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Na koju doznu misliš? Onu iza prekidača ili onu gore na zidu?

Gore bi uvek morala da bude 0 koja ide na potrošač direktno.

Ako ima trožilni kabl do prekidača onda jedan provodnik može da se iskoristi "da se spusti nula". U suprotnom ili Shelly 1L iza prekidača ili bilo koji drugi gore "u doznu".
 

nightshadow

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
7,359
Poena
425
Aha, greska u komunikaciji :D
Ja kad kazem dozna mislim na onu doznu iza prekidaca, ono gore na zidu zovem razvodna kutija. :)
 

vidor

Slavan
Učlanjen(a)
17.08.2007
Poruke
851
Poena
330
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da,ja
Doduse 4 sijalice i senzor pokreta.
 

HDMI

Cenjen
Učlanjen(a)
17.01.2016
Poruke
1,942
Poena
125
Kako si zadovoljan.Da li su ti sijalice i senzor isto Philips?

Jednom kada povezes senzor i sijalice,sta se desava kada hub ostane bez neta,da li senzor i dalje pali sijalice?

Imam puno smart sijalica GU10,E27,E14,senzora pokreta,daljinaca.Sve mi radi bez haba,trudim se da ne zavisim od neta i mobilnog telefona.Imam neki scenario koji ne mogu da resim,pa rekoh da probam Philips Hue.
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
7,020
Poena
905
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3700X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston
GPU
Asus ROG STRIX 1080Ti OC 11GB
Storage
Samsung 980Pro 2TB NVMe | Samsung 951 500GB NVMe
Zvuk
Creative Sound Blaster X-Fi Music
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ - ASUS
Miš & tastatura
Logitech G9x | Alienware AW768
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro
Pametni uređaji
Apple Watch 7
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koji scenario pokušavaš da rešiš? Ima toliko jeftinijih rešenja koja 100% rade u lokalu.
 

vidor

Slavan
Učlanjen(a)
17.08.2007
Poruke
851
Poena
330
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Iskreno, sa HUE za moje "potrebe" nikako nisam zadovoljan. Dosta je limitiran software za nešto što je meni trebalo.

Ako želiš, ja imam HUB pa mogu da pogledam ili zajedno da vidimo da li bi ti radilo. Da li radi bez neta, morao bi da probam ....
 

HDMI

Cenjen
Učlanjen(a)
17.01.2016
Poruke
1,942
Poena
125
Koji scenario pokušavaš da rešiš? Ima toliko jeftinijih rešenja koja 100% rade u lokalu.
Imam u jednoj prostoriji,dve grupe rasvete,koja treba da radi pod jednim senzorom pokreta.
Jednu grupu,cine tri smart led panela u jednoj boji,drugi grupu cine smart rgb sijalice.
Kada ih vezem na jedan senzor pokreta,sve radi,ali rgb sijalice rade u samo jednoj boji, i bez dimovanja.
Da bih dobio rgb boje i dimovanje,ja sam tu drugu grupu vezao na daljinac i to radi,ali vezivanjem na daljinac,gubi se vezivanje na senzor pokreta.
Sve je Ikea,kazu da treba da uradim cloniranje daljinca (nije fabricka funkcija),na senzor,ali ja to nisam uspeo,i pored yotube objasnjenja.
Cilj je da mi ostane daljinac,da menjam boje i dimujem rgb sijalice,a da mi senzor pokreta pali obe grupe.Ne bih da dimujem i menjam bolje preko mobilnog,ceo stan mi je smart,ali sve iskljucivo bez bilo kakve app,mobilnog,neta,sve radi u lokalu,100% stabilno i pouzdano.Ako mora net i app,da bi mi to radilo,onda neka ide tako.
Nemam drugo resenje,osim da stavim jos jedan senzor, na primer sonoff,posto i sonoffa imam u lokalnom sistemu,pa sonoff bridge na rgb sijalice,pa da napravim dva odvojena sistema,koji ce raditi kao jedna celina.
Na svim smart forumima,savetuju Philips Hue i ikea sijalice,jer su Philips sijalice uzasno skupe.Kazu da je ta kombinacija dobra.Jedna Philips rgb Gu10 je 50 evra,sto je mnogo mnogo je, a ja ih imam puno.
Iskreno, sa HUE za moje "potrebe" nikako nisam zadovoljan. Dosta je limitiran software za nešto što je meni trebalo.

Ako želiš, ja imam HUB pa mogu da pogledam ili zajedno da vidimo da li bi ti radilo. Da li radi bez neta, morao bi da probam ....
Probaj ako mozes klasiku,uparis sijalicu sa senzorom pokreta,i otkaci hub sa neta,da li radi sto se kaze bez neta i bez koriscenja mobilnog ,u lokalu sto se kaze.
 
Poslednja izmena:

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
7,020
Poena
905
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3700X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston
GPU
Asus ROG STRIX 1080Ti OC 11GB
Storage
Samsung 980Pro 2TB NVMe | Samsung 951 500GB NVMe
Zvuk
Creative Sound Blaster X-Fi Music
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ - ASUS
Miš & tastatura
Logitech G9x | Alienware AW768
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro
Pametni uređaji
Apple Watch 7
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
@HDMI Pretpostavljam da imaš samo Tradfri gateway na raspolaganju? Koji telefon imaš?
 

HDMI

Cenjen
Učlanjen(a)
17.01.2016
Poruke
1,942
Poena
125
Nemam nikakav gateway,sve mi radi u lokalu,senzor>sijalice i daljinac>sijalice.Ne vidim svrhu koriscena mobilnog.
Imam i sonoffa,isto mi radi u lokalu,nikakav mobilni,nikakva app,nikakav net,koristim samo RF funkciju.Sva ta gomila svega i svacega,radi 100% pouzdano.
Mobilni je Xiaomi Mi9t.
Da imam taj Ikea gateway,mozda bi mi radilo ovo sto zelim,ali koliko citam,svi kazu da je ocaj od uredjaja,pa ako vec moram da ga kupim,onda da uzmem nesto bolje.
 
Vrh Dno