Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,889
Poena
83
Izvinjavam se unapred ako je pitanje već bilo postavljeno, interesuje me da li mi smart home hub može da se poveže sa drugim zigbee uređajima koji nisu xiaomi/aqara tj. hoće li prepoznati uređaj drugog proizvođača koji podržava zigbee ili ne?
Može da se koristi sa Zigbee uređajima drugih proizvođača samo ako se koristi HA, a ne Xiaomi Home. Mada za takvu namenu pre preporučujem RPi sa HA i Zigbee dongle, poput ConBee II, jer tada nema problema sa kompatibilnošću.
 
  • Like
Reagovanja: s5p

Lucas

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poruke
2,425
Poena
38
Može da se koristi sa Zigbee uređajima drugih proizvođača samo ako se koristi HA, a ne Xiaomi Home. Mada za takvu namenu pre preporučujem RPi sa HA i Zigbee dongle, poput ConBee II, jer tada nema problema sa kompatibilnošću.
jel imas iskustva sa tom kombinaciom. razmisljao sam o HA
Pa nemam pojma, stan ima 50ak kvadrata tako da nemam problema sa dometom :D Nekih 7-8m+zid recimo da je najdalji, oko -62dBm je RSSI.
Ako planiras za veliki prostor, onda najbolje da koristis esp32 izmedju, kako bi povecao domet.


Pa da, RPi+HA, za DNS koristim Duck DNS jer taj addon sadrzi i Let's Encrypt, odnosno vodi racuna o SSL sertifikatu. :)
Imam jos dosta raznoraznih stvarcica. :D Xiaomi hub, IR remote, plug, bulb, switch, motion senzor, shelly plug i shelly 1PM. :) e da, imam i xiaomi temp senzor u frizideru, ali zigbee, onaj bez displeja okrugli. :D
jel ste svi sa RPi+HA kombinacijom? Jel ste zadovoljni. Meni se to čini kao jedini i pravi izbor, plus mi deluje da je skripting relativno lak, mada se nisam nešto upuštao, tj nemam to za sada, tako da i ne mogu da se upuštam trneutno hteo ne hteo :) Al planiram,

Btw, rpi3? ili 4? trojku već imam stoji i skuplja prašinu
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,889
Poena
83
jel imas iskustva sa tom kombinaciom. razmisljao sam o HA

Ne, ja retko koristim HA. Imam ga podignutog u virtuelnoj mašini koja radi 24/7, podesio sam većinu stvari, ali se nisam puno bavio njim. Uglavnom idem preko zvaničnih softvera i sistema, jer mi to trenutno odgovara i nemam vremena da se bavim sa HA u poslednje vreme. HA ima svoje prednosti, poput međusobne "komunikacije" uređaja iz različitih eko-sistema.
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
7,042
Poena
83
Ja sam na RPi + HA. To ti je najbolja kombinacija ;)
Ja imam RPi 3B, i radi mi posao prilično dobro. 4 je sigurno još bolji i brži, ali ne osećam nešto da je 3B spor da budem iskren. Nemam neki ogroman broj uređaja doduše, niti neke zahtevne stvari poput kamera, face detection sistema i slično.
Samo jedna stvar, obavezno idi na SSD, a ne na SD karticu. Kartica će da crkne kad tad usled konstantnog pisanja podataka.
Skripting jeste lak, a i 99% možeš da nađeš na netu sve što ti treba ako automatizacija i konfiguracija, promeniš eventualno malo po svojoj potrebi i teraš ;)
 

s5p

Flash Drive
Učlanjen(a)
09.04.2019
Poruke
262
Poena
18
Opet shelly akcija, samo danas 10% popusta na sav asortiman.
Promo kod: SmartHomeDay2021
 

lanmi86

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poruke
1,564
Poena
63
Samo da kazem da iskreno nisam zadovoljan Shelly uredjajima, danas mi je crkao i treci shelly.

Ukupno su mi crkli dva komada shelly 2.5 i jedan shelly 1PM

Crkli su nicim izazvano, shelly 1pm je crkao posle manje od 3 meseca rada, jedan shelly 2.5 je crkao posle apdejta, krenuo da prijavljuje pregrevanje, i danas je crkao i drugi Shelly 2.5, bez ikakvog razloga, niti je prijavljivao bilo sta.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,889
Poena
83
Neverovatno. Ja ih imam nešto preko 2 godine i svi rade odlično (14 komada je ugrađeno + Flood). Jedan je eksplodirao u ruci druga dok mi je ugrađivao (bio je pod naponom). Hteo je da ga spakuje u doznu i stisao ga je jače i napravio spoj. Pisao sam Shelly-ju, poslao slike i oni su mi poslali drugi (nisam imao račun, kupio sam ga od druga, jer je njemu bio višak).
 

lanmi86

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poruke
1,564
Poena
63
Za neke omam racune a za neke ne, inace citam po netu da shelly 2.5pm ima proboem sa pregrevanjem i da hoce da crkavaju, ovo me izuzetno nervira, kupio sam shelly bas iz razloga jer sam mislio da su pouzdani a ne da se bakcem svakih pola godine da otvaram prekidace i da popravljam... u tom slucaju sam mogao i na jeftinije sonoffe da idem
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,889
Poena
83
Nema šta da se bakćeš, otvori tiket na njihovom sajtu, objasni problem i poslaće ti nove. Podrška im je odlična.

Jako je čudno da imaš takve probleme. Imam Shelly 1PM na bojleru i tri klime i nikakve probleme sa pregrevanjem nisam imao. Da kucnem u drvo.
 

lanmi86

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poruke
1,564
Poena
63
Nema šta da se bakćeš, otvori tiket na njihovom sajtu, objasni problem i poslaće ti nove. Podrška im je odlična.

Jako je čudno da imaš takve probleme. Imam Shelly 1PM na bojleru i tri klime i nikakve probleme sa pregrevanjem nisam imao. Da kucnem u drvo.
Sto je najgore imam i ja na bojleru shely 1, i radi ko sat, samo 1pm i 2.5 prave problem, ok otvoricu tiket, valjda ce resiti, iskreno do trenutka dok nisu poceli da crkavaju stvarno nisam imao neke zamerke
 

Lucas

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poruke
2,425
Poena
38
jel komplikovan HA za podesavanje? zasto ga izbegavas?
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
7,042
Poena
83
Jedan je eksplodirao u ruci druga dok mi je ugrađivao (bio je pod naponom). Hteo je da ga spakuje u doznu i stisao ga je jače i napravio spoj. Pisao sam Shelly-ju, poslao slike i oni su mi poslali drugi (nisam imao račun, kupio sam ga od druga, jer je njemu bio višak).
Čudo su ti poslali drugi, msm to je čista njegova greška. Kako mu pade na pamet da ga pakuje u doznu dok je pod naponom.. :D

@lanmi86 je l' ih povezuješ po PS-u? :D stavljaš hilzne ako su licnasti provodnici? Kako izgleda kad ga otvoriš? Tu može tačno da se vidi šta je izgorelo. Koji su ti potrošači bili zakačeni za te uređaje?
2.5 zna da se greje, na to se žali dosta ljudi. Očekivano doduše, ipak su to dva releja spakovana u jedno kućište..
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,889
Poena
83
Čudo su ti poslali drugi, msm to je čista njegova greška. Kako mu pade na pamet da ga pakuje u doznu dok je pod naponom.. :D
Nije samo njegova greška. Bila je u pitanju falična serija Shelly 2.5, ako se dobro sećam. Jedan pin na otporniku je bio duži i kratko spojio se sa antenom prilikom pakovanja u doznu. Sve sam im detaljno slikao, priložio i dodatne slike koje su tražili, i poslali su mi novi.
 

lanmi86

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poruke
1,564
Poena
63
Čudo su ti poslali drugi, msm to je čista njegova greška. Kako mu pade na pamet da ga pakuje u doznu dok je pod naponom.. :D

@lanmi86 je l' ih povezuješ po PS-u? :D stavljaš hilzne ako su licnasti provodnici? Kako izgleda kad ga otvoriš? Tu može tačno da se vidi šta je izgorelo. Koji su ti potrošači bili zakačeni za te uređaje?
2.5 zna da se greje, na to se žali dosta ljudi. Očekivano doduše, ipak su to dva releja spakovana u jedno kućište..
Nisu licnasti, klasicne zice su, nisam ih otvarao, otvorio sam tiket al me smaraju da im saljem video kao dokaz u kom ih resetujem i pokazujem da ne rade posle reseta, a vec sam ih razmontirao i stavio druge, tako da me to bas smara da radim sad.

Potrosaci su sve bili vrlo mali, sijalice ukupno do 150w. Ako proizvodjac kaze da su predvidjeni za doznu, nema sta da mi posle prica kako se greju i crkavaju zbog malo prostora, onda niste odradili dobar quality check.

Vidim da imaju nove shelly modele, pa za naredni projekat ici ce novi, i verovatno planski odradjeno da ne ide u doznu nego u kutiji sa osiguracima, laksi pristup, vise prostora, lakse obelezavanje.
 

Krdza_93

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2008
Poruke
37
Poena
6
Koji Shelly preporucujete za kontrolu i merenje potrosnje etaznog grejanja od 18kw (3x 6kw) ?

Da li ici sa Shelly 3EM ili nesto drugo?
 

s5p

Flash Drive
Učlanjen(a)
09.04.2019
Poruke
262
Poena
18
Jel moze pomoc oko povezivanja bojlera sa 1pm plus
Ima dovoljno prostora. Ima i 3 ulaza za fazu i 2 za nulu, ne znam jel ce mi trebati kleme?

Stigli malocas 4 kom. Uzese mi 1300 din za carinu/pdv. Ocarinjeno. :(
 

Prilozi

  • IMG_20211118_162615.jpg
    IMG_20211118_162615.jpg
    70.9 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20211118_162631.jpg
    IMG_20211118_162631.jpg
    119.9 KB · Pregleda: 21
  • IMG_20211118_162640.jpg
    IMG_20211118_162640.jpg
    101.6 KB · Pregleda: 22
  • IMG_20211118_172804.jpg
    IMG_20211118_172804.jpg
    151.5 KB · Pregleda: 22
  • IMG_20211118_180026.jpg
    IMG_20211118_180026.jpg
    226 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20211118_180055.jpg
    IMG_20211118_180055.jpg
    200.1 KB · Pregleda: 27

arandjele

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poruke
255
Poena
18
Meni za dva SHELLY-A niška carina 450din.
Ja sam povezao bojler i radi ok. Kleme mi nisu bile potrebne. Fazu, dovod sa postojećeg prekidača bojlera sam povezao na L na Shelly. Zatim na N Shelly-a doveo nulu. Na O Shelly-a povezao fazu tinjalice i žicu sa faze (odvod) prekidača bojlera. SW Shelly-a povezao žicom sa sada slobodnog odvoda faze prekidača bojlera. Naravno izolovane žice. Tinjalica radi u oba slučaja kao i merenje potrošnje.
 

varicak

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.10.2011
Poruke
484
Poena
18
Koji smart (wi-fi) termostat bi ste mi preporučili za etažno grejanje na plin a da je iOS kompatibilan? Hvala
 

Bard

Flash Drive
Učlanjen(a)
04.11.2014
Poruke
42
Poena
8
Zdravo, ljudi, imam jedno pitanje oko predloga za pametnu bravu... Da li da idem sa full brava+kvaka kombinacijom ili samo cilindar? Gledao sam nesto po netu, i prvo sto mi je upalo u oci je jedna brava sa Wise sajta, ali ne znam koliko je zapravo bezbedna, cini mi se da ima "male jezicke", ako znate na sta mislim.

Cilindri izgledaju ok, ali im obicno fali ili tag, ili privremeni PIN ili wifi, npr...

Inace, u Google Home sam sistemu, ako bi bilo kompatibilno sa njim, bilo bi super (tipa Yale), ali nije obavezno, bitno mi je da ima privremeni PIN, fingerprint, RFID i kao bonus WiFi.

Hvala unapred!

PS. Ako ima samo Bluetooth, to znaci da ipak ne mogu daljinski da otkljucam/zakljucam vrata zbog dometa?
 
Vrh Dno