Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

vojo77

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
14.03.2019
Poruke
1,089
Poena
63
T2EU1C je model. Ovaj model zahtijeva neutral.
 

Prilozi

  • 91C83D50-ECFD-4CC1-BFC8-C44BB1C9D8E8.jpeg
    91C83D50-ECFD-4CC1-BFC8-C44BB1C9D8E8.jpeg
    96.9 KB · Pregleda: 42
  • 4CBA8625-B099-4F8F-AE20-4662F9273B7B.jpeg
    4CBA8625-B099-4F8F-AE20-4662F9273B7B.jpeg
    171.9 KB · Pregleda: 41

paradizo

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.12.2009
Poruke
1,818
Poena
63
Hoću da naručim Mi plafonjeru,da li treba i prekidač da bude dimabilni ili može i običan?
 

lexluthor91

Flash Drive
Učlanjen(a)
07.05.2021
Poruke
13
Poena
1
Da li ima neko preporuku za wifi termostat za gasni bojler?
Na mestu predvidjenom za termostat nemam zice za struju, pa ako postoji neko resenje da ne mora da se cuka zid i dovodi struja, bilo bi jos bolje.
Najbolje sto sam nasao do sada je POER PTC 20, deluje da ima visoku preciznost, a po niskoj ceni. To je varijanta sa dovodjenjem struje.
Inace, grejanje je podno, ali izgleda da nisu ugradili podnu sondu, pa je, sto se termostata tice, kao radijatorsko grejanje kombi bojlerom.
 

lexluthor91

Flash Drive
Učlanjen(a)
07.05.2021
Poruke
13
Poena
1
Atmosferski termostat?
Nisam siguran sta to znaci, ako sam dobro razumeo iz googlanja, to je sa sondom za spolja. Meni kotao nije kondenzacioni, obican je, Protherm LYNX, pa mi verovatno treba "obican" termostat.
Razmisljam da kupim Salus 091FL ako ne nadjem nista pametnije ;), u prethodnom stanu je vrsio posao ok, ali voleo bih da imam upravljanje preko telefona.
 

Pretender

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.02.2002
Poruke
548
Poena
18
Može li neko da mi preporuči neki pametni prekidač? Treba da ima mogućnost povezivanja sa Amazon Alexa.
Našao sam neki Wise ali ne znam kako su se pokazali.
 

vidor

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.08.2007
Poruke
788
Poena
18
Da, sonda spolja.
Namesti se kriva grejanja, tj temperatura vode u sistemu grejanja u odnosu na spoljasnju temperaturu. Namestas 5,6 dana i posle zaboravis na to godinama.
Nema veze da li je kondenz ili ne, kondenz bi vise stedeo sigurno ali u zavisnosti od izolacije i to moze biti zanemarljivo malo.
+podno grejanje je inertno tj puno vremena treba da se ugreje ili ohladi, ako ukljucis preko mobilnog prodje 5,6 sati dok pocne da greje, zato je bolje upravljanje na spoljnu temperaturu.
Može li neko da mi preporuči neki pametni prekidač? Treba da ima mogućnost povezivanja sa Amazon Alexa.
Našao sam neki Wise ali ne znam kako su se pokazali.
Shelly 1
Shelly 1L
Shelly i3
 

lexluthor91

Flash Drive
Učlanjen(a)
07.05.2021
Poruke
13
Poena
1
@vidor svakako imamo fiksan nedeljni raspored, pa bi bio isprogramiran na neki nedeljni rezim. Realno, nemam neki poseban razlog da mi "treba" smart termostat. U pitanju je stan od 60 kvadrata, sa jako dobrom izolacijom, ima li smisla zezati se sa tim atmosferskim? Komplikuje se i instalacija, a ja sam hteo da pojednostavim :D Mozda se i ne komplikuje, mozda je lakse tako, ja samo pretpostavljam da treba npr rupa kroz zid, zbog sonde.
 
Poslednja izmena:

DusaN

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poruke
4,720
Poena
48
Preporuka za neku smart utičnicu, jeftiniju :) koja je kompatibilna sa Home Assistant.
 

DusaN

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poruke
4,720
Poena
48
Nego, vezano za ove smart home uredjaje, kakva je generalno preporuka, da vlan na kome su ima ili ne pristup internetu?
 

jddipqd

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poruke
2,276
Poena
48
Nego, vezano za ove smart home uredjaje, kakva je generalno preporuka, da vlan na kome su ima ili ne pristup internetu?
Pa sobzirom da većina smart uređaja u svom default (i podržanom) režimu koristi cloud, neće raditi ako im isečeš Internet.
Preporuka je da smart home vlan nema pristup delovima lokalne mreže izvan tog vlana.
 

DusaN

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poruke
4,720
Poena
48
Da, to ima smisla.
Doduše za ove stvari koje ne koriste cloud, mislio bolje da im isečem net? šta ima da se javljaju kući :) I samo dozvolim pristup iz lokalne mreže ka tom njihvom vlanu da bih mogao da ih kontrolišem?
 

jddipqd

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poruke
2,276
Poena
48
Da, to ima smisla.
Doduše za ove stvari koje ne koriste cloud, mislio bolje da im isečem net? šta ima da se javljaju kući :) I samo dozvolim pristup iz lokalne mreže ka tom njihvom vlanu da bih mogao da ih kontrolišem?
Meni vlan subnet ima pristup internetu a uređaje kojima ne želim da dozvolim pristup, blokiram na firewallu po mac adresi.
Ali svakako bi moglo i obrnuto, da niko nema pristup a da ti po mac-u dozvoljavaš.

Po meni je firewall svakako bolja opcija od toga da vlan nema rutu ka Internetu, pošto tako imaš veću kontrolu (i možeš da neke puštaš a neke ne).
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,661
Poena
113
Ovo je tema za usisivace, ne za grejalicu :D

Sto se grejalice tice, zalili su se ljudi da joj je na losem mestu termostat, s donje strane, pa greje vise nego sto bi trebalo.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,905
Poena
83
Bio je to softverski problem. Sređeno je to poslednjim ažuriranjem firmware-a pre par meseci i od tada radi kako treba.

Postovi prebačeni u adekvatniju temu.
 

Tasha33

Flash Drive
Učlanjen(a)
03.06.2021
Poruke
1
Poena
1
Postovanje nadam se da mi mozete pomoci u sobi imam Sonoff prekidac za svetlo imam problem,radio je sve ok,medjutim iz sada nebitnih razloga morali smo da iskljucimo internet u stanu . Kada je iskljucen normalno je radio neko vreme a onda je prestao da reaguje (neke dve godine je bez neta) a od tada ne radi samo slabo tinja tek tek,s vremena na vreme zasija onaj wi fi znak (u medjuvremenu smo opet uveli internet) kada pokusam da povezem sa aplikacijom nema uspeha. Nadam se da nisam puno zakomlikovala,da li neko moze da mi objasni kako da ga ponovo povezem/resetujem ako je to moguce da opet raguje? hvala unapred na odgovoru
 

DusaN

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poruke
4,720
Poena
48
Da se nadovežem na svoj post od ranije, probao sam par ovih smart utičnica. Prvo uzeo neku Woox (Tuya cloud koristi), radi samo ako ima internet, bezveze. Hteo da flešujem sa Tasmota, ali ne može, izgleda da su nešto promenili i ne može više da se flešuje preko wifi, možda bi moglo da se otvori, i lemi i spaja na usb.
Uzeo onaj Shelly plug s, radi bez problema ako nema interneta i clouda. Svaka preporuka. Jedina mana što je skoro 2x skuplja od ovih jeftinih Tuya kineza :( Ali opet, kao sigurnije je i privatnije :)
 

jddipqd

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poruke
2,276
Poena
48
Da se nadovežem na svoj post od ranije, probao sam par ovih smart utičnica. Prvo uzeo neku Woox (Tuya cloud koristi), radi samo ako ima internet, bezveze. Hteo da flešujem sa Tasmota, ali ne može, izgleda da su nešto promenili i ne može više da se flešuje preko wifi, možda bi moglo da se otvori, i lemi i spaja na usb.
Uzeo onaj Shelly plug s, radi bez problema ako nema interneta i clouda. Svaka preporuka. Jedina mana što je skoro 2x skuplja od ovih jeftinih Tuya kineza :( Ali opet, kao sigurnije je i privatnije :)
Imaš u Ikei zigbee smart plugove za 1500. Rade offline bez problema, jedino ti treba zigbee hub.
 

bbK1ng

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,092
Poena
48
Hoću da naručim Mi plafonjeru,da li treba i prekidač da bude dimabilni ili može i običan?
Ja sam uzeo dve za dečiju sobu. One od 45cm.
Ne treba dimabilni prekidač. Rade na obične. Može u Mi Home app da se nameste 3 preseta, kako će svetlo da bude za svako sledeće paljenje (u 2 sekunde).
Naravno iz app može sve dosta detaljnije.

ubr, ukinu li su LAN pristup tako da ne mogu da se nakače na Home Assistant.
 

bbK1ng

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,092
Poena
48
Da baš to. U Mi Home radi normalno. Pošto je to u stvari rebrendirani Yeelight, radi i u njihovoj aplikaciji.
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
7,045
Poena
83
Nego, koristi neko home assistant? :D
Koji RPi imate? Koristite li SSD ili SD karticu?
Ja sam na SD kartici jos uvek, ali hocu da predjem na SSD, koliko vidim nije neki problem namestiti da butuje sa SSD-a na RPi 3b+?
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
6,894
Poena
48
Ja vrtim HA na RPi4 2GB sa SSD-a.

Iskopaj neki tutorijal za prebacivanje na SSD, u suštini kada butuješ sa SSD, svodi se sav posao na restore from snapshot :)
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
7,045
Poena
83
Naručio sam SSD danas, pa ćemo videti.
Koji kabal koristiš za povezivanje SSD-a sa RPi-jem?
Vidim po netu da ne može svaki sata to USB kabal iz nekog razloga. Ja imam neki od $3 sa Alija, osećam da neće raditi..
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
6,894
Poena
48
Koristim kućište od nekog Seagate externog 2.5" diska koji je podlegao... (Seagate k'o Seagate, dobar za umiranje)
 
Vrh Dno