Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

razmisli dobro da li hoces da verujes no-name kinezu da ti cuva kucu umesto schneider-a :D
moze da se stavi posle osiguraca, ja ga ne bih stavljao umesto istog nikako.

Upravo mi stigla prva tura prekidača/osigurača od modela TO-Q-SY2-JZT.
Pogledajte prilog 477527
Ovaj za razliku od modela TO-Q-SY1-JZT treba da ima dodatne zaštite i merenja (nije da mi treba, ali našao sam ovaj drugi model povoljnije nego stari).
ZHA je prepoznao samo osnovne funkcionalnosti kao što je switch i merenje W, a Zigbe2MQTT je prepoznao i ostalo (nisam to još testirao kako rade, ali se nadam da ću uskoro).
Pogledajte prilog 477529
Drago mi je što imam dva Zigbee koordinatora pa mogu lako da dodam novi uređaj ili na ZHA ili Z2M. Kad malo prođe vremena napisaću utiske za oba modela.
Jedva čekam da stignu svi koje sam poruučio pa da konačno sklonim onu bruku od žica.
Ako ne računam iste ovakve Tuya WiFi uređaje (koje planiram da zamenim sa Zigbee), čitava automatizacija utičnica me je do sada koštala oko 400€.
Jel si sa Alija ili Temu,ja čekam jedan sa Temu?

Sa Temu. Ranije sam uzimao na Ali one SY1. Nisam video da tamo ima SY2. Na Temu je čak ispalo i jeftinije, što je za ovakve stvari retko po mom iskustvu.

Schneider se pravi u Indiji ili tako nešto zaboravio sam,nisu ni oni što su bili,doduše niko nije kao što je bio...Svakako je kvalitetniji od Tongu-a

Najispravnije po sigurnosti bi bilo da se ove kineske koje nemaju ateste itd stave između 2 pouzdana proizvođača što se tiče zaštite, tu mislim prvenstveno na amperažu i na voltažu tj prenaponska zaštita obavezno.
Verujte mi da nije slučajno da ne samo stariji već i bolji mladi električari ne žele ove stvari da ugrađuju ni po koju cenu.
Mi kao DIY majstori je bolje da se ne petaljmo u oblasti koje zaista zahtevaju struku.

I ja sam često eksperimentišem i radim ono što ne bi trebalo, ali finalna ugradnja tj finalno rešenje uvek radi struka. Ovo moje je uvek privremeno i mobilno kada probam neke nove igračke.

Kod ovih kineskih je prvenstveno da se ne zapale,a za ostalo ćemo videti :)
Ja sam se sigurno godinu dana premišljao da li da naručim i dok kolega @component nije rekao da mu rade bez problema nisam poručivao.
Nisam DIY,struka sam :)

cekaj, ovo us prakticno osiguraci tj sklopke koje imamo po kucama samo smart?

prakticno bih mogao sve obicne schneider sklopke da zamenim ovim?

Edit: da, to je to... Zanimljivo... Izgleda da cu moja tabla proci kao i tvoja uskoro... Koliko su pouzdani, verujem da si istrazivao?
Nije direktno uporedivo jer kod smart sklopke zastitu regulise softver (veoma nebezbedno za over current zastitu).

Poslednja izmena:
Ne znam da li si video, ali baš skoro je jedan lik na Redditu okačio print boxa za ovaj mod.

Hvala, vide sam dosta resenja, u medjuvremenu sam dosao do petog dizajna.

I teresantno mi je da ih sam pravim i 3d stampam :)

Ima li možda neko viška Sonoff Zigbee Usb Dongle-E ili neki sličan koordintor (koji može firmwareom da se promeni u Matter over Thread) i hoće da ga proda?
Ako ima neka se javi ;)

Korisnim nekoliko vrsti dumadi.
Ikea Somrig, Sonoff SNZB-01p, Aquara Mini Switch i neki kineski "2Gang Smart Switch Button". Omiljen mi je Sonoff, a odmah za njim Ikea.

Nego, od kako sam razbucao svu struju (slika dole), nisam sve završio do kraja i zidni prekidači u sobama nisu u funkciji. Sva sreća pa automatizacija dosta dobro radi i sva svetla se pale i gase onako kako bi logično i sam palio na prekidač. Jedino me nervira hodnik, kad me zaslepi u sred noći kad prođem pored PIR senzora. Mrzi me da napravim neku fensi logiku sa ambijentalnim svetlima i sličnim glupostima. Sve se mislim, brže ću da povežem prekidače , pa neću morati da YAML-ujem...

Trenutno ženi izigravam Alexu (ili Siri). Žena samo komanduje "upali ono svetlo, upali ovo svetlo, spusti roletne levo, spusti roletne desno,...", a deca kad dohvate sonoff dugmad, krenu sa njima dvoboj i prave lightshow po kući.

Ovako izgleda trenutno. Crveno su svetla, žuto su utikači, plavo su roletne. Čekam da mi stigne poslednja isporuka ovih sa utikače, pa da posečem žice na meru, uvežem gde treba i zatvaram kutije. Sada bar svaku žicu imam obeleženu, pa lako pročitam šta je gde.
Pogledajte prilog 477385
Pripremi jedan PP aparat pored zlu ne trebalo. 😂

Ljudi obicno gledaju da pojednostave sa sto manje skalamerija, ti obrnuto. Kad odes mimo kuce neces znati prekidac ukljuciti 😃

Pravo da ti kažem, ne znam kako da pojednostavim. Imam tablu sa osiguračima kao i svi i tu nema pregovora.
Samo sam posle svakog osigurača dodao i ovakav jedan pametni, a pošto nema mesta, to sve mora u zasebnom ormanu. Plus uređaji za svetla, plus roletne.
Mogao bih svetla i roletne da držim na mestu potrošača, ali iz više razloga želim da bude ovde, centralizovano.
Stiglo mi je sve što sam poručio, sad samo da uhvatim malo vremena.
Za PP aparat si u pravu. Ne zbog ovoga, nego mislim da je pametno da se imaju u kući na ključnim mestima.

Gde kupujete (dugmaste) baterije? Otišla mi CR2477 za SNZB-01, na netu nema baš neki izbor.

imas u elementi.
Ako si iz bg i neces da placas postarinu, ja radim sa njima povremeno i mogu da ti kupim, ali to bi trajalo mozda i 15-20 dana. Ne znam kada ce mi stici sledeca tura.

Hvala, iz NS sam. Ima ovde u jednoj poznatijoj radnji ali su 500rsd (panasonic), možda mi se više i isplati da poručim više komada ovih jeftinijih.

Da li zna neko kako da se u home assistant prikaže nešto ovako ukoliko imaš puno uređaja za merenje potrošnje struje:
1738143978516.png
Ovo je "Power Flow Card Plus", ali podržava samo do 4 individualna potrošača. U pitanju je prikaz u realnom vremenu tj. potrošnja u W ne potrošenih kWh.

Može li mi neko objasniti kako da zamenim modularni Aling-Konelov indikator u kupatilu (vidi sliku)
AlingConel-IndikatorK.jpg
Sa nekim od pametnih WiFi prekidača na dodir? Kao što je ovaj na sledećoj slici npr.
BSEED WIFI Wall Touch Switch 1Gang 2Gang 1-2-3Way Tuya.jpg
Samo što ovaj ne odgovara, jer maksimalna jačina struje koju može da podnese je 10A, a svaki prekidač je predviđen za 500W. Dakle samo za svetlo bi odgovarao dok za bojler i grejalicu ne može, jer i bojler i grejalica moraju biti na 16A - 2000W. Da li ima neka kombinacija za zamenu ovih naših indikatora, a da su pametni WiFI i na dodir?
Moje sadašnje rešenje je da sam na ovaj prekidač za bojler ubacio Sonof POWR2 i to radi preko eWeLink aplikacije i Google Home.
Međutim hteo bih da komplet ovaj Aling-Konelov indikator zamenim nekim pametnim na dodir jer ovo što se kod nas može naći svi mnogo škljocaju, a noću se to još više čuje.

Samo da proverim, ovo je go-to zigbee dongle za Home Assistant?

AliE

1738333635704.png

Imam ga. Dobar je.
Postoje dve verzije ZBDongle-P i ZBDongle-E.

Imam i P i E verzije i oba mi rade kako treba. E verzija je novija, ali tu sam morao da stavim nov firmware da bi radio sa Zigbee2MQTT. (laka procedura preko Silicon Labs Flasher Add-on)

Pisali smo već. Generalno, neki ljudi povučeni iskustvom od pre preporučuju P verziju, jer je starija, samim tim bolje radila sa Z2M u prošlosti. Sad kada je izašao novi ember driver za E verziju, nema razlike.

Može li mi neko objasniti kako da zamenim modularni Aling-Konelov indikator u kupatilu (vidi sliku)
Sa nekim od pametnih WiFi prekidača na dodir? Kao što je ovaj na sledećoj slici npr.
Samo što ovaj ne odgovara, jer maksimalna jačina struje koju može da podnese je 10A, a svaki prekidač je predviđen za 500W. Dakle samo za svetlo bi odgovarao dok za bojler i grejalicu ne može, jer i bojler i grejalica moraju biti na 16A - 2000W. Da li ima neka kombinacija za zamenu ovih naših indikatora, a da su pametni WiFI i na dodir?
Moje sadašnje rešenje je da sam na ovaj prekidač za bojler ubacio Sonof POWR2 i to radi preko eWeLink aplikacije i Google Home.
Međutim hteo bih da komplet ovaj Aling-Konelov indikator zamenim nekim pametnim na dodir jer ovo što se kod nas može naći svi mnogo škljocaju, a noću se to još više čuje.
Mogu da pretpostavim da ti dozna tj kačenje na njoj neće odgovarati,ne vidi se sa slike kakvu doznu koristi taj prekidač.
Kada sam tražio za sebe,druga namena nije indikator,nisam našao ništa što bi odgovaralo,neću da tvrdim da nema,ali je tu blizu :)
Baš mora da bude na tač,ne može taster?

Pa sad ne znam ni ja tačno, ali mislim da su dimenzije dozne standardne za naše uslove - 130x80x45mm. Da ... kad već menjam hoću da bude na dodir, kao što sam ugradio za svetlo.
WiFi_SwitchL.jpg

Ma stavi PIR ili senzor za vrata + presence sensor i smart svetlo. Ne treba ti "ručni" prekidač :D
Trenutno tako funkcioniše kod nas, i nije loše. Mada ne zato što hoću, nego još nisam stavio i prekidač (biće i to). Ali mislim da ga neću u stvari ni koristiti, pošro ovako radi veoma dobro.

Nije meni problem svetlo, nego ti prekidači za bojler i grejalicu, jer je struja jača. A hteo bih da mogu daljinski da kontrolišem bojler kada negde otputujem. Kažem to mogu i sada preko Sonof prekidača, ali sam hteo da zamenim celu kutiju sa tim prekidačima na dodir, ali mi problem predstavlja to što nisam našao tri prekidača koji mogu da izdrže toliku struju. Uglavnom su 10A/500W max.

Pa sad ne znam ni ja tačno, ali mislim da su dimenzije dozne standardne za naše uslove - 130x80x45mm. Da ... kad već menjam hoću da bude na dodir, kao što sam ugradio za svetlo.
Dozne za indikator kod nas nisu standardizovane svako pravi prema svom indikatoru,doduše zadnjih godina su se pojavile neke univerzalne.Ne nalazim neke veće snage,sve je to po par A.

Bojler bo trebalo da ima svoju liniju od osigurača. Za njega ti ne treba prekidač, nego da ga kod osigurača "pametno" uključuješ noću ako imaš dvotarifno merenje.
Za grejalicu nisam siguran šta.

Deluje mi kao dobar dil,iskoristim 1000 din sa family kartice dva kompleta za 1400 din :)

Bojler bo trebalo da ima svoju liniju od osigurača. Za njega ti ne treba prekidač, nego da ga kod osigurača "pametno" uključuješ noću ako imaš dvotarifno merenje.
Za grejalicu nisam siguran šta.
Hoće prekidač :)
Taster sam predložio jer bi onda mogao neki iz one mini serije Sonoff-a pa iza u doznu.

Kao što rekoh već Bojler sam povezao sa Sonoff POWR2 i tako ga sada kontrolišem daljinski. Mislio sam da je neko već pronašao rešenje ili da postoji neka kombinacija tih pametnih WiFi prekidača na dodir, jer se ovi kod nas previše čuju - škljocaju. Ovako nešto, kao na slici ispod, bi odgovaralo što se tiče rasporeda i dimenzija (uz malo štemovanja), samo kada bi izdržali opterećenje.
Bseed_1-2sw.jpg
Mislio sam da bi možda mogla kombinacija SONOFF MINIR3 / S-MATE WiFi Smart Switch 16A verovatno i 2 MINIR3 zbog bojlera i grejalice sa ovakvim gore prekidačima na dodir sa slike ispod spojlera, ali nisam baš toliki stručnjak da znam koliko bi u tom slučaju opterećenje trpeli ti prekidači na dodir. Pa sam mislio da ovde neko zna, ako ima električara ili je neko to već uradio.

Uvek mozes da napravis da prekidac samo pokrece automatizaciju koja menja status uredjaja na din sini ili tog pow r3, mada bi za to morali da budu u istom ekosistemu.

Nazad
Vrh Dno