Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Malopre gledao video Shelly live nešto .....

Stiže 4. generacija uređaja sa ZIGBEE + WiFi + Blutooth ..... zaista će biti moćni uređaji.

Evo upravo pokazuje 0% baterije na tuya termometru i ne update-uje vise temperaturu ni grafik. Eneloop baterije, oko mjesec dana. Ne znam kako tebi mjesecima?
Upravo je jedan termometar prestao da radi, a baterije su stavljene pre par meseci. Znam da sam u ovaj stavio nove baterije tek izvađene iz kutije, i nisam ih prethodno napunio do kraja.
Da li možda nisi koristio nove baterije ili si kao i ja stavio u uređaj bez da prethodno napuniš baterije do 100%?
Uvek postoji varijanta da imamo različite uređaje ili da je možda neispravan? Moji su Zigbee varijanta i ne znam da li WiFi verzija troši više struje ili ne.

Upravo je jedan termometar prestao da radi, a baterije su stavljene pre par meseci. Znam da sam u ovaj stavio nove baterije tek izvađene iz kutije, i nisam ih prethodno napunio do kraja.
Da li možda nisi koristio nove baterije ili si kao i ja stavio u uređaj bez da prethodno napuniš baterije do 100%?
Uvek postoji varijanta da imamo različite uređaje ili da je možda neispravan? Moji su Zigbee varijanta i ne znam da li WiFi verzija troši više struje ili ne.

Mislim da je bilo pisano pre da wifi troši više.

Posto mi je iHost crkao, da li bi ovo radilo - SMLight SLZB-06
SAMO sa eWelink aplikacijom na telefonu, bez HA i sl. Za Zigbee uredjaje, sa advance plan meni dosta (bar za sada).
Poz

Ma uzeo sam ZB GW03,nema nikakvih skoro podataka i vremena kao iHost ,tek tad shvatih koliko je dobar Z coordinator-ruter bitan.
Ima sem Sonoff-a i nesto iz familije ,nisam siguran da ce da pokupi sve podatke,pa je svko praktično iskustvo dobrodošlo.

Jes da nije za ovu temu,ali moram da pitam...Koji su ti to italijanski prekidači/dimeri,pošto ako se dobro sećam prvi koji su se pojavili kod nas,modularni,su Ave i Gewiss tamo negde krajem 90-tih?
Pogledaj Aling 72201 Experience program.

@component koji su ti wi-fi osigurači,mislim na proizvođača,kako su ti se pokazali?Nakanjujem se da poručim sa Alija ali sumnjam u kvalitet.Treba mi samo za bojler zbog praćenja potrošnje.
Ave :) malo sam stariji pa dok me neko ne podseti ne mogu da se setim :)

Možda bi bilo interesantno da otvorimo novu temu ili pišemo ovde,kakve dashboard-ove koristite i u kratkim crtama neke interesantne automatizacije?
Naravno da na netu ima more toga,ali treba sve to pogledati i zapamtiti :)
Ako je već bilo,izvinjavam se,nisam baš mogao celu temu da prođem...

Koristim i ja takve,ali su lutrija,dva komada su mi crkla u par meseci a nikakvo opterećenje,tipa led sijalica od 10w.Samo počne da cakće i ćao...
A opet tri komada rade normalno tipa godinu ipo dana.Ko će ga znati...
Nisu Aubess nego neki random,a njihove dve utičnice su mi crkle za par meseci a isto nikakvo opterećenje.
Slike su od tog random.
klneska klasika (non brand) jeftino, izgleda ok kada kupujes, radi neko vreme i onda samo stane. dobro je dok se ne zapali. jel ima neko savet sta da se kupi (koji brend) a da ima neki normalni kvalitet?

Koristim i ja takve,ali su lutrija,dva komada su mi crkla u par meseci a nikakvo opterećenje,tipa led sijalica od 10w.Samo počne da cakće i ćao...
A opet tri komada rade normalno tipa godinu ipo dana.Ko će ga znati...
Nisu Aubess nego neki random,a njihove dve utičnice su mi crkle za par meseci a isto nikakvo opterećenje.
Slike su od tog random.
Možda imam pogrešnu sliku o ovim uređajima, pošto ih ne koristim iza prekidača kako bi trebalo. Moji se svi nalaze u elektro ornanu, pa možda zato ni jedan nije crko do sada. Možda je pregrevanje problem? Ili jednostavno imam sreće sa uređajima?
Pretpostavljam da ih svi koristimo za neke male snage? Mislim da najviše optrećujem sa 80W, a u proseku je to po 20W.

druze, nije to do tebe, to je takav kvalitet. moj klinac kupi igracku kod kineza i pokvari se do prvog semafora:). ovo je tehnicki uredjaj koji bi po nasim zakonima trebalo da ima garanciju 2 godine. verujem da je brand kineska roba ok (huawei, xiaomi...).

Možda imam pogrešnu sliku o ovim uređajima, pošto ih ne koristim iza prekidača kako bi trebalo. Moji se svi nalaze u elektro ornanu, pa možda zato ni jedan nije crko do sada. Možda je pregrevanje problem? Ili jednostavno imam sreće sa uređajima?
Pretpostavljam da ih svi koristimo za neke male snage? Mislim da najviše optrećujem sa 80W, a u proseku je to po 20W.
Nisu mi u doznama,nego pored razvodne table,tako da pregrevanja nema.Zadnji je bio opterećen,ako se može tako uopšte i reći, samo sa onim aparatom za miris i posle sijalice za jelku,znači ništa...Sonoff basic r2 koji mi služi za bojler,naravno kontaktor iza njega,radi jedno 3-4 godine bez problema.

nema tu opterecenja elektronike. ona samo pali ili gasi relej, a potrosac ide preko releja. i ja mislim da je sonoff ok. vidim da ga puno njih koristi i ne zale se.

Je l koristi neko xiaomi smart hub i light senzor?
Imam problema sa povezivanjem ovog senzora i Xiaomi Smart Home Hub 2. Po uputstvu na senzoru zadržim reset dugme dok plavi led indikator ne trepne tri puta. Međutim nakon kratke pauze led indikator počne ponovo da trepti ili stoji upaljen 5-6 sekundi i onda se svetlo ugasi i ništa se ne dešava. To jest aplikacija mi izbaci poruku da uparivanje nije uspelo. Da li imate ideju šta nije u redu?

Malo sam se zezao da resim problem sa trajanjem 2032 baterije tokom zime u negrejanim prostorijama :) Koje se obilaze par puta godisnje. Aquare na ovoj zimi srču bateriju na 2-3 meseca ( na oko 5 C). One unutra teraju godinu i vise na 2032.

Inace sam se odlucio za ovo jer su mi se najbolje pokazali sto se tice preciznosti, plus imaju displej.

Ima i onih Tuya zigbee okruglih sa AAA baterijom, ali i ovo resava problem.
IMG_4602.jpeg
IMG_4603.jpeg

Malo sam se zezao da resim problem sa trajanjem 2032 baterije tokom zime u negrejanim prostorijama :) Koje se obilaze par puta godisnje. Aquare na ovoj zimi srču bateriju na 2-3 meseca ( na oko 5 C). One unutra teraju godinu i vise na 2032.

Inace sam se odlucio za ovo jer su mi se najbolje pokazali sto se tice preciznosti, plus imaju displej.

Ima i onih Tuya zigbee okruglih sa AAA baterijom, ali i ovo resava problem.
Pogledajte prilog 476271
Pogledajte prilog 476272
Evo jedno rešenje da umesto CR2032 baterije stavi CR2450.https://makerworld.com/en/models/95...g_aem_nSWUNmmgO2g7Aha_Did2Gw#profileId-930398

Da li primeniti ovo resenje i za sonoff varijante uredjaja koji su inace na CR2477, isto pitanje i za CR2450, tesko se nalaze i skupe su, lidl ima pakovanja po 120 din koja su od 6kom, ali koliko se secam tu su uglavnom cr2032, cr2025 i cr2016, LR44, nista od ovih gore spomenutih.

Meni Lidl 2032 bas kratko traju, isto i Ikea 2032, posebno kada zahladni. Presao sam na Varta/Duracell/Energizer.

Moj usecase je da postavim sentor u hladnom prostoru gde nemam pristup po 7-8 meseci, inace ne bih preradjivao za AA.

Jasno mi je to i to je odlicno, tipa negde u vikendici i slicnom prostoru gde covek ne dolazi non stop, da ta baterija vremenski potraje pa i po hladnom vremenu, kad uslovi ne odgovaraju.

Zašto koristite termometre sa displejom ako se samo ponekad očitavaju i važa vam je dužina trajanja baterije?
Što ne koristite one sa dve AAA baterije i nemaju displej? Mislim i da su i jeftinij.
Još jedna je ideja da koristite neki koji je priključen na struju. Imam 3 komada kojima je prevashodno namena da rade kao prekidač i imaju termometar kao sonda. Može da se postavi napolju, a da sama elektronika ostane u kući.

Zigbee termostat sa ekranom, 2032, traju mi baterije po godinu dana.
Ko ima problem sa kapacitetom zbog temperature, neka uzme BR2032 umesto CR2032. Imaju drugačiju kompoziciju i to im je glavna namena

imam kameru koju mogu da kontrolisem i preko njene aplikacije i preko tuya smarta. radi se o "Switch Bot Pan/tilt Cam" i odlicno mi radi. interesuje me da li moze da se da share-ing na vise korisnika? ili da se ako moze prebaci u kamera mod(bez mogucnosti okretanja) pa da samo prenosi sliku ali da moze vise korisnika da je gleda?

Zašto koristite termometre sa displejom ako se samo ponekad očitavaju i važa vam je dužina trajanja baterije?
Što ne koristite one sa dve AAA baterije i nemaju displej? Mislim i da su i jeftinij.
Još jedna je ideja da koristite neki koji je priključen na struju. Imam 3 komada kojima je prevashodno namena da rade kao prekidač i imaju termometar kao sonda. Može da se postavi napolju, a da sama elektronika ostane u kući.
Imam i njih, stavio sam ih sve na isto mesto (2 Tuya Zigbee 2xAAA + 2 Mi Termomentra, 1 Aquara), i posle nekog vremena izgleda ovako otprilike, karikiram, ne secam se tacnih brojeva:

jedna tuja pokazuje 4.1 C, druga 4.9 C, a oba Mi pokazuju 3.9C, kalibrisani termometar 3.8, koliko i Aquara.

Plus MI kosta 3.6 EUR, isto kao i Tuya, a kako mi je preciznost prioritet, idem na nju. Displej je plus kada sam tamo, ne moram da otvaram aplikaciju.

Inace za okvirnu temperaturu slazem se da su ovi 2xAAA najprakticniji.

A evo i pobednika u kategoriji kompaktnost:

IMG_4606.jpeg

IMG_4608.jpeg
Zigbee termostat sa ekranom, 2032, traju mi baterije po godinu dana.
Ko ima problem sa kapacitetom zbog temperature, neka uzme BR2032 umesto CR2032. Imaju drugačiju kompoziciju i to im je glavna namena
Skupe su, ovde kod mene su 4-5 evra komad :)

Poslednja izmena:
imam kameru koju mogu da kontrolisem i preko njene aplikacije i preko tuya smarta. radi se o "Switch Bot Pan/tilt Cam" i odlicno mi radi. interesuje me da li moze da se da share-ing na vise korisnika? ili da se ako moze prebaci u kamera mod(bez mogucnosti okretanja) pa da samo prenosi sliku ali da moze vise korisnika da je gleda?
ne bih rekao da moze da radi kao obicna kamera. Na njihovom sajtu pise da ne podrzava rtsp, verovatno ni druge protokole, tako da mora preko aplikacije.
Oni pominju da se share username i password, verovatno njhove aplikacije
It is recommended that you share the account and password that added the camera to your family and friends and log in so that they can monitor it

zar ne mozes da serujes device kroz tuya?

ne pojavljuje mi se ta opcija.a trebalo bi. trebalo bi da imam opciju +friend ili sl. probacu neki reinstall ili driver. hvala u svakom slucaju

u tuya se ne deli sam uređaj već pod nalogom imaš home pa add member.
za common member možeš da izabereš da ima pristup samo jednom uređaju, a ne svima

Nazad
Vrh Dno