Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Fino se aktivirala tema, drago mi je :)

WLED: Gledao sam ovih dana dosta po YouTube i internetu, i blizu sam odluke da za početni projekat uzmem ovaj Athom i 1m WS2812B trake. To će da ide iza televizora pa mi odgovara da ga napajam preko punjača za mobilni i da bude malih dimenzija. Primarna namena mu je da bude vizuelno obaveštenje kada neko zvoni na interfon ili vrata (pomoću HA koji već ima interfon i zvono integrisane). Sound reactive varijanta jer deluje zabavno da prati ritam muzike.

Ako hoćeš baš za tv i želiš i da gledaš streaming servise, onda ti treba gotovo rešenje, samo potraži sa HDCP 2.0 podrškom (ne znam da li ima nešto novije što se koristi).
Nisam siguran da li ta gotova rešenja podržavaju neke integracije. Ja bih išao na ESP32 za kontroler sa WLED, a na server hyperion za integraciju.
Što se tiče samih traka, imaš one WS2812B trake koje su najpopularnije, WLED ih sve podržava.
Ispravljač uzmeš neki meanwell RS- seriju. Neke trake su na 5V, neke na 12. WS2812B je na 5V i traka od 60 led po metru troši oko 18W. Za 3-4m ti treba 75W ispralvjač (RS-75-5), a za manje 50W (RS-50-5).
Hvala, ovo deluje kao dobra lista za nabavku za neki veći projekat, recimo za novogodišnje ukrašavanje dnevnog boravka ili terase. Stavljam na listu za novu 2026. :)

Pitaj šta god te zanima drugo ;)
Kako ti deluje plan s početka ove poruke?

Ja imam ovu lampu,sam štampao.WLED je na ESP 32,led je ws2812,5v.Povezan sa Home Assistant ima više automatizacije.Za otvaranje ulaznih vrata ili kad neko zvoni .
Lampa izgleda super, mislim da ću nabaciti nešto slično na radni sto. Malo offtopic, ali koji 3D štampač imaš? Je l sazreno naše tržište iole, mogu li da se nabave filamenti i ostlali potrošni materijal regularno? Pre nekoliko godina sam uslužno štampao neke sitnice za mlin za kafu i to je ispalo baš ružno i jadno, verovatno nisu imali odgovarajuć materijal.

Šta je vaša preporuka kao nešto što bi svakome moglo da posluži, čime ste najviše zadovoljni?
Uz ogradu da sam tehnofil (al valjda smo svi, čim u 2024. listamo hardverski forum) - nema čime nisam. Sve što radi na struju u stanu sam "opametio" osim aspiratora i ploče za kuvanje, a i to ću verovatno kad izađu iz garancije pa budem mogao da ih otvaram.

Da li neko koristi SMLight SLZB-06M ili SLZB-06P7 koordinator?
Razmišljam se da kupim neki od ova dva modela. Da li mogu da namestim 2 koordinatora na istom HA. Jedan da bude za ZHA a drugi za Z2M?
Koristim SLZB-06 i nisam nešto impresioniran. Signal je slab i povremeno se ceo uređaj zalupi tako da mora da se čupa napajanje. Mislim da su reviewer-i na internetu blagi iz političkih razloga. SkyConnect koji imam od ranije radi mnogo bolje.

Možeš u isti HA da integrišeš više ZigBee koordinatora gotovo sigurno. Kod mene radi dva, al oba preko Z2M-a u Docker-u. Mislim da nema potrebe da se drži ZHA pored Z2M-a. Ja imam dva kooridnatora da ne bih imao SPF. :)

Pa ok za početak, ne znam samo da li će 1m da ti bude dovoljno. Ja bih pre stavio oko celog TVa, da možeš da koristiš i kao ambijentalno osvetljenje dok gledaš TV..

Vidim da pojedina rešenja imaju i habove, i to bi izbegao ako može, znači neko jednostavno rešenje ali da radi, čitam sinoć komentare na google home aplikaciju u play prodavnici, sve loše kritike ove godine tako da gledam alternativu koja lepo radi.
U principu može i sve da se kači na wifi ali to mi deluje da je komplikovanije rešenje od tuye i da nejde sve uvek smooth u komunikaciji različitih uređaja!

Moje iskustvo sa Tuya kompatibilnim uređajima je da umeju da budu nestabilni, u smislu da odu offline, pogotovu wifi stvarčice. Zato sam sve zigbee uređaje nakačio direktno u HA i od tad nemam nikakvih problema sa njima. Wifi uređaji (koje sam ostavio da idu preko njihovog servera), sa druge strane, se i dalje neretko zaglupe.

Ljudi, ima li neki uređaj, možda najbolje pametna utičnica, koja može da se upali i ugasi ukoliko se izgubi internet konekcija?
Tuya je za ovo beskorisna jer bez neta nema ni automatizacije.
imam HA, ali još nisam prešao na njega u potpunosti, znam da bih kroz HA i zigbee uređaj to mogao da izvedem jer je self hosted, ali nije još trenutak.
ovako nesto? https://github.com/ALLTERCO/shelly-script-examples/blob/main/router-watchdog.js

Skripta za shelly koja uradi power off i power on ako ne uspe da ostvari obican http get sa interneta

ovako nesto? https://github.com/ALLTERCO/shelly-script-examples/blob/main/router-watchdog.js

Skripta za shelly koja uradi power off i power on ako ne uspe da ostvari obican http get sa interneta
Bravo, to izgleda kao resenje koje sam zamislio.
Nije mi palo na pamet da bi neki od prekidaca mogao da se flesuje na taj nacin.
Na ovu konkretnu skriptu bih morao da dodam jos jednu stvar, a to je da ne moze da resetuje uredjaj 2x u roku od, recimo, 1h ili 2h. Ako nestane net zbog provajdera, nema potrebe da mi stalno restartuje server.

To mu dodje kao plugin koji se dodaje na postojeci Shelly firmware. ShellyScriptLanguageFeatures

Alternativa bi bila da se esp32 isprogramira, npr. python, ali treba i dodatni pcb sa vdc relejom za paljenje i gasenje potrosaca.

To mi je nekako i plan trenutno. Skontao sam da postoji vise resenja.
1. HA i zigbee prekidac koji su offline. Internet bi proveravao HA i davao komandu za restart ukoliko nestane interneta. Mana je sto ako se zaglupi server, od restarta nema nista.
2. shelly skripta. Autonomno resenje. Mana je sto radi nasilno gasenje servera. Mozda bih mogao da namestim da salje komandu za gasenje servera preko ssh ili tako nekako. Jos nisam detaljno pregledao mogucnosti. Nakon komande za gasenje bih sacekao 1min pa bi onda ugasaio i struju pa onda posle 10sek ponovo upalio. Server ima auto on after AC loss.
3. ESP32. Vrlo slican kao shelly, samo sto bi kontrolisao dumice/pinove na serveru umesto struje. Komanda bi bila power key jedanput, a onda posle minut drzanje power key za svaki slucaj pa posle 10 sek ponovno paljenje.
4. Arduino (stari dobri). Nesto izmedju HA i esp32. Skripta za proveru bi bila na serveru, a prema arduino bi se slao heartbeat. U slucaju da nema neta, prema arduino bi se slao zahtev za restart. Ako se sistem zaglupi, nece poslati ni heartbeat pa arduino po svom programu radi reset.
I ovo je zapravo resenje koje cu probati prvo. Na stranu cena, ovo eliminise wifi. Iako je access point do sada funckionisao besprekorno, ipak je to jos jedna karika koja moze da fejluje, sa AP ili esp/shelly strane. Ovo sa arduino mogu da namestim na sam pfsense ako padne wan i tako zaobidjem sve druge vrste provera eliminisuci probleme sa DNS, wifi, drugim uredjajima ili VM...

Kolikao ti cesto crkava internnet zbog servera? Ljudi koriste shelly da resetuju provajderov ruter, koji je uglavnom uzrok ovih problema.

Ako ti server glavi, namesti nesto na hipervizoru da ti resetuje masinu? Koristis proxmox?

Kolikao ti cesto crkava internnet zbog servera? Ljudi koriste shelly da resetuju provajderov ruter, koji je uglavnom uzrok ovih problema.

Ako ti server glavi, namesti nesto na hipervizoru da ti resetuje masinu? Koristis proxmox?
Ne glavi uopste. Zapravo sam iznenadjen koliko je stabilno.
Pre neki dan sam imao nestanak neta i bio ubedjen da je sa moje strane, kad ono, iskljucili zbog neplacenog racuna (preko firme koristim net). Bio sam ubedjen da je do mene jer je dan-dva pre toga ubacen huawei ONT umesto mts rutera.
Uhvatilo me je u nezgodnom trenutku da nisam kuci. To me je nateralo da razmisljam u ovom pravcu kao failsafe. Marfi je cudo, zeznuce me nesto kada mi najvise bude trebalo da radi.

Najjeftinija uticnica a da može da se prati potrošnja? Koristio sam wise utičnicu, imala svoju aplikaciju. Platio je 1500din a vidim da je sad 2500din...

Imaš na AliExpress-u tuya based utičnice za 3-5eur.

Treba mi brzinska pomoc oko kupovine 😀

1. Imam jedan dvopolni prekidac i na njemu se pale/gase sijalice (samo tu, ne na drugom mestu)

2. Imam jednopolni prekidac u prizemlju, koji pali sijalicu, ali na drugom takodje jednopolnom prekidacu (na spratu) mogu da palim/gasim tu istu sijalicu

Mene interesuje koje uredjaje sa aliexpressa da uzmem za prvu situaciju, a koji uredjaj za drugu situaciju?
Shelly mi je skup, nisu mi neki veliki potrosaci u pitanju kao sto sam uzimao za bojler, pa bih iskreno da bude budzet varijanta.

Meni treba da ostanu sve funkcije kao sada (fizicki da se kao sada pale/gase sijalice), i dodatno da mogu da ih kontrolisem preko homeassistenta.

Moze i zigbee (2mqtt) varijanta, a moze i preko wifi, sta je bolje (za homeassistent) ?

Vidim ogromna je ponuda, ali ne znam zapravo koji tacno uredjaji meni trebaju...

P.S. da iskoristim one coinse preko alija 😂

IMG_20241112_095642.jpg
Skroz levo (dvopolni) se pali i gasi samo tu
U sredini se pali/gasi i tu , i na prizemlju
A skroz desno se pali samo tu

Vidim neki modeli su sa dodatnim kablicima (gang)
Pa zbog toga me buni, sta sve zapravo treba da kupim i povezem na svoj homeassistant. 😊

Ako imas zigbee hub i mozes da koristis, onda bih pre isao na to nego na wifi.
Ja imam moes, ali verujem da su i drugi brendovi poput aquara i sličnih isto dobri. Ne bih se plašio ni da uzmem nebrendiran ako je jeftiniji.
Samo obrati pažnju da postoje scene switch koji su samolepljivi i nemaju iza onu budžicu za doznu gde se šrafe kablovi i koja služi za svetlo. To su bukvalno daljinci.

Što se tvojih situacija tiče, prva je čista, bilo koji prekidač će da radi posao.
Druga je malo komplikovanija jer ne možeš fizički da vežeš oba, bar ne bi bilo smisla pošto ne rade na isti način kao standardni glupi prekidači.
Jedan bi ti bio master i njega povezuješ kao da drugi ne planiraš. Drugi je slave i za njega moraš da napraviš automatizaciju. Tu bi recimo mogao da staviš scene switch jer su jeftiniji. Njegova automatizacija je change state za glavni prekidač. Ne znam tačno kako bi se zvalo u HA.
Čak i ako imam nule sprovedene, ja bih birao prekidače koji ne zahtevaju nulu jer što da ne. Možda kasnije nešto prebacim. Kontakt za nulu postoji i može se iskoristiti.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: s5p
Imam gomilu ovakvih po kući (možda drugi prozvođač, ali u principu svi takvi su isti):

Lepo rade i imam opciju (preko softvera) da se podesi da koristi fizički taster ili prekidač. Pošto je Zigbee ne zahteva Internet konekciju (ali zahteva Hub, ili Home Asisstant - što ja imam). Imaš opciju za 1,2,3 ili 4 prekidač (gang).

• Like
Reagovanja: s5p
Da li je Hp mini 110 (atom/2gb ram/ssd) dobra zamena za Raspberry za HA server
?

Upravo mi je stiglo Sonoff dugme SNZB-01P. Imam i Aqara Wireless Mini Switch, ali mi se Sonoff više sviđa.
Cena im je tu negde. Sonoff 1100 din / Aquara 1300 din.
Sonoff je dosta deblji, ali mi to ne smeta, čak mi bolje leži u ruci (ako ga nosiš unaokolo). Sonoff mi se sviđa što ima magnet na poleđini i možeš da ga staviš na metalnu površinu bez da koristiš 3M. I dobije se metalni držač koji može dase ušrafi negde (baš planiram da ga iskorstim da ga postavim pored vrata). Lepo je i što se dobije nekoliko nalepnica, pa ako imaš više da znaš šta koji radi.
1731418995416.png
U Home Assistant se povezao bez ikakvih problema preko ZHA i sve lepo radi.
Poručio sam još 4 komada, pa ću im već naći namenu kad stignu. Ovaj planiram da koristim za scenu "priprema za spavanje" i da na klik pogasim sve po kući, eventualno spustim roletne koje nisu spuštene, a da samo ostavim osvetljenje u spavaćoj sobi i kupatilu.
Probaću da napravim nekako da na dupli klik napravim scenu "spavanje" gde ću disableovati prekidače za svetla (da se deca ne igraju svetlom u sred noći - dešava se) i uključivati ambijentalna svetla na poret (ukoliko se neko probudi noću i hoće u WC).
Na pamet mi pada još dosta ideja... Ovog leta mi je falilo nešto ovako dok smo uveče provodili vreme na terasi. Lepo bi bilo da na jedan klik može da se napravi ambijent i da se sve pogasi kad poželimo...

Pozdrav, uskoro se selim u novi stan i probao bih da napravim budget "pametni" aspirator jer ženu često mrzi da upali a ja ne volim kada je od kuvanja i spremanja kvalitet vazduha nezadovoljavajući. Ja sam mislio da problem rešim ovako, a vi mi pomozite sa sugestijama:

1. Kupio bih običan kuhinjski aspirator
2. kupio bih senzore za vlažnost i pm čestice (pošto sam video da čim se prži on to registruje na xiaomi air filteru)
Koje senzore da kupim?
3. napravio bih neki osnovni sistem gde je aspirator stalno uključen ali se pali samo kada PM čestice skoče preko nekog broja i ako vlažnost skoči preko negog broja

Da li je moguće ovo napraviti, kako bi bilo najlakše da to uradim i preporuka za konkretne senzore i modul koji bi sa njima radio

Hvala unapred

Ne znam bas koliko je izvodljivo, ja tu vidim nekoliko problema:

• Aspirator - kako ces da ga palis/gasis? On je ukljucen u struju stalno, ali se pali na dugme. Morao bi da ga raskopas i da ubacis neki relej koji ce da kontrolise dugme. Previse komplikovano ako mene pitas.
  • PM cestice - ne znam bas koliko ti je ovo pouzdano. Da, kad se nesto przi/pece pm cestice ce obicno da se povecaju, ali nije to ne znam kakav skok. Kad preko zime otvoris vrata da proluftiras mnogo veci skok ces da vidis zbog zagadjenja(ide pm2.5 na >100 lagano).
  • Vlaznost - ne verujem da ce da se poveca, tj hoce ali posle ko zna koliko vremena(i to samo ako se nesto kuva pa isparava voda). Zavisi gde meris, morali bi senzori da budu bas pored ploce/rerne, sto je isto nezgodno
Ja bih pre uzeo jedan shelly em pro koji meri potrosnju i zakacio ga na strujno kolo od rerne/ploce(ako je ista faza) i onda kad god se snaga poveca >0 onda da upali aspirator - ali i dalje ostaje problem pod tackom 1.
U ovom slucaju bi se aspirator palio automatski kad su upaljeni rerna/ploca, i gasio bi se kad se isti ugase..

I obavezno da saltas u vece brzine kada rade vise grejnih povrsina (ako je potrosnja veca od X), takodje nije lose da nastavi da radi (pa i na najmanjoj brzini) kada se zavrsi spremanje hrane, jos neko vreme.

I svetlo da palis cim detektujes potrosnju. :)

Mozda ima vec neki gotov kit?

Mi smo se ipak odlucili za electrolux/aeg hob2hood.

Evo me ovde. Neko je na temi Toplotna pumpa pisao o koriscenju pametnih osiguraca i merača potrošnje.. meni je do toplotne pumpe dovedena posebno tabla direktno sa sklopke kod strujomera. Klasična tabla sa 6 osigurača. 3 za spoljnu jedinicu TP, 3 za unutrašnju jedinicu TP. Kakav bi ja smart merac, osigurač ili sta vec trebalo da kupim i ugradim da bih znao potrosnju TP

Da li neko mozda ima OBLO AE-100 za bojler? Ne znam sta je pogresno od setovanja, pise mi da je potrosnja bojlera 3W konstantno....

Prilozi

• Screenshot_20241112_235338_OBLO Smart Home.jpg
    Screenshot_20241112_235338_OBLO Smart Home.jpg
    20.7 KB · Pregleda: 30
Da li bazirate svoje setupe na Home Assistantu i RPI ili onom njihovom kitu, ili necem drugom? Sta se trenutno smatra kao najbolje resenje?

"Onaj njihov kit" - ima ih više, verovatno misliš na Yellow. Deluje OK, posebno ako se doda SSD, ali nemam direktnih iskustava. Koristim HA kao Docker kontejner na x86 hardveru.

"Onaj njihov kit" - ima ih više, verovatno misliš na Yellow. Deluje OK, posebno ako se doda SSD, ali nemam direktnih iskustava. Koristim HA kao Docker kontejner na x86 hardveru.
pravo da ti Kazem, nisam ni primetio da imaju dva kita - yellow I green. yellow deluje naprednije a green kao starter, mada nije jasno, ko uopste proizvodi green - oni? u smislu cip na greenu..

ali da, u sustini sam mislio na yellow - izgleda vise advanced?
to je ono sto cu ja sad da namestim da se malo igram sa softverom i skriptama, mada mi je cilj da ga prebacim na nesto dedicated..

yellow nema nikakav heatsink niti rupe za ventiliranje, dal bi se pregrevao?

Zavisi za koliko nabavljas kit, ali po ovim cenama sa sajta (ako sam dobro video), yellow izadje 170$ a za te pare moze da se uzme fin PC za home lab koji je dosta mocnija sprava i pored HA moze da tera razne druge servise/aplikacije.

Nazad
Vrh Dno