Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ja ga isto tako koristim, Proxmox+HAOS. Btw, evo ako nekog zanima kako sam rešio dashboard na zidu:

Evo je V2 verzija. Promene su sledeće - dodao sam rupe za kačenje na zid, novi sistem spajanja dve polovine u vidu slab and slot metode, malo sam podebljao prednju masku kako se ne bi nazirali magneti spreda, korigovao unutrašnji deo za tablet, malo ga podigao tako da je ukupna debljina mounta nepromenjena, zaoblio malo otvore za zvučnike, deo oko volume tastera, itd. Takođe sam dodao još 4 magneta sa jedne i druge strane oko delova gde se spajaju polovine, moralo je, ovo je i dalje tanak mount a velika je površina, teži da se fleksuje, pa dodatni magneti eliminišu zazor i lepo privuku obe celine mounta.

Tačno se vidi razlika na fotkama, probao sam bio bez magneta čisto frikcioni spoj dve polovine sa tabletom unutra, tolerancije su uske zapravo pa može da se spoji u celinu tako na stolu kao proba, ali cela poenta mounta zapravo jeste u tim magnetima da drže tablet sigurnim dok je na zidu, neodimijumski su i jaki su poprilično. Baš mi je zbog njih i jednom prilikom pukla na spoju prednja maska pri skidanju, mnogo je tanka bila i spojena je bila samo super lepkom. Sad kad je malo deblja i kad ima novi sistem spajanja, može ali i ne mora da se lepi, čvrst je i friction spoj rupe i klina, mada 3D print mora da bude nešto kvalitetniji, zbog tolerancija.

Ko je zainteresovan mogu da okačim F3D fajl pa da korigujete mount i prilagodite za svoj tablet i da probate kod nekog da odštampate, generalno svi tableti imaju sličan oblik, ostaje da korigujete širinu i dužinu, položaj tastera, itd, ima posla svakako, ali eto ja sam korigovao u Fusion360 mount koji je originalno pravljen za Galaxy Tab A8. Ostaje mi sutra da ga zašrafim na zid, prethodni beli mount je bio fiksiran jakom dvostranom trakom, i dok je ona sasvim radila posao, šrafovi su ipak elegantije rešenje. Evo fotki V2 verzije.

Upravo mi je stigao Zigbee Aqara Wireless Mini Switch. Malo sam se zezao da ga integrišem u HomeAssistant.
Da li neko ima preporuku za Zigbee taster koje mogu kupiti preko Aliexpressa i koje će raditi preko ZHA bez dodatnog petljanja? Razmišljam se o Sonoff SNZB-01P. Da li neko ima još neku ideju?
Da li opšte koristite pametne tastere i za šta? Ovaj sam trenutno podesio da služi za paljenje i gašenje svetla u kuhinji/trpezariji (led za radni deo, spot svetla, svetla iznad trpezarijskog stola).

Upravo mi je stigao Zigbee Aqara Wireless Mini Switch. Malo sam se zezao da ga integrišem u HomeAssistant.
Da li neko ima preporuku za Zigbee taster koje mogu kupiti preko Aliexpressa i koje će raditi preko ZHA bez dodatnog petljanja? Razmišljam se o Sonoff SNZB-01P. Da li neko ima još neku ideju?
Da li opšte koristite pametne tastere i za šta? Ovaj sam trenutno podesio da služi za paljenje i gašenje svetla u kuhinji/trpezariji (led za radni deo, spot svetla, svetla iznad trpezarijskog stola).

Meni treba da stigne baš SNZB-01P, ali ja koristim z2m. Sa Sonoff nikad nisam imao problema što se tiče povezivanja.
Meni će prvenstveno služiti kao prekidač za spoljašnje svetlo (fenjer) na zidu pored ulaznih vrata. Napraviću automatizaciju da se uključuje kad padne mrak na nekih 30%, kao neko ambijentalno, a kad baš zatreba, da se uključi na 100% preko tastera. Verovatno ću iskoristiti i double/long press pa ubaciti away mode kad idem van kuće.

Prvo da kažem da sam samouki početnik i grešim puno :)

Integrisao se odmah, ali video sam samo bateriju. Nije reagovao na pritske tastera.
Onda sam našao na netu blueprint na HA forumu gde ima single, double, long click, i importovao sam blueprint. Nakon toga sam mogao da podesim automatizaciju šta da rade pritisci na taster. Ali automatizacija nije radila. Restartovao sam HA, uradio remove uređaja i ponovo ga dodoao i tad je sve radilo kako treba.

Verovatno nisu bili potrebni ovi koraci, ali niti sam imao upustvo šta da radim, a nisam znao kako da koristim funkcije uređaja ako se ne vide u diagnostic. Prvi put se susrećem sa ovakvim tipom uređaja.

Šta sam u stvari trebao da uradim?

Ne znam sto ti se zaglupelo, ja sam samo dodao uredjaj standardno i napravio automatizaciju preko tog (verovatno) istog blueprinta, i sve je radilo.
Minut posla ;)

@vidovdanac

Javi kad ti stigne SNZB-01P kako si prošao sa njim. Mislim da ću i ja poručiti koji komad.
Ne mogu da nađem ni jedan model koji ima AAA (ili AA) baterije. Sve su CR2032 (ili CR2477 kao kod Sonoffa). Čak i oni veći sa 4 tastera imaju dugmaste baterije.

• Vidim da taj Sonoff ne koristi 2032 bateriju, sto ga kod mene otpisuje kao neekonomican.
  • Kod mene je integracija Aquara mini switcha protekla bukvalno instant sa Z2M, nikakvih petljanja.
  • Ja najvise koristim Mi Switch WXKG01LM, koji ima click, double click, triple, quad, plus long press :)
  • U zadnje vreme koristim i gomilu IKEA Rodret i Somring tastera, koji rade na AAA ;-) - odlicni su za on/off kao i smanjenje/povecanje intenziteta, plus klasicni Zigbee ;-) - plus imaju magnet iza pa mozes da ih stavis na metalnu policu/frizider i sl...

Eeeee... Sad vidim te IKEA Rodret i Somrig. Izgleda da su dobra opcija. Još mogu da stignu za koji dan i ne moram da čekam Kineze da isporuče :)
Koja je razlika između jednog i drugog i da li rade ZHA?

@component problem ZHA je što naleti nekad uređaj koji nije podržan. Pogotovo tuya uređaji umeju da prave problem, gde faktički za isti uređaj ti imaš drugačiji id i onda ZHA ne zna "šta je" sam uređaj i "šta može" da radi. Zato si na početku video sam bateriju entiteta.

Tu dolaze na red "custom quirks", gde objašnjavaš ZHA čemu služi uređaj koji si dodao. Meni kad je stigao remote switch, ZHA je prepoznao kao senzor kapije i onda sam morao da učim kako napisati custom quirk da bi radio kako treba. Pošto je čak i ispravno napisan quirk pravio problem, batalio sam da se zezam i prešao na Z2M, gde se novi uređaji vrlo brzo dodaju.

Ako planiraš da širiš mrežu, pogotovo uređajima sa alija, topla preporuka za Z2M.

da li je neko ugradjivao motore na obicne roletne? i koje motore?
pratim temu dugo i video sam da se prica dosta o roletnama ali se ne secam da sam video da je neko pisao o ugradjivanju motora na obicne roletne...

Što se tiče senzora za spoljnu temperaturu, ja sam montirao dva ovakva na dve terase i rade odličan posao, u smislu da mi govore kolika će biti temperatura na ulici u hladu. Gledao sam da sam senzor uvek bude u hladu, ali da površina iznad koje meri bude često osunčana. Mnogo korisnija informacija od toga koliko je na 2m iznad trave u Karađorđevom parku.

Interesantno je da su ovi senzori tokom letošnjih vrućina prijavljivali maksimalnu temperaturu gotovo identičnu zvaničnoj sa prognoze, ali su zato jutarnje, večernje i noćne bile za po 5-10 stepeni više od zvaničnih.

Trenutno za Home Assistant koristim mini PC koji ima linstaliran Linux i HA. Stigao mi je novi mini PC i rešio sam da pređem na nešto bolje nego do sada, pa sam na njemu instalirao Debian i HA Supervised. Razmišljam se da ipak stavim HA OS umesto toga... Svakako bih ga koristio samo za HA, pa ne vidim nešto prednost da ga držim Supervised.
Da li je neko probao oba pa da može da mi kaže šta ima više smisla?

Kada instaliram sve, voleo bih da prebacim podatke statistike sa starog na novi. Da li postoji lak način?
Na novom bih sve uređaje podesio od početka sa nekim praktičnim načinom imanovanja uređaja. Sada mi se pola uređaja zovu sa defaultim imenom. Da i vi pratite neku logiku u imenovoanju i šta vam se pokazalo kao praktično?

Uradis backup na starom, pa ga ucitas na novom i prestelujes sta treba.

Ja imam na jednom Rpi 4 HAOS, a na druga dva Supervosed, ali iskljucivo zbog koriscenja Rpi-a za nesto drugo. Definitivno ke mozak free HAOS, mada ne vidim nikakvu rzliku u performansama izmedju svih, jer je pricesor mahom na 1-2% opterecenja.

Rešio sam da stavim HA OS da vidim kako izgleda. Primećujem da kao i Supervised ima razlika u odnosu na ovo što sam do sad koristio.
Neću migrirati stari, pošto sam se tu dosta igrao, učio i dosta stvari uradio drugačije nego sto sad planiram.

Da i vi pratite neku logiku u imenovoanju i šta vam se pokazalo kao praktično?
Soba Uređaj (broj), bez bilo kakvih robnih marki, isključivo generička imena. Na engleskom jer smo i žena i ja matori i ne umemo da koristimo kompjutere na srpskom. :)

Living Room Light
Living Room Radiator 1
Living Room Radiator 2
Kitchen Spotlights
Kitchen Radiator
itd.

Da li je neko imao "problem" sa door/windows senzorima da nekad daju false reading ili da ocitaju promenu kad se nije desila? i kako ste resili?
Npr senzor na prozoru reaguje svaki put kad otvorim/zatvorim, crvena lampica se vidi, ali 3/10 puta kaze closed i kad je otvoren.

jok, moj uvek ocitava tacno.
Koji senzor koristis? Zigbee neki?
Koliko ti je udaljen od zigbee hub-a?

jok, moj uvek ocitava tacno.
Koji senzor koristis? Zigbee neki?
Koliko ti je udaljen od zigbee hub-a?
Koristim ovaj senzor -> https://a.aliexpress.com/_EyN4Wrb
Zigbee, svidelo mi se sto je na AAA baterije kojih imam punjivih, lakse nego stalno menjati dugmaste.
Udaljen je jedan zid i jednu plocu, u ZIgbee svetu to znaci poprilicno udaljen. Uskoro ce ici relay izmedju pa ce biti bolji signal, mada ne verujem da je to problem, jer on svaki put svetlucne i svaki put u Z2QMTT vidim poruku, ali je "contact": true, iako nije.

Ja koristim dva takva ali drugi proizvođač (možda su i isti hardver).
TS0203 by _TZ3000_au1rjicn
Dobro mi rade oba. Mada ja koristim preko ZHA.

Sad sam pogledao i kod jednog mi je LQI 66 a kod drugog 103.
Kako je kod tebe?

Poslednja izmena:
Cini mi se da su isti, ili makar slicni kao sto kazes, kod mene je TS0203 by _TZ3000_zgrffiwg.
Signal je 20LQI, ali kao sto rekoh svaka poruka instant stize i vidljiva je u Z2MQTT i HA, ali je poslani status pogresan.
Mozda je samo ovaj konkretan senzor los, imam jos jedan, probacu ga ovih dana.

Zar može nešto da radi sa samo 20 LQI? Meni se čini da mi je naslabiji sa oko 40.
Nego, koji WiFi koristiš u kući? Da nije slučajno 2,4 GHz pa da ti to pravi smetnje sa Zigbee mrežom?

Radi, kao sto rekoh poruke stizu bez problema.
Taj LQI 20 je ono sto senzor prijavljuje, kad iz Z2M pogledam mapu, koordinator ga vidi sa LQI 60.

Jeste, 2.4GHz zbog WiFi stampaca (Brother HL-1223WE) koji podrzava samo 2.4Ghz.

Pre nekoliko dana mi je stigla posiljka iz Bugarske. 4x Shelly 1 mini gen 3, 4x Shelly PM mini gen3, I jedan dimmer2.

Sad mene muci sledece, svaki tutorial ili nacrt kako se to spaja pominje neki "neutral wire" a mimo toga koriste i Nulti provodnik kad se instalira iza prekidaca za svetlo. Jel bi mogao neko da mi objasni da li je uopste moguce instalirato to ako je struja na mojoj kuci bez tog "neutral" provodnika.

Nije. Trebao si da pogledas za sta je predvidjen uredjaj pre nego sto si ga uzeo.

Mislim da Sonoff ima uredjaje koji mogu da rade bez nule. Ne znam da li ih i Shelly ima, pa da nekako zameniš, ako ima.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno