Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Zamolio bi neko da mi pripomogne. Treba bi na jesen da se preselim u drugi stan. Sta mogu da ubacim od smart uredjaja a da ne radim nikakve velike prepravke? Znam da ima tih sijalica pa kontrolisem preko mobilnog ali pored toga sta jos ima na raspolaganju?

Nema velikih prepravki. Obično treba samo šrafciger i pet minuta vremena.

Imaš pametne sijalice, ali ja bih pre koristio pametne prekidače, a ne pametne sijalice. Imaš i switch modul koji može da se ubaci iza postojećeg prekidača (ako ima dovoljno mesta).
Od "prepravki" je:
1. isključiš struju
2. skineš običan prekidač (razvežeš žice sa njega)
3. staviš na to mesto pametni prekidač (povežeš žice sa njega) - ili staviš modul iza onog običnog i vratiš njega
4. uključiš struju

Ako imaš roletne upravljane motorom, ista je procedura kod njihovog prekidača.
Eventualno možeš ubaciti module za DIN šinu kod osigurača (ako imaš mesta). Tu je možda pametno da staviš merače potrošnje struje, ako te to interesuje. Ako nisi vičan, onda platiš električara da ti to uradi. - ovo uopšte nije potrebno, ali je zgodna stvarčica.

Takođe možeš koristiti razne senzore po kući, bez ikakvih prepravki. Ono što ja koristim su:
  • PIR (detektor pokreta)
  • senzor prisustva
  • temperatura i vlažnost
  • senzor za vodu (curenje, plavljenje)
  • senzor za prozora ili vrata (detektuje da li je otvoreno ili zatvoreno)
Svi su na baterije (osim prisustva koji je USB C) i samo ih staviš gde želiš

Verovatno ti to ne treba u stano, ali imam i smart ventil za baštensko crevo i čekam senzor za zemljište (može da se koristi u saksiji da ti javi kad treba da se zalije). I otvaranje garaže sa senzorom statusa garažnih vrata (korisno da ne zaboraviš da zatvoriš i samo se odvezeš... dešavalo se :) ) - u slučaju da imaš svoju garažu uz taj stan.

Hvala na ovim opsirnim informacijama, nije tesko opremiti se :)

@avsoft.za
Pisao sam ti na drugoj temi, pada prebacim ovde...

Ako nabavljaš na Aliexpresu, alternativa je Tuya uređaj koji radi preko WiFi i nije potreban nikakav gateway. Ali je potrebna internet konekcija pošto tada koristiš Tuya server u Cloudu.

Zigbee je mesh protokol i potrebno je da imaš gateway. Mesh znači da svaki Zigbee uređaj komunicira sa drugim Zigbee uređajem tako da svi zajedno prave komunikacionu mrežu. Na primer ako želiš da koristiš taj senzor negde daleko od gatewaya, možeš između staviti neki drugi Zigbee uređaj (treba da hude i hub, ne samo receicer) i taj senzor koji je daleko će komunicirati putem posrednika. Ako planiraš da koristiš već broj uređaja, ja bih pre koristio svoj gateway i Zigbee. Prednost je što sve radi i bez Interneta.
Ja sam krenuo sa par Tuya uređaja, pa sam rešio da kupim Zigbee dongle i instaliram na mini PC-u Home Assistant. Trenutno imam oko 32 aktivna Zigbee uređaja. Ovako mi ovako izgleda mreža
Pogledajte prilog 456867

Inače nije Zigbee jedini, ali sam primetio da je cenovno najpristupačniji. Ako želiš pouzdanije uređaje možeš izdvojiti više para za z-wave (drugi protokol).

Sad kad si spomenuo mrežu, sve zaboravim da pitam ovde u temi. Zanima me da li se uređaji automatski povezuju međusobno ili je potrebno odraditi nešto u Z2M, tipa Bind opcija? Probao sam Bind svakako, ali nisam uspeo da povežem dva uređaja. Npr. na ovoj starijoj slici, remote button je konektovan direkt na koordinatora uvek, iako je u nekim slučajevima bliža podna lampa, koja je ujedno i ruter. Ili je u pitanju slučaj da bi se konektovao na nju, tek kad izgubi signal od koordinatora?

1.png

Meni se automatski povezuje kako hoće. Ništa nisam dirao ili podešavao. Samo registrujem uređaj na HA. Vidim da se konfiguracija mreže nekad menja. Ne znam kako to funkcioniše, valjda kad je nekom slab signal, pređe kod sledećeg. Možda ima neke prioritete. Logično mi je da se poveže direktno na koordinatora ako može, da bi imao što manje skokova.

Da li neko zna za neki WI FI uredjaj, senzor, koji bi se prikljucio kod nekog potrosaca (220V) i registrovao kroz android aplikaciju da li potrosac dobija struju?
Svaka uticnica ili kao osigurac koja meri potrosnjuphoto_2024-09-08_11-18-23.jpg

Prilozi

• photo_2024-09-08_11-18-17.jpg
    photo_2024-09-08_11-18-17.jpg
    32.4 KB · Pregleda: 27
Da li neko koristi Oblo living sistem? Mozda glupo pitanje, al' ajd da probam - da li moze da se na Oblo nakaci nesto sto ima Zigbee protokol, a nije Oblo? Gledam na Aliju ima npr dosta jeftinijih senzora za vrata itd.

Ima onaj decko iz Vojvodine Vesic na youtubeu, stalno propagira Oblo.

Dobro je sto imaju ceo sistem, ukljucujuci i uticnice/prekidace, ali je pitanje kako i dokle ce to da radi.

Ipak je sigurniji open sistem poput Home Assistanta, sa njime bas sve moze da se kombinuje.

Ja imam i u kuci i stanu po jedan sistem, i to godinama radi perfektno uz veliki miks senzora, od Aquara, Ikea, Shelly, gomila sa Ali-a i sl…

Znaci pretpostavljam da je zatvoreni sistem i da samo moraju njihovi kontroleri da se kupuju.

Imam elementin WFM-RL01 tuya smart prekidač za roletne. Vidi se u HA, međutim u uređajima piše da je "unsupported". Ima li neko iskustva sa njime i može li da se "natera" da radi?

Možda treba quirks?
Pogledaj u device info šta piše. Npr za moj je TS130F by _TZ3210_ol1uhvza

Da li je WiFi, a ne Zigbee?
Kako si dodao u HA?
Ako je Tuya, da li radi u Smart Life ili Tuya Smart aplikaciji?

WiFi.
Add integration - Tuya (jer nema opcije Smart Life)
Radi u Smart Life aplikaciji. Radi i u Google Home aplikaciji.

Da li neko koristi Oblo living sistem? Mozda glupo pitanje, al' ajd da probam - da li moze da se na Oblo nakaci nesto sto ima Zigbee protokol, a nije Oblo? Gledam na Aliju ima npr dosta jeftinijih senzora za vrata itd.
Nažalost zatvoren sistem.

Ja sam bio kod njih da probamo da ih ugrađujemo preko našeg sistema, ali nisu bili zainteresovani.

Oni čak mislim da imaju pakete gde sa STB od kablovskog operatera (unutra je HUB) prodaju opremu. Mislim u Sloveniji.

Ne znam da li postoji nešto tipa Tasmota za zigbee uređaje :D

To je koliko vidim domaći brend, neke softverske firme iz NS?

Aplikacija im na playtore ima 39 ocena i 2 tekstualna rivjua.

Šta je opravdanje za te cene? Uređaji su 1/1 zigbee modeli sa aliekspres, smart plug od 800 dinara košta 10000.

Poslednja izmena:
WiFi.
Add integration - Tuya (jer nema opcije Smart Life)
Radi u Smart Life aplikaciji. Radi i u Google Home aplikaciji.

Našao sam isti uređaj koji mi je stigao greškom (poručio Zigbee, stigao WiFi). Isto vidim da je unsupported u HA. Nisam ga nikada koristio pošto sam stavio Zigbee umesto njega.
Probaću nešto da uradim, pa ti javim ako uspem. A i ti javi ako uspeš da ga nateraš u HA pre mene ;)

Ja ne mogu da probam localTuya pošto mi je istekao tuya subscription na cloud development plan :(
Baš su se pomučili da nam otežaju da bilo šta sami uradimo sa uređajima koje smo kupili.

Ne znam kako da dođem do Tuya local_key. Da li zna neko bolji način ?

Ja ne mogu da probam localTuya pošto mi je istekao tuya subscription na cloud development plan :(
Baš su se pomučili da nam otežaju da bilo šta sami uradimo sa uređajima koje smo kupili.

Ne znam kako da dođem do Tuya local_key. Da li zna neko bolji način ?

Pređi na zigbee :)
Takođe me je nerviralo sve oko toga, nisam ni uspeo da namestim Tuya Local, na kraju naručio zigbee dongle i sve radi kao satić sad :)

Nisam uspeo sa localtuya ali sam uspeo sa tuya-local, deluje isto ali nije :)
Ne traži Tuya local_key, samo traži podatke od Smart life clouda. Sada rade roletne, hvala svima.

Sada još jedno pitanje, da li Mi smart home 2 prihvata samo Xioami zigbee uređaje ili može bilo koje?

Prilozi

• ha.jpg
    ha.jpg
    23.1 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:
Ikea izbacila najavljenu "inspelning" zigbee utičnicu sa merenjem potrošnje. Cena oko 10e, videćemo koliko će biti kod nas.

Da, bas sam malopre gledao, od oktobra treba da se pojavi u DE, cena 9.99 eur.

Pre nekog vremena su mi stigli nekoliko Zigbee merača temperature i vlažnosti. Na baterije su pa sam ih jednostavno postavio po celoj kući i jedan napolju. Sad kad je naglo zahladnelo pratim šta se dešava sa temperaturama u kući u svakoj sobi (i napolju).
1726576451149.png
Danas je hlano ali sija sunce i u jednoj sobi, koja se ne koristi, a ima prozor na istočnoj strani, sam podigao roletnu nešto posle 8 sati ujutru i primetio kako je to pomoglo da se podigne temperatura sobe. Kada je sunce prešlo sa druge strane, oko 1 popodne, i spustio sam roletnu (do tada je već počela temperatura u sobi da opada).
1726576832693.png
Razmišljam da automatizujem ovo. Leti sam u sobama spuštao roletne kako je kroz koji prozor grajalo tokom dana, ali sam za to koristio određeno vreme. Sada razmišljam da tome pridodam i informaciju o temperaturama u sobama.

Mislim da kasnije nabavim Zigbee aktuatore za podno grejanje (ili obične aktuatore, ali da ih aktiviram Zigbee relejima), pa da to ukombinujem sa informacijama o temperaturama. Nisu skupi (oko 4-5€ komad) pa se razmišljam da uzmem jo nekoliko i da ih postavim u svaki kutak kuće. Primera radi, dnevna soba nam je spojena sa kuhinjom i trpezarijom, pa samo jedan uređaj ne daje pravu sliku.

Da li je neko radio nešto slično? Koje uređaje za merenje koristite?

Kako ces da izvuces informaciju da li sija sunce napolju ili ne? :)
Kontam da mozes preko nekog illuminance senzora(aqara motion senzor ga ima npr) ali on bi morao da stoji negde napolju onda, na mestu u koje bije sunce..
Onda samo kazes ako je temp sobe <x AND illuminance sensor>1000 npr AND time after 8am then digni roletnu :D

Ne bih se zamlaćivao time jer kad su oblačni dani, kad se sunce samo periodično pojavljuje biće stalno diži most - spuštaj most. Eventualno da ubacis u automation i uslov da je ista granična vrednost duže od X minuta.

Nazad
Vrh Dno