Zašto si se uhvatio za poreklo imena PAL standarda? PAL je to ime dobio po jednoj od faza u kodiranju slike, ali svakako da se ceo standard ne sastoji u fazno promenljivom hroma signalu, što je samo jedna od njegovih specifičnosti. Svakim standardnom je definisan i najsitniji detalj u procesu kodiranja, dekodiranja i prenosa slike, tako da to tvoje hvatanje za hroma signal kao suštinu PAL-a nema veze sa vezom. Držiš se toga k'o pijan plota, a kao što vidiš suština standarda ne leži samo u tome, već i u rezoluciji, broju slika, definiciji osnovnih boja, vertikalnom signalu gašenja, i.t.d.Što se tiče PAL DVD-a, za koji si zapeo - to je isto nesavršena terminologija. PAL DVD je samo komercijalno ime, koje treba da ukaže da je to namenjeno za gledanje na PAL televizorima. Pošto je PAL skraćenica od Phase Alternate Lines, a od toga (tj. od tog sistema kodiranja boje) nema ni blagog traga na DVD-ima taj naziv nije zapravo adekvatan. Naravno da su rezolucija i FPS prilagođeni PAL standardu.
Ccccc! Otkrio si ( južnu ) Ameriku.Ali kojem PAL standardu ? Već sam i pre govorio da je u nekim JužnoAmeričkim zemljama u upotrebi PAL-M i PAL-N TV standard.
Ali tamo je FPS 30, a vertikalna rez. 525, što je isto kao kod NTSC.
Zašto ova zbrka? Rešili su se za PAL zato što je kvalitetniji (PAL je zapravo unapređen NTSC), ali pošto je kod njih mrežna frekvencija 60 Hz, nisu mogli da koriste Evropski PAL od 25 FPS.
A poenta svega je da oni gledaju NTSC DVD-e. To sam saznao iz dopisivanja sa čovekom iz Brazila. Tako mora biti jer njima je potreban DVD sa 30 slika u sekundi. Stvar DVD plejera je kako će uraditi color encoding za signal koji ide na TV. A u najboljem slučaju ga i neće raditi uopšte - slaće RGB ili YUV signal ka TV-u koji ima konektore za to.
Naravno da je Evropa veće tržište od J. Amerike, i tako je za osnovu 'PAL DVD'-a uzet Evropski PAL sistem sa 25 FPS.
Da, pa šta. To je stvar scan konvertora ugrađenog u plejer.Još argumenata za one koji nisu zaspali: ogromna većina PAL DVD-a je snimana non-interlaced, pošto su u pitanju bioskopski filmovi. A PAL TV standard podrazumeva interlaced video.
Ajmo sad' detaljno i dosledno:Drunk Devil je napisao(la):Sustina PAL-a jeste sistem kodiranja boje, sve ostalo je manje bitno. Kada se kaze sustina, ne misli se da nema i drugih osobenosti.
Posmatrajući samo crno-belu sliku, jasno je da je luma signal za ova dva standarda potpuno drugačiji. Iako sa aspekta frekventivnog opsega razlika između 625 * 25 i 525 * 30 veoma mala, ona je svakako ogromna kada se posmatra struktura samog signala. Ne možeš "višak" frejmova pretvoriti u veću rezoluciju slike niti obrnuto.The largest difference between the three systems is the vertical lines. NTSC uses 525 lines (interlaced) while both PAL and SECAM use 625 lines. NTSC frame rates are slightly less than 1/2 the 60 Hz power line frequency, while PAL and SECAM frame rates are exactly 1/2 the 50 Hz power line frequency.
All three systems use the same definition for luminance: Y=0.299*R+0.587*G+0.114*B However, the three systems do not use the same definitions for primary R, G and B colors from the CIE diagram. Summarizing the differences:
NTSC______________x______________y______
R________________0.67____________0.33____
G________________0.21____________0.71____
B________________0.14____________0.08____
White____________0.310___________0.316___
PAL/SECAM_________x________________y___
R________________0.64_____________0.33__
G________________0.29_____________0.60__
B________________0.15_____________0.06__
White____________0.313____________0.329_
The color encoding principles for the PAL system are the same as those of the NTSC system -- with one minor difference. In the PAL system, the phase of the R-Y signal is reversed by 180 degrees from line to line. This is to reduce color errors that occur from amplitude and phase distortion of the color modulation sidebands during transmission.
The U and V components in PAL have roughly the same bandwidth as the I and Q components in NTSC. Both U and V are approximately 1.3 MHz. (Recall that I is 1.5 MHz and Q is 0.5 MHz.)
To što navodiš kao primer je puka forma, a ne suština. To se zove terminološka zbrka.Upravo primer PAL-N i M pokazuje da rez. i FPS nisu iste za sve verzije, a kako onda mogu biti najbitnije (osobine).
Ne mogu više da pričam u prazno, pregledaj sve još jednom detaljno i siguran sam da ćeš i sam shvatiti da i gde grešiš. Evo i jednog linka na tu temu. http://www.ee.surrey.ac.uk/Contrib/WorldTV/video.html#availPrema tome ako bas insistirash na svim osobinama PAL-a, onda treba da budesh specificniji, i da naglasish o kojoj je varijanti rech. Samo tako ima smisla ulaziti u raspravu i detalje. Razlike komponenti boja kod PAL i NTSC nemaju nikakve veze sa DVD-om, to je opet stvar odgovarajuceg enkodera.
Kakve sad ovo kodiranje ima veze sa DVD-ima? Daješ nešto što ima u svakom udžbeniku TV tehnike.magick je napisao(la):Evo ilustracije onoga što sam gore objašnjavao, vezano za dobijanje kompleksnog hroma signala kod ovih standarda.
Da je po tebi, razlika među ovim standardima ne bi ni postojala, niti bi bilo ikakvih problema sa sinhronizacijom zvuka niti bi se razlikovala pulldown metoda prilikom film transfera. Šta više, mogli bi na našim video rekorderima da gledamo NTSC kasete, samo u crno beloj tehnici.![]()
![]()
Za tvoju informaciju i u digitalnoj tehnici postoji razlika između PAL ( 4:2:0 ) i NTSC ( 4:1:1 ) standarda. Nisi u pravu i ne moraš to da priznaš, meni nije bitno, samo prestani da se ložiš.
Kao što rekoh, PAL će živeti dok svi ne pokupujemo TV monitore visoke rezolucije i dok se ne pređe na HDTV, kao sledeći TV/video standard, pri čemu će i njegove specifikacije varirati od kontinenta do kontinenta, odnosno kako se već moćnici dogovore.
Kako se olako frljaš tom rezolucijom i frame rate-om, kao da je to ništa.Drunk Devil je napisao(la):Kao sto sam rekao enkoder u DVD plejeru radi PAL ili NTSC enkoding, te se tamo mesaju komponente po standardu.
DVD ne sadrzi nikakve odnose komponenti boja koji imaju veze sa PAL ili NTSC. Sve sto postoji je rez. i fps.
Pogledaj priloženu sliku, pa mi reci nešto o bojama u PAL i NTSC sistemima. Obrati pažnju na različitost trouglova primarnih boja u NTSC i PAL/SECAM sistemima. Već sam hiljadu puta to naveo, a ti svaki put kao da to ne vidiš i stalno ponavljaš istu priču. Ospori sad' ovo! Takođe bi bilo lepo da objasniš kako se kod PAL-a dobijaju te U i V komponente, a kako kod NTSC-a i po kom osnovu je to isto.Danas svako moze da uradi PAL-NTSC (ili obratnu) konverziju DVD-a sa par programa. Nigde se ne koriguju pri tome odnosi boja. Zapravo najveci problem je uraditi neophodan time-stretch zvuka zbog promene brzine.
Ma nemoj da filozofiraš i komplikuješ, svako pravi opremu za svoje tržište, u tome i jeste poenta različitih standarda. Inače danas većina DVD/VHS/TV, ... uređaja i jeste multi-standard, bar u pogledu reprodukcije.Tacno je da se u J.A. koriste multinormni televizori, zato sto bi trebalo imati i multinormni DVD plejer, koji ce moci da pusta NTSC DVD sa PAL-N kodiranjem. To je malo redji sluchaj, pa se to gleda vecinom u pure NTSC.
Kao što rekoh, prosledi televizoru, koji podržava samo NTSC standard, komponentni YUV signal pa ćeš da vidiš šta ćeš da dobiješ.Ne znam kakve sad veze ima DDR Secam sa svime ovime. TV standarda ima jos podosta, ove PAL-NM sam naveo sa dobrim razlogom.
Takodje je pogresno reci da su YUV komponente kod PAL i NTSC razlichite zbog razlichite rez. i fps. Kojom logikom ? Odnos boja je odredjen od strane autora standarda, kako su oni smatrali da je najbolje. Razlike i nisu velike naravno.
Može se zato sasvim pouzdano govoriti o broju linija i slika/poluslika, pa otuda i proističe frekventni opseg. Analnogno i digitalno su samo načini kodiranja jednih te istih podataka i ništa više!!!Kod analognog signala se ne govori o konacnom broju piksela. Moze se istaci neka max. hor. rezolucija. Ali pravi podatak je frekventni opseg.
Da, to je isti onaj signal sniman sa DVCAM PAL kamerom. Ama čoveče, ti stalno potenciraš to kodiranje boja, a ne shvataš da se dva sistema suštinsi razlikuju još pre procesa oformljavanja tog C signala za koji si se zalepio. I da, DVD jeste ograničen PAL i NTSC standardom jer se radi u formatu 625 x 25 ili 525 x 30, a to što je signal digitalizovan i komprimovan DCT metodom, nema nikakve veze sa ograničenjem po pitanju rezolucije i broja slika, što je određeno televizijskim standardnima."Da, pa šta. To je stvar scan konvertora ugrađenog u plejer."
Ne shvatash poentu. To nije isti video signal, kao onaj radjen PAL TV kamerom. Znaci da u takvom sluchaju 'PAL DVD' nije radjen sasvim po PAL standardu.
Pa da, upravo zahvaljujući scan konvertoru.Nema tu nekakve posebne obrade od scan konvertora, on se koristi za druge stvari (promena fps na primer). Takav DVD se pusta potpuno isto kao i onaj sa interlaced PAL.
Nećemo da širimo priču, držimo se PAL-a, NTSC-a, analognog i digitalnog.
Zapravo isto tako je i kada se film pusta sa recimo magnetoskopa - ni tamo nema interlace-a, jer on je rezultat vremenskog pomeraja tokom snimanja video kamerom.
Lele, sada ce pocheti jos i rasprava o scan konverterima![]()
Naravno da ima, ali ti to ne znaš i nemoj da se foliraš. To i nema nikakve veze sa DVD-ovima, pošto se signal tamo zapisuje u komponentnom formatu, ali sam samo hteo da ti pokažem kolika je razlika u tom famoznom kodiranju boja na nivou hroma signala, za šta si toliko zapeo. Ti si tvrdio da PAL i NTSC ne postoje na nivou komponentnog signala i da za takav izraz nikada nisi ni čuo, već samo za RGB. Ja hoću da ti dokažem da razlike između PAL-a i NTSC-a postoje još na nivou RGB + HSYNC, a kamo li na nivou Y/Cr/Cb.Drunk Devil je napisao(la):Kakve sad ovo kodiranje ima veze sa DVD-ima? Daješ nešto što ima u svakom udžbeniku TV tehnike.
Ne, ti si umetnik da od svog površnog znanja napraviš da si stučnjak za tu materiju.Stvarno si umetnik u neshvatanju (ili ne htenju shvatanja).
Film transfer se može izvršiti na dva načina, jedan je prosto presnimavanje 1:1, pri čemu dolazi do ubrzanja od 4.1666%, a drugi način je tkz pulldown, gde se koriste A, B, C, i D fotogrami prema utvrđenoj šemi. Opet pričaš nešto što ne znaš.Nigde ja nisam rekao da je jedina razlika način kodiranja boje. A kod transfera filma na PAL, bolje rečeno na 25 fps medij nema pulldown-a, samo ubrzanja.
Nemojmo sada još uvoditi zvuk pošto ni sa slikom ne možemo da se razberemo, u stvari ti. Rezolucija i fps nisu banalne stvari, to ti banalizuješ, to je u stvari suština različitih standarda. PAL i SECAM koriste drastično različit princip kodiranja C signala, pa možeš gledati SECAM na PAL televizoru ili PAL na SECAM ali u crno beloj tehnici, jer im je monohromatski signal isti, što nije slučaj sa NTSC-om. Luma signal je glavni, a hroma je prateći. Luma signal nosi sve sinhronizujuće signale, pa i color burst.Logično je da se i zvuk mora ubrzati. I sam sam radio dosta puta te konverzije - recimo treba napraviti PAL SVCD a ja imam NTSC DVD. Toliko potencirati banalne stvari kao što su fps i rezolucija ne vodi ničemu.
Veoma je bitno, samo što ti to još nisi shvatio ili hoćeš da ispadneš u pravu po svaku cenu.Ima naravno. Ali mi govorimo o DVD diskovima ovde. Ima i popriličan broj YUV varijanti, sve to nije bitno za ovu temu.
Iz ovoga je jasno koliko površno poznaješ stvari o kojima ovde držiš predavanje. Digitalno i analogno su samo načini šifrovanja/kodiranja podataka. Znaš ono Morzeovo "bip bip biiip, bip, bip, bip", e u tom stilu. Digitalni način kodiranja ima svojih prednosti, koje proističu iz njegove prirode. NPR manja osetljivost na šum, jer se vrednosti očitavaju kao "sve ili ništa" ( 0 ili 1 ), pa onda mogućnost matematičke obrade takvih podataka ( kompresija ) i.t.d. To će nam svakako omogućiti povečanje količine emitovanih podataka ( rezolucije ), ali će za to biti potrebna i adekvatna oprema, a prvenstveno TV monitor koji bi mogao da prikaže toliku rezoluciju. Na takav televizor slobodno zaboravi u narednih 10 godina.Ovde opet moram da se bunim, pošto nisi spominjao suštinu, koja će nas osloboditi PAL-a i ostalih isforsiranih rešenja. A to je prelazak na digitalnu tehniku. Video sam ja HDTV-e i rekordere pre više od 20 godina na nekim izložbama. To je bila analogna tehnika, i morali su koristiti neke verzije PAL-a ili NTSC-a za boju.
U Japanu se već poslednjih 20-ak i više godina emituje HDTV signal i to u analognoj tehnici. Ne sećam se da li ta njihova verzija podrazumeva i progressive scan, ali nije ne moguće. Zbog velikog frekventivnog opsega, koji koriste analogni HDTV kanali, koristi se satelitska tehnologija i visoke frekvencije. Njima se to naravno može jer im je mala teritorija ( ostrvska ) i lako je pokriti je sa jednim ili dva satelita, predviđena samo za to. Naravno da "digitalno" ima svojih prednosti, ali hoću da ti pokažem da nisi u pravu kada sve zasluge pripisuješ samo toj magičonj reči "digitalno". Još jednom, to je samo način šifrovanja podataka, a podaci su pixeli i kvalitet slike će, grubo gledano, zavisiti od njihove količine i preciznosti prilikom prenosa.Inače već postoje TV aparati u SAD sa tzv. progressive scan. Kvalitet prikaza je mnogo bolji, pošto se filmovi gledaju u praktično izvornom obliku, tj. vrši se IVTC (u odgovarajućem DVD plejeru), znači kretanje je ravnomerno - izbačene su repetirane poluslike. Digitalna tehnika je ovo omogućila, pošto refresh rate naravno nije 24 puta u sek.
Nemamo šta da gledamo, već sada postoji oštra razlika između Američkog i Evropskog predloga, a one se ogledaju u različitoj rezoluciji, pa i broju slika.Da li će specifikacije varirati od kontinenta do kontinenta ? Videćemo...
Samo se ti nadaj.Ja se nadam da neće. I da neće moćnici, već razum diktirati nove standarde.
Izvini, sad' sam provalio da link ne radi, evo ispravnog. Imaš spisak svih komercijalnih formata za zapis slike, među kojima je i DVD. Pogledaj šta piše, u kojim se formatima pravi DVD ( PAL i NTSC ).Drunk Devil je napisao(la):" Evo i jednog linka na tu temu. http://www.ee.surrey.ac.uk/Contrib/...ideo.html#avail
"
Sorry magick, ali tamo nema nista o DVD-ima
Zašto si mi dao link ka objašnjenju MPEG kompresije!?!?!? U stvari znam, to je ono što tebe buni. Čuj, sa MPEG kompresijom možeš da zapakuješ bilo koju rezoluciju, da ne kažem bilo šta u domenu pokretne slike, nije u tome stvar. Poenta je da PAL i NTSC DVD-ovi imaju ograničenu i tačno određenu rezoluciju iz već pomenutih razloga. Veću rezoluciju je i ovako ne moguće videti, a o malom prostoru na DVD disku da i ne govorim. DVD diskovi sledeće ( HDTV ) generacije će imati mnogo veće kapacitete i sigurno neće biti kompatabilni sa današnjim uređajima, bar ne svi modeli ( bez adekvatnog konvertora ).Evo jedan mnogo bolji: http://www.rippers-delight.com/medieninfo_SODs_SVCD_docs_MPEG-2_Video_coding.html#4.
Previshe si zapeo za TV standarde, a to nije tema, niti je tema za rachunarski forum. Mi govorimo o DVD-ima da podsetim.
Zato što je to najbolje rešenje i zato što je zasnovano na principima ljudskog vida, a ne na ne znam ni ja čemu. A ako pitaš zašto koristiti dva različita principa ( PAL i NTSC ) odgovor je jednostavan, zbog kompatabilnosti sa već postojećom opremom i nekompatabilnosti sa konkurentskim proizvodima.Zasto koristiti neke odnose boja iz TV standarda u digitalnoj tehnici ?
Ima, naravno da ima. Rezolucija i fps su alfa i omega svakog standarda, jer određuju kvalitet slike i propusni opseg signala, a da bi se pravilno reprodukovali mora postojati adekvatan dekoder.Ima li to ikakve veze sa razolucijom i fps ?
U principu je to tako, ali ne verujem da se to danas izmenilo i da se Cr i Cb komponente dobijaju na isti način kod PAL-a i NTSC-a. Uostalom, to nema nikakvog smisla. Međutim, čak i da je to tako, postoji problem rezolucije i fps-a.Ekonomicno digitalno skladistenje i transfer su jedno, a PAL i NTSC od pre 30-40 godina nesto drugo. Ako se zadrzao fps i rezolucija to ne znachi da se mora zadrzati i sistem mesanja boja - to je bar lako konvertovati.
To ti pričam, zato i postoje PAL i NTSC DVD-ovi. Bez obzira šta ti mislio o terminologiji i šta ti podrazumevao pod PAL-om, to je tako. Ti standardi su malo više od kodiranja složenog hroma slignala, koji se ni ne koristi kod DVD zapisa. To naravno ne znači da je DVD potpuno nezavistan standard koji će da radi na svim televizorima i koji ni nakoji način nije ograničen postojećim standardima.Ali zato je konverzija rezolucije a narochito fps-a malo teza, i za danasnju digitalnu tehniku.
A sada vrhunac!In addition to region codes, there are also differences in discs for NTSC and PAL TV systems (see 1.19).
Regional codes do not apply to recordable DVDs. A DVD that you make on a DVD PC or a DVD video recorder will play in all regions (but don't forget NTSC vs. PAL differences, see 1.19).
E sad' moguće je da ti profesori i cvikeraši nemaju pojma, šta oni znaju pa ti si praktičar, a i radio si kao TV mehaničar.The MPEG video on DVD is stored in digital format, but it's formatted for one of two mutually incompatible television systems: 525/60 (NTSC) or 625/50 (PAL/SECAM). Therefore, there are two kinds of DVDs: "NTSC DVDs" and "PAL DVDs." Some players only play NTSC discs, others play PAL and NTSC discs. Discs are also coded for different regions of the world (see 1.10).
All DVD players sold in PAL countries play both kinds of discs. These multi-standard players partially convert NTSC to a 60-Hz PAL (4.43 NTSC) signal. The player uses the PAL 4.43-MHz color subcarrier encoding format but keeps the 525/60 NTSC scanning rate. Most modern PAL TVs can handle this "pseudo-PAL" signal. A few multi-standard PAL players output true 3.58 NTSC from NTSC discs, which requires an NTSC TV or a multi-standard TV. Some players have a switch to choose 60-Hz PAL or true NTSC output when playing NTSC discs. There are a few standards-converting PAL players that convert from a NTSC disc to standard PAL output. Proper standards conversion requires expensive hardware to handle scaling, temporal conversion, and object motion analysis. Because the quality of conversion in DVD players is poor, using 60-Hz PAL output with a compatible TV provides a better picture. (Sound is not affected by video conversion.)
Most NTSC players can't play PAL discs. A very small number of NTSC players (such as Apex and SMC) can convert PAL to NTSC. External converter boxes are also available, such as the Emerson EVC1595 (0). High-quality converters are available at TenLab and Snell and Wilcox.
Many standards-converting players can't convert anamorphic widescreen video for 4:3 displays. See 1.22.
There are three differences between discs intended for playback on different TV systems: picture size and pixel aspect ratio (720x480 vs. 720x576), display frame rate (29.97 vs. 25), and surround audio options (Dolby Digital vs. MPEG audio). (See 3.4 and 3.6 for details.) Video from film is usually encoded at 24 frames/sec but is preformatted for one of the two display rates. Movies formatted for PAL display are usually sped up by 4% at playback, so the audio must be adjusted accordingly before being encoded. All PAL DVD players can play Dolby Digital audio tracks, but not all NTSC players can play MPEG audio tracks. PAL and SECAM share the same scanning format, so discs are the same for both systems. The only difference is that SECAM players output the color signal in the format required by SECAM TVs. Note that modern TVs in most SECAM countries can also read PAL signals, so you can use a player that only has PAL output. The only case in which you need a player with SECAM output is for older SECAM-only TVs (and you'll probably need a SECAM RF connection, see 3.1).
A producer can choose to put 525/60 NTSC video on one side of the disc and 625/50 PAL on the other. Most studios put Dolby Digital audio tracks on their PAL discs instead of MPEG audio tracks.
Because of PAL's higher resolution, the movie usually takes more space on the disc than the NTSC version. See 3.4 for more details.
There are actually three types of DVD players if you count computers. Most DVD PC software and hardware can play both NTSC and PAL video and both Dolby Digital and MPEG audio. Some PCs can only display the converted video on the computer monitor, but others can output it as a video signal for a TV.
Bottom line: NTSC discs (with Dolby Digital audio) play on over 95% of DVD installations worldwide. PAL discs play on very few players outside of PAL countries. (This is irrespective of regions -- see 1.10.)
Nisam ni čitao šta si pisao, nemam više nerava za to. Nisi vredan rasprave. Prvo nešto lupiš, pa se posle vadiš, a pri tome izigravaš nekakvog stručnjaka i dokazuješ kako ja nemam pojma. Mislim, bljutavo! Seti se da nisi imao pojma ni šta je to YUV, a kamo li nešto više, kada smo prošli put pričali. Tvrdio si da se DVD-ovi rade u RGB formatu a za YUV si pitao "šta ti je to". Imam sve tvoje postove!!!Drunk Devil je napisao(la):bla, bla, bla .....
Ne, ali svi prethodni svakako da.Drunk Devil je napisao(la):Tvoj zadnji post treba da mi bude primer za argumentovan demant ???
Do sada sam ti više puta naveo i ARGUMENTOVAO da se čak i definicija osnovnih boja razlikuje kod PAL i NTSC standarda, a o sync signalu da i ne govorim.Pa ti ni nemash pojma o argumentovanoj raspravi. Uobražen si teoretičar, koji u životu skoro ništa nije probao u praksi i znaš samo da se duvaš i citiraš neke stvari koje većinom i nisu bitne za tu diskusiju.
Nerve sam izgubio gledajući te kako se foliraš i izvrdavaš činjnicu da nisi u pravu, uz beskrupulozne opaske kako ja ne znam i kako ćeš ti nešto da mi objasniš. Pri tome lupetaš šta stigneš, od kodiranja boja preko pulldowna, pa do tog nesretnog YUV formata.Nemač živaca da čitaš moje postove ? A imao si živaca da provociraš celu ovu raspravu. Budi bar toliko pošten onda pa pročitaj šta ti se piše i argumentovano demantuj stvari.
Ne, ti meni soliš pamet kako ti nešto znaš, a u stvari nemaš pojma već se samo ložiš i izigravaš nekakvog stručnjaka. Nisi prekršio pravila foruma, ali si prekršio sva pravila normalnog ponašanja i zdravog ega.I nemoj da mi soliš pamet kako sam prekršio pravila foruma ovim postom, jer ti si počeo sa vređanjem (ne samo ovoga puta) i ja nisam takav da ću to ćutke da trpim.
Šta si ti tvrdio to se jasno vidi, čak i iz ovi tvojih postova, a kakve si sve gluposti lupetao u našoj prethodnoj diskusiji i u E-mail prepisci mogu sada ovde da postujem, no neću se time zamarati.Završio sam rasprave sa tobom. Jako si nekorektan i tvrdiš stvari koje nisu tačne, u vezi mojih pisanja. Piši šta hoćeš, ja više neću reagovati ni na jedan tvoj post.
Slobodno preskoči Drunk Devil-ove postove, učinićeš sebi uslugu.delimir je napisao(la):Od sada cemo, umesto da banujemo ljude, da ih teramo da citaju PAL i NTSC thread
PS: Obecavam da cu sve da procitam, samo da diplomiram, nekako imam utisak da pre toga nikada necu imati dovoljno vremena...
Cineman je napisao(la):Spustite se na zemlju obojica, i nađite zajednički jezik, SMESTA!!!
Najiskrenije i najpoštenije, ne znam ja baš sve, ali ovo oko čega sam se zakačio sa DD-om je totalna banalnost. Čovek ne shvata ni osnovne principe video tehnologije, a ima obraza da drži banku i izdaje se za nekakvog stručnjaka. ( Njegova izjava je da DVD ima kvalitetniju sliku od PAL-a !?!?!?! Sve posle toga je išlo u pravcu da mu dokažem da priča gluposti, a on je to izvrdavao i stalno skretao sa teme te ovako završismo na nekakvim bojama i južno-američkim standardima. )Cineman je napisao(la):magick, ne kontam zbog čega ti misliš da si najbolji, da ti sve znaš o PAL - NTSC standardu.
Priznajem da se jesam spustio, ali sam dao sebi oduška imajući u vidu da bi to nekoga moglo da zanima.To što si se ti zakačio sa Drunk Devilom, pokazuje samo koliko tvoje ponašanje doliči jednom detetu od 5 godina.
Ne može on da ima svoje mišljenje o nečemu što je činjenica, u stvari može ali nema pravo da ga drugome nameće. DD je još svojevremeno pokušao da mi "objasni" kako je DVD superiorniji od PAL-a te da nema nikakve veze sa njim. Sve su to terminološke greške, kako kaže on.Ne možeš čoveka da toliko istiskuješ, svaki čovek ima pravo da kaže šta misli. Ali ne, ti moraš da budeš najpametnija "baba" u selu, i to je to![]()
Kao prvo, nije bilo nikakvih logaritamskih, već trigonometrijskih izraza, što nije nuklerana fizika. Drugo, nije to nikakvo širenje pameti, već argumentacija i objašnjavanje problematike, tebi ako je to zamorno ne moraš da čitaš.Sve je to lepo, što ti tu nama pokazuješ logaritamske funkcije, ali toliko da širiš pamet, nema potrebe.
Iako je o tome već toliko puta pisano, kao što kažeš, ne vidim da to sprečava dotičnog da piše gluposti o tome.Kao prvo, u vezi PAL - NTSC je toliko puta pisano, da je ovo sada počelo da izgleda veoma smešno...
Lepo je od tebe što želiš da pomogneš, stvarno cenim tvoju dobru volju. Možda bi nam bilo korisnije kada bi rekao nešto konkretno na ovu temu. Da li je DVD ograničen PAL-om ili ne? Da li kvalitet slike zavisi prvenstveno od luma ili hroma rezolucije? Da li se signal u komponentnom YUV formatu razlikuje kod PAL i NTSC standarda ili putem takve interkonekcije možeš bilo koji signal gledati na bilo kom televizoru, kao što Drunk Devil tvrdi?Oladite malo obojica, i videćete vaše greške. Ipak ovde smo jedni drugima da se ispomažemo, a ne jednog drugoga da pljujemo, i okrećemo leđa i dižemo nosove u visine, zbog neke tamo pameti...
Nemoj samo da nas banuješ, pliii i i i i i iiiiiz!Spustite se na zemlju obojica, i nađite zajednički jezik, SMESTA!!!
Pozdrav. Cineman
To si ti sam rekao.Drunk Devil je napisao(la):Originally posted by Cineman
Spustite se na zemlju obojica, i nađite zajednički jezik, SMESTA!!!
He he... Ali ljudi, pa ja sam samo majstor lemiličar, pa ja sam na zemlji (sa malim z).
Znao sam u šta će se diskusija pretvoriti pa sam joj zato dao tako sveobuhvatan naziv.Kada neko pokrene diskusiju a PAL DVD-ima, pa onda krsti thread PAL&NTSC to već nije u redu.
To što ti nazivaš "analognom" tehnikom, i što te ne zanima, je neodvojivi deo cele priče, ali moram priznati i faktor zbunjivanja.Svakako da ovom forumu ne treba takva tema. DVD i obrada DVD-a je veoma aktuelna i o tome ima smisla diskutovati. Ali ne tako da se ubacuju razni dijagrami i tabele iz TV i analogne video tehnike.
Pa, ruku na srce i ne znaš ( baš sasvim ), a i ja sam ima par zabluda. No, kao što rekoh, malo strpljenja.Kako naći zajednički jezik sa nekim ko tvrdi potpuno neistinite stvari, da nemam pojma šta je YUV, iako sam mu ranije i dao sajt sa šemom projekta YUV-RGB konvertera koji sam sam konstruisao.
Tekstovi koje sam naveo idu u prilog mojoj priči, ali kako se na kraju ispostavilo možda po malo i tvojoj.Sa nekim ko daje tekst koji potvrđuje ono što sam pisao, pa još i likuje pri tome ???
Pregleda sam tvoj vodič i ima tamo šta da se ispravi, a na prvom mestu ova zabuna oko komponentnog video signala. Da vidiš kad' iz ove rasprave i izađe nešto pozitivno.Ja sam napisao tekst o osnovama digitalne video tehnike još pre mesec dana, a sada sam ga dopunio i praktičnim primerom kako konvertovati sa DVD u DivX, mada tu još ima jako puno toga da se piše. Takav vodič na srpskom je tražen i na ovom forumu, ali ja sam napisao malo više od pukog vodiča za konverziju. Kada stignemo do rada sa NTSC DVD-ima videće se korist od teorije.
Koga interesuje može to pogledati ovde: http://www.pootnik.com/zam/digv_1.php
Svakako će biti pametnije da radim više na tome umesto ovakvih diskusija.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari