Šta je novo?

P67 i GTX970 vrlo zanimljiv problem, need advice

-=crusader=-

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
07.02.2005
Poena
320
Pisao sam ranije o ovome u GTX970 threadu...

Kada se tek pojavio kupio sam Gigabyte GTX970 G1 i pokusao da je pokrenem u racunaru, stari MSI 660Ti je radio regularno. Probano par puta, ciscenje slota, doglavljivanje, sve standardno probano sa istim rezultatom... kada se komp upali nista se ne desava samo stoji crn ekran i tako stoji... Stari 660Ti radi bez greske, svaki put. Kartica reklamirana, maltretirano se jedno dve nedelje i na kraju odradjen povracaj novca jer kartica je radila. Zakljucim ja da je do tog G1 i mog P67 Sabertootha, neka nekompatibilnost, sta vec. Kartica je malo veca i ploca ima taj thermal armor pa je bilo malo sumnjivo da dobro leze u slot.

Danas nakon garancije 660Ti dobijem u zamenu MSI GTX970 TwinFan karticu, utaknem, pokrenem... opet isto, samo stoji crn ekran, ne prolazi ni POST. Ostavim ja komp tako "zakucan" i krenem da sklanjam laptop koji sam koristio dok sam cekao garanciju i posle nekih 6-7 minuta primetim windows loading screen (!?).

I win se digne normalno, sve radi normalno. Kartica hladna, ispravna, radi sve ali pri svakom bootu, nemam pristup POST-u pa samim tim ni biosu i na win loading screen cekam po 6-7 minuta pri svakom rebootu.

Odradjen poslednji BIOS za plocu, proverio sam za grafiku, nema nista novije. Da li se neko sretao sa ovim i kako je resio?

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo da je do ploce...

Jesi probao bez harda i ostalih uredjaja i samo sa jednim modulom memorije?

Poslednja izmena:
pa nisam ali ako je stari 660Ti radio regularno iz prvog puta sta ce promeniti skidanje uredjaja?

da li mozda 970 nece da prikaze legacy POST, dakle ne UEFI post vec legaci onaj koji svi volimo :) kada izlistava memoriju, uredjaje i ostalo... UEFI post ima neki ULTIMATE FORCE bitmap kao post koji zamara strasno.

Znam, ali gremlini su cudo. :D
Iskljuci pa probaj.

A za tu sliku prilikom POST-a, vrati 660Ti pa je u BIOS-u iskljuci. Trebalo bi da ima ta opcija.

pa sad vise nemam 660Ti, to mi je sto mi je :D gledam sad neki asusov uefi extension za windows da nadjem... da promenim bios setovanja iz win-a.

EDIT: plasim se da clearujem plocu preko jumpera, ako posle toga opet nemogu da dobijem POST i da udjem u bios tek necu znati sta da radim :/

Poslednja izmena:
Mislim da je ta slika na POST-u po defaultu, tako da jumperom nista ne dobijas.

Vidi pozajmi od nekoga graficku, samo da ugasis to u BIOS-u i vidis da li ce pomoci.

Da ti ne baca post na taj TV ako je uključen ko sekundarni displej? (u ovom slučaju bi bio primarni).

Imao sam slučaj kod drugara sa drugom karticom gde mu je monitor bio na DVI portu a TV na HDMI.
Uključujem komp ono ništa... Čuje se se ulazak u Windows ali ničega na ekranu. Kartica nova, ja se ukenjao da nije stigla DoA. Posle par minuta zezanja provalim da sam mu uključio oba kabla i da je HDMI primaran.
Uključimo TV, promenim setovanja u Win-u i rešim problem. Doduše, i dalje mu se slika na monitoru pojavljuje tek kada uđe u Windows, ostalo vreme se vrti na TV-u.

Poslednja izmena:
Da nije možda napajanje, pa da tije zbog njega i crkla ta 660ti?

Kada budes pozajmio graficku, za svaki slucaj pozajmi i napajanje. :) Nikad se ne zna sa gremlinima.

ljudi, dal ste vi zdravi i citavi, prvo ko da svi imamo priliku da cerupamo kompove po komsiluku... ajde graficka i nekako ali sad i napajanje... najbolje da skoknem do komsije da mi kupi test masinu, odusevice se.

ako ima nekih predloga sem gremlini/duhovi, davajte.

Ma kakav komsija. :d
Drugar, kolega, ortak, brat...

Mislim da su svi racionalni predlozi vec receni.

Pa jel se i na uefi boot-u isto desava?

GTX 970 valjda "tera" taj UEFI, jer koliko sam kod mene primetio, kada postuje, kao da je drugaciji, da ne kazem lepsi i finiji font dok ne dodje do windows loading-a. 2500k ima bese grafiku u sebi, probaj ako uopste imas i na ploci izlaz za grafiku, da izvadis 970-ku id a vidis u BIOS da li ima bilo kakvo podesavanje u vezi UEFI, zatim koju prvo kartu da "gleda", PCI-E ili integraciju itd. Ko zna sta tu "glavi" masinu i na cega izgubi silno vreme (6-7 minuta) pre nego sto krene da bootuje sistem.

pa po svoj logici stvari 970 bi morala da tera uefi... p67 nema izlaz na ploci za grafiku, to bi me spasilo opasno ali na p67 su odlucili da je izlaz "nepotreban", otuda Z chipsetovi :(

masina je tweakovana i utegnuta (AHCI, PCI-E first inicijalizacija, UEFI, svi portovi koji se ne koriste iskljuceni, etc...), tako radi 3 godine bez jednog defekta (ali zaista ni jedan freeze, nista), da je bilo kakav hardverski defekt ne bi mogao a da se ne ispolji i sa 660Ti, napajanje, memorija, whatever... pogotovo u 3 godine rada.

opet napominjem, ovaj problem se javljao sa Gigabyte G1 pre jedno 2 meseca, lomio glavu, nista. vratio 660Ti, masina radila naredna 2 meseca kao i prethodne 3 godine. sad sa drugim 970 opet isto ponasanje. dakle nista nije "crklo" u medjuvremenu, sve je ispravno.

moram da nahvatam drugu grafiku pa da eksperimentisem ili da nadjem neki windows shell za bios, onaj Asus TurboV Evo ne radi na ovoj ploci...

To je najverovatnije do BIOSa, neka cudna nekompatibilnost. Nema veze sto imas zadnju verziju istog, to nije nikakav garant da nije do njega.

To je najverovatnije do BIOSa, neka cudna nekompatibilnost. Nema veze sto imas zadnju verziju istog, to nije nikakav garant da nije do njega.

my thoughts exactly, neka nekompatibilnost izmedju biosa ploce i biosa kartice...

kada ove dve komponente treba da komuniciraju na bios nivou to se ne desava, i verovatno prijavljuje neku gresku i verovatno ceka "F1 to continue" i onda posle timeout-a zaista i nastavi... problem je sto se sve to ne vidi.

probao sam da pritiskam i F1 ili Del da udjem u bios, F1 ne resava nista a kada pokusam da udjem u bios kao da se nista ne desava mada da li bi se uopste videlo i da se desava? :/

Mozda bi trebalo da vidis ima li nekog biosa za grafiku koji moze da popravi stvar. Trebalo bi da se on ucitava pre biosa sa mb,mozda ima neki fix u novijim verzijama (ako ih ima). Ako ne, najbolje da zamenis plocu

medju prvim stvarima koje sam uradio je check biosa za vga, napisah vec... :)

greota mi je velika sad da pucam 200e za upgrade da bih dobio nista, performance vise... mozda se strpim malo, nisam ni poslednjih 6 meseci imao potrebe za biosom, nadam se necu ni sledecih 6...

Promaklo mi je da si to proverio. Onda verovatno nema nista sto moze da se uradi sem zamene necega.

Pogledaj da nemas nesto od uefi compatibility opcija u biosu, ja ih imam na mojoj ploci i porodio sam se dok sam namestio kako treba. Ja sam imao bug da mi zabode prilikom posta i napujda ventilatore na max. Cackanjem po tim opcijama sam resio tu *******ciju

Jedino sto meni pada napamet je to da mozda graficka nije kompatabilna kako treba sa PCI-e 2.0, pa otuda ovaj problem.
Ja bih pre probao graficku na drugu plocu.

I ranije je imao GTX970 G1 koja isto nije htela da radi mu radi, tako da je i ova MSI 99% ispravna.

Citao sam, zato sam i pomislio da sve 970 imaju taj problem, u sustini kod njega nesto nije kompatabilno.

Cudno kako "svemocni" Asus vec dve godine nije update-ovao BIOS za takvu plocu. :lupko:

Nazad
Vrh Dno