Šta je novo?

P5Q PRO i ddr2 Patriot 1066 i Bios fleš

firelord28

Slavan
Učlanjen(a)
19.05.2008
Poena
304
Unapred se izvinjavam na dužoj pisaniji, ali mislim da je interesantna tema!

Nabavio sam memoriju DDR2 2x2GB 1066MHz Patriot Viper Series CL5 rev.2, pa tek sad vidim da je nema na listi memorija kod ovog Asusa od ploče.

Šta da radim, nisam ni probao memoriju, tj. da li će to biti kompatibilno i kako da flešujem bios, pošto imam staru verziju 1611 a treba da ubacim 2002 ili 2102 zbog novog procesora DualCore e6300 i valjda ove memorije?

Ako može i ukratko objašnjenje kako da ubacim ovaj novi bios, korak po korak, mada sam dosta čitao po forumu i po http://www.biosflash.com/e/bios-boot-usb-stick.htm i po asusovom sajtu, pa su mi opet ostale nedoumice kako sve izvesti sa što manje problema. Napravio sam USB boot po uputstvu sa sajta biosflash.com, snimio novi BIOS i šta sad? :crash:

Znaci ništa nije postavljeno u funkciju, ploča je van novog kućišta, procesor ne raspakovan, memorija takodje, grafička je stara, hard nov ne formatiran.

Kojim redosledom bi trebalo ovo obaviti i postaviti u mašinu da radi :zgran:

Hvala na brzim odgovorima, ako ih bude :d

To sto ne pise da podrzava ne mora obavezno da znaci da je tako, probaj pa javi :)

To sto ne pise da podrzava ne mora obavezno da znaci da je tako, probaj pa javi :)

Tako je. I ja sam memoriju kupio na slepo (jer sam naleteo na extra deal :)), i (naravno) nema je na spisku podrzanih modula.

Ni Ocz Blade 1066MHz Cl5 Low voltage nije na spisku podrzanih modela za moju plocu(Asus P5K) ali to ne sprecava memoriju da radi kao sat.Sto se tice biosa i ja sam skoro presao sa e4500 na e6300.Bios sam updateovao pomocu Asus update programa.

Vrh memorija, znam, a i nadam se da da će i sa ovim mojim Asusom da šljaka.

Sad me zanima još i sledeće, kako da flešujem bios, a nemam ni instaliran sistem, ni formatiran hard disk!?!

Nakačim ploču i sve komponente i onda?????

Šta onda?

Evo ja imam bas tu kombinaciju i sve radi savrseno :). Znaci Asus P5Q Pro i Patriot Viper ddr2 1066 rev.2 CL5 :).
Ja licno nisam flesovao bios... bios mi je onaj fabricki i sve radi super. Samo manuelno u biosu podesi voltazu za svaki slucaj, stavi na 2.1v. Meni je overklokovana masina, pa sam manuelno podesio i brzinu memorije.
Uglavnom radi ta memorija super sa P5Q Pro, barem je kod mene sve OK.

Sad me zanima još i sledeće, kako da flešujem bios, a nemam ni instaliran sistem, ni formatiran hard disk!?!

Nikako, eventualno možda preko programatora! U principu treba lepo sve to da spojis i popakujes. Upalis komp ako radi znaci prepoznaje i memoriju i procesor i sve ostalo znaci odlicno, kreces dalje. Formatiras disk nekim utilitiem (mislim da ima toga na Hirens boot disku) ili odneses kod komsije spojis i napravis particiju i formatiras. Posle toga instaliras sistem lepo i na posletku ako osetis da si raspolozen za igranje uzmes i updatujes bios.

Ako nece ovako onda pozajmi od nekog procesor starije generacije odradi sve isto, updatuj bios pa vrati novi proc :wave:

Evo ja imam bas tu kombinaciju i sve radi savrseno :). Znaci Asus P5Q Pro i Patriot Viper ddr2 1066 rev.2 CL5 :).
Ja licno nisam flesovao bios... bios mi je onaj fabricki i sve radi super. Samo manuelno u biosu podesi voltazu za svaki slucaj, stavi na 2.1v. Meni je overklokovana masina, pa sam manuelno podesio i brzinu memorije.
Uglavnom radi ta memorija super sa P5Q Pro, barem je kod mene sve OK.

Pa i nemaš baš tu kombinaciju :D, više neki quad :banana:
A za memoriju, kao što kažeš da ti sve fino radi, si me baš obradovao :D

Javljam šta se dešava, čim budem u mogućnosti da uštekam memoriju i procesor, mada me brine ovo što kaže PRODAY da moram preko programatora, šta god to bilo :D!
Ja sam mislio, sve povežem, ubacim boot usb koji sam napravio na drugom računaru i onda flaš biosa, ali izgleda to tako ne ide, plašim se i da pri ovom postupku ne prihvati taj novi bios, pa šta onda da radim. Baš nerviranje za Novu godinu!

Znači, trk kod drugara, pokupim core2duo7400 uštekam, pa onda instal svega, pa flešovanje biosa, pa skidam stari procesor, "mećem" novi dualcore6300, pa ponovo instal svega, fino i bez nervoze :bottle:

Čujemo se drugari, lep provod svima večeras i sve najbolje u novoj godini, a ja se od prvog dana bacam na posao sklapanja :party::party::party:

To što memorija nije na spisku podržanih memorija ne znači ništa slično je i za procesor - možda nećeš dobiti idealne default vrednosti ali sistem bi trebao normalno da se probudi.
Sklopi konfiguraciju i probaj - siguran sam da će sve proraditi iz prve..

Ako želiš da apdejtuješ bios unutar samog biosa imaš opciju EZ Flash - program za flešovanje tako da ti i ne treba boot flash disk - dovoljno je na flash snimiti bios fajl i učitati ga kroz EZ Flash.

Hvala na savetu, sad ću da ga spojim i u toku sutrašnjeg dana javljam šta je bilo :wave:

Samo da se zahvalim na savetima, a tek sada, jer tek sad imam pristup internetu.
Sistem nije hteo da radi bez flešovanja Biosa :d, tj. problem je pravio procesor, dok RAM radi kao sat.
Bios sam flešovao uz pomoć EZ-Flash-a, koji se pokreće uz pomoć ALT+F2 pri podizanju sistema i vrlo jednostavno učita sa usb-a i ubaci najnoviji bios.:wave:

Vrh Dno