Šta je novo?

P4 531 3ghz usko grlo?

rade1111

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2006
Poena
304
Ljudi interesuje me da li bih mogao da teram 8800 gts 320mb na P4 531 3ghz(imam asus p5k-e plocu i 2gb rama) ili mora minimum E4300?

Mogao bi da teraš, ali bi to išlo prilično kilavo (da li se nekome javlja overkill u glavi?).

Niko ne kaze da nece raditi, radice ali isto kao neka mnogo jeftinija karta, npr 7900GS.

Gluposti, radiće u vrh glave 10% sporije nego sa Q6600.
Kako si ti to izračunao da će raditi kao 7900GS, uz pomoć kog testa?

Gluposti, radiće u vrh glave 10% sporije nego sa Q6600.
Kako si ti to izračunao da će raditi kao 7900GS, uz pomoć kog testa?

Jedina glupost ovde je uparivanje 10x jeftinijeg procesora, i 10x skuplje graficke! A da ne pricam napamet mozes videti par tema ispod ove.

Evo link pa vidi kako 8800GTS, 8600GTS i 8800GTX rade sa razlicitim procesorim. Videces kako moze 8600GTS da radi brze od 8800GTS u nekim igrama tipa Far Cry itd.

http://www.legionhardware.com/document.php?id=672&p=6

Tipa Far Cry...
Znači sve je isto samo procesor drugačiji...
Ako ta igra nije optimizovana za Dual Core, zašto onda ostale igre ne pokazuju takvu razliku?!?
Nemam šta da gledam, to što u nekim igrama postoji tolika razlika je do same igre koja zna da iskoristi oba core-a a ne do grafičke. Ugasi 1 core na tim procesorima, podesi i 531 i taj C2D na isti takt pa upoređuj onda da vidiš kolika će razlika biti.

Znači.
Ne stoji da je 531 preslab za 8800 GTS, pogotovo ne ako je overklokovan.
Daleko su dani kada će CPU-ovi sa 2 core-a postati neminovnost.

531 je sasvim solidan procesor koji ima HTT i koji moze karticu da nahrani podacim bez problema. Teska je glupost da ce 8800GTS raditi kao 7900GS...

Niko ne kaze da nece raditi, radice ali isto kao neka mnogo jeftinija karta, npr 7900GS.

Odavno se nisam ovako nasmejao brate...

Razmisljanje tvojom logikom: Recimo da je Pentium D 945 i 7600GT super uklopljena stvar, i PD je tera kako treba i sve je full. E sada ako uzmes 7600GT za AGP i vozis je na celeronu 1.7 ona ce raditi kao fx5200...

Razmisljanje mojom logikom po pitanju tvoje: 😀:d:😀:d:wall::bottle:

Radice to sve bez ikakvih problema, sa mozda 3~5 frejmova manje na 50tak u odnosu na neki c2d... Lupio sam cifre ali otprilike je taj odnos.
Situacija ce se promeniti drasticno kada tvoj cpu ne bude moga da tera (pokrene) neku igru ili sl. (do tada ces sigurno promeniti bar jos jedan cpu i bar dve grafe).

Malo ga przni ako su ti je tih 5 frejmova bas treba i uzivaj...

Poslednja izmena:
I da je razlika 10% to je daleko od upoređivanja 8800GTS i 7900GS. nVidia kartice jesu zavisne od procesora, ali to ne može biti više od 10%. Na ploči P5K čisto sumnjam će razlika biti veća od par frame-ova jer najbitnija komponenta svakog računara je upravo Matična ploča, a ova je brza ko sam đavo, uz 2GB rama i ako je uz to na 800MHz i ne treba mu jači procesor. Dakle sa ovim procesorom i ovom pločom taj računar će sigurno raditi bar kao E2160 na 945p ploči.

nVidia kartice jesu zavisne od procesora, ali to ne može biti više od 10%.

Prvo, nisu kartice zavisne od procesora, pogotovo ne ove "nove" iz 8x00 serije.
Drugo, softver je zavistan od procesora i to mnogo više onaj koji je optimizovan za C2D i sl. kao na primer Far Cry...

Molim? Nisu zavisne kartice od procesora? Odakle vadiš takve nebuloze?
Nove kartice (a i stare) su itekako zavisne od procesora.Po ovoj tvojoj izjavi ispada da celeron 300A overklokovan na 450 može da tera 8800 GTS bez problema. Pa ja na P4 na 2.4 sa HT-om nisam mogao da izvučem 70% onoga što X1650pro može.Zamisli situaciju da postoji 8800 za AGP i ja to utaknem u moju (bivšu) P4P800 Deluxe ploču i kao mogu sve najnovije igre na max setovanjima da igram bez problema.To je apsolutno nemoguće.

P4 na 2,4 nije izvukao maksimum iz 1650Pro! OMG OMG! :smajlikojipucasebiuglavu: Tebi je to onda bilo do OS-a. Ja sam mojoj MSI 7600GS koja je radila na 480/920 izvlacio dusu na Sempronu 2800 (@ 2,2GHz), a i 1650Pro je lepo radio ako me secanje dobro sluzi.

P.S A 7600GS i 1650Pro su tu negde

P4 na 2,4 nije izvukao maksimum iz 1650Pro! OMG OMG! :smajlikojipucasebiuglavu: Tebi je to onda bilo do OS-a. Ja sam mojoj MSI 7600GS koja je radila na 480/920 izvlacio dusu na Sempronu 2800 (@ 2,2GHz), a i 1650Pro je lepo radio ako me secanje dobro sluzi.

P.S A 7600GS i 1650Pro su tu negde

Ja se ne bavim overklokovanjem i to me ne interesuje.Ja nisam rekao da 1650pro nije radio kako treba nego da iz njega nisam izvukao maksimum koji se može izvući.A uzgred budi rečeno sempron i athlon procesori su ipak za igre bolji od northwood pentiuma 4.

A uzgred budi rečeno sempron i athlon procesori su ipak za igre bolji od northwood pentiuma 4.

Jesi siguran da je Semprom bolji od tog P4 northwooda ?
I reci mi kako P4 @ 2.4 GHz moze da bude usko grlo za x1650pro ?
kezmm4ks1.gif

A shto se tiche da 531 nije dovoljan za 8800 GTS:
http://www.legionhardware.com/document.php?id=672&p=0

:wave:

Ja se ne bavim overklokovanjem i to me ne interesuje.Ja nisam rekao da 1650pro nije radio kako treba nego da iz njega nisam izvukao maksimum koji se može izvući.A uzgred budi rečeno sempron i athlon procesori su ipak za igre bolji od northwood pentiuma 4.

😀 Momak... samo ti idi čitaj SK i dalje... 😉

Da se razumemo, ja sam imao ploču na kojoj su riknuli USB portovi naprasno, tako da nije isključeno da je tu bio problem (ko zna šta je još trpelo zbog toga, ploča je bila P4P800 SE na kojoj je taj problem izazivao spaljivanje kompletne ploče a ja sam bio među srećnicima kojima je preživela).Tu ploču sam pre dva meseca (možda tri) zamenio za P4P800 Deluxe, ali tu nisam ništa više isprobavao, niti sam imao vremena za to.A konfu iz potpisa sam tek juče sklopio tako da utisaka još nemam.Ajde, recimo da i nisam potpuno u pravu, ali dalje tvrdim da je 8800 overkill za 531 pentiuma i bacanje para.

...ali dalje tvrdim da je 8800 overkill za 531 pentiuma i bacanje para.

Ali na osnovu čega ti to tvrdiš?
Uradio si neke testove, upoređivao si 5 procesora... šta?
Lepo ti je *P*A*B*L*O* dao link ka stranici koju si trebao da posetiš pa ne bi nastavljao dalje sa "vađenjem takvih nebuloza"...
A ti i dalje čitaj SK, kad ti nije žao para koje bacaš na to nije ni meni...

Poslednja izmena:
Povlačim se iz ove teme.Hteo sam da pomognem članu rade1111, umesto toga otišli smo u offtopic o tome ko šta čita i da li je to što pročita baš tako itd.Želim da pomognem koliko mogu a ne da se svađam oko toga koliko sam u pravu ili koliko nisam.A *P*A*B*L*O*-v link sam pročitao, ali je problem što je na istoj stranici postavljen i test u kome se ukazuje u baš suprotno.Znači na legionhardware-u postoje dva testa koja se bave istom temom a zaključci su u suprotnosti jedan sa drugim.

Presao sam sa A64 3500+ na E2160 i dozivio ogroman performance boost, i to sa X1950GT. A a ne pricam o 8800GTS....S druge strane, P531 je daleko sporiji od A64 3500+, ekvivalent bi mu u igrama bio A64 2500+ kad bi takav postojao.

531 je sasvim solidan procesor koji ima HTT i koji moze karticu da nahrani podacim bez problema. Teska je glupost da ce 8800GTS raditi kao 7900GS...

Ne, teska je glupost kupovati za procesor koji kosta nov oko 60e karticu koja kosta 280e! Tj 5x skuplja od procesora i verovatno skuplja od ostatka cele konfiguracije. Da je dovoljno samo ubosti jaku kartu da bi se igrale igre na max ja bih jos vozio Duron na 750mhz, samo bih mu stavio 2GB rama i x1950pro i milina. Na tom procesoru on ne moze da iskoristi ni 60% potencijala koja ta karta ima, naravno i dalje ce biti nesto brza nego 7900GS ali ta razlika izmedju njih dve nece biti ni priblizno onolika koliko bi trebalo. I dalje ne mogu da verujem kako neki tvrde da ce imati samo 3-5 frejma manje :wall::zgran:

Ne, teska je glupost kupovati za procesor koji kosta nov oko 60e karticu koja kosta 280e! Tj 5x skuplja od procesora i verovatno skuplja od ostatka cele konfiguracije. Da je dovoljno samo ubosti jaku kartu da bi se igrale igre na max ja bih jos vozio Duron na 750mhz, samo bih mu stavio 2GB rama i x1950pro i milina. Na tom procesoru on ne moze da iskoristi ni 60% potencijala koja ta karta ima, naravno i dalje ce biti nesto brza nego 7900GS ali ta razlika izmedju njih dve nece biti ni priblizno onolika koliko bi trebalo. I dalje ne mogu da verujem kako neki tvrde da ce imati samo 3-5 frejma manje :wall::zgran:

Ma dobro, covjek samo pita mora li uzeti C2D, nije nista nazor. 😉 Dakle mora. :d

Duron K7 ne može da se poredi, otišao si u daleku krajnost (nerealnost), ja mislim da taj CPU nema ni MMX2 optimizacije (davno to nesrećno vreme beše) a da ne govorimo o ostalim prednostima...
A64 Venice-i (AMD) i noviji su sasvim upotrbljivi CPU-ovi i dan danas isto kao i Prescot-i (Intel).

Ne mora da kupuje C2D da bi uživao u performansama 8800GTS-a ali ako je lud barem malo i ima viška para, što da ne bude u trendu (kao i većina ostalih)?!?
Moraju i HW dileri od nečega da žive, isto kao i proizvođači HW-a a bogami i takozvani "novinari" koji se bave ovom tematikom...

I na kraju, kada shvatite kako rade igre, šta u igri radi grafička a šta CPU, kada shvetite kako rade testovi i na koji način "boduju" raznio HW, kada prođe još mnogo godina dok steknete svo potrebno iskustvo da bi ste mogli realno da sagledate stvari, onda možemo da pričamo o ovim "trenutcima".

Ili evo da vam olakšam, dajte neki test koji je radio bilo ko na netu, sa bilo kog sajta, nije bitan renome, gde se to vidi da je C2D neophodan za 8800GTS.
Onda se javite a dotle ne dovodite u zabludu (dal iz neke koristi, dal zbog ne dovoljno znanja - sve jedno) neinformisane. 😉

Presao sam sa A64 3500+ na E2160 i dozivio ogroman performance boost, i to sa X1950GT. A a ne pricam o 8800GTS....S druge strane, P531 je daleko sporiji od A64 3500+, ekvivalent bi mu u igrama bio A64 2500+ kad bi takav postojao.

P531 je sporiji od 3500+ :smajlikojisebesiipucasebiuglavu: . Si ti normalan! P4 ima vise sirove snage (1GHz veci klok), zatim ima vise kesa (1Mb ili 2Mb ako se ne varam), + ima HT. FPS koji mozes da izvuces pri kompresovanju videa na 531 ne mozes ni da stignes, a kamoli predjes na 3500+!

Demantovan si posle, sto ne okaci i gx-x ov odgovor

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1155186&postcount=69

Poslednja izmena:
Demantovan si posle

Demantovan?!

1) On je govorio o A64, a ne P4/Pentium DC. Nisam siguran kako ovo moze biti isto, kada covek koji je pokrenuo ovu temu koristi Pentium.

2) gx-x je takodje sa istom kartom (svojom x1900xt) dokazao da je Sempron losiji od A64 za oko 2500 u 3DMarku 2005. Kolika je razlika u igrama izmedju ova dva, to ne znam.

3) Ono sto se mozda ne moze videti iz rezultata je mnogo tecnije igranje na C2D, nego na DC. Recimo da sam sa DC igrao Prey u 1280x1024 sa 4AAx8AF i da igra i nije tekla bas uvek onako kako treba (stucala i nekako bila usporena, povremeno), za razliku od C2D gde je sve teklo glatko pri 8AAx16AF. Ovo naravno ne vazi za sve igre, negde je razlika manja, a negde mnogo vise izrazena u korist C2D.

Ja sam samo dao primer iz licnog iskustva, i iz one teme se vidi da sam konfu sa DC terao par meseci (skoro 3), tako da znam sta govorim.

Evo i cele teme: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=134004

I od trece strane: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=134004&page=3

Poslednja izmena:
P531 je sporiji od 3500+ :smajlikojisebesiipucasebiuglavu: . Si ti normalan! P4 ima vise sirove snage (1GHz veci klok), zatim ima vise kesa (1Mb ili 2Mb ako se ne varam), + ima HT. FPS koji mozes da izvuces pri kompresovanju videa na 531 ne mozes ni da stignes, a kamoli predjes na 3500+!

1) ovdje se ne govori o kompresiji videa
2) ne znam gdje si ti proveo zadnjih par godina...cak i naklokani Sempron UBIJE P4 u igrama.

Nazad
Vrh Dno