Šta je novo?

P4 2.6 vs 3800+ 64 X2

Thor

Slavan
Učlanjen(a)
14.05.2004
Poena
309
Pozdrav svima,treba mi jedan mali savet: trenutno imam P4 2.6/fsb 800 Northwood + 875 msi plocu.Nameravam da predjem na dualcore amd 3800+ X2,pa me zanima koju mi s939 plocu uz njega preporucujete(do 150 evra) i koliki dobitak u performansama realno mogu da ocekujem?(sledi mi i zamena 6600gt za 7600gt)

hvala unapred!

u igrama, matematickim aplikacijama i svim drugim zahtevnim programima je razlika neuporediva, a u elementarnim stvarima i ne mnogo primetna. u svakom slucaju kombinacija x2 3800+ i 7600gt je zverska :)

Nisi naveo za sta koristis racunar, pa je tesko precizno reci kakve dobitke mozes da ocekujes.

Ako se uglavnom igras (samo pretpostavljam posto imas 6600GT), tu ces videti solidno ubrzanje, narocito kad promenis graficku kartu, jer bi za 7600GT postojeci P4 2.6 definitivno predstavljao usko grlo. Medjutim u ovom trenutku, vecina igrica jos ne podrzava dual-core procesore u smislu da ne dobijas neko znacajno ubrzanje u odnosu na single-core varijantu na istom taktu, ali i to ce se uskoro promeniti, game engine-i ce sve vise i vise iskoriscavati prednosti dual-core-a.

Ako se bavis obradom slike/videa, ili pak CAD/animacijom ili nekim matematickim proracunima, dobici su impresivni (u odnosu na tvoju sadasnju konfiguraciju 2-4 puta), narocitno kad se X2-3800 solidno klokne (npr na 2.4-2.5GHz), sto je ostvarivo u oko 95% slucajeva sa originalnim box kulerom.

Ako samo surfujes web-om, mailujes se i provodis vreme u MS Office-u, (sto opet ne verujem da je slucaj buduci da imas 6600GT) i postojeci P4 ti je sasvim dovoljan.

Ploce ostavljam drugama da preporuce.

Za kraj, samo da ti skrenem paznju da AMD uskoro (u nerednih mesec dana) prelazi na AM2 platformu, dakle na DDR2 memoriju i 65nm proces proizvodnje, koji ce sigurno doneti manju potrosnju/grejanje i bolji overkloking, pa ako mozes, strpi se jos jedno mesec i po dana ako mozes... vredece... A ionako na postojecoj ploci verovatno i imas DDR2 memoriju pa mozda neces morati ni da je menjas.

Poslednja izmena:
Thanks guys!Na igranje mi uglavnom otpada oko 50% vremena na kompu,tako da nameravam da radim upgrade prvenstveno zbog toga.A pro po AM2,cuo sam manje vise sve o tome,po nekoj logici trebalo bi da kada izadje AM2 pojeftine s939 ploce i procesori,jel tako?Tako da sam pre za tu varijantu jer vec imam 1 gb ddr-a nego da jos moram i novu memoriju da kupujem.
Za plocu jos ne mogu da se odlucim,razmisljao sam o onim Asusovim sa pasivnim hladjenjem ali su preko 200 evra,a za plocu zaista vise od 150 necu da dam.Mozda eventualno Msi k8n diamond mada vidim na forumu da ona nesto brljavi sa dual core amd-om...

Thor je napisao(la):
Thanks guys!Na igranje mi uglavnom otpada oko 50% vremena na kompu,tako da nameravam da radim upgrade prvenstveno zbog toga.A pro po AM2,cuo sam manje vise sve o tome,po nekoj logici trebalo bi da kada izadje AM2 pojeftine s939 ploce i procesori,jel tako?Tako da sam pre za tu varijantu jer vec imam 1 gb ddr-a nego da jos moram i novu memoriju da kupujem.

Ne verujem da ce S939 znacajno pojeftiniti kada se AM2 pojavi, nego ce jednostavno polako nestajati iz radnji. Razlog zbog kojeg sam pomenuo AM2 je stoga sto je vrlo verovatno da se 65nm CPU-ovi nece nikad pojaviti za S939 i zato S939 trenutno izgleda kao corsokak, pa ako vec dajes pare, mozda ima smisla sacekati AM2.

Poslednja izmena:
Vrh Dno