Šta je novo?

p2p programi i ADSL

• Začetnik teme Začetnik teme sh0ne
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

sh0ne

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2005
Poena
650
Da li za koristecenje p2p (peer2peer) programa moram da imam dinamicku ili staticku IP adresu?!
Negde sam procitao da mi za koriscenje tih programa moram da imam jednu od ove dve vrste IP adresa ali nisam siguran koju a ne znam gde sam to procitao pa posto planiram da uvedem ADSL da se neza***em pa da se tucem glavom u zid :wall: :wall: :wall:
Thx

Adresa treba pre svega da bude JAVNA. Svejedno da li je statička ili dinamička.

Svi provajderi nude pakete sa statickim i dinamickim adresama.
Tebi kao kucnom korisniku je dovoljna dinamicka adresa.Ja sam kod
Beotela i kod njih kada se povezes sa username/ip@beotel dobijas
javnu dinamicku adresu i sa njom P2P sljaka bez problema.Odskora je
i SBB uveo javne adrese,a za ostale provajdere se raspitaj .

mislis SBB je uveo dinamicke adrese 😀. javno il dinamicko nije to isto 😀.
P2P mozes da koristish i sa statickim i dinamickim adresama, naravno da ces da se opredelis za paket sa din. IP adresom jer je jeftiniji . Staticka IP adresa je uglavnom potrebna ako oces da plasiras neki svoj server na internet.
ukratko tolko

poz

Dado je napisao(la):
mislis SBB je uveo dinamicke adrese 😀. javno il dinamicko nije to isto 😀.
P2P mozes da koristish i sa statickim i dinamickim adresama, naravno da ces da se opredelis za paket sa din. IP adresom jer je jeftiniji . Staticka IP adresa je uglavnom potrebna ako oces da plasiras neki svoj server na internet.
ukratko tolko

poz
SBB je uveo javne dinamichke adrese ili real dynamic IP adresses
naravno da javno i dinamichko nije isto, ali mozze zajedno da oznachava jednu vrstu konekcije

kod P2P je bitno da imash javnu ( realnu) IP adresu, koja mozze biti dinamichka ili statichka
dinamichka se menja sa svakim reset-om uredjaja koji ti prenosi internet, a statichka ostaje uvek ista
obe vrste realnih adresa se vide na internetu kako ih ti vidish na svojoj konekciji, odn. i svi ostali ih vide u tom obliku - osim ako imash firewall ,)

ono shto ne prolazi kod P2P je lokalna, odn. adresa iza NAT-a ( koju je koristio SBB do skoro), a koja se koristi da bi vishe rachunara izashlo na net preko jedne realne IP adrese, tj. "predstavilo" se na netu kao jedna mashina, a njihove lokalne adrese se ne vide pojedinachno sa strane interneta

ADSL koji Telekom daje koristi iskljuchivo realne IP adrese

pozdrav

oduvek 🙂
shta mislish, odakle ga dobijaju ISP-ovi? iz svemira? ,)

pozdrav

Hvala na odgovorima. Ovo je i vise nego dovoljno.
Kakva je situacija na Neobee-jem?!

Javna dinamička.

Nazad
Vrh Dno