Šta je novo?

Oznake na unimeru

infomen

Cenjen
Učlanjen(a)
06.09.2012
Poena
159
Nemogu da nađem u literaturi sve oznake na unimeru, da li neko može da mi kaže šta označavaju.
DCV, ACV, hFE, TEMP,znak ka na WFi, COM, VMA, znak grmljavine i sl.

Savet:

Prvo uzmi jedan udžbenik iz elektrotehnike, pa onda gledaj oznake. Nestručnim rukovanjem možeš da povrediš sebe i druge.

Npr. zanima te, šta je onih 10A oznaka, ti gurneš pipaljke u priključnicu i BOOM! :d (Dobro, postoji osigurač u unimeru, ako je unimer uopšte)
Prvo znanje, pa onda tumači oznake do besvesti.

Poslednja izmena:
Pazi šta radiš sa tim. Pozajmio ja jednom mom prijatelju moj Fluke unimer, on zaboravio da prebaci sa Ohma (otpor ) na VAC (volti naizmenične struje ) i hteo da proveri voltažu na 600 V, 1000 A. Naravno da mu je aparat eksplodirao u rukama i gadno ga ispekao, bio u zavojima mesec dana a on bio profesionalni industrijski električar.
Upustva u ruke pa dobro prouči šta znači šta, ovako može da bude tempirana bomba.

Da, i to se vrlo lako može desiti.

DCV - direct current voltage (jednosmerni napon)
ACV - alternate current voltage (naizmenicni napon)
hFE - pojacanje bip. tranzistora (koriste se posebni mali priključci na unimeru označeni sa B,C,E, za bazu, kolektor i emiter)
TEMP - temperatura (verovatno imaš neku sondu koju tu priključiš)
znak kao na WiFi - zvučna indikacija ukoliko su kontakti kratko spojeni, ili je otpor ispod nekog praga
COM - konektor sonde za nulti potencijal, masa
VMA - verovatno piše V/mA -konektor sonde pozitivni potencijal pri merenju napona i struje (male vrednosti, obično do 200mA)

U drugoj temi si želeo da ispituješ tranzistore, za to treba da postaviš na znak diode -|>- i sonde treba da su povezane na COM i V/mA

Poslednja izmena:
I ja bih ti rekao da se ne igras sa strujom.Za 18 godina rada spalio sam minimum 5 unimera a radim sa njim svaki dan.Tesko ces se bas ispeci ali moze da bude veoma opasno.

Nazad
Vrh Dno