Šta je novo?

Ozbiljno ugrožavanje privatnosti ili nešto drugo?

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Možda je glupa tema, ali u poslednjih par dana u mom odeljenju svi su počeli da koriste neki SMS servis (ima ih more, mada ovaj mi je posebno čudan) zove se Bongo.
Sve što treba uraditi jeste poslati ime i prezime i grad u kome živite (čak postoji i profil na Instagramu gde možete poslati upit besplatno), u početku je svima izgledalo zanimljivo međutim meni je postalo pomalo čudno. Probali smo drug i ja da vidimo o čemu se tu radi, servis je pogodio sve, od škole koju smo pohađali, proseka sa kojim smo završili,gde nam roditelji rade, da smo bili vukovci, ali pogodio je i gde živimo!! :trust:
Interesuje me kako je moguće da servis može bez odobrenja da "krade" tuđe podatke, adrese i ostalo (obzirom da bilo ko može da postavi upit o bilo kome)? Pritom odakle dobija te podatke, ako ih uzima sa neta, kako dolazi do adrese ( jer ako koristi moj uređaj i njegovu poziciju za određivanje lokacije bez odobrenja, zar to nije protivzakonito?)
Šta mislite o ovome?

Može da skuplja podatke o lokaciji i da spaja sa ostalim iz oblasti. Lično nemam pojma šta je to, nikad čuo. A nije protiv zakonito jer se složiš s uslovima korišćenja.
Samo je za izbegavanje u širokom luku.

Fejs akaunt otkriva sve, jedino je upitno kako je pogodio gde vam rade roditelji

Sent from my Lenovo A1000 using Tapatalk

Taj servis/app sigurno koristi podatke koje je Kurtana skupila dok si koristio W10/WM10 :p

To vas leraju neki drugari, ko jos moze da zna tvoj prosek u skoli. Kupili ste foru.

Taj servis/app sigurno koristi podatke koje je Kurtana skupila dok si koristio W10/WM10 :p

Moguće, mada niko drugi u odeljenju ne koristi W10/WM10.
@Jericho Nije to app, imaš na Instagramu profil Bongo, pošalješ mu poruku i on ti odgovori.
Servis jeste čudan, svakako ga neću koristiti, ali baš da zna svakakve činjenice, drugarici je pogodio čak i bivšeg dečka...

Bar jedan ortak iz odeljenja se ludo zabavlja na vas racun.

Bar jedan ortak iz odeljenja se ludo zabavlja na vas racun.

Ne bih rekao, iako sam odmah na to posumnjao, mada ova drugarica ne ide sa mnom u odeljenje, tako da ne verujem da je neki mamlaz iz odeljenja.

Jel ja to dobro vidim da je jedna poruka 250 din?

Da da 250 dindzi. Pa *** ko da je tesko skinuti podatke sa fejsa (kao da te kompanije i ne sluze za prodavanje tih podataka) kada klinci i onako tamo beleze i kada su prdnuli.

Jel ja to dobro vidim da je jedna poruka 250 din?

Da, međutim ima i na Instagramu profili gde može da se postavi besplatan upit. Uglavnom ovo je velika pljačka i kršenje privatnosti (veća nego Cortana i Windows 10 :p ), jer nigde ne pišu uslovi korišćenja, izuzev u nekoj kategoriji zavučen na sajtu.

Vidovita Zorka?

Biće da NSA ima finansijskih problema pa pokušava da napabirči neku paru da preguraju do sledećeg rata?!? :p :D

Ja mogu na osnovu fejs profila i par nekih stvari da pogodim o osobi ne samo stvari koje ta osoba radi, gde zivi i te direktne informacije vec da skapiram i cime se bavi sta zeli, koji su mu motivi, cega se stidi a cega ponosi i sta mu je mana i vrlina

https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_reading

koga zanima neka cita. Ne verujem da neko sedi iza aplikacije i bavi se time jer bi bilo suludo ali cisto da znate kako ide proces, a moda ima i odredjeni algoritam koji koristi upravo ovakve informacije

Markic,nisi rekao koliko brzo stire odgovor na upit...

S obzirom da ima sve te vase privatne podatke, za pretpostaviti je da je vlasnik te aplikacije direktor skole koji je u talu sa vasim razrednim, a s obzirom da drugarica nije u istom odelenju, sigurno je i sa njenim razrednim u dosluhu!
Ali da ne bi dalje nagadjali, najbolje bi bilo pozvati igoritzu da resi ovakvu misteriju... Oh wait! Evo moze i rodjak!

Aplikaciju su odradili braca Hrvati, dobro radi u vecini slucajeva, ali mnogo i gresi. Na osnovu broja telefona te nadje prvo na fejsu onda burla po kalendaru i iscita sve sto imas i na osnovu toga donese zakljucak. Pljacka jeste, ali nije protiv zakona.

Sent from my SM-A9100 using Tapatalk

Kod:
1 Koje lične podatke prikupljamo?    

1.1 Vrsta podataka koje prikupljamo i držimo uključuje, ali nije ograničeno na, ime i prezime, dob, rođendan, poštansku adresu, dom i/ili broj mobitela i sve povezane informacije, kao što su model mobilnog telefona, mobilni operater, vrsta plaćanja; nadalje, podaci o računu banke, i e-mail adresu.

1.2 Lični podaci također uključuju i podatke o korištenju naših web stranica. U tom kontekstu, prikupljamo podatke o vašim posetama našoj web stranici, na primjer količina podataka koja se prenosi, gde možete preuzeti podatke s naših web stranica.

1.3 Svaki put kada pristupate našim stranicama, prikupljamo sledeće podatke o računalu:

IP adresu vašeg računala;

Datum zahtjeva;

Informacije o web stranici koju ste koristili za pristup našoj web stranici;

Informacije u vezi vašeg korišćenja web stranice;

Informacije o pregledniku koji koristite, operativni sustav računala i status prenesenog volumena podataka obrađenih u roku od podnošenja zahtjeva;

1.4 Svi ovi podaci će biti pohranjeni u ograničenom vremenskom razdoblju - ne više nego što je to potrebno, a naročito ne dulje od razdoblja koji zakon u zemlji vašeg prebivališta omogućuje pohranu takvih (ličnih) informacija; u većini zemalja maksimalni rok je 6 mjeseci; osim u slučajevima u kojima trebaju vaši (lični) podaci kako bi bili u mogućnosti pružiti vam naše usluge i/ili pravilno se oglašavati. Uglavnom, mi koristimo ove podatke za rad naše web stranice, posebno za prepoznavanje i uklanjanje bilo kakve greške na našim web stranicama, a kako bi se utvrdilo kako koristite naše web stranice i kako bismo napravili prilagodbe ili poboljšanja.

Nazad
Vrh Dno