Šta je novo?

Ozbiljni problemi sa mojom konfiguracijom!

Ralex2

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2004
Poena
319
Postovana gospodo, evo mali rezime biografije mojih PC ljubimaca. Prvi je bio Pentium I 133 MHz, 16 EDO rama i Voodoo 1(1997.). Nazalost, nakon dve godine crko je procesor zbog strujnog udara, pa sta cu prodam maticnu i memoriju i doplatim za bolju maticnu i AMD K6 233 MHz i 32 rama, a Voodoo 1 je ostao(1999.). Lepo je to sljakalo naredne dve godine, kad mi crkne maticna i moj Quantum Fireball 2.1 GB ponovo zbog strujnog udara! Prodam ja celu konfiguraciju i sledeca bese: Asus KT133-C, AMD Thunderbird 1333 MHz, 256 SDRAM, Radeon VE 32 DDR, Maxtor 30 GB, LG Studioworks 563N, LG DVD 8160B i Teac CD-RW54E(2001.). Malo razocaran zato sto sam otkrio da mi je Radeon osakacen na 64 bita i da zato nisam mogao tada da uzivam u punim detaljima, odlucio sam da sledece 2002. finalno nadogradim na GA-7DX+, AMD Athlon XP 1600+, Gigabyte Radeon 8500 Deluxe 64 DDR, 512 DDR i Creative Sound Blaster Live 5.1. Sta da vam kazem nego da sam prezadovoljan sa konfiguracijom i da ne zelim da je menjam, ALI... Pre tri meseca mi je crklo napajanje, pa sam kupio novo kineske marke Powermax na 360W. Kada pipnem kuciste odgore, mogu oetiti kako mi kroz prste vibrira mala struja, sto mi se ne svidja. Sledece, maticna mi voltazu pokazuje Vcore 1.82V, +3V je +3.36V, +5V je +5.25V i konacno +12V je +13.02V. Neko mi rece da mogu uskoro da se oprostim sa hard diskom, ako uskoro nesto ne uradim sa napajanjem jer mi je ono jako optereceno. Dalje, na Radeonu 8500 su mi prosvirala bila dva kondenzatora, pa mi je komsija odgore stavio druga dva koji su ustvari za televizor, a on je rekao da se ne brinem (zasto li mi nesto govori da ce on uskoro da skvikne). Dosta mi se desava da jednostavno maticna nece da mi detektuje hard, pa se cuje zvuk tiri, tiri, tiri. Pogledam ide kabl i vidim da sve stoji na mestu. Nakon nekoliko restartovanja mi ga maticna konacno detektuje. Cudno je sto je ovo novo napajanje novo, sto znaci novi moleksi, a to mi se desavalo i na proslom napajanju koje sam imao tri godine i mislim da mi je na njemu bila ista voltaza. Hard disk mi je skroz ispravan bez bad sectora. Eto rekoh sve probleme. Vidite da se jako brinem za moju konfiguraciju (ju, pocecu jos da joj tepam) i hocu da je spasim. Da li je neko imao losa iskustava sa mojim sadasnjim napajanjem, powermax? Sve mi se nesto cini da mi mozda maticna ploca nije uredu, jer mi je malo sumnjivo da mi je voltaza ista i na proslom i na novom napajanju i ono zbog detektovanja harda. Sta vi mislite? Inace, posto cu verovatno jos malo pa menjati graficku, koja bi mi najbolje pasovala uz moju konfu i koji bi ste mi ups preporucili? Toliko od mene i izvinite na duzini. Svaka pomoc je dobrodosla.

E pa znash kako? Posto si ti toliko puta menjao\nadogradjivao komp, lepo sachekaj sledeci strujni udar, pa ga promeni :D Shalim se :d
Uzmi napajanje od 420W neko koje nije kinesko - Chieftech...55 euvrola, a za graficku ja bih ti preporucio Asus V9950 GE (GeForce 5900XT) i ima komp da ti poleti.

Prvo i najvaznije sto moras da uradis je da pod hitno promenis napajanje,dobar odnos cena-performanse su dtk napajanja,a sto se tice graficke liquid ti je dao dobru preporuku ako hoces da das oko 150evra za graficku,a ako hoces da das manje para a opet da imas veoma dobru grafiku onda ti je najbolji izbor ti4200 za oko 75evra.

A zasto ne bi investirao u neki UPS i usput proverio da li ti je dobro dovedeno uzemljenje u uticnicu u koju ti je uboden racunar. Mnogo je otkaza vezanih za struju u tvojoj istoriji...

možda ne treba UPS, dovoljan je neki stabilizator napajanja, nisu više toliko skupi i u sklopu su produžnih gajtana, tj. i veoma praktični...

i odmah zameni napajanje, ukoliko nisi pri lovi, ne treba da uzimaš neko napajanje visoke klase kao što je Chieftec, iako svaka preporuka za njega, u mom iskustvu su se solidno pokazala Hypomedia napajanja od 350W, a cena im se kreće oko desetak evra... JNC zaobiđi, a KME se isto solidno pokazalo od ultrajeftinih napajanja... :) Za powermax stvarno nisam čuo...

Nazad
Vrh Dno