Šta je novo?

ovo nije PR tekst

-SH-

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
302
ovo radim sto me zanima sta mislite a ne da reklamiram firmu

Napravio sam za PCPractic anketu sa raznim pitanjima gde se vasi odgovori boduju i to poredi sa osobinama racunara na stanju, kako bi vam preporucili idealan racunar.
Molim dobre ljude koji se razumeju u racunare da probaju par puta SMART pomocnik, nek daju dedi, sestri, bilo kome - zanimaju me komenari da li je pojasnio kupovinu racunara obicnim ljudima, i, jos vaznije, jeste li vam preporucio ono sto ste zamislili kad ste kliktali na odgovore

necu da stavim link da ne bi bilo da je reklama, nadjite sami i molim admina da objavio ovo. Hvala!

He, he, ponudio mi je kućište koje imam. Ala si ga napravio, svaka ti čast :D

Vjerovatno će poslužiti ljudima koji se ne razumiju u računare i kojima je najlakše da kupe gotovu konfiguraciju. Sve u svemu nije ti ni loša ideja, nisam vidjao ovako nešto po sajtovima sličnog tipa

Odlično si odradio. Veoma dobra pomoć ljudima koji nemaju blage veze ili malo znanja o računarima.

Profi X6T Dragon

Vrh AMD/ATI ponude za leto 2010. Procesor sa šest jezgara kako ne bi ste razmišljali o nečem snažnijem barem do sledećeg prvenstava u fudbalu. Jedina grafička kartica koja sa preko 100 frejmova „tera" većinu igrica, a koja ne prelazi cenu polovnog automobila. A kako bi i procesor i grafika radili bez trenutka zastoja, tu je i osam gigabajta memorije. Matična ploča USB3 konekcijom brže piše podatke na fleš nego eksterni disk, osim ako nije SATA3 disk, koji vaša ploča takođe podržava (prva generacija ploča sa obe ove tehnologije). Ako želite neko vreme da se odmorite od igrica možete pozajmiti grafičku komšijinom detetu i sa uživanjem koristiti integrisanu HD grafiku, bilo sa blurej diska koji imate na računaru bilo sa harda od 1 TB.

AMD Phenom™ II X6 1090T, ASUS ATI Radeon HD 5870 1GB DDR5, Western Digital 1TB WD10EARS 64MB Caviar Green
, Logitech G15 Gaming tastatura, 36 meseci

Samo vam ovaj green nije "najbrži" hard disk, koji sam tražio u anketi.

Inače, anketa je super stvar. Ja sam radio sličnu stvar u CLIPSu ranije. Svaka firma bi trebala da ima nešto ovako.

:wave:

Odlican rad,nema sta...samo nastavi tako...

Pozdravljam trud i pokusaj, ali... Smorio se vec na 5-oj strani... krajnji ishod, hmm, klasicno utrpavanje komponenti neupucenima...

Trazena konfiguracija u nekom mid novcanom segmentu, ali za moguci dalji upgrade:
(Maticna ploca nije navedena)
Procesor AMD Athlon II X3 435 2.9GHz Triple Core
Memorija Kingston 4GB (2x2GB) DDR2 800MHz Dual Channel
Grafička kartica MSI GeForce 9800GT 512MB DDR3
Hard Disk Western Digital 640 GB WD6401AALS 7200 32 MB SATA II Caviar Black
Kućište Blueberry CN-832BKS 500W
Optički uređaj DVD-RW Dual Layer
Poklon Igrica Race driver GRID by Codemaster (najpopularnija simulacija vožnje)
Garancija 36 meseci

Sve to za 35.690din. (sa PDV-om)

Elem, ocito je da osoba, koja sastavlja ponudu, nema mnogo iskustva/interesovanja... npr., ponuda Standard H7 ,intel Mobile utrpava u desk konfu: Intel Dual Core T3300 pa jos na 2.5GHz - jel clockovan ? Ne ocekujem odgovore, samo glasno razmisljam... ;)

Poslednja izmena:
Ovaj SMART i nije mnogo smart :)

Davao sam odgovore da mi preporuci/sklopi najjacu konfiguraciju iz ponude. Trazio sam :

- Intel Procesor
- Stiklirao sam "Važni su mi i izgled i kvalitet kućišta".
- Takodje sam stiklirao "Želim hard disk najvećeg kapaciteta, nikad se ne zna kad će zatrebati".

Dobio sam :

Predpostavljam da je ovaj Gamer QL5 racunar koji sam dobio kao top preporuku ? A on ne sadrzi hard disk najveceg kapaciteta i kvalitetno kuciste kod koga mi je izgled bitan.

Ukoliko mi se ova druga dva ostavljaju kao izbor, onda ovaj Profi X6T ne sadrzi Intel procesor koji sam trazio dok Gamer QL300 pati od istih problema kao i prvi. Pored toga ni prvi ni treci ne poseduju adekvatnu graficku karticu - posto sam takodje stiklirao da sam zahtevan korisnik/igram se u visokim rezolucijama i sl.
P.S nigde nije navedena maticna ploca ? Takodje kako izabrati periferije ?

Za odgovore koje sam davao ocekivao sam i7 procesor (ili da sam odgovorio da nije bitno onda eventualno AMD X4 ili ponudjeni X6), 5850 ili jace, 2TB (eventualno 1-1.5TB da mi ponudi), neko aluminijumsko kuciste u cenovnom rangu 150e+.

Kapiram da ce biti slucajeva da ce neko stiklirati i "Važni su mi i izgled i kvalitet kućišta" a ostale komponente ce biti relativno skromnih potreba pa se tu nece bas uklapati kuciste od 150e. Zamisao je dobra ali licno ne mislim da konfigurator precizan. Zapravo ni ne verujem da se precizan konfigurator moze napraviti. Svaki pojedinac ima drugacije razmisljanje, potrebe, budzet.

I da, za kraj. Pustio sam kevu da odradi ovaj Smart pomocnik. Ona bi verovatno bila zadovoljna izborom posto joj je sve to nepoznato, ali ja nisam bio zadovoljan izborom ..:) U svakom slucaju ideja je dobra, kada se globalno sagleda nije toliko lose ali bi trebalo doraditi - mozda da preporuka ne bude vec sklopljena konfiguracija ? Ukoliko zelite da uradite pravu stvar tako bi trebalo da bude, ali kapiram da je lakse prodati vec sklopljene konfiguracije.

Poslednja izmena:
Pa koliko se da primetiti upravo to i jeste cilj. Nasumicnim odgovorima napraviti paralelu sa vec gotovim konfiguracijama koje u 90% cine posao, ali nama u 10% ce se uvek naci nesto sto i nije bas po meri : )

A sada zelimo feedback od OP-a jer non stop visi na ovoj temi i odradio je odlichan marketing. Za eksterne hdd-ove sam se naravno zezao jer covek ako je za ovu ideju/projekat izvukao par takvih - svaka chast...

Pa jasno da je to cilj, zato i jeste citav konfigurator poprilicno neprecizan. Da konfigurator sam pravi konfiguraciju na osnovu odgovora mozda bi od toga i bilo nesto korisno.

-EDIT-

Aha... pa kada se zavrsi konfigurator i pise da pomocnih uporedjuje odgovore sa karakteristikama racunara iz ponude :)

U tom slucaju nije uopste lose ali onda je problem jedna druga stvar - ponuda :D

Poslednja izmena:
Morace ovo jos malo da se doradi, ali trenutno nije losa stvar pogotovu za ljude koji zele da kupe novi racunar, a pritom sve to im je potpuno nepoznato.

@ocz profi su x6 i i7 920, ti s tu trebao da ocekujes i5 750 koji je ipak trenutno top procesor za gaming (jaci ne treba) kod Intel-a, kod AMD-a X4 955 je super proc za igre ali veoma mala cenovna razlika izmedju njega i x6 1055T, a ipak je 1055T bolji tako da je bolje njega uzeti. Odoh u off :).

Pozdrav!

Da, naravno da je engine ogranicen masinama koje su na lageru. Cini mi se i da ste svi pokusavali sa masinama vise srednje klase, ono sta bi vi kupili da uzimate komp, ali ovo cudo treba da pokrije ceo spektar a da ne bude glomaznije nego sto jeste.

Skupljam zamerke i dalje, pa se bacam na doradu enginea. Hvala svima.

Ja sam dobio Gamer G900 kao preporuku, pokusao sam da oponasam jednog prosecnog kupca koji bi da igra dosta igara za male pare, i mogu reci da je dobro ispalo. Ploce nema u konfiguraciji zato sto tu po pravilu ide najjeftinija ploca koja je na lageru.
@-SH- smanji brate malo text, ljudi u principu ne vole da citaju puno, neka ponudjeni odgovori budu sto kraci a zauzvrat povecaj broj pitanja

da, ali niko ne tera "potencijalnog kupca" da cita, a opet vazne informacije koje kao "prosecan pot. kupac" inace ne zna, bas ce tu i saznati. Svi ljudi su oprezni pri kupovini racunara, bili oni strucni ili ne, jer se svakom slucaju odvaja neka kolicina novca za to, i svi pokusavaju da daju sto manje, a izvuku sto vise...

da, ali niko ne tera "potencijalnog kupca" da cita, a opet vazne informacije koje kao "prosecan pot. kupac" inace ne zna, bas ce tu i saznati. Svi ljudi su oprezni pri kupovini racunara, bili oni strucni ili ne, jer se svakom slucaju odvaja neka kolicina novca za to, i svi pokusavaju da daju sto manje, a izvuku sto vise...

Cini mi se da ne govoris iz perspektive prodavca, mada mozda i gresim. Prosecni potencijalni kupac u principu sazna samo onoliko koliko mu ja kazem + nesto malo vise, najteze je sa onima koji dodju sa nekim ubedjenjima koje su pokupili od komsije, prijatelja, rodjaka pa moras da pazis da ne kazes nesto sto je u suprotnosti sa tim sto je on nacuo inace te on vidi kao nestrucnog, u sustini nije bitno sto to sto je on nacuo nema veze s mozgom (pre ce da veruje poznaniku nego tebi). Kolicina novca koju daju je u proseku 350-400e, kolko danas kosta jedan tv, tako da interesovanje nije preveliko za racunar, za njih je to jos jedan od kucnih aparata koji moraju da imaju jer je, ne li, to danas moderno. Interpersonalni odnos je neuporedivo mocniji od online pomocnika ma koliko da je dobar, on treba da je sto kraci kako bi ga sto vise ljudi odradilo i doslo u prodavnicu sa nekom okvirnom znanjem o konfiguraciji koja im je potrebna.

Ne znam da li je tvoja briga, ali recimo preporucio mi je Gamer VL575 koja ima Athlon II X4 630, Radeon 5750 i DDR2(?!).

Ako mozes, utici na to da se ispise i maticna :) .

Vrh Dno