Šta je novo?

Ovlazivac vazduha

ivanbass1

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
11,115
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X, LC-CC-120
Matična ploča
AsRock X570S PG Riptide
RAM
Kingston 2x16GB 3400MHz CL14
GPU
AsRock Challenger Pro 6700 XT
Storage
Kingston A2000 1TB, Toshiba P300 3TB
Zvuk
HyperX Cloud II Wireless
PSU
Seasonic Core 650 GM
Kućište
NZXT S340 Elie
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logitech G502, HyperX Alloy
Ostale periferije
Mac Mini M1 16/512
Laptop
Macbook Pro M1 16/512
Tablet
Galaxy Tab S7
Mobilni telefon
XIaomi 12X
Pametni uređaji
-Galaxy Watch 3
-Mi Band 5
-Mi Band 4
-Mi Smart Humidifier
-Mi Air Purifier 2S
-Mi Air Purifier 3H
-Mi Mop Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posto imamo sada podforum, mislim da vredi odvojiti temu za ovo cudo, da se ne spamuje tema za preciscavac.

Elem, koristim Mi Smart Antibacterial Humidifier, nekoliko nedelja nije radio jer nije bilo potrebe, bilo je toplije napolju i manje se grejalo, pa nije padala vlaznost. Iako sam citao da ne treba ostavljati vodu u uredjaju, zaboravio sam da pustim da istera svu vodu pre iskljucivanja i krenula je budj da se stvara. Nikako ne ostavljajte vodu u ovlazivacu koji se nece koristiti neko vreme :D
 
Imam isti model, kod mene je voda ostala sve ove dane, kao što kažeš dok je bilo toplo, ali nema budji. Koristim demineralizovanu vodu. Jeste smor kada krenem da vučem kantice, ali nekako računam da to dišem. Kada radi na maks, kantica traje nešto manje od 24h.
Ali ima smisla da bi ga trebalo čuvati suvog.

Imam i neki Gorenje, malo stariji model, ako zanemarimo to što gruva 500+ ml na sat i drastično brže podiže vlažnost prostora, sve ostalo je katastrofa. Počev od načina punjenja, zatvaranja, upravljanja preko njegovog panela...

Na Mi gospodski naspem vodu i zatvorim. Kod Gorenja, skini rezervoar, okreni naopako, voda već curi, odvrni, napuni, zavrni, sad okreni nazad, pa ga zakači.
Post automatically merged:

Dopuna: ipak Gorenje ima jednu jednostavnu, a korisnu foru koja je bolja. Na mestu gde izbacuje paru se nalazi poklopac sa usmerivacem, pa možeš da okreneš da duva na bilo koju stranu.
 
Imam DeLonghi UH700M.

Palim ga u ovom periodu godine svaki dan, recimo 2 sata dnevno. U 7 dana jednom ga napunim čistom česmovačom :)

Lak je za punjenje, skine se deo gde se puni, natoči i zavrne sve za minut.

lFOpJMJl.jpg
 
Kolika je preporučena vlažnost u prostoriji u procentima?
 
@PJ

Ja sam koristio demi vodu ranije, pa sam odustao zbog neisplativosti, mada mozda se vratim ako se ovo bude ponovilo. Trenutno koristim vodu iz Akvafor bokala. Zasto ne koristis automatiku, ne radi senzor kako treba ili?

Odrastao sam u kuci gde je veca vlaga (60-70% sve vreme). Sa vlagom na 30% jedva mogu da disem, drzim na 50.
 
@PJ

Zaboravih da napomenem, meni se budj javila u donjem delu, ne u rezervoaru za vodu.
 
Ispod rezervoara? Sad sam probao da ga otvorim, da pogledam, ali je pun vode, pa ga nisam cimao. Otvoriću ga večeras.
 
Da, ispod rezervoara. Ne bi trebalo nista da cimas, rezervoar se ne kaci za donji deo, samo ulegne. Mada, i meni je nakon nekog vremena bilo teze da ga odvojim od donjeg dela, verovatno se prasina zavuce pa otezava.

Evo kako to izgleda u ekstremnim slucajevima:humidifier-mold.jpg
 
@PJ

Da li si pogledao mozda za budj?
 
Vau!
Otvorio sam juče, zaboravio da javim.
Na onoj gumici je bilo blago ljigavo, ali ne vidljivo, već na kontakt. I zaista blago.
Obrisao sam sve, osušio i tokom tog procesa sam shvatio da sam prstima dodirnuo nekoliko mesta na bazi i da sam povećao šansu da se na tim mestima pokrene neka reakcija. Koliko god da su mi prsti bili čisti, ipak imaju svoju masnoću.

Moj uređaj je relativno nov, do sada je progura oko 100 litara vode. Demi vodu sam imao nekoliko kantica, a poslednjih 15ak sam kupio u Lidl, manje od 90 dinara.

Ne držim automatiku, jer on meri pored samog uređaja. Da bih nagurao 45 u prostoru, na njemu moram da držim 60.
Kuća mi je u dva nivoa, sa otvorenim stepeništem i veći deo prostora je jednozapreminski. Vlagu merim na 4 mesta u kući i kada je napolju minus, grejanje radi više sati, ovlaživač može da radi 24/7.

Što se tiče preporučene vlažnosti vazduha, ja se držim onoga 40-60%. Zavisi od temperature vazduha.
Inače, ko ima problema sa pucanjem/razilaženjem parketa, sasvim je realno da mu je vlažnost van tih okvira, koji zapravo odgovaraju i nama za disanje.
 
Gorenje H50DW odlično radi ali je potrebno da se koristi samo demineralizovana voda ( u Lidlu je povoljna cena). Probao sam da koristim vodu iz Brita Fill&Enjoy Flow ali su se u samom rezervoaru pojavile neke braon fleke... Iz tog razloga sam mislio da kupim MI ovlaživač jer on koristi UV-C za uništavanje bakterija.
 
Meni je treca sezona, samo koristim zimi ovlazivac par meseci. Takodje samo cesmovaca. Radi sve ok.
 
I ja zimi,zbog klima. Slične su cene Gorenje i taj tvoj,almje gorenje do 35 m2 a tvoj do 75. Mada ja svoj koristim za 80m2 i radi posao .
 
Ovo mi je treća zima, u stanu je podno grejanje i vlažnost pada na samo 20%.
Dok sam koristio demineralizovanu vodu sve je bilo ok, ali godine+V sprat bez lifta, uglavnom računao sam da će voda iz Brite (bukvalno je ista cena) biti jednako dobra.
krastavac, možda zavisi i od kvaliteta same česmovače
 
Šta mislite da je bolje uzeti, ovaj Gorenje H50DW ili Xiaomi ovlaživač?
 
sta uzeti pre, preciscac ili ovlazivac vazduha?
Zavisi sta ti treba?

Ako je vazduh zagadjen i imas problema sa tim preciscivac. Ukoliko ti je niska vlaznost u prostorijama zbog grejanja ili nekog drugog razloga onda ovlazivac.

Ja koristim ovlazivac bas dugo i za spavanje je milina jer odrzava vlaznost pogotovo kad je grejanje malo jace, nema glavobolje niti budjenja nocu (barem u mom slucaju). Takodje, ukoliko imas malu decu video sam na netu da se preporucuje ovlazivac u prostorijama za spavanje.
Generalno preporuka za Xiaomi i ovlazivac (antibakterijski onaj) i preciscivac.
 
Planiram da kupim neki solidan ovlazivac, moze li neka preporuka, soba ima nekih 25-30m². Preciscivac cu uzeti odvojeno, tako da mi nw trebaju ti kombinovani uredjaji
 
Jel meris vlaznost nekim senzorom ili ti je subjektivno suv?
 

ovo deluje ok? Mozda da se uzme na black friday ako bude popusta :)

Inace da li ce imati koliziju sa mi 3H preciscavacem kojim imam? Tipa da preciscavac smatra da je zagadjenja ta voda koju izbacuje?

Ja mislim da je subjektno los vazduh u stanu gde mi je centralno grejanje.. a ako se secam i po 3H vlaznost je bila i ispod 35%..znam da mi se nekad cini da mi je grlo suvo...stavljam one posudice sa vodom pored radijatora..ali ne pomaze taj stari sistim bas :)

ps. za zagadjeni bgd svakako deluje manje korisno od preciscavaca vazduha... ali i to nije losa stvar :)
 
Jel meris vlaznost nekim senzorom ili ti je subjektivno suv?
Subjektivno, vidim da mi je suvo grlo, zenu cesto boli grlo. Ujutru kada se probudimo i ja ona odah moramo po casu vode da popijemo . I malac je zimus cesto imao problema sa grlom. Tea pec mi je u sobi plus radijator, tea pec jw sestica tako da vala ne moram ni da merim vlaznost hahaha. Plus veliko zagadjenje zbog lozenja na drva preko zime, tako da ove zime necu da se zajebavam vise. Pokusacu bar u sobi da mi je koliko toliko ciatije nego napolju.
 
Ja imam taj Xiaomi, radi posao objektivno, meni je u stanu pretoplo, i vlažnost je jako niska, baš smeta. Prečišćač pokaže tipa 28%, retko preko 33-35%. Kada ga uključiš, oseti se poboljšanje za pola sata, sat, stoji mi u dnevnoj sobi od oko 30 kvadrata. Kada radi ceo dan (i noć) prijatnije je i za spavanje u spavaćoj sobi, ali tu nisam merio vlažnost. 2x dnevno se dosipa voda u mom slučaju, ja koristim vodu iz akvafora, i prečišćač poludi odmah. Ove zime planiram da kupujem destilovanu vodu, pa se nadam da neće uticati. Kada mi radi ovlaživač, prečišćač je na fiksnoj brzini, samo zanemarim to što piše neka vrednost na njemu, računam da ako je bio ok vazduh pre paljenja ovlaživača da je i posle toga ok.
 
Nazad
Vrh Dno