Šta je novo?

OVERKLOK za MSI RADEON 9800 PRO

MikiVELIKI

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2007
Poena
301
Pozdrav,

Pitanje je jednostavno a odnosi se na konkretnu pomomc oko "overclock-inga" za graficku karticu ATI-ja model 9800 PRO koja je u mom vlasnistu sada vec 5 god.

Pitanja koja me interesuju su vrlo jednostavna:

1. Da li je to moguce uraditi sa programom pod nazivom ATITool 0.26; http://www.techpowerup.com/atitool/?

2. Po "default-u" radni takt za ovu karticu je 380/340. Koliko je bezbedno ici na gore sa povecanjem fabricki podesenog radnog takta memorije i procesora?

3. Koje su to vrednosti radnog takta procesora i memorije u domenu optimalnih vrednosti i stabilnog rada, a koje u domenu licnog iskustva sa najvisim isprobanim vrednostima?

U napred se izivinjavam svim redovnim forumasima koji ce mi sigurno zameriti, vrlo je moguce, na mozda ponovljenom pitanju "po ko zna koji put" ipak manjak slobodnog vremena, svakodnevne obaveze kao i nedovoljno znanja iz ove oblasti naterale su me da ovako nastupim. Zahvaljujem se na buducim odgovorima.

1. Ako je sudeci po onome sto su napisali pod "podrska kartica", MOZE

2.uveri se, da ti je provetravanje u kucistu dobro, eventualno zameni pastu
kratki HINT: podizes frekvenciju postepeno, pratis temperature dok vrtis 3dmark ili neku igru, i naravno vodis racuna o artefaktima

kratko upustvo, sigurno ce ti pomoci, ako ne juris neke vece frekvencije
http://www.techpowerup.com/wiki/doku.php/atitool/overclocking
http://www.techpowerup.com/wiki/doku.php/atitool/find_max

3.jedan od klokova clana bencha 432/365 isli su ljudi 480 itd...
nista od toga ne mozes da primenis na tvoju karticu, jer moras da ispitas bas taj tvoj primerak, jer su ovi ljudi radili mozda v-modove itd

poz za MIKIJA velikog znalca ;)

Hvala na ukazanoj pomoci cof...

1. Racunam da je taj program ok. Postoji li i druge mogucnosti regulacija "overclock-a" kroz izmenu "drive-ra"? Kako uticati na brzinu kulera na samoj grafickoj karti ujedno i na temperaturu?

2. Svojevremeno konfiguracija koju sam kupio,mozes je pogledati u "scroll-u moja masina" , bila je jedna od jacih. I danas ona vrlo stabilno radi a kuciste firme Thermaltake poznato je bas po velikom broju kulera (njih 9) koji naprosto ne daju mogucnost da se bilo sta ugreje u njemu od komponenti. Radna temperatura koju on odrzava je uvek u granici 40-41 stepena. Racunam da je to dovoljno i za graficku kartu u ovim novim okolnostima.

Frekvenciju sam podigao za nekih 8-9% sto je u proseku vrednost radnog takta modela 9800XT (412/364) racunam da to za pocetak nije previse?!

Na koji nacin pratim promenu temperature na grafickoj? Da li je i za to potreban odredjen "software" koji u vidu grafikona, pretpostavljam, prikazuje promenu vrednosti temperature?
ATITool 0.26 u nacelu ima ovu mogucnost no ako sam dobro razumeo moja graficka ne daje tu vrstu informacija inace bi bila prikazana kroz ovaj program?

Ovo za artefakte mi nije ni malo jasno. Sta zapravo oni znace i cega su oni pokazatelj?

3D Mark tetst mi je jasan on ce pokazati za koliko je graficka unapredila svoje mogucnosti u vidu veceg broja poena.

Linkovi su zaista korisni iscitacu ih pa se javim sa pitanjima, ako moze...?!

...i jos jedan detalj za kraj. Sa svakim gasenjem racunara "overclock" se resetuje i stanje se vraca na prethodno po "default-u" pa ga je svaki puta sa dizanjem sistema potrebno setovati ili to moze da se nekako snimi da ga bios zapamti (moguce da lupetam)?
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Hvala na ukazanoj pomoci cof...

1. Racunam da je taj program ok. Postoji li i druge mogucnosti regulacija "overclock-a" kroz izmenu "drive-ra"? Kako uticati na brzinu kulera na samoj grafickoj karti ujedno i na temperaturu?

2. Svojevremeno konfiguracija koju sam kupio,mozes je pogledati u "scroll-u moja masina" , bila je jedna od jacih. I danas ona vrlo stabilno radi a kuciste firme Thermaltake poznato je bas po velikom broju kulera (njih 9) koji naprosto ne daju mogucnost da se bilo sta ugreje u njemu od komponenti. Radna temperatura koju on odrzava je uvek u granici 40-41 stepena. Racunam da je to dovoljno i za graficku kartu u ovim novim okolnostima.

Frekvenciju sam podigao za nekih 8-9% sto je u proseku vrednost radnog takta modela 9800XT (412/364) racunam da to za pocetak nije previse?!

Na koji nacin pratim promenu temperature na grafickoj? Da li je i za to potreban odredjen "software" koji u vidu grafikona, pretpostavljam, prikazuje promenu vrednosti temperature?
ATITool 0.26 u nacelu ima ovu mogucnost no ako sam dobro razumeo moja graficka ne daje tu vrstu informacija inace bi bila prikazana kroz ovaj program?

Ovo za artefakte mi nije ni malo jasno. Sta zapravo oni znace i cega su oni pokazatelj?

3D Mark tetst mi je jasan on ce pokazati za koliko je graficka unapredila svoje mogucnosti u vidu veceg broja poena.

Linkovi su zaista korisni iscitacu ih pa se javim sa pitanjima, ako moze...?!

...i jos jedan detalj za kraj. Sa svakim gasenjem racunara "overclock" se resetuje i stanje se vraca na prethodno po "default-u" pa ga je svaki puta sa dizanjem sistema potrebno setovati ili to moze da se nekako snimi da ga bios zapamti (moguce da lupetam)?
Pozdrav!

ima negde u programu da se namesti (u ati tray tooL) da ti zapamti clockove i svaki put kad se dize windows on ih steluje

koji chip ima tvoja R9800Pro? R350 ili R360? Ako je R350 nemoj mnogo da se nadas posto moze da zavrsi kao moja iz potpisa (i jos nekolicine na forumu), usled velikog pregrevanja je otisla na onaj svet :( , ako je R360 moze malo vise da se oc-uje, ako dostignes stabilan nivo na XT frekvencijama (znaci da je hladna :)) onda moze i bios da se flashuje...

e sad, tesko je proveriti kolika ce ti biti temperatura jer vecina 9800 Pro kartica nema LM63 chip koji sluzi za regulisanje fana i ocitavanje temperatura, a kako to da proveris je da vidis da li tvoja kartica ima PCB od XT modela...vise o tome mozes naci ovde...

:wave:

Poslednja izmena:
1.mozes koristiti riva tuner za overclock, speedfan za nadgledanje brzine ventilatora, ne znam da li ima i iz driver-a...
2. da to je korektno, ukoliko su lepo usmereni, tacnije da dovoljno ubacuje svez vazduh i dovoljno izbacuje...

sto se tice postignutog overkloka, odgovor potrazi u temperaturi koju razvija kartica pri tim frekvenicjama, prilikom vrtenja 3dmarka i neke igrice, i naravno ako nema kao sto rekoh artefakta, koji su u stvari razne brljotine koje se javljaju po ekranu prilikom rada 3dmarka ili neke igrice, kao da pucaju texture, ili neki zeleni trouglici... videces vec :)

3dmark ti je pored pokazatelja napretka (doduse u poenima, sto ne znaci mnogo da li ces i koliko frejmova dobiti u nekoj igri) i pokazatelj stabilnosti (u vezi sa gore pomenutim artefaktima)

http://www.techpowerup.com/wiki/doku.php/atitool/quick_start_guide

Poslednja izmena:
Momci veliko hvala...

Sada je sve mnogo jansije!

Idemo dalje...

Ocito da je "up-grade" na PCI-Expres manje vise neminovan u slucaju konfiguracije koju imam i da je pokusaj "overclock-inga" samo to pokusaj i nista vise od toga.

U medjuvremnu... da li je opravdana kupovina AGP kartice X1950 pro kao deliimcno prelazno resenje dok se ne skupi nesto para za "up-grade". Kako cenite tu karticu kao "poslednji krik" AGP-a?

P.S. Vasa pomoc mi je bila dragocena no ako vas nesto bude interesovalo na temu u kojoj sam ja dobar onda se javite. Za pocetak se vidimo u nedelju na TV MOst u 14:15 u emisiji TV Volej. Sportski pozdrav!

Poslednja izmena:
Licno, ne bih dao ~140e(novo) za takvu kombinaciju, jedino u slucaju neke dobre kombinacije, tipa da 9800pro zavaljas za neke dobre pare, i uz malu doplatu uzmes polovnu 1950pro, u svakom drugom slucaju, pre bih pare odlozio na gomilicu za upgrade...
i jos neizostavno pitanje koliko se zaista igras, i da li te zanimaju novi naslovi i tako neka pitanja licnih zahteva

koji chip ima tvoja R9800Pro? R350 ili R360? Ako je R350 nemoj mnogo da se nadas posto moze da zavrsi kao moja iz potpisa (i jos nekolicine na forumu), usled velikog pregrevanja je otisla na onaj svet :( , ako je R360 moze malo vise da se oc-uje, ako dostignes stabilan nivo na XT frekvencijama (znaci da je hladna :)) onda moze i bios da se flashuje...

e sad, tesko je proveriti kolika ce ti biti temperatura jer vecina 9800 Pro kartica nema LM63 chip koji sluzi za regulisanje fana i ocitavanje temperatura, a kako to da proveris je da vidis da li tvoja kartica ima PCB od XT modela...vise o tome mozes naci ovde...

:wave:

U pitanju je R350 tako da je sve jasno, necu preterivati u klokingu...hvala za korisne linkove

Licno, ne bih dao ~140e(novo) za takvu kombinaciju, jedino u slucaju neke dobre kombinacije, tipa da 9800pro zavaljas za neke dobre pare, i uz malu doplatu uzmes polovnu 1950pro, u svakom drugom slucaju, pre bih pare odlozio na gomilicu za upgrade...
i jos neizostavno pitanje koliko se zaista igras, i da li te zanimaju novi naslovi i tako neka pitanja licnih zahteva

Bez obzira na godine prilicno se igram i to one najzahtevnije igre. Znaci nikada nisam zalio para za dobru graficku. Mislim da X1950 koja je ipak DirectX9 kartica predstavlja stvar proslosti pa ke bolje praviti stek za up-grade.

Koliko moze da se dobije za ovu staru karticu 9800?

Ono sto planiram da uzmem je MSI NX8800 GT Overclocked Edition. Ovo je moj prvi susret sa NVidia karticama pa ne znam sta da ocekujem. imace sam veci ljubitej ATi-ja?
U tom svetlu nova ATi serija 3800 takodje moze biti zanimljiva za manje para...no videcemo kad dodje vreme.

mislim da mozes dobiti oko 40-50e, zavisi kome prodajes :) Ja je za manje od 40 ne bi dao.
8800gt je odlican izbor, po meni je bolji od 38xx kartica (a i po dosadasnjim testovima :p ), naravno i cena joj je veca tako da ni 3850 za <200e nije los izbor mada bi ti zaista preporucio da ides na modele sa 512mb video memorije. 256 je postalo malo, cak ni setlersi novi ne daju da dignes detalje textura na max sa 256 vram-a :(

mislim da mozes dobiti oko 40-50e, zavisi kome prodajes :) Ja je za manje od 40 ne bi dao.
8800gt je odlican izbor, po meni je bolji od 38xx kartica (a i po dosadasnjim testovima :p ), naravno i cena joj je veca tako da ni 3850 za <200e nije los izbor mada bi ti zaista preporucio da ides na modele sa 512mb video memorije. 256 je postalo malo, cak ni setlersi novi ne daju da dignes detalje textura na max sa 256 vram-a :(

Pozdrav,
hvala na jos jednoj opservaciji u vezi date teme kao i na potvrdi da su razmisljanja u pravcu kupovine nove 8800GT u okvirima razumnog ulaganja "na duze" !?

Pa sad, PC igre i ulaganje na duze bas ne idu jedno sa drugim :D Sa druge strane. Pitanje je sta je "na duze", ako pod time mislis godinu dana manje-vise komfornog igranja svih igara onda ce 8800gt biti ok. Meni je i ova moja jos uvek ok, a ima vec ihahaj od kako je taj model izasao. Nazalost ne mogu bas sve igre sve na max, crysis ne racunam u igre, ali ok je uglavnom. 8800GT je avion za ovo moje, pa sem ako ne planiras da igras u 1860x1050 sa AA, 8800GT ce biti sasvim ok. Sve sto ne bude radilo kako treba je krivica programera ("tako mi svih EA majmuna znam da sam u pravu !!!" :D ), a ne lose karte.

Vrh Dno